buikvet verwijderen

Buikvet verwijderen

Buikvet verwijderen is een veel besproken onderwerp waar naast genetische aanleg ook hormonen om de hoek komen kijken… 

Wat is buikvet?

Als je relatief veel vet op de buik vasthoudt dan wordt dit ook wel een abdominale vetverdeling genoemd.

Naast dat het wellicht vanuit esthetisch oogpunt niet altijd welkom is, kan dit ook de gezondheid negatief beïnvloeden. Dit is vooral het geval wanneer het vet zich rond de organen ophoopt (orgaanvet of visceraal vet). Wanneer je een grote buikomvang en veel orgaanvet hebt dan kan dit voor laaggradige ontstekingen in het lichaam zorgen wat op de langere termijn voor de meest uiteenlopende gezondheidsklachten kan zorgen zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Een bekende vorm van de opslag van orgaanvet is een vervette lever (alcoholic of non-alcoholic fatty liver disease). Wanneer je veel visceraal vet hebt en de bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol is verhoogd, dan wordt dit ook wel metabool syndroom genoemd.

Het nastreven van een strakke platte buik is dus ook vanwege gezondheidsredenen aan te bevelen. Als je aan het afvallen bent is het niet automatisch zo dat je meteen ook buikvet verliest. Zo kan het zijn dat je eerst vet op andere plaatsen verliest terwijl het vet op je buik hardnekkig blijft zitten. Vooral het vet op de onderbuik verdwijnt bij veel mensen pas wanneer en zeer laag vetpercentage is bereikt.

Vetverdeling: De een zal meer vet op de lovehandles of zwembandjes opslaan, de ander op de benen en billen en weer een ander op de buik.

Is er een verschil bij mannen en vrouwen?

Een abdominale vetverdeling komt vooral voor bij mannen en bij vrouwen na de overgang. Gemiddeld genomen wordt bij vrouwen voor de overgang het vet relatief wat meer op de benen en billen vastgehouden en minder op de buik. Als de man ouder wordt komt het vet vaak relatief nog meer op de buik te zitten.

Wanneer je relatief veel vet op de buik vasthoudt moet je je vetpercentage verder verlagen om die strakke buik te hebben, dan iemand die geen abdominale vetverdeling heeft. Dit kan betekenen dat je in dat geval wel die strakke buik hebt, maar dat je er mager uitziet op andere plaatsen zoals bijvoorbeeld in je gezicht. Esthetisch gezien is het dan een kwestie van een keuze maken: Wil je die ultrastrakke buik of een gezond uitziend gezicht.

Wat is de oorzaak?

Of jij relatief veel vet op je buik vast houdt is deels afhankelijk van je genen en deels van hormonen. Daarnaast is uiteraard naast je vetverdeling ook het vetpercentage van belang hoe je buik eruit ziet.

Hormonaal lijken er een aantal hormonen een belangrijke rol te spelen bij abdominale vetverdeling. Zo lijkt cortisol dat vooral veel vrijkomt bij chronische stress en/of ontstekingen of toegediend wordt als medicijn (corticosteroïden, hydrocortison, prednison)(1) het vet wat meer richting het buikgebied te sturen.

Hoge insulinespiegels zoals bij insulineresistentie voorkomen kan dit effect ook hebben op de buikomvang, maar dan gaat het vooral over de zijkant en achterkant, de zogenaamde lovehandles (zwembandjes)(2). Daar staat tegenover dat hormonen zoals DHEA, testosteron en groeihormoon dit juist tegen gaan (antagonisten)(3).

Bij het ouder worden dalen bij mannen de niveau’s van DHEA, testosteron en groeihormoon aanzienlijk waardoor het steeds lastiger wordt om dat buikje tegen te gaan. Wanneer je dan ook nog eens een hoge cortisolspiegel hebt door bijvoorbeeld chronische stress wordt dit effect op het buikvet versterkt en verlies je daarnaast ook spiermassa.

In schema:

Buikvet opslaanBuikvet verbranden
CortisolGroeihormoon
Testosteron
DHEA

Niet alleen door buikvet kan de buik opgezet zijn, maar ook vanwege andere redenen zoals prikkelbaar darm syndroom (gasvorming) of extra vocht vasthouden.

Wat kan een specialist doen?

Uiteraard bestaan er allerlei symptoombestrijdende oplossingen (die niet altijd zonder risico zijn en soms zelf gevaarlijk kunnen zijn). Zo zijn er cosmetische ingrepen en operaties zoals liposuctie en behandelingen zoals vet bevriezen, maar ook worden allerlei onbewezen wondermiddelen aangeboden zoals afslankpillen en crèmes.

Wat kan je zelf doen?

De 3 belangrijkste tips:

1) Cortisol verlagen

 • Stress uit werk en privéleven beperken en goed slapen!
 • Niet overtrainen (nooit langer dan een uur en maximaal vier keer per week).
 • Stress (en mogelijk ontsteking verhogende elementen) uit voeding halen: minder suiker (3), chemische e-nummers, bestrijdingsmiddelen en allergenen/intoleranties (zoals zuivel en tarwe).
 • Ontspannen! Zoek voor jezelf uit waar je het beste van ontspant, want dit is voor iedereen verschillend.

2) Groeihormoon boosten

 • Goed slapen, want het meeste groeihormoon wordt aangemaakt tijdens slaap.
 • Voldoende eiwitten eten (groeihormoon wordt gemaakt van eiwit).
 • Zware krachttraining van maximaal een uur voor de grote spiergroepen boost groeihormoon.(4)
 • Stress beperken, want stress verlaagt groeihormoon.

Je kunt je buik er niet af trainen met alleen buikspieroefeningen, omdat plaatselijk vet verbranden vrijwel onmogelijk is

3) DHEA en testosteron boosten

 • Zeker niet te weinig vet eten (olijfolie, avocado, noten). Meer vet in de voeding kan testosteron verhogen. DHEA en testosteron worden overigens gemaakt van vet (cholesterol).
 • Zware krachttraining voor de grote spiergroepen (fitness oefeningen voor benen, billen, rug, borst) van maximaal een uur boost testosteron terwijl te vaak lange cardiotrainingen (zoals hardlopen en wielrennen) de testosteron juist kan verlagen.(5) (6)
 • Chronische stress beperken, want stress verlaagt testosteron en DHEA.(7)
 • Zorg ervoor dat je succes hebt! Winnen doet de testosteron stijgen.
 • Bij medische tekorten kan op doktersrecept testosterongel  gesmeerd worden.
 • Draag niet te strakke onderbroeken en slaap zonder onderbroek, want een temperatuurstijging kan mogelijk de aanmaak van testosteron remmen door de testikels.(8) Testikels hangen niet voor niets (hoe onhandig soms ook) buiten het lichaam om warmte af te kunnen geven.
 • Verminder de alcoholinname. De naam bierbuik is niet voor niets.(9)
 • Eet geen zoethoutbevattende producten zoals drop, omdat dit mogelijk een kleine testosteron verlagend effect heeft.(10)
 • Ga niet te streng op calorie beperkend dieet, want dat kan de testosteron doen dalen.(11)

Radiointerview over mannen met buikvet

Ir. Ralph Moorman

(25stemmen, gemiddeld: 4,04 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wilfred
Wilfred
8 jaren geleden

Dag Ralph, Ik ben de vijftig ruim gepasseerd en ben gezegend met een lichaam in good shape. Over de verlaging van testosteron en meervoudig onverzadigde vetten heb ik de volgende vraag. Ik ben vegetarier en neem s’avonds een shake van wat hazelnoten, walnoten, amandelen, lijnzaad, pompoenpitten, sesamzaad, zonnepitten, eiwitpoeder van hennepzaden en druivensap om aan mijn eiwitbehoefte te voldoen. Als ik het goed begrijp zijn dat ‘dik’ makers en verlagen ze het testosterongehalte. Wat ik dan wel weer merkwaardig vindt is dat wanneer ik wakker wordt tijdens de nacht en s ‘morgensvroeg, altijd een erectie heb. Dit lijkt mij dan… Lees verder »

Jesse
Jesse
Antwoord aan  Wilfred
6 jaren geleden

Wat een vragen zeg…
mijn hemel..

Graddus
Graddus
Antwoord aan  Jesse
3 jaren geleden

Wel lekker wakker worden …

Willem
Willem
Antwoord aan  Wilfred
2 jaren geleden

hallo Wilfred, ik heb hetzelfde probleem gehad. ik heb meerdere supplementen gebruikt, maar het zijn allemaal geld nakkers. mijn vrouw raadde de penispomp aan. dit hielp enorm ik heb heel de dag met een boner gelopen, maar werd er aan verslaafd en toen stierf hij af. ook hheb ik geen vlees meer net als jij Wilfred…

mark
mark
Antwoord aan  Wilfred
9 maanden geleden

wat is het verschil met de gebruikelijke of deze erectie?

Ralph Moorman
Ralph Moorman
8 jaren geleden

Hoi Wilfred! Dat klinkt goed, misschien kunt er nog meer uithalen dan zelfs. Heeft u deze blog al gelezen? https://www.dehormoonfactor.nl/vegetariers-2

pipo de clown
pipo de clown
7 jaren geleden

onverzadigd vet verlaagt testosteron en verzadigd verhoogt het juist? omgekeerd bedoel je?

