Fyto oestrogenen

Auteur: Ir. Ralph Moorman

wat is fyto oestrogenen?

Wat zijn fyto oestrogenen?

Fyto-oestrogenen of planten-oestrogenen zijn plantenstofjes die affiniteit hebben voor de oestrogeen receptor. Deze stofjes kunnen dus (in theorie) de oestrogene activiteit beïnvloeden in het lichaam.

Er zijn drie hoofdgroepen: Isoflavonen, coumestanen en lignanen. Fyto-oestrogenen stimuleren vooral de beta-receptoren van oestrogeen, wat vaak een gunstig effect geeft. Beta- receptor stimulatie vermindert oestrogeendominantie, terwijl de alfa-receptor oestrogeendominantie juist kan verergeren. Lignanen kunnen ook het transporteiwit voor geslachtshormonen SHBG verhogen, waardoor geslachtshormonen minder in de vrije vorm circuleren en dus minder contact kunnen maken met receptoren.

Fyto-oestrogenen moeten niet verward worden met xeno-oestrogenen. Xeno-oestrogenen zijn chemische hormoonverstoorders zoals weekmakers in plastics en bepaalde bestrijdingsmiddelen.

In welke voeding zit fyto oestrogeen?

De meest bekende hoog geconcentreerde bronnen van fyto-oestrogenen zijn soja, hop (in bier) en lijnzaad.

Is een fyto oestrogeen supplement veilig of gevaarlijk?

Of een fyto oestrogeen bijvoorbeeld overgangsklachten kan verminderen is van vrouw tot vrouw verschillend. Erg belangrijk daarbij is dat de juiste darmbacterieen aanwezig moeten zijn om fyto oestrogenen beter werkzaam te maken, namelijk equolvormende bacteriën.(1) Op zich zijn deze supplementen voor gezonde vrouwen veilig.

Er zijn een aantal contraindicaties voor supplementen met fytooestrogenen zoals bij en na hormoongevoelige kanker, bij trombose en bij zwangerschap, omdat daar activiteit van ‘normale’ oestrogenen ongunstig kunnen zijn. Hoe gevaarlijk fyto’s kunnen zijn in deze specifieke situaties is niet goed onderzocht en daarom raad men het voor de zekerheid af.

Waarvoor worden supplementen met fyto-oestrogenen gebruikt?

Supplementen met fyto’s gebruikt men vooral om overgangsklachten te verminderen. Lignanen worden ook wel bij mannen met prostaatklachten (prostaatvergroting) ingezet.

Waar kan ik het beste deze suppletie kopen?

Fytooestrogenen zijn bij iedere supplementenwinkel, apotheek en drogisterij te koop.

Welke klachten kunnen ontstaan bij een te laag én een te hoge dosering?

Over de effecten van fyto-oestrogenen is nog veel onduidelijk. Zo is de werking minder sterk dan het lichaamseigen oestrogeen. Zo kan een fyto-oestrogeen niet alleen de oestrogene werking verhogen, maar ook concurreren met het lichaamseigen oestrogeen voor dezelfde receptor. Het hangt dus zeer af van het gehalte aan lichaamseigen oestrogenen in verhouding tot het aantal receptoren om te bepalen of een fyto-oestrogeen een boostend of remmend effect heeft op de oestrogene activiteit.

Er zijn vermoedens dat het effect van fyto-oestrogenen bij een hoog gehalte lichaamseigen oestrogeen remmend is (in de vruchtbare jaren), en bij laag lichaamseigen oestrogeen juist stimulerend is (na de overgang, bij mannen) (2). Sterke bijwerkingen bij aanbevolen gebruik worden zelden gemeld, omdat fyto’ doorgaans een mild effect geven. De bekendste bijwerking is na de overgang een verdikking van het baarmoederslijmvlies, waardoor er postmenopauzale bloedingen kunnen optreden.

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties