Lovehandles kwijtraken

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

lovehandles kwijtraken

Hormonen hebben niet alleen invloed op je vetpercentage, maar ook op je vetverdeling. Zo slaat de een relatief meer vet op de benen en billen, de ander op de buik en weer een ander op de heupen, de zogenoemde lovehandles (1).

Wat zijn lovehandles?

Lovehandles zijn die typerende randjes vet die zich ophopen boven de heup (zwembandjes van de achterzijde gezien). De een vind ze handig als houvast bij een knuffelsessie en de ander wil ze het liefst kwijtraken of verbergen en kiest liever voor een badpak dan een bikini.

Is er een verschil bij mannen en vrouwen?

Lovehandles komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor, maar minder vaak bij de vrouw. Dit komt, omdat voor de overgang wanneer de oestrogeenspiegels nog hoog zijn bij veel vrouwen het vet juist veel op de benen en billen wordt opgeslagen in plaats van op het gebied waar de lovehandles ontstaan.

Na de overgang krijgt de vrouw een mannelijkere vetverdeling waardoor er relatief meer vet op de buik en lovehandles terecht komt, en minder op de benen en billen.

Bij je vetverdeling spelen naast hormonen je natuurlijke aanleg (genen) ook een grote rol.

Download online hormoontest

Wat is de oorzaak?

Hoe de vetverdeling zo beïnvloed wordt dat er meer op de lovehandles terecht komt is wetenschappelijk nog niet goed uitgezocht.

Wat ik wel weet in dat de internationale anti-verouderingsartsen vaak zien dat mensen die dit hebben verhoogde insulinespiegels hebben (insulineresistentie). Wanneer insulineresistentie verholpen wordt lijken de lovehandles in de praktijk dan ook te verminderen.

Deze ervaring heb ik zelf bij het begeleiden van mijn cliënten ook. Als dit klopt, dan zou het zo kunnen zijn dat er relatief veel insulinereceptoren zitten op de vetcellen die zich in het lovehandle gebied bevinden. Dit betekent dat wanneer je dit randje boven de heup weg wil hebben en niet alleen het vetpercentage maar ook de ververdeling wil veranderen je moet focussen op het verminderen van insulineresistentie.

Liposuctie en andere behandelingen

Bij plastisch chirurgen kun je met operaties, zoals liposuctie, lovehandles weghalen alszijnde symptoombestrijder. Daarnaast worden er ook allerlei andere behandelingen aangeboden zoals het bevriezen van vet (cryolipolyse) en coolsculpting. Of dit ook werkzaam en vrij van complicaties is op de lange termijn is niet goed bekend (1). Wat ik wel zeker weet is dat het de leefstijloorzaken niet aanpakt.

Lovehandles verwijderen? 3 tips!

Je kan jouw lovehandles niet wegwerken in een week tijd. Dat is een fabel! De leefstijltips zijn bedoeld om insulineresistentie tegen te gaan en daarmee ook lovehandles te verminderen in een natuurlijk tempo.

Voeding / Afvallen

Als er iets is wat belangrijk is om insulineresistentie en lovehandles tegen te gaan dan is het wel afvallen (2). Dit beïnvloedt namelijk waarschijnlijk niet alleen het vetpercentage, maar ook de vetverdeling.

Om het insulinesysteem minder te belasten is het verstandig snel opneembare suikers en koolhydraten te minderen. Schrap echter zeker niet alle koolhydraten uit je dieet, want dan kan de schildklier gaan vertragen, zoals bij het ketodieet.

Eet dus met mate de koolhydraatbronnen met een hoge glycemische index! 

Trainen / Workout

Het is aan te raden om meer te bewegen en slim te trainen om insulineresistentie tegen te gaan (3). Er bestaan geen specifieke oefeningen om vet op de lovehandles weg te trainen, omdat plaatselijk vet verbranden door bijvoorbeeld buikspieroefeningen helaas niet goed mogelijk is (4). Een betere keuze is om de grote spiergroepen in je workout stevig aan te pakken zoals benen, rug en borst. Hier kun je het makkelijkst spiermassa aanzetten en hoe meer spiermassa hoe insulinegevoeliger je weer kunt worden.

Ontspanning / Geen stress

Doe ontspanningsoefeningen en beperk stress want ook stress verergert insulineresistentie (5). Bij veel soorten van stress in de moderne tijd wordt de bloedsuiker verhoogd, maar volgt er niet de activiteit om de suikers voor energie te gebruiken.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
17 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De lovehandles zijn bij mij (en blijkbaar ook bij een aantal dames hierboven) heel snel gekomen in de overgang. het heeft duidelijk te maken met een veranderende hormoonhuishouding, Mijn voeding en levenswijze is niet absoluut niet veranderd.
Hoe kun je je hormonen in de overgang zo sturen dat die lovehandles toch weggaan, oftewel, welk hormoon is hier de boosdoener?

De laatste tijd kom ik erachter dat ik love handels krijg en wat ik ook doe die niet wegkrijg. Ik ben op zoek gegaan wat ik eraan kan doen en toen las ik iets over intermittend vasten. Dit zou je vetverbranding stimuleren en eigenlijk klonk het best goed,Toch heb ik wat moeite me het idee dat je je ontbijt moet overslaan en liefst 2 dagen alleen ‘savonds te eten. Er wordt steeds benadrukt om vooral geen ontbijt over te slaan want dat zou juist je verbranding op gang helpen. Hoe sta jij daarin Ralph?

Beste Paula,

Je verbranding gaat niet alleen aan als je eet, gelukkig niet. Je verbranding gaat aan als er energie nodig is, waar dat dan ook voor is. Het is inderdaad gebleken dat interrmittent fasting goed kan werken. Het ontbijt overslaan kan maar mensen met bloedsuikerproblemen worden vaak met honger wakker. Het is dus eerst zaak te proberen minder eetmomenten te hebben en als je eet, meer vetten en eiwitten aan de voeding toe te voegen. Eet tot je genoeg hebt, dan kun je er een hele tijd tegenaan zonder trek tussendoor.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Nu, kan het niet ook zo zijn dat de slanke dames wat erg slank zijn en de normale ronding daardoor weg valt? Ik zie steeds meer vrouwen met zo een dunne lijf. Lijkt een mannenfiguur- uiteraard soms met de typischr love – handles.

Anita je zegt last te hebben van maagzuur. Het probleem is waarschijnlijk datje juist te weinig maagzuur hebt. Waardoor eten slecht verteerd en naar boven komt. Advies. Half uurtje voor het eten water met keltische zout te nemen. Dat maakt maagzuur aan en kan je beter verteren en hebbe geen last meer van boven komend zuur

Ik ben nu drie weken bezig met de hormoonfactor, maar ik heb heel veel last van maagzuur gekregen vooral ‘nachts. Wat kan ik hier aan doen?

Er kan van alles aan de hand zijn. Lastig om aan de hand van één symptoom iets te zeggen maar je zou verteringsenzymen kunnen proberen, dat geeft meestal wel verlichting.

Heeft het ook te maken met diabetes type 1?

Het ligt aan je voeding. Je kunt maar een bepaalde hoeveelheid glucose opslaan, de rest wordt als vet opgeslagen. Minder suikers en snelle koolhydraten eten.

Beste Vincent,

Mijn ervaring is dat er vaak nog verborgen suikers etc worden gegeten. Bijvoorbeeld in biologisch kipfilet zitten toegevoegde suikers. Om een goed beeld te krijgen laat ik cliënten 1 a 2 weken bijhouden wat ze eten.
Ook is het belangrijk naar de combinaties van voeding tijdens 1 maaltijd te kijken. Daarnaast kan stress, maar ook onbewuste stress een factor spelen.Gevarieerd trainen, is dat volgens de richtlijnen van De Hormoonfactor? Maximaal 60 minuten en meer kracht dan cardio?

Met vriendelijke groet,

Sylvia Faijdherbe

Beste, Of je lovehandels afhangen van suiker daar vrees ik in mijn geval voor. Ik heb suiker al maanden geschrapt uit mijn voeding. Ik train elke dag, zowel cardio als krachttraing, ik kom wel al vroeg in de overgang, nog niet helemaal, maar bij mij zou dat er waarschijnlijk wel iets mee te maken hebben denk ik want hiervoor, nul lovehandels en nu krijg ik ze niet eens meer weg. Héél vervelend. Ik eet zeer weinig vetten, doe wel soms een lepel olie (zonnebloemolie) over mijn eten, want ik kook meestal vetarm en ik heb graag goede vetten binnen. Bak… Lees verder »

Hallo An,

Ben je bekend met de Hormoonfactor? Vetten hoef je niet (bijna) te schrappen hoor. Probeer eens om de dag te trainen, dat is beter. Zeker lange cardiotrainingen zijn niet aan te bevelen.

Hoi Sylvia,

gewicht alleen zegt niet zoveel, kijk ook naar het vet%. Iemand kan heel zwaar zijn en een heel laag vet % hebben.
Bij welk gewicht voel jij je goed/lekker in je vel?

Met vriendelijke groet,

Sylvia Faijdherbe

Goedenavond,
Sinds ik een week geleden gestart ben met LDN heb ik een bloedsuiker van 10.5
Zonder LDN was ik een diabeet2 type.
Sinds februari dit jaar glutenvrij had ik de suiker onder controle en nergens meer last van.geen Metformine meer nodig nuchter bloedsuiker 4.6.mml en na het eten een 5.9 mml
Is het nu slim om verder te gaan met LDN in combinatie met Metformine?
Ik ben een Hashimoto
ben 1.70 m en weeg 60 kg en in mijn goeie dagen woog ik 52 kg.
Ben ik dan nog 8kg te zwaar?
MVG Sylvia de Vlieger

Beste Ralph, dezelfde waarneming doe ik ook al enkele jaren bij mijn patienten. Volkomen slanke jonge meisjes en vrouwen met een vetrand op de bovenrand van het bekken. Dit kwam 15 jr geleden nauwelijks voor zoals nu. Echter bij goed doorvragen blijkt hun suiker en zetmeel inname toch niet zo hoog. Naar mijn idee zijn er andere factoren die een rol spelen. Maar wat? Zou het door xeno-oestrogenen kunnen komen uit landbouwbestrijdingsmiddelen en andere bronnen zoals plastics? Overigens zie je het ook bij mannen en jongens. Zelfs mijn persoonlijke ervaring is dat ondanks zeer zorgvuldig eten, geen korrel suiker, geen… Lees verder »

Leeftijd?

Beste Vincent,
Is het boek ‘Ontgifende baden’ van F.Guillain bij u bekend?
groet, Anja.