Henriette
Henriette
Antwoord aan  pipo de clown
7 jaren geleden

Heb altijd gehoord,dat meervoudig onverzadigde vetzuren ,het gezondst waren,en verzadigde juist slecht! Hoe zt dit nou?

Gerda
Antwoord aan  Henriette
7 jaren geleden

Het is belangrijk te weten dat de verhouding omega-3 : omega-6 goed moet zijn en dat je meervoudig onverzadigde vetten wel af en toe kunt gebruiken maar dat het niet zo goed is om ze te verhitten. Enkelvoudig onverzadigde vetten kun je al wat meer verhitten en verzadigde vetten mag je verhitten. Dit alles heeft te maken met het feit dat je bij het verhitten van meervoudig onverzadigde vetten eerder te maken krijgt met oxidatie dan bij enkelvoudig onverzadigde en het minst bij verzadigde,

Daan
Daan
6 jaren geleden

Hallo Ralph,
Is het aan te bevelen om te supplementeren met bijv. Rhodelia om cortisol te verlagen?

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Daan
6 jaren geleden

Hallo Daan,

Het is beter om te kijken waarom je cortisol verlaagd is, dus de oorzaak aanpakken i.p.v. het symptoom te bestrijden.

Gr. Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Michel
Michel
6 jaren geleden

Nou heb ik helaas ook een mannelijk figuur zoals hierboven beschreven. Nu is het wel zo dat ik om de week een hele week nachtdienst draai waardoor mijn cortisol hoger is. Wat kan ik hier tegen doen aangezien ik het nog steeds moeilijk vind om op de juiste manier te eten in de nacht.

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Michel
6 jaren geleden

Hoi Michel,

Leef zoveel mogelijk volgens de Hormoonfactor. Als je niet onder de nachtdiensten uitkomt, probeer dan wel veel rust te pakken. Meestal wordt geadviseerd je voor ongeveer 80% aan de Hormoonfactor te houden, zie die nachtdiensten maar als de 20% 😉

Succes!
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Berend
Berend
5 jaren geleden

In dit verhaal wordt vergeten dat Dhea en testosteron kan aromatiseren naar oestrogenen.
Dan krijgt nog meer vet op je lichaam.
Zorg ook dat oestrogenen ( steeds meer mannen hebben daar last van) gaat dalen.

Dennis Eijs
Dennis Eijs
5 jaren geleden

Maar uit ander onderzoek (over griep) is oestrogeen juist goed als virusremmer. Dus is het zo slecht?

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Dennis Eijs
5 jaren geleden

Dan wordt alleen gekeken naar één eigenschap. Het betrijden van een virus is meestal kortdurend, het nuttigen van bier duurt meestal langer…

Dennis Eijs
Dennis Eijs
Antwoord aan  Gerda Tol-van Dijk
4 jaren geleden

Het vreemde is dat de types die ik ken veel bier zuipen maar broodmager zijn? (Of biermager????)

Berend
Berend
Antwoord aan  Dennis Eijs
5 jaren geleden

Oestrogeen is niet slecht, maar als man heb je maar een heel klein beetje nodig.
Meestal is het peil te hoog en het toevoegen van DHEA of testosteron kan oestrogeen erg behoorlijk verhogen. Lees maar eens het boekje van B.Laerhoven “De Testosteron vervangings Therapie”. Is een dun en makkelijk leesbaar boekje.
Dus wil je het voordeel van testosteron en/of Dhea van moet je ook je oestrogeen binnen de perken houden, maar het boven genoemde boekje is daar erg duidelijk over.

Carla
Carla
4 jaren geleden

Hoe zit het met vrouwen en buikvet !? Ik ben 68 jaar en ben nu al 5 kilo kwijt maar die buik blijft ! Lijkt wel of deze groeit

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Carla
4 jaren geleden

Beste Carla,

Dat betekent dat er een disbalans is in de hormonen. Lees deze blog maar eens: https://www.dehormoonfactor.nl/vet-verbranden-op-buik-basisfeiten

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Jerommeke
Jerommeke
3 jaren geleden

Bedankt voor alle nuttige wenken. Inderdaad, door gezond te eten en alle suikers vermijden is mijn buikvet als sneeuw voor de zon verdwenen!
Best makkelijk eigenlijk.

50 jaar / 195cm / 76 kilo

Willem de waal
Willem de waal
2 jaren geleden

Ik heb na gestopt te zijn met roken 20 kilobuik er bij is dit normaal zo veel kilo er bij ?

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Willem de waal
2 jaren geleden

Beste Willem,

20 kilo is inderdaad vee. De vraag is: wat is de oorzaak? Begin eens met de leefstijl volgens de Hormoonfactor. Succes!

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mij de nieuwsbrief te sturen + mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us