Zwanger worden

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

zwanger worden

Wil je zwanger worden maar lukt het niet? Ik geef jou 6 tips waar je direct mee aan de slag kunt!

Vruchtbaarheidsproblemen

Bij vruchtbaarheidsproblemen gaat er iets mis bij de eisprong, de bevruchting van de eicel door zaadcellen, de innesteling van het bevruchte eitje in de baarmoeder of de ontwikkeling van de foetus. Er zijn steeds meer medische behandelingen mogelijk met betrekking tot meerdere van deze aspecten.

Verminderde vruchtbaarheid komt steeds vaker voor, zowel bij de man als bij de vrouw. Dat komt voor een deel door de steeds hogere leeftijd waarop vrouwen moeder (willen) worden.(2)

5 symptomen

De eerste 2 opgesomde punten spreken voor zich alleen zijn er veel vrouwen niet op de hoogte van de overige 3 zwangerschapsproblemen:

 1. Na 12 menstruaties proberen zwanger te raken nog geen resultaat
 2. Miskramen
 3. Symptomen van oestrogeendominantie/ progesterontekort
 4. Symptomen van PCOS
 5. Symptomen van trage schildklier

Download online hormoontest

Voorbereiding op je kinderwens

In twee stappen:

1) Verminder je klachten

Over de meest voorkomende klachten heb ik aparte blogs geschreven zodat je per klacht de juiste tips krijgt:

2) Laat je checken

Je kunt je laten onderzoeken op geslachtsziekten, status van de eierstokken, je eicelvoorraad, dichtzittende eileiders en verklevingen in de buikholte. Daarnaast kun je een preconceptie consult aanvragen.

6 tips om snel mama te worden

Er bestaat helaas geen wondermiddel maar samen met je man kun je jouw gezondheid verbeteren om als team de kans om vlot zwanger te worden te vergroten. Het hoeft uiteraard niet aan jou te liggen maar het kan maar zo zijn dat je man niet vruchtbaar is en dat je zijn vruchtbaarheid moet verhogen.

Belangrijkste aandachtspunten

 1. Rook niet en ben matig met alcohol
 2. Gezond afvallen maar voorkom ondergewicht
 3. Verminder je stress
 4. Eet onbewerkte voeding
 5. Slik zwangerschap multivitamine / foliumzuur
 6. Voorkom blootstelling aan hormoonverstorende stoffen

Doe een ovulatie test

Het kan zijn dat je je eisprong voelt. Wanneer dit niet zo is dan kan je dit merken aan de verandering van het slijm in de baarmoeder en een temperatuursstijging die volgt na de eisprong. Een nauwkeurigere manier om de juiste timing te achterhalen is een ovulatietest. In deze test meet je het hormoon LH dat de eisprong in gang gaat zetten. De test helpt je bij het inschatten van het juiste moment.

Wat zijn je vruchtbare dagen?

Tijdens een gebalanceerde vrouwelijke cyclus in de vruchtbare jaren van de vrouw is (bijna) iedere maand een zwangerschapskans. De dag van de eisprong of ovulatie op ongeveer dag 14 is er de meeste kans op bevruchting van een eicel door een zaadcel. Een spermacel kan ongeveer vijf dagen levensvatbaar blijven in het lichaam van de vrouw, dus vrijen in de 6 dagen voor de eisprong geeft de grootste kans op zwangerschap.

Wanneer de bevruchting plaats heeft gevonden gaat de bevruchte eicel zich innestelen in het baarmoederslijmvlies. Na innestelen ontstaat er nieuw weefsel met cellen die HCG produceren die ervoor zorgen dat de hormoonaanmaak (progesteron en oestrogeen) door het gele lichaam (of corpus luteum) de eerste paar maanden van de zwangerschap voldoende gestimuleerd wordt. Deze hormoonproducerende functie wordt later overgenomen door de placenta.

Het zwangerschapshormoon HCG is meetbaar met een zwangerschapstest. Wanneer er geen zwangerschap ontstaat begint de menstruatie (ongesteldheid) en wordt een nieuwe cyclus opgestart.(1)

Tot welke leeftijd kun je zwanger worden?

De kans op zwanger worden na je 35e levensjaar is minder en het risico op een miskraam en zwangerschapscomplicaties stijgt. IVF wordt ook steeds moeilijker vanwege de afname van geschikte eicellen. Het is sowieso verstandig voor de 35e je alvast te laten adviseren door een deskundige.

Kan je zwanger worden van voorvocht?

Voorvocht bevat in principe geen zaadcellen, omdat het in de Cowperse klier (klieren van Cowper) gemaakt wordt. Toch kunnen er zaadcellen in terecht komen die achtergebleven zijn in de aanvoerroute van een eerdere zaadlozing. Als de zaadlozing recent is gebeurd en de man is nog niet naar de wc geweest dan kunnen er dus vruchtbare zaadcellen in het voorvocht terecht komen. Voor het zingen de kerk uit kan dus risico’s met zich meebrengen, zeker wanneer de man moeite heeft om te timen en per ongeluk met een eerste couplet de kerk uit gaat. En veel mannen hebben dit probleem. Ga hier dus verstandig mee om.

Kan je zwanger worden als je ongesteld bent?

De kans op zwangerschap als je ongesteld bent is klein. Het slijmvlies is normaalgesproken grotendeels afgebroken en ongeschikt om een bevruchte eicel in te nestelen. Bij een onregelmatige cyclus is er meer risico.

Nb. Stil liggen met de benen omhoog na de seks kan geen kwaad, maar of het de kans op succesvolle zwangerschap verhoogt is zeker niet bewezen.

Wellicht interessant voor jou:

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties