Wat doet het hart- en vaatstelsel?

Auteur: Dr. Janneke Wittekoek | Reacties:

Wat doet het hart- en vaatstelsel

Wat is het hart- en vaatstelsel? Dit is een systeem in het menselijk lichaam bestaande uit de bloedsomloop, bloedvaten en het hart en zorgt dat bloed door onze aderen circuleert.

Een gezond hart- en vaatstelsel

Door onze aderen stroomt het bloed. Het bloed is weer een transportsysteem, waarmee in het lichaam zuurstof, voedingsstoffen, hormonen en afweerstoffen worden vervoerd. Ook heeft het lichaam ons bloed nodig om afvalstoffen via de lever, nieren en ademhaling kwijt te kunnen raken.

Een gezond hart- en vaatstelsel is voor het lichaam cruciaal om goed te kunnen functioneren. Met het ouder worden krijgen veel mensen te maken met klachten aan dit stelsel. Dat is ook terug te zien in de cijfers, want cardiovasculaire problemen behoren tot de meest voorkomende doodsoorzaken van ons land.

Ons lichaam bevat een wirwar van ontelbare aders en bloedvaten van onze kruin tot in onze kleine teen. Het bloed in ons lichaam stroomt normaal gesproken alleen door de door Moeder Natuur aangelegde wegennet. Het hart is het stralend middelpunt van onze bloedsomloop. Dit orgaan stuwt het bloed door de vaten en zet daarmee de circulatie als een katalysator in gang. Maar dit doen zij niet alleen.

Ook voor de longen is een glansrol weggelegd. Zij voorzien de vaten van zuurstof. Vanaf onze geboorte, op het moment dat de verloskundige of een kersverse papa glimmend van trots, de navelstreng doorknipt, functioneert ons hart- en vaatstelsel op eigen kracht. Het hart pompt het bloed rond, de longen nemen zuurstof op dat via het bloed wordt afgegeven aan het lichaam. Vervolgens absorbeert ons bloed afvalstoffen die via de vaten worden afgevoerd. Een harmonieus samenspel, dat bloedvatenstelsel van ons!

een gezond hart en vaatstelsel

Het hart

Mi corazon, my heart, micuore, er is menig lied over geschreven. In vrijwel elk liefdeslied komt het hart wel een keer voorbij. Sommige harten kloppen voor iemand, sommige harten zijn vervuld van liefde, soms volgt iemand zijn hart en sommige mensen hebben er zelfs een tuintje in! Het hart als kloppend centrum van ons lichaam, symboliseert ons gevoel. Zo krijgen mensen die in hevige twijfel verkeren vaak het advies om hun hart te volgen, oftewel; dat de doen wat door onze ratio als ‘onjuist’, ‘onverstandig’ of ‘eng’ wordt bestempeld. Maar het hart is helemaal geen raadgever.

Hoe poëtisch het ook klinkt: gevoelens worden nu eenmaal niet in ons hart ontwikkeld. Het hart is niet meer dan een heel belangrijke spier die ons in leven houdt.

Het hart is de aanvoerder van het vaatstelsel. Deze zorgt voor een voortdurende stroom van bloed door alle organen en ledematen. Via de vaten worden voedingsstoffen (zuurstof) naar de organen en ledematen gebracht. Op dat moment worden ook de afvalstoffen (koolstofdioxide) in het lijf verzameld en afgevoerd. Het hart, ter grootte van een vuist, is een holle spier.

Beeld je een hart in en deel het op in vier vlakken. Links (gezien vanuit je eigen lichaam) zie je dan twee kamers onder elkaar; een hartboezem en een hartkamer gescheiden door een hartklep. Rechts zie je precies hetzelfde tafereel. De ene zijde van het hart voert zuurstofarm bloed af richting de longen. De andere zijde zorgt er juist voor dat zuurstofrijk bloed door ons lichaam wordt verdeeld.

Het hart is dus een doorgeefluik van bloed dat met een krachtige hartslag het lichaam in wordt geperst.

Wil je veel meer weten over het hart- en vaatstelsel en alle andere stelsels in ons lichaam? Lees dan het boek Gezond van Kop tot Teen. Dr. Janneke Wittekoek leverde haar bijdrage aan dit hoofdstuk.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Cardiologe dr. Janneke Wittekoek is specialiste op het gebied van vrouwen en hart- en vaatziekten. Ze studeerde gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht, deed PhD-onderzoek aan Queen's University, promoveerde op de erfelijkheid van hypercholesterolemie, studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties