Wat is glutenallergie?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

glutenallergie

Voor de duidelijkheid leg ik de verschillende termen rond glutenallergie hieronder verder uit.

Wat is glutenallergie?

Glutenallergie bestaat niet. Deze term wordt onterecht gebruikt als term voor tarwe allergie of coeliakie.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt. Het is een mengsel van eiwitten, opgebouwd uit de proteïne Gliadine en Glutenine. Het is een kleverige substantie die luchtigheid geeft aan brood, koek, enz.

Je kunt het zo gek niet bedenken, maar gluten zit in talloze producten. Het is een goedkoop en praktisch toepasbaar ingrediënt waardoor het rijkelijk in de voedselindustrie gebruikt wordt.

Tarwe-allergie

Er zijn mensen die een allergische reactie (IGE) tegen diverse eiwitten in het eiwitcomplex dat in tarwe zit hebben. Die vallen onder de verzamelnaam tarwe allergie. Er is niet altijd precies bekend door welk eiwit de allergische reactie veroorzaakt wordt. Daarom kunnen deze mensen soms ook geen ‘glutenvrije’ granen eten, zoals teff, rijst, mais, haver.

Tarwe allergie is dus GEEN glutenallergie.

Het elimineren van tarwe is een onderdeel van de oplossing, naast herstel van de darm en het immuunsysteem.

Gluten intolerantie (Coeliakie)

Mensen met coeliakie hebben een auto-immuun reactie voor de gluten (gliadines). De inname van deze gliadines veroorzaken bij mensen met coeliakie een auto-immuunreactie.

Het beschadigt de darmvlokken in de dunne darm. Hierdoor kan de opname uit het voedsel niet meer optimaal plaats vinden. Bovendien veroorzaakt het allerlei (vaak hevige) klachten.
De darmvlokken herstellen zich weer, zodra de inname van gluten/gliadine gestopt wordt. Eigenlijk lijkt dit het een eenvoudige oplossing voor deze auto-immuunziekte, maar in de praktijk kan dit op sociaal en praktisch gebied nogal problemen opleveren. Gluten is namelijk overal en kruisbesmetting kan al voor klachten zorgen.

Coeliakie wordt soms ook wel eens glutenallergie genoemd, maar deze term is onjuist.

Er is een verhoogd aantal coeliakie patiënten onder mensen met het syndroom van Down, diabetes mellitus 1, PDS, Schildklieraandoeningen, Auto-immuunziekten (MS), psoriasis, reuma, epilepsie, autisme ADHD/PDD-NOS.

Glutensensitiviteit (gluten overgevoeligheid)

Dan is er nog een derde groep. Ze hebben geen coeliakie, geen allergie voor tarwe…maar reageren toch goed op het elimineren van gluten in hun voedingspatroon.
Bij de medische testen blijken ze geen coeliakie te hebben en toch is er een positief effect bij het elimineren of drastisch minderen van gluten in het voedingspatroon. Het is overigens nog niet helemaal duidelijk of dit om gluten gaat of wellicht andere componenten in de tarwekorrel (tarwe sensitiviteit wordt het ook  soms genoemd door wetenschappers).

Fodmaps, fructanen en exorfinen

FODMAP’s zijn koolhydraten die bij mensen, die er overgevoelig voor zijn, niet goed verteerd worden. Fructanen die in tarwe zitten vallen onder de FODMAP’s waar mensen met een prikkelbare darmsyndroom (PDS) overgevoelig voor kunnen zijn. Exorfinen zijn stoffen (eiwitten) in voeding met een morfine-achtige werking.

Wil je van jouw klachten af?

In de wetenschap waren coeliakie en tarwe-allergie de enige relatief zeldzame redenen waarom je problemen met glutenbevattende voeding zou kunnen hebben. Als je dit niet had was in wetenschappelijke zin het onmogelijk dat je klachten kreeg van gluten.

  • Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij je flink ziek wordt van zelfs een zeer kleine hoeveelheid gluten.
  • Bij tarwe-allergie is er een allergische reactie op tarwe (IgE-reactie van het lichaam).

Eigenwijs als ik ben hield dit mij niet tegen om het advies glutenvrij vaak toe te passen bij mensen die geen coeliakie of tarwe-allergie hadden, omdat ik zo vaak positieve effecten zag.

Het liefst laat ik wel eerst coeliakie uitsluiten bij hevige lichamelijke klachten, want coeliakie is niet meer meetbaar door de arts als je al een tijdje geen gluten eet.

Ik volg wetenschap op de voet. Helaas heeft het vaak ook beperkingen. Veel is nog niet onderzocht of sluitend. Daarnaast zijn er grote individuele verschillen en blijft het een zoektocht wat voor de betreffende cliënt het best werkt:

Ik help liever mensen zonder dat het wetenschappelijk onderbouwd is van klachten af door onschuldige experimenten toe te passen, dan mensen met wetenschappelijk onderbouwd advies maar zonder resultaat naar huis te sturen.

Download online hormoontest

Zijn gluten slecht voor iedereen?

Nee, dat is zeker niet zo. De één kan het namelijk beter verteren en verdragen dan de ander. Dit is dus een kwestie van proberen (na het uitsluiten van coeliakie bij de arts).

De groep glutensensitieven, tarwesensitieven of FODMAP overgevoelige mensen is vele malen groter dan de personen met coeliakie, waar overigens ook een groot deel niet van gediagnostiseerd is.

Gluten test: Check de symptomen

Doe de gluten test -> http://www.hebikcoeliakie.nl/

In de praktijk heb ik dit zeer vaak mogen ervaren en daarom raad ik het iedereen aan om dit uit te testen liefst na een coeliakietest bij de arts. Ik zelf dacht bijvoorbeeld dat ik me goed voelde, maar blijkbaar kon ik na het schrappen van gluten NOG EEN STUK beter voelen en bovendien verdwenen de “onschuldige en oh zo normale” puistjes op mijn mannenrug. Ik had dus geen coeliakie (is getest), maar waarschijnlijk gluten- of tarwe-sensitiviteit. En zo zou ik een boek kunnen schrijven over de ervaringen van cliënten met de meest uiteenlopende klachten en kwalen.

Als blijkt dat je na het elimineren en vervolgens weer her-introduceren van gluten geen verschil merkt, dan blijft mijn advies gevarieerd te eten. Meestal betekent dit dan ook minder brood en pasta. Veel Nederlanders eten namelijk twee keer per dag brood en vaak in de avond pasta. Daarnaast zit tarwe in bindmiddelen, sauzen, soepen en krokante korsten.Het Nederlandse eetpatroon leunt dus veel te eenzijdig op tarweproducten.

Interessante blogs:

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties