Xeno oestrogenen

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

wat zijn xeno oestrogenen

Je hebt xeno-oestrogenen en fyto-oestrogenen. Hieronder gaat het over de xeno variant.

Wat zijn xeno oestrogenen?

Xeno oestrogenen zijn chemische stoffen die een oestrogene ofwel vervrouwelijkende werking hebben. Men noemt ze ook wel hormoonverstorende stoffen of hormoonverstoorders. Deze stoffen kunnen in je lichaam terecht komen via voeding, huidproducten en via de lucht.

Download online hormoontest

In welke voeding zit xeno oestrogeen?

Xeno-oestrogeen zit vaak in bestrijdingsmiddelen en dus kun je via groenten en fruit (vooral niet-biologisch) hier sporen van binnenkrijgen. Ook weekmakers (ftalaten, bisfenol a) van plastic verpakkingen kunnen in je voeding terecht komen. Dit gebeurt vooral wanneer olie of andere vetachtige producten in zacht plastic verpakt worden zoals zonnebloemolie in een plastic fles (knijpfles). Ook in het drinkwater kunnen in principe xenooestrogenen zitten, wanneer het waterleidingbedrijf oppervlaktewater gebruikt. Gelukkig staan we er in Nederland relatief goed voor met ons drinkwater.

Waar zitten xeno oestrogenen nog meer in?

Via huidcontact met kleding of cosmetica met parabenen kun je xeno-oestrogenen binnen krijgen, maar ook via de lucht als bijvoorbeeld bepaalde verfsoorten dit afgeven. Denk ook aan vlamvertragers in meubelen en sommige bestrijdingsmiddelen.

Wat zijn de effecten en moet je ze vermijden?

Xeno oestrogenen kunnen zich hechten aan de oestrogeen receptoren en daarmee een hormonaal vervrouwelijkend effect genereren. Dit draagt bij aan oestrogeen dominantie. Naar de hormoon ontregelende effecten van xeno’s is veel onderzoek gaande en over de precieze schadelijkheid is nog niet alles duidelijk. Wel wordt aangeraden uit voorzorg de blootstelling te minimaliseren.(1)

Wat is de link met oestrogeendominantie?

Oestrogeendominantie is een populaire term om aan te geven dat de werking van het vrouwelijke hormoon oestrogeen erg sterk is in verhouding tot progesteron. Dit kan allerlei hormonale klachten en kwalen geven. Xeno’s hebben vaak een behoorlijk sterke oestrogene werking en kunnen oestrogeendominantie dus verergeren.

Wat is de link met fyto-oestrogeen?

Fyto-oestrogeen en xeno-oestrogeen hebben gemeen dat ze beiden affiniteit hebben voor de receptoren van oestrogeen. De herkomst is echter totaal anders. Fyto’s zijn natuurlijke plantenstoffen en xeno’s zijn chemisch. Het hormonale effect van fyto zijn doorgaans zwakker en anders dan die van xeno.(2)

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Momenteel slik ik tamoxifen omdat ik borstkanker (oestrogeen positief) heb gehad. Preventief zodat het hopelijk niet terug komt. Omdat ik hier opvliegers van krijg vroeg ik mij af of ik rode klaver kiemen mag eten want die hielpen mij altijd. Hoor heel graag jouw mening hierover! Ook vroeg ik mij af of de sportkleding die ik draag, polyester, of dit schadelijk kan zijn mbt xeno oestrogeen die ik dan misschien via de huid binnenkrijg…
groet, Mandy