zwanger worden

Wil je zwanger worden maar lukt het niet? 6 tips!

In deze blog geef ik tips rond het thema ‘zwanger worden’.

Vruchtbaarheidsproblemen

Bij vruchtbaarheidsproblemen gaat er iets mis bij de eisprong, de bevruchting van de eicel, de innesteling van het bevruchte eitje in de baarmoeder of de ontwikkeling van de foetus.

Verminderde vruchtbaarheid komt steeds vaker voor, zowel bij de man als bij de vrouw. Dat komt voor een deel door de steeds hogere leeftijd waarop vrouwen moeder (willen) worden.

Hoe gaat succesvol zwanger worden?

Tijdens een gebalanceerde vrouwelijke cyclus in de vruchtbare jaren van de vrouw is (bijna) iedere maand kans op een zwangerschap. De dag van de eisprong of ovulatie op ongeveer dag 14 is er de meeste kans op bevruchting van een eicel door een zaadcel. Een spermacel kan ongeveer vijf dagen levensvatbaar blijven in het lichaam van de vrouw.

Wanneer de bevruchting plaats heeft gevonden gaat de bevruchte eicel zich innestelen in het baarmoederslijmvlies. Na innestelen ontstaat er nieuw weefsel met cellen die HCG produceren die ervoor zorgen dat de hormoonaanmaak (progesteron en oestrogeen) door het gele lichaam (of corpus luteum) de eerste paar maanden van de zwangerschap voldoende gestimuleerd wordt. Deze hormoonproducerende functie wordt later overgenomen door de placenta.

Het zwangerschapshormoon HCG is meetbaar met een zwangerschapstest. Wanneer er geen zwangerschap ontstaat begint de menstruatie (ongesteldheid) en wordt een nieuwe cyclus opgestart.

Hoe weet je wanneer je ovulatie plaatsvindt?

Het kan zijn dat je je eisprong voelt. Wanneer dit niet zo is dan kan je dit merken aan de verandering van het slijm in de baarmoeder en een temperatuursstijging die volgt na de eisprong.

Een nauwkeurigere manier om de juiste timing te achterhalen is een ovulatietest. In deze test met je het hormoon LH dat de eisprong in gang gaat zetten. De test helpt je bij het inschatten van het juiste moment.

De meest voorkomende symptomen

De eerste 2 opgesomde punten spreken voor zich alleen zijn er veel vrouwen niet op de hoogte van de overige 3 zwangerschapsproblemen:

  • Na 12 menstruaties proberen zwanger te worden nog geen resultaat.
  • Miskramen

Symptomen van:

Verminder je klachten

Over de meest voorkomende klachten heb ik aparte blogs geschreven zodat je per klacht de juiste tips krijgt:

Laat je checken

Je kunt je laten onderzoeken op geslachtsziekten, status van de eierstokken, je eicelvoorraad, dichtzittende eileiders en verklevingen in de buikholte.

Verbeter je leefstijl

Samen met je man kun je jouw leefstijl verbeteren om als team de kans op een zwangerschap te vergroten. Het hoeft uiteraard niet aan jou te liggen maar het kan maar zo zijn dat je man niet vruchtbaar is.

Belangrijke aandachtspunten zijn:

  1. Rook niet en ben matig met alcohol
  2. Werk je overgewicht weg maar voorkom ondergewicht
  3. Verminder je stress
  4. Eet voeding zoals de natuur het bedoeld heeft
  5. Slik zwangerschapsmulti’s (vitamine)/ foliumzuur
  6. Voorkom blootstelling aan hormoonverstorende stoffen.

Positieve ervaringen: PCOS en zwanger worden / Kindje krijgen met PCOS

Ben je zwanger geworden?  Kijk uit voor zwangerschapssuiker!

Borstgezondheid: Medische thermografie (en mammografie)

Ir. Ralph Moorman

[ratings]

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us