Oxytocine hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

oxytocine hormoon

De 5 meest gestelde vragen over het oxytocine hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is oxytocine?

Oxytocine is het hormoon en neuropeptide (neurotransmitter net als serotonine, endorfine en dopamine) dat bekend staat als het knuffelhormoon en wordt aangemaakt in de hypothalamus bij mannen en vrouwen.

Wat is de functie van dit knuffel hormoon?

  • Komt vrij bij knuffelen (massage) en seks (orgasme) en werkt als tegenhanger van cortisol.
  • Het maakt je rustig.
  • Het heeft ook een werking in de hersenen en kan in de juiste hoeveelheid een fijn en geborgen gevoel geven maar bij een hoog gehalte ook tot symptomen zoals angsten en vervelende gevoelens leiden.
  • Zorgt voor samentrekkingen van de baarmoederspier (contracties) bijvoorbeeld bij een orgasme en tijdens de baring.

Wat is de rol van oxytocine voor, tijdens en na de zwangerschap?

Tijdens en vooral aan het eind van de zwangerschap van de vrouw heeft het een functie met betrekking tot het opwekken van weeën. Na de zwangerschap en bevalling heeft het ook een functie bij het toeschietreflex van moedermelk in de melkklieren tijdens het geven van borstvoeding.(1)

Download online hormoontest

Wat is de juiste waarde van dit hormoon in het bloed?

De bloedwaarde van oxytocine is zeer veranderlijk onder invloed van allerlei omstandigheden. Zo zullen het eind van de zwangerschap en borstvoeding de aanmaak stimuleren en tot een verhoogd gehalte leiden.

Waarom kopen mensen oxytocine neusspray?

Deze spray gebruikt men om melkafgifte te stimuleren bij lactatieproblemen en oxytocine tekort. Een hoge dosering van dit supplement kan echter ook bijwerkingen en schade geven zoals angstgevoelens. Als de aanmaak te laag is leidt dit tot verzwakte baarmoedersamentrekkingen bij weeën en verminderd toeschietreflex tijdens het geven van borstvoeding. Ook bij mensen met autisme en depressie (post traumatisch stress syndroom of PTSS) wordt een lage oxytocinespiegel waargenomen. Er zijn maar weinig laboratoria die het niveau van oxytocine kunnen meten.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kan kunstmatig oxytocine de ontvankelijkheid van je synapsen voor je lichaamseigen oxytocine verstoren? Waardoor je lichaam gaat compenseren en de hormoonbalans dus compleet verstoord raakt? Ik voel me na ingeleide bevalling niet meer mezelf en heb nu al 15 jaar klachten die overeenkomen met veel te hoog oestrogeen (gewichtstoename, niet kunnen afvallen, wazig, moe, sinds een aantal jaar fibromyalgie). Ondanks veel sporten en gezond eten wordt het alleen maar erger.
Benieuwd of jullie iets kunnen zeggen over deze hypothese en wat er dan aan te doen zou zijn.

ik wil oefening van hormonalen

Ik gebruik deze website voor een werkstuk van school. Hiervoor heb ik de datum nodig wanneer dit geschreven is. Kunt u mij helpen?

Toevallig bekend met D-mer? Bij borstvoedende moeders

D-mer heeft te maken met een te sterke dopamine-daling. Op borstvoeding.com kun je er een informatief artikel over vinden.

Jazeker, maar waarom de klachtenbij sommige vrouwen wel en andere niet ontstaan is nog niet duidelijk. Dopamine-daling treedt op, maar of dit de enige oorzaak is weet ik niet..