Galblaas- en leverreiniging

Auteur: Astrid te Winkel | Reacties: | Datum: [yoast_published_time]

leverreiniging

Deze blog gaat over de galblaas- en leverreiniging volgens natuurgenezer Andreas Moritz.

Werkzaamheid van de kuur

Deze kuur die zeer recent in Nederland nog groot in de aandacht kwam na een video van Doutzen Kroes kent vele voor- en tegenstanders. Wetenschappelijk is er namelijk nog weinig aangetoond over de werkzaamheid en het mechanisme dat er onder ligt. En dat terwijl er behoorlijk wat aan gezondheidseffecten geclaimd worden. Daarnaast zijn er ook therapeuten die er mooie resultaten mee boeken en hun blije cliënten delen hun mooie resultaten vervolgens. Dit zorgt voor een totaal gepolariseerde discussie en kampvorming. Dat het precieze mechanisme niet duidelijk is en de effecten niet goed bewezen zijn in onderzoek hoeft echter niet te betekenen dat we het kind nu meteen met het badwater moeten wegspoelen. Aan het woord zijn colonhydrotherapeut Astrid te Winkel en Fleur van der Eijk die haar ervaringen delen. 

De lever: Een belangrijk orgaan

Astrid: “Wij leven in een tijd waarin we meer dan ooit worden blootgesteld aan allerlei gifstoffen. De lever is de grootste chemische fabriek in ons lichaam: hij heeft een sterk ontgiftende werking en hij produceert talloze enzymen, hormonen en andere bio-actieve stoffen.

Door onze, vaak slechte levensstijl, treedt er sludging op in het lichaam, zo ook in de afvoerende galgangen in de lever. Met sludging wordt bedoeld dat er vertraging optreedt door het indikken van gal. Er ontstaan in eerste instantie klonters, later worden het vast-elastische balletjes en vervolgens harde stenen.

Normaal wordt er per dag 1 tot 1,5 liter gal door de lever afgegeven naar de darm, bij aanwezigheid van leverstenen kan de galafgifte teruglopen tot maar 150 ml per dag.

Je kunt je wel voorstellen dat het logisch is dat het grootste deel van de werking van de lever verloren gaat als er een (spreekwoordelijke) kurk op de uitgang zit. Door het ontstoppen van de lever, galkanalen en de galblaas zullen triljoenen lichaamscellen in staat zijn:

 • weer voldoende hoeveelheden voedingsstoffen te ontvangen
 • efficiënt hun stofwisselingsafvalproducten te elimineren
 • perfecte communicatieve verbindingen te onderhouden met het zenuwstelsel het endocriene systeem en ieder ander deel van het lichaam.”

Download online hormoontest

Waarom je lever reinigen (of ondersteunen)?

Fleur: “Zelf heb ik jarenlang dagelijks medicatie gebruikt. Dit heeft gegarandeerd m’n lever belast. Ik eet en leef behoorlijk zuiver. Ben ook van mening dat het aanpassen van je leefstijl een absolute voorwaarde moet zijn voordat je een dergelijke reinigingskuur in overweging neemt.

Je blijven volstoppen met gifstoffen en eens in de zoveel tijd een zuiveringskuur doen is natuurlijk als dweilen terwijl de kraan blijft lopen.

Vermijd:

 • Zoveel mogelijk chemische E-nummers (en dus sterk bewerkte voeding)
 • Voeding die je niet goed kunt verteren en verdragen (voorkom lekkende darm syndroom of hyperpermeabele darm)
 • Alcohol
 • Koffie
 • Sigaretten
 • Medicatie (indien mogelijk)
 • Chemische verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en make-up.
 • Overgewicht (en dus het ontstaan van orgaanvet en niet alcoholische leververvetting)

Eet of drink meer:

 • Water
 • Onbewerkte natuurvoeding in ruime variatie
 • Groenten (liefst meer dan 400g per dag)

Vaak zie je ongemakken en problemen al verdwijnen wanneer je dus ‘schoner’ eet waarmee je lever minder belast, maar ook beter ondersteunt in de werking. Je kunt daarnaast alsnog overwegen een lever- en galblaas reiniging te doen op advies en onder begeleiding van een hydrocolontherapeut. Ga dit dus niet zomaar op eigen houtje proberen.

Ik vind het geweldig om aan m’n gezondheid te (blijven) werken. Het geeft mij een kick te ervaren dat dingen vaak velen malen beter kunnen. Mensen nemen (kleine) ongemakken veelal op de koop toe. Dit is zo jammer. In mijn ogen doet men zichzelf hiermee te kort. Ook ik dacht jaren geleden dat ik gezond was. Totdat ik bepaalde dingen ging uitproberen en erachter kwam dat het beter en later zelfs nog beter kon. Dit gun ik iedereen! Ik streef altijd naar zo optimaal mogelijk. Dat zit nou eenmaal in me. Daarom wil ik ook m’n lever helemaal schoon hebben. Ik vind het leuk dingen uit te proberen maar daarnaast ben ik er een groot voorstander van zelf te ervaren.”

De leverreinigingskuur

(hier zijn variaties op!!)

Astrid: “De kuur duurt 14 dagen en kan je thuis doen.

Dag 1 t/m 5

 • Naast je gewone (gezonde!) voeding en drinken: 1 liter appelsap of gebruik een theelepel malinezuur in 1 liter water (scheelt weer in de suikerinname)

Dag 6

 • Ontbijt: Zonder vet en zonder zuivelproducten. Je kunt b.v. wat fruit met wat noten/zaden nemen (weinig noten want deze bevatten vetten)
 • Lunch: gestoomde groenten met een gekookt eitje
 • Na 14.00 uur niets meer eten (eventueel een glas water drinken mag wel)
 • 18.00 uur: 1 glas bitterzout (15 gr oplossen in lauwwarm water)
 • 20.00 uur: 1 glas bitterzout hierna ook geen sap of water meer
 • 22.00 uur: 100 ml olijfolie met het sap van 1 citroen (gemixt of apart)
 • Meteen in bed gaan liggen met een warme kruik op de lever (rechtsboven in de buik)

Dag 7

 • 6.00 uur: 1 glas bitterzout (zet de wekker, drink uw glas leeg en slaap weer verder)
 • 8.00 uur: 1 glas bitterzout
 • 9.00 uur: glas appelsap
 • 10.00 uur: licht ontbijt indien behoefte
 • Daarna overgaan op gewoon eten

Dag 8 t/m 14

 • Rustig aan, gezond eten en extra drinken.

Zoals je ziet kan het zonder pillen, tabletten en andere dure producten.”

Ervaring Fleur

Fleur: “Ik vond het minder zwaar dan ik van tevoren had gedacht. Dit is uiteraard voor iedereen verschillend. Goede (mentale) voorbereiding en zorgvuldige uitvoering zijn een absolute pré.

Appelsap bevat appelzuur, dit verzacht de galstenen. De eerste dag vond ik dit nog wel lekker maar de dagen daarna kreeg ik het met moeite weg, zo zoet. Je kunt er ook voor kiezen zelf verse appel-smoothies te maken.

Let op: het zuur uit de appels tast je tandglazuur aan. Spoel eventueel na met water met wat zuiveringszout en poets je tanden niet binnen een uur!

Ik was enorm benieuwd of er daadwerkelijk galstenen met m’n ontlasting mee zouden komen. Daarom had ik speciaal hiervoor een extra vergiet gekocht waarmee ik deze kon opvangen. Het bitterzout werkt als laxeermiddel en ontspant de galwegen zodat deze verwijden en de galstenen er makkelijker door kunnen.

Na het tweede glas werd ik wat misselijk (de volgende keer ga ik het met een rietje opdrinken zodat de vloeistof niet door m’n hele mond komt). Nog voordat ik aan het olijfolie-citroensap mengsel kon beginnen liep ik al leeg, diarree dus. Vaker gebeurt dit de volgende dag pas, dat is per persoon verschillend.

Het slapen met de kruik (ingerold in een handdoek) vond ik niet vervelend, al sliep ik wel iets minder vast.

Alles bij elkaar bedroeg de oogst van mijn kuur zo’n 15 galstenen. Dit kunnen er tientallen tot wel een paar honderd zijn! Om deze stenen daadwerkelijk in het vergiet te zien vond ik een mooi bewijs. Hoe meer stenen er vrij komen, hoe meer belastend de kuur.

Zorg daarom altijd dat je voldoende rust inplant. De volgende dag heb ik heel rustig aan gedaan, ik voelde me vooral slap. Dit werd beter nadat ik weer wat had gegeten. De dagen daarna merkte ik een enorme piek in energie! Valkuil is hierdoor dat je van alles wilt gaan doen.

Waarschuwing: blijf de eerste dagen na de kuur echt rustig aan doen! Ga zeker niet trainen; homeostaseverstoring is te belastend in deze fase. Na 1,5 week ben ik zelf weer gaan trainen maar dit was achteraf toch nog te snel. Ook dit zal per persoon verschillend zijn maar houdt het in gedachten!

Let op: afvallen is logisch maar dat komt omdat je veel uitscheidt.

Volgende maand wil ik de kuur opnieuw gaan doen, net zolang tot er geen stenen meer uitkomen. Een hoge darmspoeling erachteraan wordt aangeraden om zeker te zijn dat er geen stenen in de darm achterblijven.

Tussendoor blijf ik heel natuurlijk eten (lees hormoonbalans dieet) en ben ik niet vies van gember thee, grapefruit en kruiden als kurkuma.”

Extra informatie

Uitgebreide uitleg, informatie en wetenschappelijk onderzoek vind je in het boek van de Canadese natuurgenezer: Boek Andreas Moritz, De ongelofelijke lever- en galblaaszuivering, Een krachtige Aanpak om je Gezondheid en Vitaliteit te Verbeteren (Wikipedia:  Andreas H. Moritz.) (1), (2)

Wil je liever deze reiniging onder begeleiding doen van een ervaren therapeut, dan kun je terecht in de praktijk van Astrid te Winkel: www.time-out.nu Ze is gespecialiseerd in detox, hoge-darmspoelingen en de lever- en galblaasreiniging. Kijk op www.detoxkuurweek.nl mocht je een detoxkuur op locatie willen ervaren, al dan niet gecombineerd met de leverreiniging.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Astrid te Winkel is colonhydrotherapeut en heeft diverse opleidingen gevolgd om haar kennis over de spijsvertering te specialiseren. Orthomoleculaire therapie (werkend volgens de klinische PNI), Darmtherapie & Oligotherapie, Hormoonfactortrainer, Medische basiskennis, Hartcoherentiecoach, Stresscounsellor & Coach en Wellness masseur zijn allen afgerond om de client nog beter te kunnen helpen.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
55 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kan dit ook tijdens de zwangerschap?

Misschien beter om dat niet te doen. Door heel gezond te leven, zorg je al voor minder belasting van lever en galblaas.

Ben niet zo van het citrusfruit. Krijg sowieso problemen met m’n tandvlees dat dan helemaal terugtrekt. Met rietje zou op zich wel kunnen maar weet niet of je de citroen of de grapefruit die vaak wordt genoemd ook kan vervangen door appelzuur of wat anders.

Onlangs heb ik de lever/galblaas reiniging gedaan maar helaas zonder veel effect. Tijsschema nauwkeurig gevolgd maar geen steentjes gezien. Een jaar of 10 geleden heb ik hem ook al eens gedaan, ook toen geen steentjes. Ik zeg er wel bij dat ik de laatste keer geen darmspoeling gedaan heb, 10 jaar geleden wel. Reden dat ik hier mee bezig ben is een reeks langdurige klachten die verband lijken te houden emt de lever/darmstreek. In heet verleden medecatie gebruikt waar ik zeer nare bijwerkingen van had, maar dat is nuj ook meer dan 10 jaar geleden. Ik heb nu een wat… Lees verder »

Hoi Klaas, Als je na de eerste keer geen steentjes ziet, wil het niet zeggen dat er geen stenen/steentjes in de lever en/of galblaas zitten. Waarschijnlijk heb je al wel levermodder uitgescheiden (gelige vettige substantie uit buizen). Deze verwijderde sludge maakt ruimte voor stenen om naar voren te komen. Stenen, met name grotere, verplaatsen zich langzaam. Om de stenen tijdens de reiniging ineens uit te scheiden moet er druk op galstroom komen. Daarbij kan drie of vijf dagen van te voren geen vet eten helpen. Wanneer je dan de olie inneemt maakt de lever een boost om gal aan te… Lees verder »

Bij sommige mensen kijkt het effect te hebben, bij sommigen niet, dat blijkt. Wellicht is er eerst iets anders nodig? Ht is ook lastig om hier, op basis van je bericht, te zeggen wat er aan de hand is.

Hallo Gerda, dank voor je reactie die ik nu pas zie omdat er blijbaar geen email wordt vertuurd bij een reactie op een bericht. Ik ben inmiddels nog 2 reingigingen erachteraan gedaan met tussenpoze van ongeveer 4 weken. DE tweede keer kwam er en enkele steentjes die sterk leken op de fotos hiervan, en de derder keer zelfs best veel! Ik lees dat het soms inderdaad meerdere reingiingen kan duren voordat er iets loskomt. Ook gebrui ik nu malinzsuur oplossing ipv appelsap. Ik ga het dus zker nog enkele keren doen. Heb overigens nog wle twijfels over of dit noue… Lees verder »

leverzuivering. Ben 82 jaar en heb in de afgelopen 12 jaar ,15 maal de leverzuivering gedaan. Geweldig!!!! Na afloop van de kuur voel je je heerlijk. Al die commentaren slaan nergens op. Weten niet waarover ze praten. Hebben waarschijnlijk het boek niet gelezen en niet zelf uitgeprobeerd. Ik ben hartstikke fit en heb een geweldige conditie. Over 6 maanden doe ik het weer. De eerste keer wel 1500 steentjes uitgepoept. Later werd het steeds minder. Andreas Moritz was een zeer zwak persoon die niet lang te leven had maar door zijn leverzuiveringen heeft hij wonderbaarlijk nog heel lang geleefd .… Lees verder »

Kun je deze kuur ook veilig doen als er lidtekenweefsel/vernauwingen in de dunne darm aanwezig zijn? Lijkt mij eigenlijk wel, gezien de galgangen ook erg nauw zijn. Heeft iemand hier ervaring mee?

Dat is zo niet te zeggen. Je zou kunnen beginnen met de leefstijl volgens de Hormoonfactor, dat op zich zorgt er al voor dat de werking van de lever verbetert en dus giftstoffen beter afvoert en andere leverprocessen beter ondersteund worden.

Maakt de kwaliteit van het Bitterzout uit? Het is nl. nogal goedkoop te bestellen met vermelding voor het bad etc… maar niet voor orale inname ( )..

Ik hoor in deze discussie vaak dat men appelzuurcapsules neemt i.p.v. appelsap, maar welke dosis moet ik dan gebruiken?
Ik heb capsules die 800 mg appelzuur bevatten.

Geen stenen na de kuur… Veel gasvorming en opgeblazen gevoel… Hoe kan dat…? Alles gedaan zoals hierboven beschreven… Voel me ook niet super fit… Lichte druk onder de ribben… Wie heeft verklaring hiervoor?

Welke olijfolie gebruiken jullie?

Hoi Marienke, van de Ekoplaza (huismerk) die is heerlijk. Wordt ook aangeraden in het boek reiniginglever

Ik doe dit nu voor de derde keer en ik had twee gigantische stenen (plus veel kleintjes). De stenen zijn ong 1.5 bij 3 cm! Het werkt echt goed maar heeft iemand een goed advies voor bitterzout in capsules? Als ik dit mengsel drink komt er gelijk weer wat terug. Met capsules zou je hier minder last van moeten hebben.

Hi Fleur,
Ik heb de leverreiniging vele malen gedaan, maar sinds dien heb ik wel een gluten-allergie (leaky-gut syndrome)

Bah. Zou dan deskundig advies vragen. Hoeft overigens niet altijd een glutenallergie te zijn. Kan ook de moderne tarwe zijn en lectinen.

Hi Allemaal..inmiddels ben ik een ervaringsdeskundige geworden. Ik heb de kuur al 6 x gedaan. En op deze manier voorkom in een diabetes 2. Maar ook ervaar ik veel vitaliteit. Door mijn ervaring wil ik jullie er wel op attenderen om precies Echt precies de kuur qua tijdsschema te volgen en natuurlijk ook de inname. Ik ben blij dat er nu appelazijn capsules zijn. Die zijn veel fijner in het gebruik en werken ook prima. Na de kuur gebruik ik 2 weken Kumis Kutjing Javaanse nierthee. Kun je gewoon bij Holland en Barret Kopen. En voel goed of je lichaam… Lees verder »

Ik heb met veel interesse deze flush gedaan. Een enorme hoeveelheid ‘stenen’ uitgescheiden.
Wat na-onderzoek vracht me op de volgende site, met interessante info.
Haha, misschien zijn de levensteken dus gewoon een bijproduct van de olie, zuur en zout!
Lees hier het andere perspectief.

natuurdietisten.nl/kenniscentrum/ziektebeelden-natuurlijke-voeding/lever-of-galstenen

mag je dit alles doen als je bortsvoeding geeft?

Dat zou ik niet doen. Er komen veel afvalstoffen vrij en je wil er zeker van zijn dat die niet via je melk bij je kindje komt.

Ik heb vooraf een detox kuur gedaan dus 6 dagen op groene (en fruit) smoothies leven en de liter appelsap per dag. Ik had ontzettend veel energie alleen na 5 dagen was ik er mentaal klaar mee om niks te eten maar ik wou de beste resultaat hebben. Ik was erg sceptisch en bang dat er niks uit zou komen maar er kwamen zeker 100 stenen uit!!! Stenen van 1 cm zelfs. Ik ben erna nog een paar dagen doorgegaan met de smoothies om mijn organen nog even met rust te laten en ben dan langzaam overgestapt naar licht vast… Lees verder »

Ik begrijp t ziek worden niet van stenen in de darmen, die komen er dan toch ook weer uit? Ben al weer aan t lezen van deze reiniging, vorig jaar 2 x rcp gehad en voel t nu weer.. ik heb geen galblaas meer, nu na ruim 20 jaar klachten van stenen. Bloed onderzoek van vorig jaar was zó afwijkend, schrok ervan!
Kun je ook biologische diksap gebruiken? En of ik de kuur ga doen, geen idee, ik heb er abgst voor zo thuis doen

Vergeet ook zeker niet voor de 1e leverreiniging een nierreiniging (daar zijn kruiden voor in Duitsland verkrijgbaar) te doen en om elke 3e leverreiniging ook weer een nierreiniging. Je nieren krijgen nogal wat te verwerken aan gif dat los komt in de lever.

Wanneer komen de galstenen af tijdens de deze kuur? Pas na de 14e dag? Of komen ze vroeger op dag 7?

Kun je deze kuur doen als je borstvoeding geeft ( lees nog zo’n 2-3 voedingen per dag)?

Ik zit met de zelfde vraag maar kan geen antwoord vinden?

Ik zou et bij pure voeding houden. Dat werkt ook reinigend maar op een mildere manier.

Niet de kuur doen tijdens volle maan ivm vocht vasthouden

Is dit veilig om te doen als je zwanger bent?

Ik zou dit niet doen.

Inmiddels 216 reinigingen achter de rug en nog elke keer grote hoeveelheden steentjes. Ik neem geen appelsap maar smorgens en savonds een eetlepel gefermenteerde appelcider azijn. Ook eet ik behalve de laatste dag normaal dus gewoon vlees, vette zuivel etc.
De laatste dag eet ik enkel een appel zonder schil en wat rijst . Na 13.00 enkel nog een glaasje wate rmet Sole.

Zeker ook vanwege de grote hoeveelheid bitterzout die je elke keer moet nemen, hier ook om deze reden zeker 3 weken tussenzitten, anders krijg je een magnesiumsulfaat vergiftiging.

Dan doe je er teveel achter elkaar. Het is nogal een belasting voor de lever, moet zeker 3 weken tussenzitten!

216 reinigingen, Homers? Dat is echt veel! Hoe houd je dat vol?

Hoeveel reinigingen zijn er gemiddeld nodig, zit nu op 5 en nog steeds stenen (wel echt klein, stuk of 5 en gifgroen)

kleine tip die mij helpt om bitterzout en olie weg te krijgen. n paar schijfes citroen bij de hand hebbem tijdens t drinken. meestal is een schijfe achteraf genoeg om niet misselijk te worden, en soms even tussendoor een halpne citroen 🙂

Ik heb nu al meerdere reinigingen gedaan echt ook enorm veel stenen verloren! De vorige reiniging had ik geen stenen meer, vanavond ga ik weer reinigen en hopelijk weer geen stenen! Dan kan ik zeggen dat ze weg zijn en ga ik het alleen nog maar doen voor “onderhoud” 2x per jaar. Nu Is mijn vraag dat ik las dat je veganistisch moet eten in de voorbereiding… Dit heb ik dan ook al mijn 6 reinigingen gedaan, echter lees ik dit in bovenstaand artikel niets over terug. .. kan iemand mij hier iets over vertellen?
Gr.

Beste Eva,

Deze vraag kun je het beste stellen aan iemand die hierin gespecialieerd is,

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Vandaag is dag 7 ben ik bij dat het voorbij is. De 100 ml olie lag zo niet lekker op mijn maag, toch nog 2 uur kunnen binnen houden maar daarna kwam het er toch echt uit. Hoe is jullie ervaring hiermee? De oplossing om 06:00 was ook nog niet binnen te houden. Is er misschien een alternatief of waarvoor dient de olie eigenlijk? Op deze manier zou ik het niet graag nog eens doen maar blij dat ik nu wel gereinigd ben.

Ik heb nu 2 keer deze kuur gedaan. De 1e keer met het bitterzout in water en appelsap gedronken. De 2e poging mislukte omdat ik het bitterzout ondanks met een rietje en honing niet meer wegkreeg. Hierop aan het googelen geslagen en kwam zo bij bitterzout en appelazijnzuur in capsule vorm. Echt een aanrader. De capsules bitterzout werkten prima en kreeg ik veel makkelijker weg dan opgelost in water. De appelazijnzuur capsules waren ook erg goed. Alleen moest je wel oppassen om ze niet in te nemen op nuchtere maag. Resultaat van de reiniging was ontzettend goed. Toentallen steentjes verloren.… Lees verder »

wat betrft geen zuivel op dag 6..ik eet elke ochtend het budwigpapje met magere kwark en lijnzaadolie moet ik dat stop zetten?

8 tot 12 eetlepels appelazijn i.p.v. 1 liter appelsap per dag heb ik dat goed?

mvg Angela

Dat klopt

Hoi Fleur,

Goed stuk en erg leuk en waardevol om te lezen. Lees alleen weinig over voedingstips voor na de kuur. Het is sowieso belangrijk voor iedereen om goed te lezen over voeding ná de kuur. Ik had persoonlijk erg veel aan het boek van reiniginglever(.)nl hier staan ook voedingstips in. Ook erg makkelijk als je wilt beginnen met de kuur en je je goed wil laten informeren.

Ik heb er nu twee achter de rug. Moet zeggen dat i.c.m. juiste voeding na de kuur ik al behoorlijk positieve resultaten boek!

Groetjes,
Muriel

Mag je die liter appelsap ook verdunnen met water en er eventueel wat bladgroente doorheen doen in een blender?

Hoi Alie,
Jahoor, dat mag zeker! Het is zelfs een heel goed idee om het appelsap te verdunnen met water, zodat je zeker weet dat je naast het appelsap ook nog gewoon vocht binnenkrijgt.

Oeps.. Ja uiteraard 8-12 eetlepels appelazijn 😉

Is best veel 8-12 liter appelazijn! Neem aan eetlepels

Ik lees nu pas jullie reactie Petra en Corry… Deze heb ik nooit ontvangen!

Goede aanvulling Petra, een hoge darmspoeling!

Ik begrijp je dilemma Corry! Je kan de liter appelsap ook vervangen voor een halve liter appelsap en het dan aanvullen met 4-6 eetlepels appelazijn. Of voor de bikkels; helemaal geen appelsap maar 8-12 liter appelazijn.

Gereinigde groet ;-),

Fleur

Wel moeilijk als je aan sugarchallenge mee doet dan mag je geen vruchtensap. Ik ben het ook van plan maar wist het vanwege de challenge even niet meer!!

Je kunt dan ook capsules met appelzuur nemen.

Je kunt ook 4-6 keer daags één eetlepel apelazijn (de troebele en biologische), oplossen in 220 ml water (4-6 EL per dag). Als je er een enkele keer per dag Spa-rood ipv water bij doet met één EL Erithrithol (Biosusse), krijg je een drankje dat doet denken aan Rivella.

Ik lees niets terug over een hoge darmspoeling/ Colonhydrotherapie voor de reiniging dus in dag 6! De dikke darm raakt niet helemaal schoon van bitterzout alleen, en om te voorkomen dat er stenen in een vervuilde darm blijven steken, wordt geadviseerd om vooraf een CHT te doen. Het klopt dat er verschillende reinigingen bekend zijn, maar Andreas Moritz is hier toch wel Meester in geworden, en legt in zijn boek heel duidelijk de do’s en dont’s uit en vooral het waarom….. Succes allemaal!!