varicocele

Varicocele | Zorgt voor een laag testosteron

In dit artikel uitleg over een spadader op je testikel: de varicocele.

Wat is een varicocele?

Een varicocele is een verwijding van de adertjes (een spatader) in de balzak.

Een varicocele ontstaat doordat de kleppen in de ader die het bloed uit de balzak naar het hart brengt, niet goed werken. Deze kleppen zorgen er normaal gesproken voor dat het bloed goed naar het hart terugstroomt.

Indien deze kleppen kapot zijn, blijft het bloed in de adertjes in de balzak staan en ontstaat een spatader in de balzak (vaak links).

Een varicocele is zeker geen zeldzaamheid en komt bij 1 op de 7 mannen van lichte tot sterkte mate voor.

Wat zijn de symptomen en remedies?

Klachten:

  • Stijging van de temperatuur rond de testis
  • Verminderen van vruchtbaarheid en zaadproductie
  • Atrofie van de testikel
  • Pijn
  • Onvruchtbaarheid
  • Verlaging testosteron.

Vanwege deze redenen kunnen in het ziekenhuis deze spataders dichtgezet worden door middel van bijvoorbeeld embolisatie (operatie).

Waar echter zelden rekening mee gehouden wordt of over gesproken is dat ook de testosteronproductie kan lijden onder een varicocele (hypogonadisme). Zo was ik zelf ook de gelukkige eigenaar van een varicocele. Ik zat dan ook laag in de referentiewaardes met mijn testosteronlevel. Ik heb toen besloten de ingreep te laten doen, met een positieve ervaring;  mijn testosteron was een paar maanden na de ingreep beduidend hoger. Later zag ik dit ook in nieuw wetenschappelijk onderzoek terug dat dit veel vaker voorkomt (1), (2), (3).

De ene varicocele is de ander niet en zodoende hebben ze niet allemaal een negatieve invloed. Maar zeker wanneer je bij jezelf een kluwen van wormen boven je testikel kan voelen is het verstandig je hier eens in te verdiepen en verder advies te vragen bij de uroloog.

Let op: Een uroloog is geen endocrinoloog. Mijn uroloog vertelde me dat de bijnier de functie van een slecht functionerende testikel wel even kon overnemen. Dit was dus absoluut niet het geval bij mij…

Ralph Moorman

(4stemmen, gemiddeld: 4,50 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ralph Moorman
5 jaren geleden

Hey Luc,

Ik was eind 20. Ik denk hoe eerder je erbij bent hoe beter ivm atrofie..

Greetz Ralph

tommy
tommy
5 jaren geleden

Embolisatie kan zorgen dat de propjes in het hart terecht komen wat kan leiden tot de dood , veel onduidelijkheid omtrent welke methode het beste is met het beste slagings percentage .
Denk dat een operatie bet best is maar dan het dilemma ruggenprik of narcose .veel dokters claimen dat testosteron levels geen rol spelen bij varicoceles maar uit amerikaanse onderzoeken blijkt wel.degelijk van wel .tis een kwestie wat niet zo nauw genomen wordt en na een korte google duik claimt de dokter dat het een veelvoorkomende aandoening is en dat je je geen zorgen hoeft te maken …schandalig.

Roy
Roy
4 jaren geleden

Hoi ralph, ik ben ermee naar de dokter gegaan en die heeft me doorverwezen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis hebben ze een echo gemaakt en later bij de dokter zei de dokter dat het niet schadelijk was en een operatie niet nodig is. Mijn gevoel zegt dat ik het weg moet laten halen( ben laatste tijd ook erg depressief en heb last van een laag testosteron, wat ook door stress zal komen, maar toch heb ik het liever weg.) Mijn testosteron is wel getest, 14/mol, de dokter zei dat dit gewoon goed is, maar ik heb het idee dat… Lees verder »

Gerda van Dijk
Antwoord aan  Roy
4 jaren geleden

Hallo Roy,

Er kan ook iets anders aan de hand zijn waardoor je je niet goed voelt. Ga anders eens naar een andere arts voor een second opinion.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us