varicocele

Varicocele | Zorgt voor een laag testosteron

In dit artikel uitleg over een spadader op je testikel: de varicocele.

Wat is een varicocele?

Een varicocele is een verwijding van de adertjes (een spatader) in de balzak.

Een varicocele ontstaat doordat de kleppen in de ader die het bloed uit de balzak naar het hart brengt, niet goed werken. Deze kleppen zorgen er normaal gesproken voor dat het bloed goed naar het hart terugstroomt.

Indien deze kleppen kapot zijn, blijft het bloed in de adertjes in de balzak staan en ontstaat een spatader in de balzak (vaak links).

Een varicocele is zeker geen zeldzaamheid en komt bij 1 op de 7 mannen van lichte tot sterkte mate voor.

Wat zijn de symptomen en remedies?

Klachten:

  • Stijging van de temperatuur rond de testis
  • Verminderen van vruchtbaarheid en zaadproductie
  • Atrofie van de testikel
  • Pijn
  • Onvruchtbaarheid
  • Verlaging testosteron.

Vanwege deze redenen kunnen in het ziekenhuis deze spataders dichtgezet worden door middel van bijvoorbeeld embolisatie (operatie).

Waar echter zelden rekening mee gehouden wordt of over gesproken is dat ook de testosteronproductie kan lijden onder een varicocele (hypogonadisme). Zo was ik zelf ook de gelukkige eigenaar van een varicocele. Ik zat dan ook laag in de referentiewaardes met mijn testosteronlevel. Ik heb toen besloten de ingreep te laten doen, met een positieve ervaring;  mijn testosteron was een paar maanden na de ingreep beduidend hoger. Later zag ik dit ook in nieuw wetenschappelijk onderzoek terug dat dit veel vaker voorkomt (1), (2), (3).

De ene varicocele is de ander niet en zodoende hebben ze niet allemaal een negatieve invloed. Maar zeker wanneer je bij jezelf een kluwen van wormen boven je testikel kan voelen is het verstandig je hier eens in te verdiepen en verder advies te vragen bij de uroloog.

Let op: Een uroloog is geen endocrinoloog. Mijn uroloog vertelde me dat de bijnier de functie van een slecht functionerende testikel wel even kon overnemen. Dit was dus absoluut niet het geval bij mij…

Ralph Moorman

[ratings]

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us