koemelkallergie

Koemelkallergie

Heb jij koemelkallergie of lactose intolerantie? Doe een juiste eliminatie- en provocatietest.

Wat is koemelkallergie?

Bij koemelkallergie is er een allergische reactie op het melkeiwit caseïne. Dit komt bij kinderen relatief vaak voor (3% van de bevolking) en op latere leeftijd verdwijnt de allergie vaak (0,1- 0,5% van de volwassenen houdt klachten).

Hoe ontstaat koemelkallergie?

Een allergie voor het melkeiwit in koemelk ontstaat vaak in het eerste levensjaar. Om dit te krijgen is er sowieso een genetische aanleg (1), die wellicht versterkt kan worden door andere factoren zoals borstvoeding (2), immuunsysteembelasting en stress. (3)

Vaak ligt de oorzaak ook in een niet volledig ontwikkeld maag-darmsysteem en dan kun je over koemelkallergie heengroeien. Zo heeft negentig procent van de kinderen met deze allergie na het vijfde levensjaar geen allergische reactie meer op koemelkeiwit.

Wat zijn de symptomen bij koemelkallergie?

De bekendste symptomen zijn huidklachten, maag- en darmklachten en luchtwegklachten. (4)

Is er een verschil bij baby ’s en volwassenen?

Bij kleine kinderen komen vooral darmklachten, eczeem (dauwworm), luchtweginfecties (astma, bronchitis), slaapproblemen en oorontstekingen voor.

Bij volwassenen die dus niet over de koemelkallergie heen groeien komen ook sinusitis, gewrichtsontstekingen en migraine voor, die vaak ten onrechte niet meer aan de koemelk worden toegeschreven.

Hoe gaat de allergie test?

Koemelkallergie test de arts (huisartsen en consultatiebureau’s die hier op zijn uitgerust) met een eliminatietest van vier weken. In deze periode eet en drink je geen producten die koemelkeiwit (caseïne) bevatten of speciale voorbewerkte producten (hydrolysaten). Na 4 weken kijkt de arts of er verbetering optreedt.

Als de klachten verdwijnen test de arts of de klachten terugkeren door een gecontroleerde provocatietest (herintroductie caseïne). Indien er ernstige allergische reacties zijn dan zal provocatie in een ziekenhuis gebeuren.

Is koemelkallergie hetzelfde als lactose intolerantie?

Nee, bij koemelkallergie is er een allergische reactie op het melkeiwit caseïne, terwijl bij lactose intolerantie er te weinig van het enzym lactase aangemaakt wordt om de melksuiker lactose te kunnen afbreken.

De allergie geeft bij kleine hoeveelheden eiwit al klachten terwijl bij lactose-intolerantie kleine hoeveelheden lactose soms nog geen klachten geven (afhankelijk van de hoeveelheid lactase die de darm aan kan maken).

Welke voeding kan ik wel en niet eten?

Wanneer je een dieet wil volgen om je klachten te verminderen dan kan je onderstaand rijtje sowieso aanhouden. Uiteraard zit koemelkeiwit in veel meer producten dus etiketten lezen is een must.

Voeding waar koemelkeiwit in zit laten staan. De top 10:

  1. Koemelk
  2. Karnemelk
  3. Kaas
  4. Yoghurt
  5. Kwark
  6. Biogarde
  7. Vla
  8. Ijs
  9. Babyvoeding op zuivelbasis
  10. Sportvoeding (eiwitpoeders) op basis van caseïne (en niet wei).

Waar zit GEEN koemelkeiwit in:

In principe hoef je niet per se melkproducten te gebruiken om een gezond voedingspatroon te hebben. Je kunt je eiwitten, vetoplosbare vitaminen en mineralen zoals calcium ook uit andere voedingsbronnen halen. Als je kiest voor plantaardige vervangers van melkproducten (op basis van rijst, haver, soja, kokos of noten) dan moet je beseffen dat de voedingswaarde vaak totaal anders is. -> Zie hier een handig lijstje

Ir. Ralph Moorman

Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Koemelkallergie

(11stemmen, gemiddeld: 3,64 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
LJM
LJM
9 maanden geleden

Ik kreeg van mijn ortho.arts te horen dat de lactosevrije (bijv. Lacto free van Arla) opties in de supermarkt ook geen goed alternatief waren (wel voordelig), omdat deze producten nog steeds caseïne zouden bevatten. Soya/mais was ook aan te bevelen om te laten staan, dus daarom was ik aangewezen op de amandelyoghurt /kwark en kokosyoghurt van de dure merken (ah en abbot kinney’s). Als je dit herkent is het misschien goed om bovenstaand stuk uit te breiden met advies over wanneer wel niet voor lactose-vrije producten te gaan (zijn er ook in kaas, chocopasta) ivm caseïne? 🙂

Laatst bewerkt op 9 maanden geleden door LJM
Nienke
Nienke
Antwoord aan  LJM
7 maanden geleden

Lactosevrije slagroom etc is vaak lactosevrij gemaakt door lactase toe te voegen, maar is dan nog steeds van koemelk gemaakt, dus de eiwitten waar je allergisch voor bent zitten er nog in. Een aantal kazen worden ook als lactosevrij gezien (denk aan parmezaanse kaas bijvoorbeeld), maar die zijn zeker niet vrij van koemelkeiwit (sterker nog, dat is extra geconcentreerd in kaas!). Let dus altijd op waar een “lactosevrij” product van gemaakt is. Als het volledig plantaardig is, weet je wel zeker dat het prima is. Je hebt bijvoorbeeld veganistische kaas en die kan je prima eten.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's.

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us