Galblaas- en leverreiniging

Auteur: Astrid te Winkel

leverreiniging

Deze blog gaat over de galblaas- en leverreiniging volgens natuurgenezer Andreas Moritz.

Werkzaamheid van de kuur

Deze kuur die zeer recent in Nederland nog groot in de aandacht kwam na een video van Doutzen Kroes kent vele voor- en tegenstanders. Wetenschappelijk is er namelijk nog weinig aangetoond over de werkzaamheid en het mechanisme dat er onder ligt. En dat terwijl er behoorlijk wat aan gezondheidseffecten geclaimd worden. Daarnaast zijn er ook therapeuten die er mooie resultaten mee boeken en hun blije cliënten delen hun mooie resultaten vervolgens. Dit zorgt voor een totaal gepolariseerde discussie en kampvorming. Dat het precieze mechanisme niet duidelijk is en de effecten niet goed bewezen zijn in onderzoek hoeft echter niet te betekenen dat we het kind nu meteen met het badwater moeten wegspoelen. Aan het woord zijn colonhydrotherapeut Astrid te Winkel en Fleur van der Eijk die haar ervaringen delen. 

De lever: Een belangrijk orgaan

Astrid: “Wij leven in een tijd waarin we meer dan ooit worden blootgesteld aan allerlei gifstoffen. De lever is de grootste chemische fabriek in ons lichaam: hij heeft een sterk ontgiftende werking en hij produceert talloze enzymen, hormonen en andere bio-actieve stoffen.

Door onze, vaak slechte levensstijl, treedt er sludging op in het lichaam, zo ook in de afvoerende galgangen in de lever. Met sludging wordt bedoeld dat er vertraging optreedt door het indikken van gal. Er ontstaan in eerste instantie klonters, later worden het vast-elastische balletjes en vervolgens harde stenen.

Normaal wordt er per dag 1 tot 1,5 liter gal door de lever afgegeven naar de darm, bij aanwezigheid van leverstenen kan de galafgifte teruglopen tot maar 150 ml per dag.

Je kunt je wel voorstellen dat het logisch is dat het grootste deel van de werking van de lever verloren gaat als er een (spreekwoordelijke) kurk op de uitgang zit. Door het ontstoppen van de lever, galkanalen en de galblaas zullen triljoenen lichaamscellen in staat zijn:

 • weer voldoende hoeveelheden voedingsstoffen te ontvangen
 • efficiënt hun stofwisselingsafvalproducten te elimineren
 • perfecte communicatieve verbindingen te onderhouden met het zenuwstelsel het endocriene systeem en ieder ander deel van het lichaam.”

Download online hormoontest

Waarom je lever reinigen (of ondersteunen)?

Fleur: “Zelf heb ik jarenlang dagelijks medicatie gebruikt. Dit heeft gegarandeerd m’n lever belast. Ik eet en leef behoorlijk zuiver. Ben ook van mening dat het aanpassen van je leefstijl een absolute voorwaarde moet zijn voordat je een dergelijke reinigingskuur in overweging neemt.

Je blijven volstoppen met gifstoffen en eens in de zoveel tijd een zuiveringskuur doen is natuurlijk als dweilen terwijl de kraan blijft lopen.

Vermijd:

 • Zoveel mogelijk chemische E-nummers (en dus sterk bewerkte voeding)
 • Voeding die je niet goed kunt verteren en verdragen (voorkom lekkende darm syndroom of hyperpermeabele darm)
 • Alcohol
 • Koffie
 • Sigaretten
 • Medicatie (indien mogelijk)
 • Chemische verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en make-up.
 • Overgewicht (en dus het ontstaan van orgaanvet en niet alcoholische leververvetting)

Eet of drink meer:

 • Water
 • Onbewerkte natuurvoeding in ruime variatie
 • Groenten (liefst meer dan 400g per dag)

Vaak zie je ongemakken en problemen al verdwijnen wanneer je dus ‘schoner’ eet waarmee je lever minder belast, maar ook beter ondersteunt in de werking. Je kunt daarnaast alsnog overwegen een lever- en galblaas reiniging te doen op advies en onder begeleiding van een hydrocolontherapeut. Ga dit dus niet zomaar op eigen houtje proberen.

Ik vind het geweldig om aan m’n gezondheid te (blijven) werken. Het geeft mij een kick te ervaren dat dingen vaak velen malen beter kunnen. Mensen nemen (kleine) ongemakken veelal op de koop toe. Dit is zo jammer. In mijn ogen doet men zichzelf hiermee te kort. Ook ik dacht jaren geleden dat ik gezond was. Totdat ik bepaalde dingen ging uitproberen en erachter kwam dat het beter en later zelfs nog beter kon. Dit gun ik iedereen! Ik streef altijd naar zo optimaal mogelijk. Dat zit nou eenmaal in me. Daarom wil ik ook m’n lever helemaal schoon hebben. Ik vind het leuk dingen uit te proberen maar daarnaast ben ik er een groot voorstander van zelf te ervaren.”

De leverreinigingskuur

(hier zijn variaties op!!)

Astrid: “De kuur duurt 14 dagen en kan je thuis doen.

Dag 1 t/m 5

 • Naast je gewone (gezonde!) voeding en drinken: 1 liter appelsap of gebruik een theelepel malinezuur in 1 liter water (scheelt weer in de suikerinname)

Dag 6

 • Ontbijt: Zonder vet en zonder zuivelproducten. Je kunt b.v. wat fruit met wat noten/zaden nemen (weinig noten want deze bevatten vetten)
 • Lunch: gestoomde groenten met een gekookt eitje
 • Na 14.00 uur niets meer eten (eventueel een glas water drinken mag wel)
 • 18.00 uur: 1 glas bitterzout (15 gr oplossen in lauwwarm water)
 • 20.00 uur: 1 glas bitterzout hierna ook geen sap of water meer
 • 22.00 uur: 100 ml olijfolie met het sap van 1 citroen (gemixt of apart)
 • Meteen in bed gaan liggen met een warme kruik op de lever (rechtsboven in de buik)

Dag 7

 • 6.00 uur: 1 glas bitterzout (zet de wekker, drink uw glas leeg en slaap weer verder)
 • 8.00 uur: 1 glas bitterzout
 • 9.00 uur: glas appelsap
 • 10.00 uur: licht ontbijt indien behoefte
 • Daarna overgaan op gewoon eten

Dag 8 t/m 14

 • Rustig aan, gezond eten en extra drinken.

Zoals je ziet kan het zonder pillen, tabletten en andere dure producten.”

Ervaring Fleur

Fleur: “Ik vond het minder zwaar dan ik van tevoren had gedacht. Dit is uiteraard voor iedereen verschillend. Goede (mentale) voorbereiding en zorgvuldige uitvoering zijn een absolute pré.

Appelsap bevat appelzuur, dit verzacht de galstenen. De eerste dag vond ik dit nog wel lekker maar de dagen daarna kreeg ik het met moeite weg, zo zoet. Je kunt er ook voor kiezen zelf verse appel-smoothies te maken.

Let op: het zuur uit de appels tast je tandglazuur aan. Spoel eventueel na met water met wat zuiveringszout en poets je tanden niet binnen een uur!

Ik was enorm benieuwd of er daadwerkelijk galstenen met m’n ontlasting mee zouden komen. Daarom had ik speciaal hiervoor een extra vergiet gekocht waarmee ik deze kon opvangen. Het bitterzout werkt als laxeermiddel en ontspant de galwegen zodat deze verwijden en de galstenen er makkelijker door kunnen.

Na het tweede glas werd ik wat misselijk (de volgende keer ga ik het met een rietje opdrinken zodat de vloeistof niet door m’n hele mond komt). Nog voordat ik aan het olijfolie-citroensap mengsel kon beginnen liep ik al leeg, diarree dus. Vaker gebeurt dit de volgende dag pas, dat is per persoon verschillend.

Het slapen met de kruik (ingerold in een handdoek) vond ik niet vervelend, al sliep ik wel iets minder vast.

Alles bij elkaar bedroeg de oogst van mijn kuur zo’n 15 galstenen. Dit kunnen er tientallen tot wel een paar honderd zijn! Om deze stenen daadwerkelijk in het vergiet te zien vond ik een mooi bewijs. Hoe meer stenen er vrij komen, hoe meer belastend de kuur.

Zorg daarom altijd dat je voldoende rust inplant. De volgende dag heb ik heel rustig aan gedaan, ik voelde me vooral slap. Dit werd beter nadat ik weer wat had gegeten. De dagen daarna merkte ik een enorme piek in energie! Valkuil is hierdoor dat je van alles wilt gaan doen.

Waarschuwing: blijf de eerste dagen na de kuur echt rustig aan doen! Ga zeker niet trainen; homeostaseverstoring is te belastend in deze fase. Na 1,5 week ben ik zelf weer gaan trainen maar dit was achteraf toch nog te snel. Ook dit zal per persoon verschillend zijn maar houdt het in gedachten!

Let op: afvallen is logisch maar dat komt omdat je veel uitscheidt.

Volgende maand wil ik de kuur opnieuw gaan doen, net zolang tot er geen stenen meer uitkomen. Een hoge darmspoeling erachteraan wordt aangeraden om zeker te zijn dat er geen stenen in de darm achterblijven.

Tussendoor blijf ik heel natuurlijk eten (lees hormoonbalans dieet) en ben ik niet vies van gember thee, grapefruit en kruiden als kurkuma.”

Extra informatie

Uitgebreide uitleg, informatie en wetenschappelijk onderzoek vind je in het boek van de Canadese natuurgenezer: Boek Andreas Moritz, De ongelofelijke lever- en galblaaszuivering, Een krachtige Aanpak om je Gezondheid en Vitaliteit te Verbeteren (Wikipedia:  Andreas H. Moritz.) (1), (2)

Wil je liever deze reiniging onder begeleiding doen van een ervaren therapeut, dan kun je terecht in de praktijk van Astrid te Winkel: www.time-out.nu Ze is gespecialiseerd in detox, hoge-darmspoelingen en de lever- en galblaasreiniging. Kijk op www.detoxkuurweek.nl mocht je een detoxkuur op locatie willen ervaren, al dan niet gecombineerd met de leverreiniging.

Over de schrijver

Astrid te Winkel is colonhydrotherapeut en heeft diverse opleidingen gevolgd om haar kennis over de spijsvertering te specialiseren. Orthomoleculaire therapie (werkend volgens de klinische PNI), Darmtherapie & Oligotherapie, Hormoonfactortrainer, Medische basiskennis, Hartcoherentiecoach, Stresscounsellor & Coach en Wellness masseur zijn allen afgerond om de client nog beter te kunnen helpen.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
55 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties