Melatonine hormoon
Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

De 5 meest gestelde vragen over het melatonine hormoon praktisch uitgelegd.
Wat is melatonine?
Het melatonine hormoon staat ook wel bekend als het slaaphormoon dat helpt bij inslapen en doorslapen.
Waar wordt melatonine aangemaakt?
Het hormoon wordt aangemaakt in de pijnappelklier (epifyse, pineal gland) uit het aminozuur tryptofaan en heeft een belangrijke functie in ons slaappatroon en het dag- en nachtritme. Een belangrijk hormoon met een tegengestelde werking (antagonist) in de hersenen is cortisol. Dit hormoon is juist overdag actief bij het waken (net als de neurotransmitter serotonine). Zo is het dag- en nachtpatroon een soort dans tussen deze twee hormonen waarbij verstoringen veel invloed hebben op de totale hormoonbalans gedurende de dag.
Hoe weet je of je te weinig melatonine aanmaakt?
Zelden meet men de melatoninespiegel. In plaats daarvan kijkt de arts naar symptomen die te maken hebben met een verstoorde slaap. Vervolgens start de suppletie van melatonine en is het een kwestie van uitproberen.(1)
Wat doet het melatonine hormoon?
Melatonine zorgt voor het inslapen, doorslapen, de diepte van de slaap en de duur ervan. Daarnaast is melatonine ook een goede antioxidant die ons beschermt tegen een overmaat aan vrije radicalen in ons lichaam. Een goede melatonine productie heeft daarmee ook een anti-verouderend effect. Melatonine wordt daarom ook steeds vaker toegevoegd aan cosmetische producten zoals huidcrèmes.
Zijn er bijwerkingen van dit supplement?
Melatonine hormoon kan je suppleren en bij de meeste mensen treedt er niet zo gauw gewenning op, en ontwenningsverschijnselen wanneer men stopt. Er zijn echter mensen die melatonine als supplement niet goed af kunnen breken ook al is het een natuurlijke stof, waardoor ze kunnen gaan stapelen als ze blijven suppleren in een hoge dosis. Over de optimale dosering en het herstellen van het natuurlijke melatonineritme is veel discussie.
Deel de blog op:

Over de schrijver
Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.
Gratis hormoon test!
Download gratis het e-book "breng je hormonen in balans" (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief)