Werkstress verminderen met voeding en suppletie

‘Een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer het grootste beroepsrisico in ons land.’ Dit citaat komt van de website www.rijksoverheid.nl. De belangrijkste oorzaken van stress op de werkvloer zijn werkdruk (63%) en verantwoordelijkheid (27%), volgens een onderzoek van verzekeraar Agis.

Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) ondervindt wel eens lichamelijke klachten naar aanleiding van stress op het werk of in de privésfeer. Deze klachten bestaan uit minder goed slapen (56%), rondlopen met hoofdpijn (54%) en snel geïrriteerd zijn (47%). Opvallend is dat vrouwen gevoeliger zijn voor lichamelijke klachten door stress dan mannen (71% versus 44%). De invloed van werkstress gaat verder. Zo is het een belangrijke risicofactor voor het metabool syndroom, dat beschouwd kan worden als een voorstadium van ouderdomsdiabetes en de kans daarop en op hart- en vaatziekten vergroot.

Vreemd dat nauwelijks bekend is dat voeding en voedingssupplementen een effectief onderdeel vormen om werkstress tegen te gaan. Zoals blijkt uit onderstaande twee onderzoeken.

Suppletie met een multivitaminen/mineralenvoedingssupplement vermindert gevoelens van stress. Vooral een hooggedoseerd vitaminepreparaat bleek stress te verminderen. In het onderzoek werden acht eerder gepubliceerde studies geanalyseerd met een totaal van bijna 1300 proefpersonen. In de studies kregen de deelnemers een multi-voedingssupplement met niet meer dan tweemaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de betreffende vitaminen en mineralen, of ze kregen een preparaat met een hoge dosis vitaminen en maximaal drie mineralen. Ze gebruikten het voedingssupplement dagelijks gedurende een periode van 1 tot 3 maanden.
Suppletie leidde tot een significante afname van het ervaren stressniveau, milde psychiatrische symptomen en angstgevoelens. Ook vermoeidheid en gevoelens van verwardheid namen significant af. Suppletie was niet van invloed op depressieve symptomen. Het preparaat met een hoge dosis vitaminen, waaronder het B-complex, had een duidelijker effect op de gemoedstoestand dan het complex met een lagere dosis vitaminen en mineralen.

Uit een ander onderzoek waaraan zo’n 200 fulltime werkende mannen deelnamen, bleek ook dat zo’n multi-voedingssupplement hielp de dagelijkse stress beter het hoofd te bieden. De proefpersonen waren in de leeftijd van 30 tot 55 jaar en werden in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende een maand dagelijks een multi of een placebo. In de suppletiegroep nam het fysieke uithoudingsvermogen toe gedurende de suppletieperiode. Ook de concentratie en het mentale uithoudingsvermogen verbeterden ten opzichte van de mannen in de placebogroep. Aan het einde van de studie waren de mannen in de suppletiegroep gedurende de hele werkdag alerter.

Dit moet overheid en werkgevers toch ook aanspreken…

Gert Schuitemaker
www.ortho.nl + www.fitmetvoeding.nl

Gerelateerde artikelen: Voedingssupplementen risicokaart
Tip: 1 op 1 hormoonanalyse of 12 weken hormoonfactor programma

(Nog geen stemmen)

Loading...

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Mariekenathalie Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
nathalie
Gast
nathalie

Wat is nu een goede multi?

Marieke
Gast

Elke dag van Vitals of multi dag en nacht van Vitakruid zijn goed gedoseerd en zo natuurlijk mogelijk (zonder chemische toevoegingen)

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox