Lovehandles kwijtraken
Auteur: Ir. Ralph Moorman

Hormonen hebben niet alleen invloed op je vetpercentage, maar ook op je vetverdeling. Zo slaat de een relatief meer vet op de benen en billen, de ander op de buik en weer een ander op de heupen, de zogenoemde lovehandles (1).
Wat zijn lovehandles?
Lovehandles zijn die typerende randjes vet die zich ophopen boven de heup (zwembandjes van de achterzijde gezien). De een vind ze handig als houvast bij een knuffelsessie en de ander wil ze het liefst kwijtraken of verbergen en kiest liever voor een badpak dan een bikini.
Is er een verschil bij mannen en vrouwen?
Lovehandles komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor, maar minder vaak bij de vrouw. Dit komt, omdat voor de overgang wanneer de oestrogeenspiegels nog hoog zijn bij veel vrouwen het vet juist veel op de benen en billen wordt opgeslagen in plaats van op het gebied waar de lovehandles ontstaan.
Na de overgang krijgt de vrouw een mannelijkere vetverdeling waardoor er relatief meer vet op de buik en lovehandles terecht komt, en minder op de benen en billen.
Bij je vetverdeling spelen naast hormonen je natuurlijke aanleg (genen) ook een grote rol.
Wat is de oorzaak?
Hoe de vetverdeling zo beïnvloed wordt dat er meer op de lovehandles terecht komt is wetenschappelijk nog niet goed uitgezocht.
Wat ik wel weet in dat de internationale anti-verouderingsartsen vaak zien dat mensen die dit hebben verhoogde insulinespiegels hebben (insulineresistentie). Wanneer insulineresistentie verholpen wordt lijken de lovehandles in de praktijk dan ook te verminderen.
Deze ervaring heb ik zelf bij het begeleiden van mijn cliënten ook. Als dit klopt, dan zou het zo kunnen zijn dat er relatief veel insulinereceptoren zitten op de vetcellen die zich in het lovehandle gebied bevinden. Dit betekent dat wanneer je dit randje boven de heup weg wil hebben en niet alleen het vetpercentage maar ook de ververdeling wil veranderen je moet focussen op het verminderen van insulineresistentie.
Liposuctie en andere behandelingen
Bij plastisch chirurgen kun je met operaties, zoals liposuctie, lovehandles weghalen alszijnde symptoombestrijder. Daarnaast worden er ook allerlei andere behandelingen aangeboden zoals het bevriezen van vet (cryolipolyse) en coolsculpting. Of dit ook werkzaam en vrij van complicaties is op de lange termijn is niet goed bekend (1). Wat ik wel zeker weet is dat het de leefstijloorzaken niet aanpakt.
Lovehandles verwijderen? 3 tips!
Je kan jouw lovehandles niet wegwerken in een week tijd. Dat is een fabel! De leefstijltips zijn bedoeld om insulineresistentie tegen te gaan en daarmee ook lovehandles te verminderen in een natuurlijk tempo.
Voeding / Afvallen
Als er iets is wat belangrijk is om insulineresistentie en lovehandles tegen te gaan dan is het wel afvallen (2). Dit beïnvloedt namelijk waarschijnlijk niet alleen het vetpercentage, maar ook de vetverdeling.
Om het insulinesysteem minder te belasten is het verstandig snel opneembare suikers en koolhydraten te minderen. Schrap echter zeker niet alle koolhydraten uit je dieet, want dan kan de schildklier gaan vertragen, zoals bij het ketodieet.
Eet dus met mate de koolhydraatbronnen met een hoge glycemische index!
Trainen / Workout
Het is aan te raden om meer te bewegen en slim te trainen om insulineresistentie tegen te gaan (3). Er bestaan geen specifieke oefeningen om vet op de lovehandles weg te trainen, omdat plaatselijk vet verbranden door bijvoorbeeld buikspieroefeningen helaas niet goed mogelijk is (4). Een betere keuze is om de grote spiergroepen in je workout stevig aan te pakken zoals benen, rug en borst. Hier kun je het makkelijkst spiermassa aanzetten en hoe meer spiermassa hoe insulinegevoeliger je weer kunt worden.
Ontspanning / Geen stress
Doe ontspanningsoefeningen en beperk stress want ook stress verergert insulineresistentie (5). Bij veel soorten van stress in de moderne tijd wordt de bloedsuiker verhoogd, maar volgt er niet de activiteit om de suikers voor energie te gebruiken.
Over de schrijver
Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).