Eierstokken

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties: | Datum: [yoast_published_time]

eierstokken

Wat zijn eierstokken, de functie van deze klier én veelvoorkomende symptomen? Allen vragen waar in deze blog duidelijk antwoord op gegeven wordt.

Betekenis

Wat zijn eierstokken?

De eierstokken (ovaria) zijn geslachtsklieren waar vrouwelijke geslachtshormonen gemaakt worden ( vrouwelijke geslachtsorganen).

Waar zitten je eierstokken precies?

In het lichaam van de vrouw liggen de twee eierstokken links en rechts naast de baarmoeder in het bekken (onderbuik, buikholte) die om de beurt Graafse follikels (hormoonproducerend omhulsel met daarin de eicel) tot wasdom laten komen. De eierstokken zijn 3 tot 4 cm groot, amandelvormig, en verbonden met de eileiders. Deze hebben als taak het vervoeren van eicellen (en zaadcellen aan het uiteinde) om zwangerschap mogelijk te maken in de baarmoeder. De eierstok en de eileider samen heet de adnex.

Op onderstaande afbeelding kan je de ligging en bouw zien:

eierstokken afbeelding

Functie eierstokken

Deze geslachtsklieren hebben een belangrijke functie in de voortplanting en de productie van geslachtshormonen.

De twee geslachtsklieren wisselen van beurt in de functie van het laten groeien en ontwikkelen van de Graafse follikels en het in gang zetten van de eisprong.

In deze geslachtsklieren liggen follikels (eicellen met hormoon producerend omhulsel) opgeslagen die onder invloed van hormonen van de hypofyse tot groei en ontwikkeling gestimuleerd worden. Bij de vrouw gebeurt deze aanmaak in de vorm van een maandelijkse cyclus.

De functies van de eierstokken op een rij:

  • Hormoonproductie: In de eierstokken worden de geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron geproduceerd. Oestrogeen komt voor in meerdere vormen. Estradiol wordt vooral in de eierstokken aangemaakt, estriol door de placenta en oestron vooral door het vetweefsel met behulp van het enzym aromatase. Estradiol is dus vooral aanwezig in de vruchtbare jaren, estriol tijdens zwangerschap en oestron heeft een belangrijke functie na de overgang (of als gevolg van verwijderen van de eierstokken) als de eierstokken “stilvallen”.
  • Libido (seksueel verlangen)
  • Menstruatiecyclus: Groei follikel (inclusief eicel), eisprong, ontstaan gele lichaam en rijping baarmoederslijmvlies (geschikt maken voor innesteling bevruchte eicel)
  • Primaire geslachtskenmerken (vrouwelijke en mannelijke eigenschappen)
  • Stimuleren van spiergroei (testosteron)
  • Secundaire geslachtskenmerken (die ontstaan na de puberteit zoals lichaamshaar, borsten e.a.)
  • Voortplanting. (1)

Download online hormoontest

Klachten en symptomen

Als eierstokken niet goed functioneren dan kan dit zich uiten in zeer veel vrouwenklachten en symptomen. De 3 belangrijkste problemen (klachten of aandoeningen) die ik in de praktijk zie zijn:

1. Overgangsproblemen

Voorbeelden van overgangsklachten zijn opvliegers, depressieve gevoelens, veranderd eetgedrag, aankomen, en verlaagd libido.

Meer info: Overgang: symptomen, oorzaken en oplossingen.

2. PCOS (polycysteus ovarium syndroom)

Bij PCOS is er sprake van een onregelmatige cyclus waarbij menstruaties worden overgeslagen en er op de echo vaak cystes waar te nemen zijn op de eierstokken.

Er zijn dan meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovaria). Vaak is er een verhoogde aanmaak van het mannelijke hormoon testosteron (door verhoogd LH).

Meer info: PCOS: symptomen, oorzaken en oplossingen.

3. Menstruatieklachten

Voorbeelden van menstruatieklachten zijn: pijn symptomen, hevig bloedverlies, stemmingswisselingen en algehele malaise.

Meer info: Menstruatieklachten (PMS): symptomen, oorzaken en oplossingen

4. Vier andere bekende vrouwenklachten

Tevens heb ik over deze 4 onderwerpen aparte blogs geschreven. Klachten die ook vaak voorkomen:

  1. Hormonale migraine
  2. Progesteron tekort
  3. Niet zwanger worden
  4. Endometriose

5. Een waslijst aan overige klachten

Er is een hele waslijst aan andere klachten die met de eierstokken te maken kunnen hebben zoals: acne, afwijkende uitstrijkjes, alopecia androgenetica (mannelijke kaalheid, haarverlies), bacteriële vaginose, blaasontsteking, borstkanker, cellulite, cysten in de eierstokken, endometriose, galstenen, gezwollen gevoelige tot pijnlijke borsten, hart- en vaatziekten na de menopauze, hormonale migraine, hypermenorroe (hevige menstruatiebloedingen met soms ijzertekort door veel bloedverlies), lichen sclerosis (huidaandoening), lipoedeem, mastopathie (borstproblemen), myomen (vleesboom), ontstoken eierstokken, osteoporose, pijn bij de seks, in de eierstokken én in de rug, pijnlijke eisprong, poliepen in de baarmoeder, postpartum depressie, postpartum thryreoïditis, steeldraaiing cyste, tekort aan seksueel verlangen, vaginale droogheid, vaginale schimmelinfectie, verwijderen eierstokken, vruchtbaarheidsproblemen (moeilijk zwanger worden), zwangerschapsmasker.

Soms verwijderd men eierstokken (preventief) met een laparoscopie kijkoperatie of laparotomie operatie). Dit doet men bijvoorbeeld bij hevige cystes (ovariumcystes) of eierstokkanker.(2)

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Klierweefsel maakt hormonen aan. Vet weefsel of vetcellen ook?
Kan het zijn dat ( een te veel ) aan oestrogeen samen met vet wordt opgeslagen in vetcellen.
Dat oestrogeen niet aangemaakt wordt in vetcellen, maar erin wordt opgeslagen samen met vet?

Ik wil wat vragenover mijn vleesboom. Waar kan dat?

Mooi artikel en wat goed uitgelegd!

Duidelijk!