pcos

PCOS syndroom | De criteria, test, behandeling en oplossing (dieet)

PCOS: Polycysteus-Ovariumsyndroom. Wat zijn de klachten,de

Wat is PCOS?

Dit is een syndroom waarbij er niet één, maar meerdere eicellen tegelijk gaan rijpen. Hierdoor treedt er geen of een onregelmatige eisprong op en hierdoor menstrueren vrouwen dus niet of onregelmatig.

Bij een normale cyclus gaan vanaf dag 1 de rijpende follikels (met eicel) oestrogeen aanmaken. Als er meerdere eicellen tegelijk gaan rijpen kan deze oestrogeenbalans verstoord raken. Op dag 14 in de cyclus treedt normaal gesproken de eisprong op en hierna gaat het gele lichaam dat ontstaat progesteron aanmaken. Als er geen eisprong is ontstaat er ook geen geel lichaam en dus wordt er veel minder progesteron aangemaakt.

Bij PCOS lijkt in veel gevallen de hypofyse niet de aanmaak van progesteron te stimuleren, maar de aanmaak van testosteron (bij een uitblijvende eisprong).

Uitleg maandelijkse cyclus

Criteria van dit syndroom?

PCOS is niet meer dan een verzameling symptomen waarvan je er minstens twee moet hebben om de diagnose PCOS te krijgen:

 • weinig of geen menstruaties (minder dan 8 menstruaties per jaar)
 • overmatige aanmaak van mannelijk hormoon (verhoogd testosteron en het hypofysehormoon LH, bij de test in het lab)
 • de eierstokken hebben een bijzonder aspect, heel veel kleine eiblaasjes (meer dan 10 cystes zichtbaar op echo).

De meeste vrouwen ontdekken dat zij PCOS hebben als zij stoppen met de pil vanwege een  kinderwens. De cyclus komt dan niet spontaan op gang.

Download gratis online test

Wat is de oorzaak?

Er zijn meerdere oorzaken. De veronderstelde oorzaken van PCOS zijn aanleg en erfelijke factoren, maar de allerbelangrijkste associaties die we zien zijn:

 1. Insulineresistentie
 2. Overgewicht
 3. Teveel stress
 4. Oestrogeendominantie
 5. Hormoonverstorende stoffen.

Wat zijn de klachten?

Dit uitblijven van eisprongen (en soms het hoger worden van de androgene hormonen) brengt een heel scala aan vervelende gevolgen met zich mee zoals:

 • Acne
 • Problemen met overbeharing en soms haaruitval of kaalheid in een mannelijk patroon (alopecia androgenetica)
 • Uitblijvende menstruaties
 • Overvloedige menstruaties (als een menstruatie komt is deze meestal hevig)
 • Problemen met vruchtbaarheid tot onvruchtbaarheid (omdat er soms, zelden of nooit een spontane eisprong optreedt).

Ook als je geen zwangerschapswens hebt maar wel de verschijnselen van insulineresistentie en PCOS, is het bestrijden ervan met voedingsaanpassing (en supplementen) zeer wenselijk. Vrouwen met PCOS hebben op lange termijn een veel hogere kans op:

Wat zijn de oplossingen?

 1. Eet onbewerkte voeding, minimaal 400 groente per dag, en eet suiker-, zuivel-, en glutenvrij (eerst coeliakie bij de huisarts uitsluiten alvorens te elimineren) om het immuunsysteem meer tot rust te krijgen en onstekingsactiviteit in het lichaam te verlagen. Afvallen kan voor vrouwen met overgewicht veel verbetering geven. (1)
 2. Beweeg veel en train regelmatig. Krachttraining zorgt ervoor dat er meer receptoren voor insuline aangemaakt worden en dit vermindert insulineresistentie. (2)
 3. Beperk stress zo veel mogelijk. Bij slanke vrouwen (zonder metabool syndroom) is stress vaak een belangrijke veroorzaker van PCOS. (3)
 4. Optioneel in overleg met een deskundige, suppletie van Vitamine D3, Vitamine B8 ( Inositol), lijnzaad, broccolikiemextract, curcuma longa (geelwortel), groene thee extract EGCG, mariadistel (niet gebruiken bij zwangerschapswens). (4) (5)

Lees hier twee positieve ervaringen van dames die hun leefstijl aangepast hebben:Spontaan zwanger na PCOS  / Zwanger geworden met dit syndroom

Wil je jezelf ontzorgen? Maak dan eens kennis met Ekomenu: gluten-en lactosevrije biologische maaltijden.

Hoe gaat de reguliere behandeling?

In de reguliere geneeskunde zal de rol van leefstijl niet altijd gepromoot worden, maar gesproken worden over een genetische aanleg voor PCOS en soms zelfs dat het niet te genezen is. Uiteraard zal er een genetische aanleg onder liggen (erfelijk), maar dat wil niet zeggen dat er dan met leefstijlaanpassing niets mogelijk is. Leefstijl en voeding zijn ook niet het specialisme van een arts en dus zal de remedie vaak de anticonceptiepil (de pil of mirena spiraal) zijn en weer terugkomen als je zwanger wil worden (door  middel van andere medische hulpmiddelen en behandeling zoals ivf).

Ir. Ralph Moorman

[ratings]

Abonneer
Laat het weten als er
61 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us