Testosteron hormoon

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

testosteron hormoon

De 5 meest gestelde vragen over het testosteron hormoon praktisch uitgelegd.

Wat is het testosteron hormoon?

Testosteron is een anabool (opbouwend) hormoon dat de mannelijke eigenschappen versterkt en herstel en spiergroei bevordert.

Waar wordt testosteron aangemaakt?

Dit wordt bij de man gemaakt in de testikels en bij de vrouw in de eierstokken (in de cellen aan de binnenkant van de eierstokken) en gestimuleerd door het hypofysehormoon LH (luteïniserend hormoon) en het hypothalamushormoon GNRH (gonadotropic releasing hormone). Daarnaast wordt het testosteron hormoon bij zowel mannen als vrouwen in de bijnier gemaakt.

Wat is de functie van dit hormoon?

Testosteron (testis en steroïde) stimuleert:

 • Lichaamsbeharing
 • Spiergroei
 • Talgaanmaak
 • De ontwikkeling van de penis en clitoris.
 • De zin in seks (libido en vruchtbaarheid).
 • Mannelijke kenmerken vooral tijdens en na de puberteit(androgeen)
 • Helpt een goede kwaliteit sperma te maken (rijping zaadcellen)

Download online hormoontest

Hoe merk je dat je te weinig testosteron aanmaakt?

Symptomen van een te laag testosteron is vooral voor de man goed te herkennen aan symptomen. Verlies van spiermassa en libido en/of potentie zijn bekende voorbeelden, maar ook minder voor de hand liggende kenmerken zoals hartproblemen, angsten en depressie kunnen door testosterontekort veroorzaakt worden.(1)

Wat kan je zelf doen tegen een tekort?

Testosteron is een anabool of herstel hormoon. Dit betekent dat als we het over de invloed van leefstijl hebben dat rust en herstel zeer belangrijk zijn.

 1. Wat funest is voor het anabole systeem en dus de aanmaak van testosteron is chronische stress.
 2. Daarnaast is het ook van belang voldoende calorieën binnen te krijgen en dit kan lastig zijn wanneer je de spiermassa waar je zo hard voor hebt gewerkt in de sportschool zichtbaar wil maken door een laag vetpercentage na te streven.
 3. Daarnaast kan korte en intensieve krachttraining de aanmaak stimuleren, terwijl te lang trainen juist je testosteronaanmaak kan ondermijnen. Een roofbouwstatus moet dus allereerst voorkomen worden.
 4. Verder is het ook van belang welke positie je bekleed op de “apenrots”. Zo kan ook leiderschap, seksuele dominantie en macht er voor zorgen dat testosteron stijgt.

Dit zijn de belangrijkste hoofdpunten om het testosteron hormoon op een natuurlijke manier te verhogen. Als je echt de puntjes op de i wil zetten, dan staat er meer in het boek De testofactor.

Behandeling door arts

Naast het lichaam vragen met leefstijl kan er ook gedwongen worden met medicatie om testosterontekort tegen te gaan als bij het meten de testosteronconcentratie in het bloed te laag is. Zo zal een arts kunnen werken met allerlei toedoeningsvormen van testosteron (anabole steroiden) of met een bio-identieke testosterongel (androgel, hormoontherapie) hormoonbehandeling voor mannen of voor vrouwen om het testosterongehalte te verhogen. Dit kunnen gels (crèmes), pillen of injecties zijn om testosteron aan te vullen. Dit is in principe niet gevaarlijk als de arts zich houdt aan alle protocollen (prostaatonderzoek man, goede anamnese, binnen normale marges blijven).

Lees hier meer over hoe je jouw testosteron niveau kunt verhogen: testosteron verhogen.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Als een 58 jarige man werd mijn aangeraden om dagelijks dhea in te nemen. Nu is het zo dat ik een lichte schildklierafwijking heb (hypo) waarvoor ik een lage dosis l-thyroxine neem (25 mcg) Tevens komt er in mijn familie nogal wat prostaatkanker voor.
vandaar mijn vraag of dit wel veilig is en of er een “alternatief” bestaat

Een alternatief is de aanmaak van testosteron indirect stimuleren d.m.v. o.a. krachttraining, voldoende goed vetten zoals omega-9, en uiteraard goede voeding, stressbeperking, ontspanning etc,

[…] van krachttraining die we bij JK sport toepassen is de anabole reactie op het lichaam. De herstel hormonen worden hierbij gestimuleerd en dat heeft ontzettend veel positief effect op het welzijn van je […]

Wat als een vrouw van 20 jaar teveel Testosteron aanmaakt? Dit uit zich bijvoorbeeld in overmatig haargroei op ongewenste plaatsen

Hallo Moon,

Misschien heb je iets aan deze blog van Ralph: https://www.dehormoonfactor.nl/pcos-onregelmatig-of-niet-menstrueren