oxytocine hormoon

Oxytocine hormoon

De drie meest gestelde vragen over het oxytocine hormoon worden hier beantwoord.

Wat is oxytocine?

Oxytocine is het hormoon (en tevens neurotransmitter) dat bekend staat als het knuffelhormoon en wordt aangemaakt in de hypothalamus bij mannen en vrouwen.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Komt vrij bij knuffelen (massage) en seks (orgasme) en werkt als tegenhanger van cortisol
  • Het maakt je rustig.
  • Zorgt voor samentrekkingen van de baarmoederspier (contracties) bijvoorbeeld bij een orgasme en tijdens de baring (weeën, bevalling).
  • Zorgt voor de toeschietreflex (van melk) tijdens het geven van borstvoeding.
  • Oxytocine heeft ook een werking in de hersenen en kan in de juiste hoeveelheid een fijn en geborgen gevoel geven maar bij een hoog gehalte ook tot symptomen zoals angsten en vervelende gevoelens leiden.

Wat is de juiste waarde van dit hormoon in het bloed?

De bloedwaarde van oxytocine is zeer veranderlijk onder invloed van allerlei omstandigheden. Zo zullen zwangerschap en borstvoeding de aanmaak stimuleren en tot een verhoogd gehalte leiden.

Waarom kopen mensen oxytocine neusspray?

Deze spray wordt gebruikt om de melkafgifte te stimuleren bij lactatieproblemen. Een hoge dosering van dit supplement kan echter ook bijwerkingen en schade geven zoals angstgevoelens. Als de oxytocine aanmaak te laag is leidt dit tot verzwakte baarmoedersamentrekkingen bij weeën en verminderd toeschietreflex tijdens het geven van borstvoeding. Ook bij mensen met autisme wordt een lage oxytocinespiegel waargenomen. Er zijn maar weinig laboratoria die het niveau van oxytocine kunnen meten.

Ir. Ralph Moorman

(7stemmen, gemiddeld: 4,29 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Inge
Inge
2 jaren geleden

Toevallig bekend met D-mer? Bij borstvoedende moeders

Ralph Moorman
Ralph Moorman
Antwoord aan  Inge
2 jaren geleden

Jazeker, maar waarom de klachtenbij sommige vrouwen wel en andere niet ontstaan is nog niet duidelijk. Dopamine-daling treedt op, maar of dit de enige oorzaak is weet ik niet..

AnnemiekIBCLC
AnnemiekIBCLC
Antwoord aan  Inge
1 maand geleden

D-mer heeft te maken met een te sterke dopamine-daling. Op borstvoeding.com kun je er een informatief artikel over vinden.

Niki Struving
Niki Struving
2 jaren geleden

Ik gebruik deze website voor een werkstuk van school. Hiervoor heb ik de datum nodig wanneer dit geschreven is. Kunt u mij helpen?

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us