Varicocele

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

varicocele

Uitleg over de varicocele: een goedaardige zwelling op je testikel die wel degelijk nadelige gevolgen kan hebben.

Wat is een varicocele?

Een varicocele is een verwijding van de adertjes in de balzak (in de zaadstreng vanuit lieskanaal). Een varicocele is zeker geen zeldzaamheid en komt bij 1 op de 7 mannen van lichte tot sterkte mate voor. Andere bekende aandoeningen in de balzak zijn hydrocele en spermatocele.

Wat is de oorzaak van een varicocele?

Varicoceles ontstaan doordat de kleppen in de ader die het bloed uit de balzak naar het hart brengt, niet goed werken. Deze kleppen zorgen er normaal gesproken voor dat het bloed goed naar het hart terugstroomt. Indien deze kleppen kapot zijn, blijft het bloed in de adertjes in de balzak staan en ontstaat een spatader in de balzak, meestal aan de linkerkant.

Download online hormoontest

Wat zijn de symptomen?

Je herkent een varicocele aan deze meest voorkomende klachten:

  • Stijging van de temperatuur rond de testis
  • Verminderen van vruchtbaarheid en zaadproductie
  • Atrofie van de testikel
  • Pijn
  • Verlaging testosteron

Gevolgen: testosteron gaat omlaag

Waar echter zelden rekening mee gehouden wordt is dat ook de testosteronproductie kan lijden onder een varicocele (hypogonadisme) omdat de teelbal dan niet optimaal functioneert. Zie hier een overzicht van: SHBG/ (vrije)testosteron referentiewaarden.

Behandeling: embolisatie/ operatie

Vanwege bovenstaande redenen kan in het ziekenhuis deze uitgezette ader dichtgezet worden door middel van embolisatie of operatie. Gezien dit een medische kwestie is, is een goede intake zeer belangrijk omdat er allerlei dingen tegelijk kunnen spelen. Denk aan leeftijd, anabole steroïden verleden, prolactinoom en de varicocele zelf. Je kan ook contact opnemen met Andros Kliniek.

Mijn eigen ervaring: wel/ niet behandelen

Zo was ik zelf ook de gelukkige eigenaar van een varicocele. Ik zat dan ook laag in de referentiewaardes met mijn testosteronlevel. Ik heb toen besloten de ingreep te laten doen, met een positieve ervaring; het hormoon testosteron was een paar maanden na de ingreep beduidend hoger. Later zag ik dit ook in nieuw wetenschappelijk onderzoek terug dat dit veel vaker voorkomt (1), (2), (3),(4),(5), (6)

De ene varicocele is de ander niet en zodoende hebben ze niet allemaal een negatieve invloed. Maar zeker wanneer je bij jezelf een kluwen van wormen boven je testikel kan voelen is het verstandig je hier eens in te verdiepen en verder advies te vragen bij de uroloog en je te laten behandelen.

Let op: Een uroloog is geen endocrinoloog. Mijn uroloog vertelde me dat de bijnier de functie van een slecht functionerende testikel wel even kon overnemen. Dit was dus absoluut niet het geval bij mij..

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
12 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo Ralph,

Kan het zijn dat door een varicocele de hormonen FSH en LH verhoogd zijn?

Als testosteron daalt, zal LH stijgen. LH probeert om de aanmaak van testosteron op het normale niveau te krijgen. FSH speelt een rol bij de rijping van zaadcellen, met behulp van testosteron. Heel goed mogelijk dus dat deze ook verhoogd is, door een varicocele.

Een week geleden is bij mij de ader door middel van operatie dichtgezet. Hoelang duurt het om weer terug te komen naar de normale waardes?

Hallo John,

Dat durf ik niet te zeggen, ik denk dat dat bij iedereen anders is. Misschien kan de behandelend arts hier iets over zeggen?

Dag Ralph, Ik ben inmiddels al 10 jaar eigenaar van een vrij duidelijke varicocele en merk eigenlijk sinds het ontstaan een achteruitgang in libido, erecties en uithoudingsvermogen. Toevalligerwijs stuitte ik op jouw website na weer eens een avond je piekeren over mijn problemen. Het heeft mij er toe gezet om eindelijk actie te ondernemen. Afgelopen week heb ik eindelijk de beslissing genomen om mijn testosteronwaarden te laten meten en ben inmiddels in afwachting van de resultaten. Mijn huisarts wil ongeacht de resultaten in gesprek gaan over mijn klachten. Zelf zie ik eigenlijk de varicocele als enige aanleiding voor mijn problemen.… Lees verder »

Hoi Floris,

Als je geluk hebt is je arts iemand die verder kijkt dan het pure medische protocol en veel van hormonen weet. Wat ik wel aanraad is voor de zekerheid ook te zeggen dat de varicocele af en toe pijn doet ;-).
Veel succes!

Hallo Ralph,

Kan je een varicocele ook onder de teelbal voelen, onder in de balzak links? Ik voel bovenin wel enkele draden maar niet heel veel.

Mvg, Nick

Dit kan inderdaad…

Hoi ralph, ik ben ermee naar de dokter gegaan en die heeft me doorverwezen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis hebben ze een echo gemaakt en later bij de dokter zei de dokter dat het niet schadelijk was en een operatie niet nodig is. Mijn gevoel zegt dat ik het weg moet laten halen( ben laatste tijd ook erg depressief en heb last van een laag testosteron, wat ook door stress zal komen, maar toch heb ik het liever weg.) Mijn testosteron is wel getest, 14/mol, de dokter zei dat dit gewoon goed is, maar ik heb het idee dat… Lees verder »

Hallo Roy,

Er kan ook iets anders aan de hand zijn waardoor je je niet goed voelt. Ga anders eens naar een andere arts voor een second opinion.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Embolisatie kan zorgen dat de propjes in het hart terecht komen wat kan leiden tot de dood , veel onduidelijkheid omtrent welke methode het beste is met het beste slagings percentage .
Denk dat een operatie bet best is maar dan het dilemma ruggenprik of narcose .veel dokters claimen dat testosteron levels geen rol spelen bij varicoceles maar uit amerikaanse onderzoeken blijkt wel.degelijk van wel .tis een kwestie wat niet zo nauw genomen wordt en na een korte google duik claimt de dokter dat het een veelvoorkomende aandoening is en dat je je geen zorgen hoeft te maken …schandalig.

Hey Luc,

Ik was eind 20. Ik denk hoe eerder je erbij bent hoe beter ivm atrofie..

Greetz Ralph