koemelkvrij dieet

Uitleg koemelkvrij dieet

Waarom zou je koemelkvrij gaan eten? Ik vertel je graag over 3 klachten van koemelk, én geef je tips en recepten om het je makkelijker te maken.

De melkcampagne van de industrie en overheid

Jarenlang vertelde de overheid en industrie dat melk gezond is omdat melk een calciumleverancier is (om onze botten gezond te houden) én het een goede bron is van eiwitten, vetoplosbare vitamines en sporenelementen.

Dapper werd in de campagnes geclaimd dat melk zelfs onmisbaar zou zijn voor een goede gezondheid, terwijl uiteraard ook voor andere voedingsbronnen gekozen kan worden waar dezelfde stoffen in zitten. Bovendien kregen melkproducten een prominente plaats in de Schijf van Vijf.

Maar zijn de claims die er gemaakt worden allemaal wel zo terecht?

Over de productgroep zuivel

In deze blog geef in antwoord op veelgestelde vragen omtrent de goede en slechte eigenschappen van zuivel. Zuivel is een productgroep waar melk onder valt en alles wat je van melk kunt maken zoals kaas, kwark, yoghurt, boter, zuivelspread, en allerlei yoghurtdrankjes. -> Lees hier mijn antwoorden

Personalized nutrition

Er zijn vele wegen naar Rome en het meest ideale voedingspatroon bestaat uit voeding die je optimaal kunt verteren en verdragen. Echter, dit is per persoon verschillend dus is het een zoektocht naar “personalized nutrition”.

Of melk hier een goed onderdeel van is hangt er van af of je de onderdelen van melk, zoals lactose en caseïne goed kunt verwerken. Dit geldt echter lang niet voor iedereen.

Hieronder volgen een aantal artikelen dat jou meer duidelijkheid kan geven en je wellicht doet besluiten een koemelkvrij voedingspatroon te proberen.

Koemelkklachten

Er is steeds meer bekend over de nadelen van koemelk. Er zijn een drietal oorzaken waar deze klachten vandaan kunnen komen. Ik vertel je er graag meer over:

  1. Lactose intolerantie
  2. Koemelkallergie
  3. Exorfinen

Koemelkvrije producten

Ik dit artikel beschrijf ik de meest voorkomende klachten van melk, geef ik een lijst met gezonde alternatieven voor melk en stip ik een aantal producten aan waar lactose/caseine in zit:

Koemelkvrij brood

3 jaar heb ik er over gedaan om een brood te ontwikkelen zonder koemelk, gluten, ei en e-nummers. Graag breng ik je op de hoogte van YAM desem (oranje sleeve):

Koemelkvrije recepten

Amber Albarda heeft 12 lekkere gluten- en lactosevrije recepten gemaakt. Ik ben benieuwd of je een recept lekker vindt! Je kan ze hier bekijken en downloaden:

Ir. Ralph Moorman
www.ralphmoorman.nl

(3stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Susan Dammers
Susan Dammers
2 jaren geleden

Heel fijn deze uitleg! Ik heb het idee dat de caseïne (het melkéiwit) bij ons in het gezin de boosdoener is van huid- en luchtwegproblemen (en dus niet de lactose). Bij de kinderartsen krijg ik totaal geen gehoor als ik aangeef dat ik denk dat het melkéiwit het probleem is bij mijn zoons. Allemaal nog niet bewezen en dus niet waar. (Wist je trouwens dat de wereld écht plat was toen nog niet was bewezen dat ie rond was?) Probleem is dan dat mijn man het dus ook onzin vindt en de kinderen daarmee ook, waardoor ze niet bereid zijn… Lees verder »

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us