Slaapapneu en prostaatklachten door een lage testosteron waarde

Auteur: Ir. Ralph Moorman

lage testosteron waarde

Er is een link tussen slaapapneu, prostaatklachten en een lage testosteron waarde…

Houd je testosteron en melatonine op peil en bescherm je prostaat

Testosteron

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Boven de tachtig jaar krijgt tachtig procent van alle mannen ermee te maken. Veel mannen (en artsen!) denken ten onrechte dat testosteron het risico prostaatkanker vergroot. Recente onderzoeken laten juist zien dat testosteron tegen prostaatkanker beschermt en dat een lage T-spiegel een risicofactor voor prostaatkanker is.

Melatonine

Naast testosteron beschermt ook het ‘slaaphormoon’ melatonine je prostaat.

Van ruim negenhonderd IJslandse mannen werd in 2006 en 2009 de melatonineproductie bepaald op basis van urineonderzoek. De mannen die vermeldden niet goed te slapen, hadden de laagste melatonineproductie. Weinig verrassend omdat melatonine een slaaphormoon is. Wel verrassend: mannen die een melatoninespiegel hadden die hoger was dan het gemiddelde, hadden 31 procent minder kans om prostaatkanker te krijgen en een 75 procent lagere kans om vergevorderde prostaatkanker te hebben dan de mannen met een gehalte dat onder het gemiddelde lag.

In een ander onderzoek onder IJslandse en Amerikaanse mannen bleek dat lage melatoninegehalten van slecht slapende mannen samengingen met een vier keer hoger risico op gevorderde prostaatkanker dan mannen met hoge melatoninespiegels.

Je optimaliseert de eigen nachtelijke melatonineproductie door overdag veel buiten in het daglicht te zijn en ’s nachts goed te slapen in een goed verduisterde slaapkamer.

Pak je slaapapneu aan en verbeter je seksleven

Veel snurkende mannen kampen zonder het te beseffen met slaapapneu. Bij apneu stopt de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk langer dan vijf seconden. Mannen met slaapapneu zijn zich er meestal niet van bewust dat er iets mis is en leven gemiddeld zeven jaar met hun kwaal voor ze hulp gaan zoeken. Pas op, het gaat niet om een onschuldig ongemak: onbehandelde slaapapneu gaat samen met onder meer een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, insulineresistentie, een hartaanval, een beroerte en plotselinge sterfte. Dat slaapapneu vaak gepaard gaat met een lagere testosteronspiegel bij mannen staat vast: hoe ernstiger de apneu, hoe lager de testosteronspiegel.

Mannen met slaapapneu hebben vaker dan gemiddeld problemen met het krijgen van een stijve. Het goede nieuws is dat het behandelen van de apneu vaak tot een verbetering van de erecties leidt. Afvallen, meer bewegen, minder alcohol drinken en het optimaliseren van je testosteronspiegel kan de kwaal verhelpen of verminderen. Meer adviezen hierover staan in het hoofdstuk 30 ‘Slaapapneu en snurken’ van De testofactor.

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties