Melatonine hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

melatonine hormoon

De 5 meest gestelde vragen over het melatonine hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is melatonine?

Het melatonine hormoon staat ook wel bekend als het slaaphormoon dat helpt bij inslapen en doorslapen.

Waar wordt melatonine aangemaakt?

Het hormoon wordt aangemaakt in de pijnappelklier (epifyse, pineal gland) uit het aminozuur tryptofaan en heeft een belangrijke functie in ons slaappatroon en het dag- en nachtritme. Een belangrijk hormoon met een tegengestelde werking (antagonist) in de hersenen is cortisol. Dit hormoon is juist overdag actief bij het waken (net als de neurotransmitter serotonine). Zo is het dag- en nachtpatroon een soort dans tussen deze twee hormonen waarbij verstoringen veel invloed hebben op de totale hormoonbalans gedurende de dag.

Hoe weet je of je te weinig melatonine aanmaakt?

Zelden meet men de melatoninespiegel. In plaats daarvan kijkt de arts  naar symptomen die te maken hebben met een verstoorde slaap. Vervolgens start de suppletie van melatonine en is het een kwestie van uitproberen.(1)

Download online hormoontest

Wat doet het melatonine hormoon?

Melatonine zorgt voor het inslapen, doorslapen, de diepte van de slaap en de duur ervan. Daarnaast is melatonine ook een goede antioxidant die ons beschermt tegen een overmaat aan vrije radicalen in ons lichaam. Een goede melatonine productie heeft daarmee ook een anti-verouderend effect. Melatonine wordt daarom ook steeds vaker toegevoegd aan cosmetische producten zoals huidcrèmes.

Zijn er bijwerkingen van dit supplement?

Melatonine hormoon kan je suppleren en bij de meeste mensen treedt er niet zo gauw gewenning op, en ontwenningsverschijnselen wanneer men stopt. Er zijn echter mensen die melatonine als supplement niet goed af kunnen breken ook al is het een natuurlijke stof, waardoor ze kunnen gaan stapelen als ze blijven suppleren in een hoge dosis. Over de optimale dosering en het herstellen van het natuurlijke melatonineritme is veel discussie.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties