Buikvet verwijderen zonder operatie

Auteur: Ir. Ralph Moorman

buikvet verwijderen

Buikvet verwijderen is een veel besproken onderwerp waar naast genetische aanleg ook hormonen om de hoek komen kijken.

Wat is buikvet?

Als je relatief veel vet op de buik vasthoudt dan wordt dit ook wel een abdominale vetverdeling genoemd (1).

Negatief voor je gezondheid

Naast dat het wellicht vanuit esthetisch oogpunt niet altijd welkom is, kan dit ook de gezondheid negatief beïnvloeden. Dit is vooral het geval wanneer het vet zich rond de organen ophoopt (orgaanvet of visceraal vet). Wanneer je een grote buikomvang en veel orgaanvet hebt dan kan dit voor laaggradige ontstekingen in het lichaam zorgen wat op de langere termijn voor de meest uiteenlopende gezondheidsklachten kan zorgen zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Een bekende vorm van de opslag van orgaanvet is een vervette lever (alcoholic of non-alcoholic fatty liver disease). Wanneer je veel visceraal vet hebt en de bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol is verhoogd, dan wordt dit ook wel metabool syndroom genoemd.

Lastig weg te krijgen

Over de vetverdeling: De een zal meer vet op de lovehandles (zwembandjes) opslaan, de ander op de benen en billen en weer een ander op de buik. Het nastreven van een strakke platte buik is wel lastig. Als je aan het afvallen bent is het niet automatisch zo dat je meteen buikvet verliest. Zo kan het zijn dat je eerst vet op andere plaatsen verliest terwijl het vet op je buik hardnekkig blijft zitten. Vooral het vet op de onderbuik verdwijnt pas bij een laag vetpercentage.

Verschil bij mannen en vrouwen

Een abdominale vetverdeling komt vooral voor bij mannen en bij vrouwen na de overgang. Gemiddeld genomen wordt bij vrouwen voor de overgang het vet relatief wat meer op de benen en billen vastgehouden en minder op de buik. Als de man ouder wordt komt het vet vaak relatief nog meer op de buik te zitten.

Wanneer je relatief veel vet op de buik vasthoudt moet je je vetpercentage verder verlagen om die strakke buik te hebben, dan iemand die geen abdominale vetverdeling heeft. Dit kan betekenen dat je in dat geval wel die strakke buik hebt, maar dat je er mager uitziet op andere plaatsen zoals bijvoorbeeld in je gezicht. Esthetisch gezien is het dan een kwestie van een keuze maken: Wil je die ultrastrakke buik of een gezond uitziend gezicht.

Download online hormoontest

Wat is de oorzaak van buikvet?

Of jij relatief veel vet op je buik vast houdt is deels afhankelijk van je genen en deels van hormonen. Daarnaast is uiteraard naast je vetverdeling ook het vetpercentage van belang hoe je buik eruit ziet.

Hormonaal lijken er een aantal hormonen een belangrijke rol te spelen bij abdominale vetverdeling. Zo lijkt cortisol dat vooral veel vrijkomt bij chronische stress en/of ontstekingen of toegediend wordt als medicijn (corticosteroïden, hydrocortison, prednison)(1) het vet wat meer richting het buikgebied te sturen.

Hoge insulinespiegels zoals bij insulineresistentie voorkomen kan dit effect ook hebben op de buikomvang, maar dan gaat het vooral over de zijkant en achterkant, de zogenaamde lovehandles (zwembandjes)(2). Daar staat tegenover dat hormonen zoals DHEA, testosteron en groeihormoon dit juist tegen gaan (antagonisten)(3).

Bij het ouder worden dalen bij mannen de niveau’s van DHEA, testosteron en groeihormoon aanzienlijk waardoor het steeds lastiger wordt om dat buikje tegen te gaan. Wanneer je dan ook nog eens een hoge cortisolspiegel hebt door bijvoorbeeld chronische stress wordt dit effect op het buikvet versterkt en verlies je daarnaast ook spiermassa.

In schema:

Buikvet opslaanBuikvet verbranden
CortisolGroeihormoon
Testosteron
DHEA

Niet alleen door buikvet kan de buik opgezet zijn, maar ook vanwege andere redenen zoals prikkelbaar darm syndroom (gasvorming) of extra vocht vasthouden.

Wat kan een specialist doen?

Uiteraard bestaan er allerlei symptoombestrijdende oplossingen (die niet altijd zonder risico zijn en soms zelf gevaarlijk kunnen zijn). Zo zijn er cosmetische ingrepen en operaties zoals liposuctie en behandelingen zoals vet bevriezen, maar ook worden allerlei onbewezen wondermiddelen aangeboden zoals afslankpillen en crèmes.

Buikvet verbranden? 3 tips!

Wanneer je wilt afvallen bij je buik heb ik hier 3 belangrijke tips:

Cortisol verlagen

  • Stress uit werk en privéleven beperken en goed slapen!
  • Niet overtrainen (nooit langer dan een uur en maximaal vier keer per week).
  • Stress (en mogelijk ontsteking verhogende elementen) uit voeding halen: minder suiker (3), chemische e-nummers, bestrijdingsmiddelen en allergenen/intoleranties (zoals zuivel en tarwe).
  • Ontspannen! Zoek voor jezelf uit waar je het beste van ontspant, want dit is voor iedereen verschillend.

Groeihormoon verhogen

Je kunt je buik er niet af trainen met alleen buikspieroefeningen, omdat plaatselijk vet verbranden vrijwel onmogelijk is

DHEA en testosteron boosten

  • Zeker niet te weinig vet eten (olijfolie, avocado, noten). Meer vet in de voeding kan testosteron verhogen. DHEA en testosteron worden overigens gemaakt van vet (cholesterol).
  • Zware krachttraining voor de grote spiergroepen (fitness oefeningen voor benen, billen, rug, borst) van maximaal een uur boost testosteron terwijl te vaak lange cardiotrainingen (zoals hardlopen en wielrennen) de testosteron juist kan verlagen.(5) (6)
  • Chronische stress beperken, want stress verlaagt testosteron en DHEA.(7)
  • Zorg ervoor dat je succes hebt! Winnen doet de testosteron stijgen.
  • Bij medische tekorten kan op doktersrecept testosterongel  gesmeerd worden.
  • Draag niet te strakke onderbroeken en slaap zonder onderbroek, want een temperatuurstijging kan mogelijk de aanmaak van testosteron remmen door de testikels.(8) Testikels hangen niet voor niets (hoe onhandig soms ook) buiten het lichaam om warmte af te kunnen geven.
  • Verminder de alcoholinname. De naam bierbuik is niet voor niets.(9)
  • Eet geen zoethoutbevattende producten zoals drop, omdat dit mogelijk een kleine testosteron verlagend effect heeft.(10)
  • Ga niet te streng op calorie beperkend dieet, want dat kan de testosteron doen dalen.(11)

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
24 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties