Slaapproblemen

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

slaapproblemen oplossen

Slaapproblemen (insomnia, insomnie) op hormonaal niveau, inclusief haar oorzaken en oplossingen worden hieronder besproken.

Wat zijn slaapproblemen?

Moeilijk kunnen inslapen, doorslapen (vaak wakker worden, lang wakker liggen) en te vroeg ontwaken kan betekenen dat het zenuwstelsel en het hormoonstelsel niet in balans is. Een verstoorde nachtrust zorgt ervoor dat het herstel gedurende de nacht niet goed is en dat je overdag minder energie hebt/ moe bent. Symptomen die veel voorkomen zijn ook prikkelbaarheid, somberheid, aankomen,ย  Slaapproblematiek kunnen je minder stressbestendig maken en voor het ontstaan van overgewicht zorgen. Slaapproblemen komen veel voor en zijn er in allerlei gradaties. Bekende (soms medische) slaapstoornissen zijn narcolepsie, slaapapneu, hypersomnia en nachtmerries (pavor nocturnus, nachtterreur).

Over het hormoon melatonine

Het belangrijkste hormoon bij het slapen ‘s nachts is melatonine dat zorgt voor het inslapen, de diepte van de slaap (in meerdere slaapfasen) en de duur ervan (1). Daarnaast is melatonine ook een goede antioxidant die ons beschermt tegen een overmaat aan vrije radicalen in ons lichaam (2).

Melatonine wordt aangemaakt in de pijnappelklier (of epifyse). De pijnappelklier bevindt zich in onze hersenen en krijgt informatie uit het zenuwstelsel binnen over de hoeveelheid daglicht, of je gestrest bent of rustig en verder komt er ook informatie binnen die te maken heeft met dagritme.

Zo zal je dus van nature goed moeten kunnen inslapen en doorslapen als het donker is, er geen gevaar dreigt en als de natuurlijke klok aangeeft dat het nacht is. Dit zijn dus een aantal basiselementen die in de natuur de slaap regelen. Er zijn echter in deze tijd in onze hectische onnatuurlijke leefstijl veel (hormonale) invloeden die dit slaapsysteem en de aanmaak van het slaaphormoon melatonine kunnen verstoren.

In schema 1 staat de omzetting van het aminozuur tryptofaan uit de voeding naar uiteindelijk melatonine weergegeven. Overdag in actieve waaktoestand vol daglicht wordt tryptofaan omgezet in het neurohormoon serotonine en in de avond in een toestand van donkerte en rust wordt dit melatonine (3).

Zoals je ziet wordt de aanmaak van melatonine beรฏnvloed door:

  • dagritme
  • daglicht
  • andere hormonen
  • darmwerking
  • beweging
  • vitamines
  • mineralen.

Op al deze aspecten kan er iets misgaan waardoor de slaap verstoord wordt.

Slaapproblemen

Verschil bij ouderen, volwassenen en kind

Als we kijken naar de melotonine aanmaak op verschillende leeftijden dan kan de hoeveelheid van persoon tot persoon verschillen, maar het valt op dat bij het ouder worden de hoeveelheid daalt. Zo zal een baby vaak dieper en langer slapen dan iemand die op leeftijd is (19). Bij kinderen kan het slaappatroon verstoord worden door mentale invloeden zoals ADHD (20) en angsten.

Download online hormoontest

Wat zijn de oorzaken (en ook direct de oplossingen)?

Zoals in bovenstaand schema te zien is zijn er vele aspecten belangrijk voor de aanmaak van melatonine en een goede slaap. De belangrijkste redenen waardoor dit proces minder goed verloopt zijn hieronder beschreven.

1) Te hoge cortisol voor het slapen

Om goed in slaap te komen is het belangrijk dat het niveau van het stresshormoon cortisol laag is (een rustige slaapsituatie). Als cortisol laag is weet het lichaam dat het โ€œveiligโ€ is om te gaan slapen en wordt melatonine goed aangemaakt (4). Als cortisol te hoog blijft wordt melatonine onvoldoende aangemaakt om goed in te kunnen slapen. Een te hoog cortisol voor het slapen kan ontstaan door:

Bij bijnieruitputting,ย oftewel burn-out na chronische stressย is het dagelijkse ritme van het cortisol verstoord. Normaal gesproken piekt cortisol in de ochtend en is het niveau op zijn laagst in de avond wanneer men gaat slapen. Na een burn-out en chronische stress, bij wisseldiensten en een onregelmatig dagritme, kan dit ritme verstoord zijn. Cortisol piekt dan niet meer in de ochtend waardoor men moe wakker wordt en in de avond is men te energiek (te hoge cortisol) om goed te kunnen slapen.

2) Progesteron- en oestrogeentekort (bij overgang)

Ook de vrouwelijke geslachtshormonen zijn belangrijk voor een goede slaap. Progesteron ondersteunt de duur en diepte van de slaap (melatonine) (5) (6), terwijl oestrogeen de droomactiviteit vergroot. Ook nachtzweten in de overgang kan de slaap verslechteren.

Progesterontekort kan ontstaan door stress, onregelmatigheid en overslaan van de maandelijkse cyclus en menopauze.

Oestrogeentekort zien we vaak bij ondergewicht en menopauze. Door de hormoonfactor leefwijze wordt de cyclus vaak regelmatiger en daarmee de slaap ook. Ook kan een arts bio-identieke hormonen voorschrijven, met name na de overgang. Progesterongel of Utrogestan pilletjes worden dan vlak voor het slapen genomen omdat het in de ochtend wat suf kan maken. Voor meer informatie het boek van Dr Lee: Menopauze.

3) Schildklierhormoontekort

Schildklierhormonen kunnen het serotoninelevel verhogen en dus ook het melatoninegehalte. Symptomen van schildklierhormoontekort zijn dan ook soms depressieve klachten en slaapproblemen.(7)

4) Insulineresistentie

Slaapproblemen zien we ook ontstaan bij mensen het insulineresistentie.(8) Bij een inactieve stressvolle leefstijl waarbijย teveelย calorieรซn, suikers en snelle koolhydraten worden gegeten, kunnen cellen ongevoelig worden voor insuline. Dit resulteert in een instabiele bloedsuiker waarbij er hoge pieken en diepe dalen ontstaan.

Er is voor een goede serotonineaanmaak voldoende bloedsuiker nodig. In de bloedsuikerdips ontstaan tekorten en kunnen mensen zich lusteloos en depressief voelen.

Ook in de slaap moet de bloedsuiker een gezonde balans hebben. Het is dan ook verstandig om de cellen weer gevoelig te krijgen voor insuline door voornamelijk de traag opneembare koolhydraten te gebruiken en de stress laag te houden. Hierdoor blijft de bloedsuiker stabieler gedurende de hele dag en dit is positief voor de slaapkwaliteit.ย Ook komen insulineresistentie of diabetes en slaapapneu vaak in combinatie voor.

5) Tekort aan tryptofaan

Zoals in het reactieschema te zien staat tryptofaan aan de basis van de aanmaak van melatonine.(9) Tryptofaan is een aminozuur (eiwit) dat we binnenkrijgen via onze voeding.

Extra suppletie van tryptofaan kan wel voor een boost zorgen van serotonine of melatonine bij sommige mensen afhankelijk van het moment van doseren. Overdag (daglicht) kan serotonineaanmaak ermee gestimuleerd worden en in de avond melatonine. Ook 5-htp en melatonine zijn als supplement verkrijgbaar. Het is per persoon verschillend of 5-htp of melatonine beter werkt afhankelijk van de doorlaatbaarheid van de bloed- hersenbarriรจre.

6) Tekort aan vitamines en mineralen

De belangrijkste mineralen en vitamines die de aanmaak van melatonine uit tryptofaan ondersteunen zijnย (10) (11):

Het is belangrijk hier geen tekorten aan te krijgen. Suppletie van vitamines kunnen eventueel overdag genomen worden, maar niet in de avond omdat ze ook wat activerend kunnen zijn (serotonine). Magnesium is echter wel ideaal in te nemen voor het slapengaan.

NB. Koper is een antagonist van zink en dus kan een teveel aan koper ook een oorzaak zijn van slaapproblemen.

7) Daglichttekortย + te veel licht voor en tijdens slapen

Serotonine en melatonine reageren sterk op daglicht (12). Terwijl serotonine bij een zonnige dag optimaal aangemaakt wordt, zal melatonine goed worden aangemaakt in een zo donker mogelijke slaapruimte. Dus overdag veel daglicht zien, niet teveel lampen, tv- en computerschermen aan in de avond en daarna in een donkere kamer liggen, is dan ook het beste voor gezond slapen.ย (koop tip: blauwlicht filterbril)

8) Cafeรฏne,ย theรฏne, theobromine

Stoffen als cafeรฏne uit koffie, theรฏne uit theebladeren (zwarte, witte en groene thee) en theobromine uit chocolade, zijn activerende stoffen die de slaap kunnen verslechteren als we die te laat op de avond drinkenย (13). Veel mensen denken ten onrechte dat groene thee geen theine bevat en drinken soms meerdere glazen voor het slapen. Dit kan een reden zijn van slaapproblemen.

9) Alcohol

Door het drinken van alcohol krijgen sommige mensen een minder diepe slaap en rusten daardoor minder goed uit (14).

10) Darmen

Serotonine wordt voor een groot deel in de darm aangemaakt. Vanwege deze reden en de stress die een slecht functionerende darm geeft, staat een goede vertering aan de basis van een goede slaap (15) (16). Het is dus belangrijk rekening te houden met voedselintoleranties en overgevoeligheden.

11) Bewegen

Ook lichamelijke activiteit kan het serotoninelevel verhogen en een lekker gevoel geven. Ook de slaap profiteert hiervan, mits dit overdag gebeurt en niet laat op de avond (17).

12) Onregelmatige werktijden en jetlags

De pijnappelklier staat onder invloed van onze biologische klok. Door nachtdiensten, onregelmatige slaaptijden en wisselen van tijdzone kan het dagritme en de aansturen van de melatonine aanmaak van slag zijn.

Bij het voorkomen van jetlags bij thuiskomst werkt het om zo dicht mogelijk bij het Nederlandse ritme te blijven al je in het buitenland bent. Bij thuiskomst is het zaak meteen het juiste ritme op te gaan pakken. Je zou het lichaam een handje kunnen helpen door een paar dagen melatonine te suppleren voor het slapen en in de ochtend een beetje cafeรฏne (cortisolbooster) door een sterke bak koffie te nemen. Zo leer je je lichaam sneller het Nederlandse slaap-waakritme weer aan (18).

Extra: 8 tips tijdens nachtdiensten

  1. Grijp niet te vaak naar cafeรฏne
  2. Zorg voor een stabiele bloedsuiker
  3. Eet kleine maaltijden die makkelijk te verteren zijn
  4. Voorkom compensatiegedrag in de ochtend
  5. Blijf actief en beweeg
  6. Zonnebril op bij het naar huis rijden
  7. Eet niet teveel voor het slapen.
  8. Zorg voor een optimale slaapsituatie: Rust, donker, stil, koel

Behandeling arts bij slaapproblemen

Medicatie

Om de symptomen te bestrijden wordt melatonine soms als supplement voorgeschreven of gekocht. Daarnaast kan de arts ook zwaardere slaapmiddelen of slaappillen voorschrijven. Het verdient natuurlijk de voorkeur om de oorzaken van slaapproblemen aan te pakken, maar soms is het een keuze tussen twee โ€œkwadenโ€. Niet of slecht slapen is immer ook niet gezond. De toediening van tryptofaan, 5-htp of melatonine is meestal een stuk onschuldiger dan zwaardere slaap medicijnen, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dit maar fulltime in hogere doseringen kan gebruiken. Niet iedereen kan namelijk melatonine even goed afbreken (te weinig CYP1A2 enzym). Het kan ook voorkomen dat door lange tijd slecht te slapen het dagritme en dus de biologische klok ontregeld raakt. In dat geval werken gespecialiseerde slaapcentra soms met zware slaapmiddelen op gezette tijden om het lichaam weer een strakker slaap-waakritme te laten instellen.

Testen

In het ziekenhuis zijn allerlei slaaptesten mogelijk. Het testen van hormonen zoals melatonine is echter lastig, omdat het een dagprofiel met pieken en dalen heeft. Er wordt wel gewerkt met speekseltesten die je een aantal keer kunt doen gedurende de avonduren om te kijken hoe de melatonine aanmaak in de avonduren verloopt. Dit wordt ook wel de melatoninecurve genoemd.(19), (20)

Slaapcentra

In slaapcentra zijn voor ernstige langdurige slapeloosheid er allerlei behandelingen, therapieรซn, slaapmedicatie en professionele hulp voor handen, maar de focus ligt hier op wat je zelf kunt doen.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
66 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik merk dat ik een aantal dagen voor mijn menstruatie slaapproblemen heb. Soms wakker en niet kunnen inslapen, soms wakker worden en niet meer in slaap vallen. Mijn hartslag is in deze periode ook hoger. Doordat ik PCOS heb (gezond gewicht), is mijn cyclus niet zo regelmatig (tussen 34-45 dagen). Iemand tips?

Veel vrouwen zagen hun PCOS verminderen door hun leefstijl aan te passen. De Hormoonfactor is een goede methode daarvoor. Hierdoor kun je ook beter gaan slapen.

Wat kan de oorzaak zijn van een verhoogd gehalte aan tryptofaan zonder tryptofaanrijke voeding te nuttigen ?

Even een vraag: Is de combinatie van ‘s morgens een Rhodiola en ‘s avonds 3 mg Melatonine wel een vertrouwde combinatie? Ik heb het idee dat ik er wel baat bij heb. Over het algemeen voel ik mij rustiger.

Rhodiola verlaagd ook de cortisol, zou je dan overdag een algemeen te laag cortisol kunnen hebben? Ik ben verder niet moe of zo. Ook bij suikerinname merk ik vrij snel een stressig gevoel nl erg druk in mijn hoofd.

Hoor graag van u..

Beste Regina,

Lastig om daar zo een goed antwoord op te geven omdat ik je casus niet ken. Rhodiola maakt je stressbestendiger. Het beste is natuurlijk om de oorzaak aan te pakken.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Ik heb diabetes 2. Ik merk wanneer ik, tegen beter weten in, suikers in voeding heb gebruikt en/of extra vitamine C in neem, slecht slaap. Heel rusteloos slaap tot vroeg in de ochtend. Vaak wakker word en dan maar hรฉรฉl vroeg mijn bed uit ga. Kan mijn slaapprobleem inderdaad door teveel vitamine C inname en suiker ontstaan?

Beste Betty,

Dat kan zeker. Vitamine C geeft energie en suiker zorgt voor een schommelende bloedsuikerspiegel waardoor je cortisol kunt activeren. Dat kan ook slaapproblemen geven.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Heb je ooit een client gehad die juist slaapproblemen heeft op de dagen dat hij aan krachttraining heeft gedaan? Dan schijnt hij zich heel onrustig te voelen in de nacht. de training heeft dan al ‘s ochtends plaatsgevonden en duurt ongeveer 45 min. bij elk advies staat bijna wel ”bewegen” alleen bij hem lijkt het juist tegen te werken. deze persoon heeft wel bodybuilding doelstellingen. heb je enig idee of dit toch aan hormoonhuishouding ligt en of dit te onderzoeken is?

slaapoefentherapie is een site waar je ook veel informatie en casussen over slaapproblematiek kan lezen. En ook tips over hoe je je slaapdruk, bioritme en arousal kan veranderen om beter te kunnen slapen.

Hoi Gerda, Onbewerkt is voor mij van de natuur en dan klaar. Dus groente, fruit, noten zaden, zoete aardappel etc. Echte slaapproblemen heb ik niet, ik probeer alleen te achterhalen waarom het bij mij andersom werkt dan hoe het zou (moeten) werken zeg maar. Ik eet voldoende, doe 4 keer per week aan krachttraining en moet goed eten, hihi. Dus hoe gezonder ik eet, hoe minder ik slaap. Net zoals mijn detox week ieder jaar wanneer je dus eigenlijk niets eet, ik slaap dan gewoon niet of hoogstens 2 uur per nacht terwijl de rest van de groep veel meer… Lees verder ยป

Beste, Ik hoop dat er iemand is die een antwoord heeft op onderstaande……… Overal lees ik, als je gezonder eet, slaap je beter, slaap je dieper etc. Mijn ervaring is totaal anders. Hoe gezonder ik eet, hoe minder ik slaap. Ik snap er niets van. Mijn voeding is inmiddels zo’n 75% onbewerkt, dus zit best hoog in die percentage. Soms heb ik wel eens een dag dat ik me helemaal laat gaan, een zogenaamde junkdag, Vervolgens slaap ik heel goed en heel diep??????????? Ga ik weer gezonder eten, duurt het veel langer dat ik in slaap val, slaap veel minder… Lees verder ยป

Hoi Janine,

Lastig om zo te zeggen wat er precies aan de hand is. Je eet 75% onbewerkt, hoe ziet de 25% eruit? En wat eet je precies als je onbewerkt eet? En eet je op zulke dagen voldoende? En zo zijn er nog meer vragen. Je zou eens op consult kunnen gaan bij mij of รฉรฉn van mijn collega’s om de oorzaak van je slaapprobleem te achterhalen.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Sinds een ca. half jaar heb ik problemen met doorslapen. Als ik om 23.00u het licht uit doe slaap ik binnen een half uur. Elke nacht word ik rond 3.00 u wakker en blijf wakker of val om een uur of 6.00 weer in slaap. Sinds een half jaar heb ik ook een burn out.
Van de huisarts heb ik melatonine gekregen 1mg. Ik val direct in slaap maar word nog steeds rond 3.00u wakker met een wild bonkend hart en een vreselijk gevoel in de ochtend sinds ik melatonine gebruik. Wat zou u mij adviseren?

Beste Carla,

Dit heeft nog met je burnout (bijnieruitputting) te maken. Je cortisol is laag (niet voldoende) waardoor je adrenaline aan gaat maken. Dat zorgt voor het wakker worden met een bonkend hart. Lees de blog van Ralph maar eens over bijnieruitputting.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo Oktay,

Lastig om een antwoord te geven. De vraag is waarom de B6 zo hoog is en welke klachten er nog meer zijn. Feit is wel dat er slaapklachten kunnen zijn als de serotonine te laag is.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Sinds dat ik gestopt ben met de pil (5 maanden geleden) en mijn menstruatie niet op gang komt heb ik last van slaapproblemen. Soms lig ik tot een uur of 6 wakker (en gaat de wekker vervolgens om 7u voor het werk). Dus denk dat mijn slaap problemen te maken heeft met een hormoonkwestie. Voordat ik naar bed ga of in bed lig voel ik ook aan de ‘energie’ in mijn lichaam of ik die nacht kan slapen. Dan is het overactief en kan ik dus geen rust vinden en uiteindelijk niet slapen… Heb al meerdere behandelingen bij de acupunctuur… Lees verder ยป

Beste Anna,

Zoals je boven jouw bericht kunt lezen maakt voeding ook veel verschil. Probeer de Hormoonfactor eens! Verder kan het ook goed zijn om voor het slapen gaan te ontspannen, TV een uur van tevoren uit, blauwlichtfilter op je laptop/tablet etc.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Bij mij is het slapen veel beter geworden sinds ik suikerzuivelglutenvrij eet voor 80-100%. Omdat ik het gevoel had dat (geestelijke) stress een belangrijke factor was doe ik een slaapmeditatie via de “insight timer”app, ik maak t einde vaak niet mee. Ook zorg ik ervoor niets meer te drinken 2/3uur voor ik ga slapen, ookal heb ik die dag nog niet voldoende gedronken. Met een goede slaap denk ik daar de volgende dag tenminste beter aan. Mijn natuurgeneeskundige raadde zink juist s’avonds aan omdat je er suffig van kan worden. Ik doe t sinds kort toch smorgens, ik kan irritante… Lees verder ยป

Ik heb nooit slaap. Kijk op de klok of het tijd is om naar bed te gaan. Vele jaren Zopiclon gebruikt, werkt niet meer. Van de dokter Circadin 2 mg (= melatonine) gekregen. 3 uur na inname opgeblazen gevoel en de hele nacht winden liggen laten en om 5 uur even ingeslapen. 2x geprobeerd en ik moest van de dokter maar stoppen. Wat zou ik nu nog kunnen proberen?

Hallo Mariette,

Belangrijk is om de oorzaak te vinden. Je kunt wel steeds allerlei pillen proberen maar dan ben je net een proefkonijn. In mijn praktijk bv. lopen we iemands leefstijl en klachten na om te achterhalen waar het mis gaat. Pas als je de oorzaak weet, kun je aan de oplossing gaan werken.
Succes!

