testosteron hormoon

Testosteron hormoon

De drie meest gestelde vragen over het testosteron hormoon worden hier beantwoord.

Wat is het testosteron hormoon?

Testosteron is een hormoon dat de mannelijke eigenschappen versterkt en wordt bij de man gemaakt in de testikels en bij de vrouw in de eierstokken (in de cellen aan de binnenkant van de eierstokken) en gestimuleerd door het hypofysehormoon LH (luteïniserend hormoon) en het hypothalamushormoon GNRH (gonadotropic hormone). Daarnaast wordt het testosteron hormoon bij zowel mannen als vrouwen in de bijnier gemaakt.

Wat is de functie van dit hormoon?

  • Stimuleert spiergroei.
  • Stimuleert lichaamsbeharing.
  • Stimuleert talgaanmaak.
  • Stimuleert de ontwikkeling van de penis en clitoris.
  • Stimuleert de zin in seks (libido en vruchtbaarheid).

Wat kan ik doen tegen een tekort?

Testosteron is een anabool of herstel hormoon. Dit betekent dat als we het over de invloed van leefstijl hebben dat rust en herstel zeer belangrijk zijn.

  1. Wat funest is voor het anabole systeem en dus de aanmaak van testosteron is chronische stress.
  2. Daarnaast is het ook van belang voldoende calorieën binnen te krijgen en dit kan lastig zijn wanneer je de spiermassa waar je zo hard voor hebt gewerkt in de sportschool zichtbaar wil maken door een laag vetpercentage na te streven.
  3. Daarnaast kan korte en intensieve krachttraining de aanmaak stimuleren, terwijl te lang trainen juist je testosteronaanmaak kan ondermijnen. Een roofbouwstatus moet dus allereerst voorkomen worden.
  4. Verder is het ook van belang welke positie je bekleed op de “apenrots”. Zo kan ook leiderschap, seksuele dominantie en macht de testosteron verhogen.

Dit zijn de belangrijkste hoofdpunten om het testosteron hormoon op een natuurlijke manier te verhogen. Als je echt de puntjes op de i wil zetten, dan staat er meer in De hormoonfactor en Het hormoonbalansdieet.

Naast het lichaam vragen met leefstijl kan er ook gedwongen worden met medicatie om testosterontekort tegen te gaan. Zo zal een arts kunnen werken met allerlei toedoeningsvormen van testosteron (anabole steroiden) of met een bio-identieke testosterongel (androgel, hormoontherapie) hormoonbehandeling voor mannen of voor vrouwen.

Ir. Ralph Moorman

Uitleg volgens Wikipedia

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Moon
Moon
3 jaren geleden

Wat als een vrouw van 20 jaar teveel Testosteron aanmaakt? Dit uit zich bijvoorbeeld in overmatig haargroei op ongewenste plaatsen

Gerda van Dijk
Antwoord aan  Moon
3 jaren geleden

Hallo Moon,

Misschien heb je iets aan deze blog van Ralph: https://www.dehormoonfactor.nl/pcos-onregelmatig-of-niet-menstrueren

trackback
2 jaren geleden

[…] van krachttraining die we bij JK sport toepassen is de anabole reactie op het lichaam. De herstel hormonen worden hierbij gestimuleerd en dat heeft ontzettend veel positief effect op het welzijn van je […]

Franky
Franky
1 jaar geleden

Als een 58 jarige man werd mijn aangeraden om dagelijks dhea in te nemen. Nu is het zo dat ik een lichte schildklierafwijking heb (hypo) waarvoor ik een lage dosis l-thyroxine neem (25 mcg) Tevens komt er in mijn familie nogal wat prostaatkanker voor.
vandaar mijn vraag of dit wel veilig is en of er een “alternatief” bestaat

Gerda van Dijk
Antwoord aan  Franky
1 jaar geleden

Een alternatief is de aanmaak van testosteron indirect stimuleren d.m.v. o.a. krachttraining, voldoende goed vetten zoals omega-9, en uiteraard goede voeding, stressbeperking, ontspanning etc,

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us