Testosteron verhogen: problemen en oplossingen

Lees in dit interview alles over hoe een tekort ontstaat en hoe jezelf jouw testosteron niveau kan verhogen. Door Peter Klooster (Runner’s World):

Een belangrijk hormoon

Testosteron is een bijzonder veelzijdig stofje. Om direct een misverstand uit de weg te ruimen: het is een hormoon dat zowel mannen als vrouwen aanmaken.

Het verschaft ons:

  • zelfvertrouwen
  • competitiedrang
  • spieren
  • en een gezond libido.

Testosteron zorgt er als het ware voor dat de mensheid vooruitgang boekt.

Had Christoffel Columbus er niet over beschikt, dan was hij niet uitgevaren om onbekende wateren te verkennen. En Gustave Eiffel zou er waarschijnlijk het nut niet van hebben in te zien om Parijs op te fleuren met het grootste fallussymbool van die dagen. Om iets dichter bij huis te blijven: zodra een cameraman een line-up maakt van de acht sterkste, snelste, krachtigste en meest competitieve sprinters ter wereld, spat de testosteron ongeveer van de beeldbuis.

Levensmiddelentechnoloog Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Hij beschouwt het menselijk lichaam als een hormonenfabriek. Moorman: ‘De mate waarin we hormonen kunnen aanmaken is genetisch bepaald, maar de expressie van deze genen wordt beinvloed door de levensstijl en omgevingsfactoren.

Ook psychosociale kenmerken spelen hierbij een rol. Dat geldt ook in de dierenwereld. Zo beginnen sommige vissen in mijn aquarium onzijdig. Het grootste exemplaar kleurt vervolgens om en wordt het mannetje. Als onze maatschappelijke carrière van een leien dakje gaat, bevordert dit de aanmaak van testosteron.

De natuur helpt ons een handje door de juiste hormonen aan te maken voor iedere mogelijke situatie. Bij wedstrijdlopers en -loopsters die het startvak betreden stijgt het testosteronniveau significant. Ergo: we zijn klaar voor de strijd.’

Varicocèle

Een aantal jaren geleden kwam Moorman tot de ontdekking dat hij een varicocèle had, een spatader in de balzak. ‘Testosteron wordt op twee plaatsen aangemaakt: bij mannen in de testikels, bij vrouwen in de eierstokken. Als die organen uitvallen kunnen de bijnieren de productie gedeeltelijk overnemen.

Een op de tien mannen heeft last van een varicocèle. Die spatader zorgt voor een verhoging van de temperatuur in de balzak, waardoor de aanmaak van testosteron fors kan worden verminderd en de vruchtbaarheid verlaagd.

Ik besloot mijn spatader operatief te laten afbinden, omdat een gebrek aan testosteron afbreuk zou doen aan mijn mannelijke eigenschappen. Na de operatie heb ik zelf het testosteronniveau gemeten in mijn bloedwaarden, die bleek maar liefst dertig procent hoger te liggen dan ervoor.’ Dit wil dus zeggen dat als 1 van de testikels niet optimaal functioneert dit niet per se even door de andere testikel en de bijnieren gecompenseerd wordt.

Voor- en nadelen aan testosteron

Een gezonde testosteronspiegel heeft tal van voordelen. Zo helpt testosteron om je beter ruimtelijk te kunnen oriënteren. Minstens zo fijn is dat je er spieren van krijgt en een platte buik.

Een te hoge testosteronspiegel wordt volgens wetenschappers geassocieerd met een matige intelligentie, antisociaal gedrag en een lagere opleiding. Mannen met extreem veel testosteron tref je aan in gevangenissen, vechtscholen en in lage maatschappelijke functies.

De vraag blijft echter: Is de hoge testosteron de oorzaak of het gevolg van het gedrag?

  • Een promotie op je werk naar een leidinggevende functie verhoogt de testosteron ook.
  • Te lage testosteronwaarden kunnen zorgen voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het hart bevat immers behoorlijk wat spierweefsel.
  • En als vanaf het dertigste levensjaar ons testosteronniveau begint te dalen, gaat dat gepaard met het verlies van spiermassa en het brozer worden van onze botten.

Een gemiddeld testosteronniveau is dus ideaal, en dat geldt voor beide seksen. Bij mannen ligt de testosteronwaarde rond de tien nanomol per liter bloed, bij vrouwen is dat tweeëneenhalve nanomol per liter bloed, met uitzondering van zwangerschap.

Cholesterol

Cholesterol heeft ten onrechte een negatieve bijklank. Deze vetachtige stof ligt bij beide seksen aan de basis van de aanmaak van testosteron.

Moorman: ‘Cholesterol kan alleen in het bloed worden getransporteerd als het is gekoppeld aan eiwit. Het aanmaken gebeurt in de lever, en de stof is zo belangrijk dat het zelfs gerecycled wordt. De gebonden cholesterol met de naam HDL wordt teruggebracht naar de lever, terwijl de vorm die van de lever naar de cellen en organen getransporteerd wordt LDL heet. Het is deze laatste variant die de aanmaak van testosteron stimuleert.

Door middel van de juiste vetten kunnen we de aanmaak van LDL bevorderen, en daarmee de productie van testosteron. In principe zijn alle vetten essentieel. LDL stijgt bij verzadigde vetten en omega 9. Van bodybuilder Arnold Schwarzenegger is bekend dat hij verzadigde vetten niet schuwde, avocado en olijfolie maakten onderdeel uit van zijn dieet. Al onze spieren zijn afhankelijk van testosteron, een tekort kan de hartspier verzwakken.’

Over of cholesterol schadelijk is als HDL of LDL is veel discussie. Dat cholesterol een oorzaak is van hart- en vaatziekten is nooit wetenschappelijk aangetoond. Er zijn wel oorzaken die onder een verhoogd LDL liggen die de kans kunnen vergroten op een hart- en vatenprobleem, zoals een hoge ontstekingsactiviteit in het lichaam, trage schildklier, en jaja, een lage testosteron.

Bij een lage testosteron lijkt de lever extra LDL aan te maken om het tekort aan testosteron te compenseren. Als je LDL hier de schuld van geeft geef je als het ware de brandweer de schuld van de brand. Als LDL in lichte mate verhoogd wordt door het eten van verzadigde vetten heeft dit niet te maken met met de genoemde oorzaken van hart- en vaatziektes.

Laag testosterongehalte

Voor een te laag testosterongehalte zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. De lever speelt een belangrijke rol bij de afbraak van oestrogeen, het vrouwelijke hormoon.

Het drinken van veel alcohol is belastend voor de lever en kan de afbraak van oestrogeen verhinderen. Overmatig alcoholgebruik heeft op mannen als het ware een vervrouwelijkend effect. Want een overschot aan oestrogeen onderdrukt het testosteronniveau.

Eenzelfde effect heeft het lopen van extreem lange afstanden. Moorman: ‘Tijdens een duurtraining maakt het lichaam het stresshormoon cortisol aan, waardoor er spiermassa wordt afgebroken. Op dat moment zijn de levels van de spierherstellende testosteron-, groeihormoon en insuline niet hoog. Pas bij het herstel dat volgt op een training komen deze hormonen in actie.

Ultralopers zijn louter katabool bezig, dat wil zeggen dat het lichaam geen tijd heeft om te herstellen. Het testosteronniveau zakt, de hoeveelheid oestrogeen blijft gelijk, dus is er sprake van vervrouwelijking. Sprinters zijn zichtbaar meer macho dan langeafstandlopers, die soms dunnere armen hebben dan niet-sporters.

Maar een compleet passieve levensstijl is ook niet gezond. Aromatase is een enzym in het vetweefsel dat ervoor kan zorgen dat testosteron wordt omgezet in oestrogeen. Voor mannen geldt dat het hebben van een vetmassa vrouwelijk maakt. Bij een couch potato is soms sprake van gynaecomastie oftewel borstvorming, en zijn penopauze zal vroeger inzetten. Er is, kortom, sprake van verlies van mannelijkheid.’

Kaalheid

Waarom worden sommige mannen kaal en andere niet? ‘Testosteron is zelf niet de oorzaak van mannelijke en vrouwelijke kaalheid’, zegt Ralph Moorman. ‘De stof kan omgezet worden in dihydrotestosteron (DHT), dat een drie keer sterkere androgene werking – een versterking van mannelijke eigenschappen – heeft dan testosteron zelf.

Haarcellen kunnen echter wel gevoelig zijn voor DHT, en dat verschilt van mens tot mens. Het is overigens niet zo dat mannen met veel hoofdhaar over een lage DHT beschikken.’ Vaak wordt op latere leeftijd bij het dalen van testosteron en de mannelijkheid meer DHT gemaakt om het verlies aan mannelijkheid te compenseren. Dit is vaak het moment dat kaalheid in gaat treden, en dat is dus niet in de pubertijd wanneer testosteron beduidend hoger is. Ook de prostaat groeit onder invloed van DHT.

Hoe kan je jouw testosteron verhogen?

Zowel mannen als vrouwen gedijen bij gezonde testosteronwaarden. Het zorgt voor de afbraak van vetten, een platte buik, een gezonde huid, spiermassa en een gezond libido. De mentale voordelen, zoals zelfvertrouwen en competitiedrang, zijn evenmin te versmaden. Door middel van gezonde voeding, natuurlijke supplementen en de juiste training kunnen we onze testosteronvoorraad prima op peil houden.

Vanaf het 55e levensjaar dalen de testeronwaarden met een procent per jaar. De natuur oordeelt gewoon dat we vanaf die leeftijd minder testosteron nodig hebben. Gelukkig kan het testosteronverlies en veroudering vertraagd worden door een gezonde levensstijl – als je daar behoefte aan hebt.

Voeding: Wat is een natuurlijke testosteron booster?

‘Juiste voeding helpt om ons hormoonfabriekje goed af te stellen’, stelt Ralph Moorman. ‘Sommige stoffen kun je extra goed gebruiken, zoals diindolymethane (DIM), een plantaardige stof die indirect leidt tot een hogere testosteronactiviteit (oestrogeenverlagend). DIM zit vooral in kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en spruiten. Broccoli houdt trouwens ook je prostaat in conditie.

Voorts helpen omega 9 (olijfolie), verzadigde vetten en oesters. Die bevatten meer zink dan enig ander voedsel.’ Te veel je calorieen beperken is ook geen goed idee, omdat je lichaam dan teveel in een afbraakstatus is en er energie moet worden vrijgemaakt in plaats van opgeslagen als spiermassa.

Training: Waarom geen lange afstanden lopen?

Sprints, intervallen en intensieve tempo’s stimuleren de productie van testosteron. Het lopen van langeafstanden stimuleert daarentegen de aanmaak van het stresshormoon cortisol, dat spierweefsel afbreekt en de aanmaak van testosteron afremt. Train daarom explosief, en zet tweemaal per week krachttraining op het programma. Doe korte sprints of sets, met maximaal vijf tot vijftien herhalingen. Daardoor krijgt het lichaam behoefte aan spiermassa, de testosteronspiegel stijgt.

Wil je een marathon lopen zonder dat je testosteron keldert? Bereid je dan voor middels tempolopen en lange intervallen. Op die manier gaat niet alleen je uithoudingsvermogen met sprongen vooruit, je maakt tevens minder cortisol aan dan met een duurloop van drie uur.

Stress: Hoe belangrijk is zonlicht?

Naast te lang en teveel trainen zijn er ook andere vormen van stress die je teveel in een afbraakstatus kunnen brengen en dus de testosteron verlagen. Werkstress, privestress en een gebrek aan slaap kunnen de balans tussen afbraak en herstel ondermijnen.

Zonlicht heeft een stimulerende werking op de hypofyse. Deze hormoonklier zet op zijn beurt de bijnier, testikels of eierstokken aan tot meer actie. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de testosteronspiegel in de zomer rond de vijftien procent hoger ligt dan in de winter.

Ralph Moorman

 

(13stemmen, gemiddeld: 3,85 van de 5)

Loading...

Reageer op dit artikel

35 Reacties op "Testosteron verhogen: problemen en oplossingen"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Peter
Gast

Beste Ralph,

Ik heb net je boek gekocht en ben er al een beetje in beginnen lezen.
In het artikel over buikvet schrijf je dat langer dan een uur sporten het testosteron gehalte doet dalen.
Als fietser zit ik meerdere keren per week 3-5u op de fiets.
Hoe kan dat gecompenseerd worden?
Metingen op de Tanita weegschaal, vet% 15.8%, getal voor viscceraal gewicht 7.5 (13= max), spiermassa 76Kg, gewicht 89.5Kg.

Grtn
Peter

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Beste Peter,

Het ligt eraan hoe je aan die 3 tot 5 uur invult. Zijn dat bv. 3 trainingen van 45 minuten, dan gaat het wel maar ga je uren achter elkaar fietsen, dan wordt het een ander verhaal.
Misschien heb je iets aan deze blog: https://www.dehormoonfactor.nl/de-balans-tussen-cortisol-en-groeihormoon-gastblog en zorg dat je voeding optimaal is.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Jantine
Gast

Beste Ralph,
Heeft het gebruik van de anticonceptiepil negatieve invloed op het testosterongehalte van een vrouw?
M.vr.gr. Jantine

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Beste Jantine,

De pil zorgt meestal voor verhoging van oestrogeen en dat betekent verlaging van testosteron. Daardoor vermindert vaak het libido.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Tim
Gast

Kan een verhoogd testosteron leiden tot
Dikke aderen en veel zweten en haargroei

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Hallo Tim,

Dat zou kunnen.

Joke
Gast

Hoe kan ik in hemelsnaam dat DHT afremmen ivm. met inhammen op m’n schedel.

Ik baal er van en wil graag via een natuurlijk middel dit onderdrukken zodat het niet z’n werk kan doen.

Vervolgens dan hoe kan ik weer die haarzakjes activeren dat het weer kan gaan groeien daar ik niet geloof dat ze dood zijn, maar overruled zeg maar door de DHT.

Ik eet al een poosje zeg maar het david wolfe protocol dus veel hennep, de goede vetten, boekweit, en veel groenten, kruidenthee etc. Alles in een blender overigens.

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Hallo Joke,

Waarom alles in een blender? Voor een goede spijsvertering is het belangijk dat je goed kauwt. Als je geholpen wilt worden bij je probleem zou je een consult kunnen overwegen. Er kan een verstoring zijn die je misschien niet even met een natuurlijk middel oplost.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Jeannette
Gast

Dag,

Vraagje: wat betekent het volgende voor de vrouw? Wat het voor de man doet staat in de tekst.
Aromatase is een enzym in het vetweefsel dat ervoor kan zorgen dat testosteron wordt omgezet in oestrogeen. Voor mannen geldt dat het hebben van een vetmassa vrouwelijk maakt. Bij een couch potato is soms sprake van gynaecomastie oftewel borstvorming, en zijn penopauze zal vroeger inzetten. Er is, kortom, sprake van verlies van mannelijkheid.’

Wat betreft DIM, is het een idee om DIM tabletten/capsules in te nemen naast broccoli, bloemkool en spruitjes?

Vriendelijke groet,

Jeannette

Bart
Gast

Hallo,

Helaas ben ik onder behandeling voor een zware depressie bij een psycholoog. Ik heb mijn bloed laten onderzoeken en hieruit bleek dat zowel mijn testosteron en serotoninespiegel laag zijn,

Nu doe ik 3 a 4x in de week aan krachttraining. En suppleer ik eiwitten, omega 9 en vitamine D3. En dit doe ik zeker al 8 jaar.

Mijn vraag is heeft mijn lage serotoninespiegel direct effect op mijn testosteronspiegel? m.a.w. Wanneer ik zorg dat mijn serotoninespiegel weer gezond wordt, gaat mijn testosteronspiegel er dan ook op vooruit?

mvg. Bart

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Beste Bart,

Het is eigenlijk zo dat testosteron zorgt voor meer serotoninereceptoren. Dus als je enerzijds je testosteron verhoogt (krachttraining en voeding), en anderzijds (door voeding en suppletie) je serotonine kun je allebei beïnvloeden. Want hoe meer testosteron, hoe meer serotonine…

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Glenn
Gast

Hallo,

Ik ben 22 jaar en heb denk ik door veel stress, slaapgebrek en Risperdalmedicijn gebruik weinig testosteron aangemaakt in mijn jeugd, en ik zou er graag mannelijker uit zien. Als ik nu mijn testosteronniveaus ga maximalizeren d.m.v voeding en sporten kunnen mijn kaken dan nog breder worden? Of is het daar te laat voor?

Alvast bedankt

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Hallo Glenn,

Door volgens de Hormoonfactor te gaan leven en je testosteron te boosten, door de juiste training en voeding, kun je zeker vooruitgang boeken. Omdat Risperdol je endorfinesysteem uit kan putten is het goed om hier ook naar te (laten) kijken. Je kunt dat eventueel via mijn praktijk doen.

Succes!

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Diego
Gast

Goedeavond,

Ik wil binnenkort aan kickbox wedstrijden deelnemen, dan zou ik 3 uur per dag gaan trainen. Maar ik begrijp dat 3 uur achter elkaar niet goed is voor de testosteronspiegel. Wat als ik het verdeel over de hele dag? s’ochtends een uurtje, s’middags een uurtje en s’avonds een uurtje. Vermijd ik dan de verhoging van het cortisol hormoon?

Mvg, Diego

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Beste Diego,

Het blijven drie uur trainen…De vraag is of die drie uur echt effectief zijn. Voor je gevoel moet je veel trainen maar is dat wel zo? Rust is ook een factor die meespeelt bij opbouw en herstel. Ben je iemand die veel stress ervaart of niet? Dat is ook een factor die meespeelt. Als je al veel stress hebt gaat drie keer MOETEN trainen dat stressniveau alleen maar verhogen.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

René
Gast

De genoemde streefwaarde van 10nmol/l voor mannen is te laag. De normaal waarden zijn 12-35nmol/l. Afhankelijk van leeftijd zijn waarden onder de 12 reden tot zorg en waarden onder de 8, reden tot behandeling. Daarnaast zal men (uroloog) ook kijken naar overige zaken als leeftijd en aandoeningen, en kijken naar de hoeveelheid vrij testosteron 174-729pmol/l. De streefwaarde voor testosteron bij behandeling ligt boven 15nmol/l.

Adam
Gast

Hello
Ive tested about Testosterone, results are showing that i have it high (Normal is 28 and i have 29)
But the fact i am skinny and losing easy weight, I am male 23 years old.
Can i know please what a high testosterone can causes? because i read that high is good,but i have no muscles and i am very skinny.

Thank you

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Hallo Adam,

Misschien is er nog een andere disbalans. Lees de Hormoonfactor eens of ga naar een trainer Hormoonfactor om te kijken wat er aan de hand is. Kijk eens op http://www.hormoonactortrainer.nl

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Rainaldo Bicentini
Gast

Hoi ik heb een extreem laag testesteron hormoon in mijn lichaam wat kan ik doen en wat kan ik doen om mij. Libido weer goed te krijgen. a.u .b. Kunnen jullie mij advies geven wat ik kan doen. gr rainaldo

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Beste Rainaldo,

Lees de Hormoonfactor eens. Moeilijk om hier even te zeggen wat de oorzaak is en wat je moet doen. Het boek kan je een stuk op weg helpen.

M.vr.gr.
Gerds Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Henry
Gast
Beste Ralph, om mijn testosteron te verhogen (leeftijd nu 53 jaar) ben ik 2,5 jaar terug begonnen met krachttraining en ben ik gezonder gaan eten. Resultaat is prima en ik blijf werken aan gezonder en fitter worden. De zoektocht naar gezonder eten heeft mij uiteindelijk bij jou gebracht. 3 boeken van je gekocht en ben lerende en studerende. Mijn vraag: Voor het bouwen van spiermassa drink ik na het trainen en voor het naar bed gaan een Wei eiwit shake. Echter een super goed Wei product heb ik niet gevonden. Ik heb nu bijvoorbeeld 1 gekocht (via het web) en… Lees verder »
Nathalie
Gast

Hoii,

Ik zou graag willen weten of er supplementen zijn voor de vrouw om de testosteron te verhogen?
Aangezien ik jaren de pil heb geslikt.
Ik heb zo een idee dat hij te laag is.

Mvg,

Nathalie

Gerda van Dijk
Gast

Hallo Nathalie,

Krachttraining, omega-9 en goede verzadigde vetten kunnen helpen om je testosteron te verhogen.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl

Daniël
Gast

Hallo, ik ben een jongen van 15 jaar, nu ongeveer 3 jaar bezig met de puberteit. Ik heb een paar vragen:
– Is een brede kaak meer afhankelijk van je genen of meer afhankelijk van je testeron gehalte. Ik heb namelijk naar mijn mening best een smalle/kleine kaak en een zwakke kin en ik hoop dat dit nog gaat veranderen.
– Heeft een hoge testeron aanmaak een verband met acne?
– Heeft een hoge testeron aanmaak verband met een grote penis?
– Is je testeron aanmaak tijdens de puberteit genitisch bepaald?

Bedankt voor het lezen!

Gerda van Dijk
Gast

Hoi Daniël,

Wat je kaak betreft, dit kan met het groeihormoon te maken hebben, de grootte van je penis is genetisch bepaald. Acne heeft inderdaad een link met testosteron. Testosteronaanmaak heeft te maken met genen maar genen kun je beïnvloeden.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl

Daniël
Gast

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen Gerda. Ik vraag me nog wel af hoe het zit met dat groeihormoon. Ik ben 1,74, dun gebouwd. Denkt u dat mijn kaak/kin nog kan gaan groeien?

bertje Deborre
Gast

Ik ben een jonge vrouw van 57 jaar en smeer testosterongel op mijn buik omdat dit gehalte heel laag was via bloedonderzoek gezien. Nu zou ik willen vragen, mag ik dat ook op mijn gelaat smeren tegen rimpels ?
is testosterongel hier goed voor ?

Bertje

Jessica
Gast
Hoi Ik ben een vrouw van 27 jaar en heb gehoord dat mijn man/vrouw hormoon laag zijn ik slik ookal vanaf mijn 18e jaar de prikpil en heb nooit zin in sex ik voel het niet wat andere wel voelen heb ook een relatie en wil niet dat deze stuk loopt snap er helemaal niks van kan dit door de prikpil komen? Helpt het om te stoppen ermee ? ik heb depoprovera en wat zou ik kunne doen om het wel weer te kunne voelen? Of is het al telaat gezond eten drinken doe ik al gister zelfs nog brocoli… Lees verder »
Jessica
Gast

Ik vergat het nog erbij te zetten vlees wat eet zijn vis kipfilee runder gehakt

Jessica
Gast
En ei en jonge kapucijnen eet ik veel roken doe ik al jaren niet gestopt rook wel al paar jaar niet elke dag electronies en heb ook een genetisch ziekte en licht vorm van alopecia dun broos droog stug uitvallend haar weet nooit welke shampoo cremespoeling te gebruiken het is namelijk nooit goed heb altijd wel last van iets helaas weet iemand welke het beste helpt is het een idee om baby shampoos te gaan gebruiken omdat daar mis geen troep inzit? Parfum parabenen kleurstoffen enz? En helpt wiet olie? Zag bij de tuinen heb je heel veel op basis… Lees verder »
Mar
Gast

Hallo,

Ik zou heel graag willen weten of het dim supplement geslikt kan worden in combinatie met de anticonceptie pil (microgynon)?

Groetjes m.

B.C.
Gast

Beste Ralph,

Welk voedingssupplement/product kan ik innemen om een teveel van mannelijke hormonen en testosteron in het lichaam te verlagen VOOR en ook TIJDENS de zwangerschap bij PCOS?

Mvg,

B.C.

marcel
Gast

hoe kan ik mijn testosteron verhogen met eten en welke voeding allemaal

Armin
Gast

Vroeg me af, je testosteron daalt met de leeftijd. Zou je het op natuurlijke manier kunnen verhogen ondanks de leeftijd van 60+

Gerda van Dijk
Gast

Je wordt ouder omdat je hormoonproductie daalt.. Als je dat dus kunt afremmen of kunt boosten word je minder snel oud 😉 Lees de Hormoonfactor om erachter kunt kunt komen hoe je je hormonen in balans brengt,

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

Wordpress content guard plugin