Trainingsschema voor de vrouw in de gym

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

trainingsschema

Een hormoonfactor training bestaat voornamelijk uit krachttraining omdat je daarmee zo optimaal mogelijk je hormonen stimuleert. Benieuwd naar een geschikt trainingsschema?

Doe een goede work-out

Lichaamsbeweging is goed voor je hormonen, maar je moet voorzichtig zijn met fanatieke duursporten. Met het lopen van marathons gaat je testosteron juist omlaag. De testosteronproductie wordt het best gestimuleerd met korte, heftige piekbelastingen, waarbij je veel spieren gebruikt. Krachttraining dus. Na een goede work-out blijft de testosteronproductie maximaal twee uur lang verhoogd.

Perfectioneer je houding met krachttraining

Krachttraining is een uitstekende methode om je houding te perfectioneren. Maar pas op, eenzijdige training verslechtert de houding juist. Je kent hem wel, de ‘borst-biceps-man’ die alleen de borst- en armspieren traint omdat hij die graag in de spiegel bewondert tijdens het tandenpoetsen. Als je de oefeningen ook nog eens niet in de volledige bewegingsbaan of range of motion doet, kun je als het ware kromtrekken. Voor een goede lichaamshouding is het in de eerste plaats van belang gebalanceerd te trainen. Dat betekent bijvoorbeeld dat als je de borstspieren traint, je ook de tegenovergestelde spieren van de rug traint. Dit principe geldt voor alle spiergroepen die met elkaar in balans moeten worden gehouden.

Verbeter je brein met krachttraining

In de afgelopen jaren is het duidelijk geworden dat spierweefsel bij belasting een reeks hormoonachtige stofjes produceert die je gezondheid over de hele linie beschermen en bevorderen. Deze stofjes worden myokinen genoemd. Zo produceert actief spierweefsel myokinen die via de bloedbaan je hersenen bereiken, en daar de aanmaak van brain derived neurotrophic factor (BNDF) stimuleren. BNDF zorgt voor aanmaak van nieuwe hersencellen en verbindingen daartussen. Kortom, krachttraining zet niet alleen je spieren aan tot groei, maar via de myokinen ook je grijze massa! Er zijn ook myokinen die verschillende vormen van kanker tegenwerken, de suikerhuishouding verbeteren en de bloedvetten zoals cholesterol gunstig beïnvloeden (1).

Trainingsschema 1

Er leven veel vooroordelen over krachttraining. Het is voor bodybuilders, het is saai, je wordt er te breed van… Veel dames zien er dan ook tegenop om eraan te beginnen.

Met dit schema wil ik laten zien dat krachttraining helemaal niet saai hoeft te zijn. Zeker niet wanneer je het afwisselt met korte, intensieve circuittrainingen, korte afstanden hardlopen en intervaltrainingen voor een goede conditie.

In dit schema ga ik uit van 15 herhalingen per oefening. Daardoor train je het uithoudingsvermogen van je spieren en verhoog je jouw vetverbranding. Wanneer je volgens dit schema traint, zal je er niet uit komen te zien als een bodybuilder.

Let op: dit schema is voor dames die 100% fit zijn!

Trainingsschema hormoonfactor 1

Schema 1: borst-rug-core

 • Begin de training met een warming up van 5 minuten op een cardio apparaat naar keuze.
 • Alle oefeningen 3 series van 15 herhalingen.

Push-up

Trainingsschema hormoonfactor 2

Pull-up

Trainingsschema hormoonfactor 3

Declined flye

Trainingsschema hormoonfactor 4

Lat pull down

Trainingsschema hormoonfactor 5

Bench press

Trainingsschema hormoonfactor 6

Pull down straight

Trainingsschema hormoonfactor 7

Download online hormoontest

Schema 2: circuit borst-rug-core

Het circuit bestaat uit 3 rondes, volgens het volgende schema:

 • 1: 21 herhalingen
 • 2: 15 herhalingen
 • 3:  9 herhalingen

Iedere ronde bestaat uit 3 oefeningen:

 1. TRX row
 2. TRX push up
 3. Burpee

In het boek De testofactor staan meer trainingsschema’s. Koop het boek voor je vriend en doe zelf je voordeel ermee want deze schema’s kan jij ook prima gebruiken!

Schema 3: benen-schouders-core

 • Begin de training met een warming up van 5 minuten op een cardio apparaat naar keuze.
 • Alle oefeningen 3 sets van 15 herhalingen

Hoover (zo lang mogelijk)

Trainingsschema hormoonfactor 8

Deadlift

Trainingsschema hormoonfactor 9

Shoulder press

Trainingsschema hormoonfactor 10

Front squat

Trainingsschema hormoonfactor 11

Upright row

Trainingsschema hormoonfactor 12

Glute bridge (eventueel met de voeten op de gymball)

Trainingsschema hormoonfactor 13

Dumbell press

Trainingsschema hormoonfactor 14

Schema 4: circuit benen-schouders-core

Het circuit duurt 15 minuten. In deze tijd worden zo veel mogelijk rondes gemaakt van de volgende 3 oefeningen:

 1. 500 meter roeien op een roeiapparaat
 2. 15 kettlebell squats met uitstoten van de kettlebells bij het opkomen
 3. 15 plankwalks – vanuit stand naar plankpositie en terug

Trainingsschema 2

Schema 1: doel buikvet verbranden

Casus: Maaike van 41 jaar heeft een fulltime job als directie secretaresse in Utrecht. In haar vrije tijd gaat zij regelmatig uit eten en doet zij 2 keer per week aan yoga. Zowel privé als in haar werk komt zij regelmatig in aanraking met allerlei verleidingen waar zij niet vaak genoeg nee tegen kan zeggen. Thuis vervalt zij vaak in haar oude patroon en kookt zij snel iets uit pakjes en zakjes. Door haar drukke baan heeft zij weinig tijd en energie om te gaan sporten. Yoga alleen “doesn’t do the trick”. Maaike zou zich graag zelfverzekerder willen voelen en met name haar buikvet vindt zij erg vervelend.

Opdracht

trainingsschema buikvet verbranden

Schema 2: doel meer energie

Casus: Susan is 35 jaar, heeft een drukke baan en woont met haar man en kind van 6 maanden in Amersfoort. Haar dagelijks leven is hectisch en haar grootste uitdaging is om stress de baas te blijven. Zij zou graag meer tijd voor haar zelf over willen houden en meer met vriendinnen iets leuks kunnen doen. Haar doel is om meer energie te hebben maar hoe doe je dat in een druk leven?

Opdracht

trainingsschema meer energie

Print het krachttraining schema uit en neem dit mee naar de sportschool. Zo zie je of er progressie (spieren opbouwen) is (meer reps dan de voorgaande training/ meer gewicht = positieve adaptatie). Daarnaast heb je een overzicht hoe vaak er per week over een bepaalde periode getraind is (consistency is key).

Uitleg van de termen

Aantal herhalingen

Het lichaam moet geprikkeld worden voordat het kan veranderen. Om snel resultaat te boeken is het van essentieel belang om de homeostase (evenwicht in je lichaam) te verstoren door overload (zwaarder dan normaal) te creëren. Effort Intensity (100% Effort Intensity staat gelijk aan maximale inspanning/ aantal herhalingen) is een ideale tool om het lichaam te verstoren, je ‘dwingt’ een adaptatie (verandering) af. Effort Intensity kan alleen worden bereikt als er tot het ‘Point of Failure’ getraind wordt. Dat houdt in wanneer er tijdens een oefening met bijvoorbeeld 60 kilo, 9 herhalingen uitgevoerd worden en het gewicht bij de 10e herhaling niet meer verplaatst kan worden, er over Point of Failure gesproken wordt.

In het onderstaande krachttraining schema tref je een rep range (aantal herhalingen) aan (10-15 reps). De bedoeling is om in de eerste set een gewicht te kiezen waar jij maximaal 15 reps mee uit kan voeren. Na de rust pauze (60 seconden) start de tweede set met hetzelfde gewicht. Noteer het aantal behaalde reps van de tweede set en herhaal dit bij iedere set tot alle oefeningen afgewerkt zijn.

Tempo

Tempo is een belangrijke parameter die vaak over het hoofd gezien wordt. Het zorgt voor een mind-muscle connection waardoor de oefening gecontroleerd uit gevoerd kan worden. Tempo wordt in 4 fases onderverdeeld:

 1. Excentrische contractie
 2. Isometrische contractie
 3. Concentrische contractie
 4. Isometrische contractie

De eerste oefening in het krachttraining schema is de Squat met een tempo van 4-0-2-0. Het eerste getal (4) is de Excentrische contractie (zakkende fase, spier wordt langer) en duurt 4 seconden. Het tweede getal (0) is de Isometrische contractie (tussen pauze van de excentrische naar de concentrische contractie, spierlengte blijft gelijk) en duurt 0 seconde. Het derde getal (2) is de Concentrische contractie (opgaande fase, spier trekt samen en wordt korter). Het vierde getal (0) is de Isometrische contractie (tussen de herhaling in, spierlengte blijft gelijk).

Note: De letter X (in een schema i.p.v. een getal) staat voor explosief, zo snel mogelijk het gewicht in de opgaande beweging verplaatsen.

De intra rep pauze duurt 0 seconde. Dit betekent dat er direct naar de Excentrische contractie (zakkende fase) over wordt gegaan.

Samengevat: zak je tijdens de Squat neer in 4 seconden en houd je onderin 0 seconde vast. Na 0 seconde stoot je in 2 seconden uit om vervolgens in weer in de beginpositie uit te komen. Zo kan je steeds afwisselen in seconden (ook bij het vasthouden onderin/ bovenin).

Spier onder spanning

TUT oftewel Time under Tension geeft aan hoeveel tijd de spier onder spanning staat. Bij een tempo van 4-0-2-0- is dat 6 seconden voor iedere rep. Wanneer er 15 reps in een 4-0-2-0 tempo uitgevoerd wordt, duurt de set in totaal 90 seconden. Het is belangrijk om de rust pauze met een timer te hanteren, op die manier voorkom je te lange rustpauzes tussen de sets in.

Het streven is om 4 keer 40 min. per week te gaan trainen. Dit geldt alleen voor lichamelijk en mentaal 100% fitte mensen.

Let op: Zorg voor 100% Effort Intensity tijdens de training zodat er zo snel mogelijk progressie geboekt wordt.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
12 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Beste Ralph of collega, ik ben jullie laatst op internet tegen gekomen en jullie manier van werken met hormonen spreekt me erg aan. Ik heb het boek ‘de Hormoonfactor’ besteld en ben hier vol goede moed in begonnen. Ik eet momenteel suikervrij en dat bevalt me goed. Na het lezen van het boek hoop ik dat ik nog wat puntjes op de i kan zetten qua voeding. Ik denk zelf dat er in mijn traingsschema wel wat te halen valt. Als ik in het boek lees over het trainingsschema, dan wijkt dat heel erg af van het trainingsschema wat op… Lees verder »

Kan dit ook in pdf bestand zodat ik het uit kan printen en op kan hangen aub.
mailen mag ook. Alvast bedankt.

Ik sport sinds,nog maar, 2 weken bij Curves. Ik voel me er goed bij,maar zegt het jullie iets? Het komt uit Amerika.

Ik ben geen lid van een sportschool, omdat dat teveel kost en omdat ik naast mijn werk geen tijd vrij heb om daarheen te gaan i.v.m. mijn kinderen.

Hoe doe ik deze oefeningen thuis en wat voor hulpmiddelen kan ik daarbij gebruiken?

Hallo Berna,

Dan moet je creatief zijn! Opdrukken kan thuis, je kunt flessen vullen met water of zand en je hebt dumbells etc. etc,

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hi Gerda,

Ik ben nu idd wat stricter bezig met de hormoonfactor. Ik vind t nog wat lastig om voldoende eiwit binnen te krijgen. Voorheen zou ik een zuivelproducten hebben gepakt maar dat is nu wat moeilijker. Ik gebruik dus een eiwitsupplement op natuurbasis (erwten- of hennep proteïne) maar vraag me toch af of dit niet met voeding alleen op te lossen is?
Ik heb soms ook het idee dat ik niet voldoende calorieën binnenkrijg, ondanks dat ik wel vol zit. Het is echt even een omschakeling weer, zo ervaar ik.
Mvg, Angelique

Oh wat fijn dat ik dit gevonden heb. Ik loop al even in de gym en ben voornamelijk bezig met spierconditie (3 sets 15 reps) maar kan geen goede balans vinden voor het reduceren van vet. Meer cardio/interval dus. En top dat jullie er ook gerichte oefeningen bijzetten. Waarom overigens geen legpress en lunges? En zouden jullie een macro ratio kunnen adviseren? Daar loop ik nog op vast? Super bedankt voor de tips!

Hallo Angelique,

Om vet te verliezen moet ook de voeding op orde zijn. Eet je al volgens de Hormoonfactor? Verander regelmatig van schema, zo om de 6 tot 8 weken. In een ander schema zouden dan de leg press en de lunges kunnen staan. In de Hormoonfactor staat uitgelegd hoe je meer spiermassa op kunt bouwen waardoor de verbranding hoger wordt.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hoe weet ik hoeveel gewicht geschikt is voor mij?

Hallo Marjolijn,

Dat merk je vanzelf. Je moet wel moeite doen voor een oefening. Wordt het te makkelijk, dan kan het gewicht omhoog.

Wat zijn TRX row/push-ups en burpees?

Hoi Inge,

Tik de oefeningen maar eens in op YouTibe 😉