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Ik val ‘s avonds binnen 5 minuten in slaap, alleen….dan word ik om 3 uur wakker, klaar wakker, om vervolgens pas weer om half 5 wat te slapen / dommelen. Kan het aan de voeding liggen, ik gebruik na 18.00 uur alleen wat kruidenthee en water. Wel gebruik ik magnesium.

groeten Cora

Hallo Cora,

Dat wakker worden kan aan verschillende dingen liggen. Moeilijk om dat zo te zeggen. Je kunt wel proberen of je beter slaapt als je ‘s avonds nog iets eet. Bijvoorbeeld een gekookt eitje of een handje noten. Geen koolhydraten, in ieder geval.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

ik kan nooit in slap komen nadat ik ontlasting heb gehad. jammer genoeg is bij mij de ontlasting rond half 6. iemand tips?

Ik heb sinds een aantal weken last van slaapproblemen. Soms slaap ik zelfs hele nachten niet. Ik heb een artikel gelezen over het positief effect van het nemen van natuurlijke aminozuren. Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Slaapproblemen kunnen ook komen door vitamineb12 tekort, ijzertekort, jodiumtekort. Ik had dat zelf( ben vegetariรซr en slikte geen supplementen)

Hallo Linda,

Ik denk dat het beter is om de oorzaak van je slaapprobleem te zoeken. Anders ga je misschien een hoop geld uitgeven aan het proberen van allerlei lapmiddeltjes.

Met vriendelijke groet,
Gerda Tol-van Dijk

Ik word zeer regelmatig uitgeput wakker,ik heb een idee dat het door het dromen komt.Ik word bijv.om een uur vier wakker,dan voel ik me goed,lekker geslapen,ik val dan weer in slaap uiteraard, met veel dromen en dan wordt ik heel moe wakker,zooo irritant en dat gaat zo al jaren.Ik word in zoveel dingen belemmerd hierdoor,een hormonenkwestie?….ik ben een vrouw van net vijftig.

Hallo Mirjam,

Dit kan zeker een hormonenkwestie zijn. Probeer de Hormoonfactor! Je zult merken dat je klachten verminderen. Ik heb dit ook ervaren.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hallo Gerda, Ik weet niet zeker of mijn hele verhaal bij deze blog thuis hoort maar ik denk dat mijn tekort aan goede slaap wel een van de oorzaken is van mijn klachten….inmiddels een vicieuze cirkel waar ik in zit en heel graag weer uit wil. Ik heb ook al zeker 10 jaar last van chronische vermoeidheid (ben nu 49) Slaapproblemen sinds de komst van mijn kinderen 16 en 11 jaar geleden. Daarvoor sliep ik prima en stond altijd fit op.Sinds mijn bevallingen heftige menstruaties (daarvoor nooit).Nu al jaren een onrustige slaper die elke ochtend vermoeid opstaat. 5 jaar geleden… Lees verder ยป

Hallo San,lees jou verhaal,kan mijn verhaal zijn,alleen ven ik naar een orthomoleculair therapeut gegaan naa 25 jaar sukkelen!
Daar kreeg ik te horen,lekkende darm(google maar eens)
Ben nu 3 weken in behandeling,tis een lange weg nog(4 tot 6 maanden)maar heb het gevoel dat ik weer bergopwaards ga!
Misschien iets voor jou?

Pfff, ik heb in 2012-2013 een burn out gehad en ik ben nog steeds herstellende. Gezond eten, veel groenten en geen suikers en snelle koolhydraten meer, suplementen van B-complex, smelttabletten B-12 en Rhodiola brachten me een heel eind. Daarna wat experimenteren met magnesium in de hoop dat ik daar beter van zou gaan slapen maar het leek niet zoveel te doen. Want ondanks alle vorderingen bleef een bepaalde mate van vermoeidheid bestaan. En die superlichte slaap. Slapen, dromen, wakker worden wisselden elkaar af en ik werd nooit fit wakker. Vanwege maag- en darmklachten slik ik sinds een week zink L-carosine… Lees verder ยป

hoi cindy
ik zit momenteel in het zelfde situatie net als wat jij hebt meegemaakt
en heb erge slaap problemen en kan moeilijk onder de mensen komen
zou je me miscchien tips kunnen geven of heb jij dat ook zo ervaren

Cindy,
Mag ik weten hoe het met je maag en darmklachten gaat? Zit zelf ook met Prikkelbare darmen en maagproblemen. Gebruik je de Rhodiola nog? En hoe kwam je erbij zink te gebruiken?
Bedankt en hoop dat het voor jou nog steeds werkt.
Jo

Graag zou ik hier nog wat aan toevoegen. Slaapproblemen zijn er in alle soorten en maten. Voor de een is dit het niet in slaap kunnen vallen, voor de ander is dit niet in de diepe (REM) slaap terecht komen etc. Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan op welk vlak je slaapproblemen aan de orde zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een korte meditatiefilm van Dick de Ruiter (YouTube) opzetten wanneer je net in bed ligt, om zodoende rustig in slaap te vallen. Of je kan een (keer een) magnesium tablet innemen voor het slapen gaan om zodoende… Lees verder ยป

Hoe weet je of je b.v. een magnesium tekort hebt, bijnieruitputting of een schildklierprobleem?
ik heb diverse bloedtesten gehad, maar hier kwam “niks bijzonders” uit. Heb gevraagd bij huisarts naar bijnieruitputting, hierop is cortisol getest, kwam niks uit.
Ik ben in de overgang met diverse bijhorende klachten, Heb al jaren veel stress, heb veel suiker geconsumeerd, heb depressieve klachten, slaap niet goed etc..
Hoe of waar kan er goed getest worden waar het aan ligt?

Beste Janneke,

Bloedtesten zijn momentopnamen en artsen testen meestal niet alle waarden. Aan de hand van symptomen kan vaak een goede diagnose gesteld worden. Dus ook aan klachten kun je vaak tekorten “zien”. Misschien is ook voor jou een Hormoonfactorconsult iets.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Beste Ralph,

Waar kan je het beste terecht voor het laten onderzoeken van je tekorten/klachten?
Ik heb allerlei klachten zoals slaapproblemen, onrust, stress, vermoeidheid, PMS.

Groetjes,
Maria

Mesologie

Beste Maria,

Je kunt evt. terecht bij een trainer Hormoonfactor. Daar worden geen bloedonderzoeken gedaan maar gekeken naar je klachten/symptomen en leefstijl.

Gr. Gerda

Hoi Ralph
Bedoel je niet bij schildklier dat het het serotonine halte doet verlagen? En heb je tips om met voeding de serotonine te doen verhogen?

Hoi Lisa,

Voldoende schildklierhormoon helpt het serotonineniveau te verhogen. Daarom zie je vaak depressieve klachten bij een trage schildklier=te weinig serotonine. Gezonde voeding en voldoende daglicht doen je serotonine stijgen waardoor je ook weer voldoende melatonine aanmaakt voor een goede nachtrust.

Hallo Joyce,

5-HTP moet nog omgezet worden om melatonine te worden, melatonine werkt sneller. Kijk ook eens of je geen magnesiumtekort hebt.

Met vriendelijke groet,
Gerda Tol-van Dijk

Hoe kun je vaststellen of 5 HTP of melatonine (3mg) het best werkt. Heb op,eigen verzoek melatonine gekregen om zo hopelijk benzodiazepine af te bouwen die ook niet werken voor mij. Heb altijd slecht geslapen maar door overbelasting werd het extreem (3 nachten helemaal niet slapen). Dus toen moest ik wel. Nu van de ene naar de andere pil wil natuurlijk alternatief en weer zelf leren slapen.

Een paar dagen geleden kwam ik toevallig op het blog over problemen met de schildklier. Door het Googelen vond ik wat filmpjes op Youtube. Hoewel de informatie erg veel is en ik tijd nodig heb om alles te begrijpen en tot juiste proporties terug te brengen wil ik nav slaapproblemen wel een aantal opmerkingen plaatsen. Inhoudelijk wil ik mij niet wagen aan een discussie omdat ik daar niet deskundig in ben. Van de andere kant denk ik wel een kanttekening te kunnen plaatsen voor wat betreft een slechte diepe slaap. Afgezien van een hormoon kwestie zou het oook kunnen zijn… Lees verder ยป

Hoi Jan, als er iets met de schildklier misgaat heeft dat juist een anatomisch gevolg, namelijk zwelling… Dus in feite is slaapapneu in dat geval hormonaal EN anatomisch.. Mvg Ralph Moorman

Goed artikel! Echter, een bijzonder belangrijke oorzaak voor een gebrek aan Melatonine wordt nog vergeten. Door de invloed van Hoogfrequente straling (afkomstig van Dect, Wifi, Gsm, Umts etc) denken je hersenen dat het nog licht is en maken ‘snachts nauwelijks Melatonine aan. Het uitzetten van wifi, uit je huis verwijderen van Dect, afschermen van Umts en op vliegtuigstand of uitzetten van je mobiel ‘s nachts is het devies ๐Ÿ˜‰

Als je melatonine zou nemen hoeveel moet je dan nemen?

Dat is een kwestie van uitproberen. Begin met 1 mg, als dat niet helpt neem je 2mg en desnoods 3 mg. Meer zou ik niet nemen. Zorg ook dat je voldoende daglicht ziet, dat is indirect goed voor de aanmaak van melatonine.

Wat bedoel je precies met aarden? Ik heb wel een idee wat het betekent, maar kan me niet voorstellen dat het echt van invloed kan zijn op je slaappatroon, correct me if i”m wrong ๐Ÿ˜‰

Ralph, vergeet jezelf aarden niet. Heeft de volgende dag effect op je cortisol (lager) en schildklierhormoon (hoger). Ik heb zowel mijn pc als mijn bed geaard. Wereld van verschil. Voorheen gaf beeldscherm 15 volt inductiespanning en bed een kleine 5 volt (stopcontact). Beide nu 0.1 volt. Slaap dieper en ben vroeger wakker.

idd, Ron, Heb sinds ik op een aardingslaken slaap en de geaard pc al 1/3 van mijn schildkliermedicijnen afgebouwd en nog te warm ๐Ÿ™‚

Hoe aard je je bed, laptop e.d.

Ron, Anita en Arnold,

Aarden kan met producten van o.a. Earth your body.
Kijk voor meer informatie op google.
Hier vind je informatie over aarden en wat de producten voor je kunnen doen.

Hallo Ralph,
in de alinea over Progesteron- en oestrogeentekort heb je het over Progersterongel. Is dat iets anders dan Progesteroncreme?
Ik smeer op dit moment de creme, gekocht via Succesboeken maar vroeg me af er nog iets anders op de markt is.

Vriendelijke groet,
Jeannette

Wij zijn bezig met het opzetten van bloedonderzoek . Heb je tips of wensen om in een preventief hormonenonderzoek op te nemen?

Absoluut Nevil, maar ik weet niet hoe dit ingrijpt in het melatonineschema ๐Ÿ™‚

Ik wel! Melatonone wordt door een enzym in de darm aangemaakt. Het enzym is afhankelijk van een gunstig millieu dat door (dag) licht wordt ondersteund, het is in feite bacteriele chemie. Straling is energie net als licht en ook geluid al deze factoren beinvloed die chemie.

Hoi Ralph,
Ik ben sinds kort lid van dit forum en heb na een bevalling hevige slaapproblemen.
Huisarts zegt me dat het een hormonale aard heeft.
Welk boek van de webshop raad jij me aan om de slaapproblemen aan te pakken?
Groetjes Lola

Ik heb m binnen…de hormoonfacor.
Kan ik de slaapproblemen vooral aanpakken door biologisch te gaan eten of heb jij er een andere kijk op. Je hebt wellicht wel dergelijke verhalen gehoord en misschien ken je nog wat succeservaringen van die dames?

Hallo Lola, je zou ook een erkende voetreflextherapeut kunnen benaderen. Deze kan je hormonen balanceren. Dit kan nodig zijn na een zwangerschap en bevalling.

Goed om dit op een rijtje te zien! Ik heb ook het idee dat electromagnetische straling en licht van mobieltjes en laptops invloed kunnen hebben. Wat denk jij?

jeetje was je vannacht in mijn slaapkamer of zo….?? wat een rot nacht had ik weer… kon niet in slaap komen en als ik even weg dommelde dan schrok ik weer wakker… herkenbaar verhaal dus! ik ben net een beetje begonnen met de HF en nog wat zoekende dus en waarschijnlijk reageert en protesteert mijn lijf hier nu op, neem ik aan… groeten ella

Cortisol en melatonine. Dus kunstmatige cortisol (hydrocortison) voor het slapen kan reden zijn van wakker liggen? Helpt melatonine tablet dan?

Hallo Regina,

Cortisol voor het slapen is geen goed idee. Melatonine verstoort de aanmaak van GABA, een rustgevende neuroransmitter.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk