Varicocele

Auteur: Ir. Ralph Moorman

varicocele

Uitleg over de varicocele: een goedaardige zwelling op je testikel die wel degelijk nadelige gevolgen kan hebben.

Wat is een varicocele?

Een varicocele is een verwijding van de adertjes in de balzak (in de zaadstreng vanuit lieskanaal). Een varicocele is zeker geen zeldzaamheid en komt bij 1 op de 7 mannen van lichte tot sterkte mate voor. Andere bekende aandoeningen in de balzak zijn hydrocele en spermatocele.

Wat is de oorzaak van een varicocele?

Varicoceles ontstaan doordat de kleppen in de ader die het bloed uit de balzak naar het hart brengt, niet goed werken. Deze kleppen zorgen er normaal gesproken voor dat het bloed goed naar het hart terugstroomt. Indien deze kleppen kapot zijn, blijft het bloed in de adertjes in de balzak staan en ontstaat een spatader in de balzak, meestal aan de linkerkant.

Download online hormoontest

Wat zijn de symptomen?

Je herkent een varicocele aan deze meest voorkomende klachten:

  • Stijging van de temperatuur rond de testis
  • Verminderen van vruchtbaarheid en zaadproductie
  • Atrofie van de testikel
  • Pijn
  • Verlaging testosteron

Gevolgen: testosteron gaat omlaag

Waar echter zelden rekening mee gehouden wordt is dat ook de testosteronproductie kan lijden onder een varicocele (hypogonadisme) omdat de teelbal dan niet optimaal functioneert. Zie hier een overzicht van: SHBG/ (vrije)testosteron referentiewaarden.

Behandeling: embolisatie/ operatie

Vanwege bovenstaande redenen kan in het ziekenhuis deze uitgezette ader dichtgezet worden door middel van embolisatie of operatie. Gezien dit een medische kwestie is, is een goede intake zeer belangrijk omdat er allerlei dingen tegelijk kunnen spelen. Denk aan leeftijd, anabole steroïden verleden, prolactinoom en de varicocele zelf. Je kan ook contact opnemen met Andros Kliniek.

Mijn eigen ervaring: wel/ niet behandelen

Zo was ik zelf ook de gelukkige eigenaar van een varicocele. Ik zat dan ook laag in de referentiewaardes met mijn testosteronlevel. Ik heb toen besloten de ingreep te laten doen, met een positieve ervaring; het hormoon testosteron was een paar maanden na de ingreep beduidend hoger. Later zag ik dit ook in nieuw wetenschappelijk onderzoek terug dat dit veel vaker voorkomt (1), (2), (3),(4),(5), (6)

De ene varicocele is de ander niet en zodoende hebben ze niet allemaal een negatieve invloed. Maar zeker wanneer je bij jezelf een kluwen van wormen boven je testikel kan voelen is het verstandig je hier eens in te verdiepen en verder advies te vragen bij de uroloog en je te laten behandelen.

Let op: Een uroloog is geen endocrinoloog. Mijn uroloog vertelde me dat de bijnier de functie van een slecht functionerende testikel wel even kon overnemen. Dit was dus absoluut niet het geval bij mij..

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
12 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties