Uitleg koemelkvrij dieet
Auteur: Ir. Ralph Moorman

Waarom zou je koemelkvrij gaan eten? Ik vertel je graag over 3 klachten van koemelk, én geef je tips en recepten om het je makkelijker te maken.
De melkcampagne van de industrie en overheid
Jarenlang vertelde de overheid en industrie dat melk gezond is omdat melk een calciumleverancier is (om onze botten gezond te houden) én het een goede bron is van eiwitten, vetoplosbare vitamines en sporenelementen.
Dapper werd in de campagnes geclaimd dat melk zelfs onmisbaar zou zijn voor een goede gezondheid, terwijl uiteraard ook voor andere voedingsbronnen gekozen kan worden waar dezelfde stoffen in zitten. Bovendien kregen melkproducten een prominente plaats in de Schijf van Vijf.
Maar zijn de claims die er gemaakt worden allemaal wel zo terecht?
Over de productgroep zuivel
In deze blog geef in antwoord op veelgestelde vragen omtrent de goede en slechte eigenschappen van zuivel. Zuivel is een productgroep waar melk onder valt en alles wat je van melk kunt maken zoals kaas, kwark, yoghurt, boter, zuivelspread, en allerlei yoghurtdrankjes. -> Lees hier mijn antwoorden
Personalized nutrition
Er zijn vele wegen naar Rome en het meest ideale voedingspatroon bestaat uit voeding die je optimaal kunt verteren en verdragen. Echter, dit is per persoon verschillend dus is het een zoektocht naar “personalized nutrition”.
Of melk hier een goed onderdeel van is hangt er van af of je de onderdelen van melk, zoals lactose en caseïne goed kunt verwerken. Dit geldt echter lang niet voor iedereen.
Hieronder volgen een aantal artikelen dat jou meer duidelijkheid kan geven en je wellicht doet besluiten een koemelkvrij voedingspatroon te proberen.
Koemelkklachten
Er is steeds meer bekend over de nadelen van koemelk. Er zijn een drietal oorzaken waar deze klachten vandaan kunnen komen. Ik vertel je er graag meer over:
Koemelkvrije producten
Ik dit artikel beschrijf ik de meest voorkomende klachten van melk, geef ik een lijst met gezonde alternatieven voor melk en stip ik een aantal producten aan waar lactose/caseine in zit:
Koemelkvrij brood
3 jaar heb ik er over gedaan om een brood te ontwikkelen zonder koemelk, gluten, ei en e-nummers. Graag breng ik je op de hoogte van YAM desem (oranje sleeve):
Koemelkvrije recepten
Amber Albarda heeft 12 lekkere gluten- en lactosevrije recepten gemaakt. Ik ben benieuwd of je een recept lekker vindt! Je kan ze hier bekijken en downloaden:
Ir. Ralph Moorman
Over de schrijver
Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).