zonnen gezond

Zonnen gezond?

Is zonnen gezond of juist helemaal niet? Mijn mening:

Reclames geloven?

De zomer is weer begonnen en de slogans van zonnebrandmerken en zonneschermen vliegen ons weer om de oren.

“Veel zonnen werkt huidveroudering in de hand en kan de kans op huidkanker sterk vergroten, dus zorg dat je je beschermt tegen deze schadelijke straling!”

Ook zijn er cosmeticamerken die het hele jaar door aanraden een factor op je gezicht te smeren.

Uiteraard is het verstandig een teveel aan straling van de zon te voorkomen, maar hadden we niet zonlicht nog ergens anders voor nodig?

Oh ja, zonlicht hebben we nodig voor de aanmaak van vitamine D door onze huidcellen!

Een vitamine D tekort willen we natuurlijk ook niet oplopen. Dit kan namelijk een factor zijn in het ontstaan van osteoporose, depressie, prostaatkanker, borstkanker en allerlei andere klachten.

Dus: is zonlicht gezond?

Zonder zonlicht op de huid is het zeer lastig voldoende vitamine D in het lichaam te krijgen. Weliswaar krijgen we vitamine D ook via de voeding binnen, maar de belangrijkste bron die we hier voor nodig hebben heeft de overheid ons jarenlang afgeraden: VET! 

En daarnaast werd ons aangeraden zoveel mogelijk uit de zon te blijven en als we in de zon waren zonnebrandcrème met een hoge factor te smeren. Van zonnebrandcrème is bekend dat het de vitamine D-aanmaak in de huid remt tot 97,5%. Een tekort aan vitamine D is dus meer regel dan uitzondering in deze tijd.

4 tips voor meer vitamine D

Wat ik aanraad om verzekerd te zijn van voldoende vitamine D in je lichaam:

  1. Wees ook weer niet te bang voor de zon deze zomer! Zon een kwartier zonder zonnebrandcrème om vitamine D aan te maken en smeer je daarna in met zonnebrandcrème om niet te verbranden. Mijd wel de uren met de felste zon tussen 12 en 15 uur.
  2. Een manier om van binnenuit je huid te beschermen tegen verbranding is het eten van bepaalde anti-oxidanten. Astaxanthine, acaibessen en granaatappel zijn zeer geschikt hiervoor.
  3. Eet voldoende vetbronnen! Vette vis is hierbij de allerbeste bron van vitamine D. Ook boter, lever en eieren bevatten een hoeveelheid.
  4. Suppleer vitamine D3. Dit raad ik met name aan voor iedereen in de winter en mensen met een donkere huid ook in de zomer. Voor een goede aanmaak van vitamine D in een donkere huid is namelijk een veel langere blootstelling aan zonlicht nodig.

Kies de juiste zonneproducten

De meeste zonnebrandcremes bevatten chemische filters zoals oxybenzon die een ongezonde hormoonverstorende werking hebben. Deze stoffen kunnen de huid binnendringen. Minerale filters zoals zinkoxide of titaniumoxide blijven op de huid liggen en hebben dit nadeel niet. Wat wel zo is is dat ze vaak een witte waas vormen. De laatste tijd komen er echter steeds meer ‘natuurlijke’ zonnebrandcremes met minerale filters op de markt waarbij je er niet als een sneeuwpop komt uit te zien.

Ir. Ralph Moorman 

(2stemmen, gemiddeld: 3,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Huidtherapie Haaften - Marcelline Goyen
Huidtherapie Haaften - Marcelline Goyen
8 jaren geleden

Mooi en helder stuk over huid en zon! Treffend geschreven en mijns inziens ook inhoudelijk correct! NB: het bruin worden door de zon is om je te beschermen tegen DNA schade in de huidcellen. UV-stralen kunnen bij te lange blootstelling (per individu en huidtype verschillend) schade aan cel-kernen (DNA) veroorzaken met verbranding en zelfs huidkanker tot gevolg. Als bescherming gaan de melanocyten melanine ofwel pigment produceren dat als een soort schild boven de celkern gaat zitten. Word je niet gauw bruin, pas dan extra goed op voor de zon, want je eigen beschermingsmechanisme werkt dan niet optimaal. Dus geniet van… Lees verder »

johnny
johnny
8 jaren geleden

Belangrijk en niet zo helder over de zon in dit artikel : de zon is nu ontoereikend want geen minimale zonkracht 3 , daarnaast speelt de ozonlaag mee , huidtype …
daarnaast ….als je nu over de zon gaat praten ben je te laat . De zomer is prima maar gebleken niet toereikend in landen als nederland , met dus de ongunstige breedtegraad hiervan, om de winter met voeldoende D door te komen.
Kortom , geef de zon niet een te grote rol , we hebben niet voor niets een tekort en wel massaal.

Karianne
Karianne
7 jaren geleden

Wat je buiten beschouwing laat in dit artikel, zijn de schadelijke synthetische stoffen die in zonnebrandcrèmes zitten. Je advies om na een kwartier toch zonnebrandcrème te gebruiken vind ik daarom dubieus. Je kunt ook bedekkende kleding gebruiken. Zelf heb ik meestal een grote, lichtgewicht sjaal die ik als omslagdoek gebruik en daarmee steeds een ander lichaamsdeel bedek, om te lange blootstelling aan de zon te vermijden. Verder een goed artikel hoor, volgens mij zit het woord ‘zon’ niet voor niets in het woord ‘gezondheid’!

John.
John.
5 jaren geleden

Wat ik mis is het onderscheid in verschillende huidtypen. Mensen met een zeer licht huidtype kunnen beter altijd smeren als zij in de late lente en zomer de zon in gaan. Zij hebben een veel hoger risico op huidkanker. Hun huid echter maakt wel gemakkelijker vit. D aan, maar ook al zal dit verminderen door de zonnecreme bescherming (let wel deze mensen dienen factor 30 of hoger te gebruiken) de kans op huidkanker is voor deze mensen serieus als zij niet smeren (en daardoor gemakkelijk verbranden.) Uiteraard blijft het advies om de felle zon tussen 12 en 15 (16) uur… Lees verder »

Gerda Tol-van Dijk
Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  John.
5 jaren geleden

En nog een tip: Kijk goed wat je smeert. Anders smeer je allerlei chemische rommel op je huid, die je vervolgens door de zon in laat branden.

Krista
Krista
5 jaren geleden

Hallo Ralph, een mooi en leerzaam artikel, ik vroeg me alleen af welke vitamine D3 kan je het beste nemen (welke merken zijn verantwoord en natuurlijk) en hoeveel zou je ervan moeten nemen per dag, in de zomer en winter?

Gerda Tol-van Dijk
Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Krista
5 jaren geleden

Hallo Krista,

Kies een product met niet al te veel conserveermiddelen. De hoeveelheid is voor iedereen anders. 2000IE is een mooi gemiddelde. In de zomer zou ik de gratis vitamine D3 pakken 😉

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mij de nieuwsbrief te sturen + mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us