Suikervrij eten

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

suikervrij eten

Wil jij suikervrij eten? Bekijk hieronder de top 10 lijst met natuursuikers die je beter kunt minderen.

Makkelijk is het niet want…

Het is goed nieuws dat steeds meer mensen bewust worden van het belang van suikerreductie, het stabiel houden van de bloedsuiker én soms al helemaal zonder toegevoegde suiker leven. Makkelijk is het niet want:

  • Suiker zorgt namelijk voor een zoete smaak die we ons hele leven al kennen en waarderen.
  • Als we suiker gaan bewerken draagt het ook bij aan mondgevoel, geur en kleur.
  • Daarnaast geeft de combinatie suiker-vet-zout een tijdelijk gelukkig gevoel.

Als je hiervan af wil komen dan is het van belang om alle producten met een zoete smaak sterk te verminderen. Zowel de producten met en zonder calorieën.

Download online hormoontest

Het misverstand over natuurlijke suikers

Nu blijken er nogal wat misverstanden te bestaan over suikers. Veel mensen, waaronder ook foodies en boekenschrijvers denken dat “natuurlijke suikers” zoals honing, agavesiroop, en kokosbloemsuiker een totaal ander effect op het lichaam hebben dan de witte kristalsuikers of fructosestropen in levensmiddelen.

Hier spelen veel bedrijven slim op in en leiden zo de consument om de tuin. Ook natuurwinkels hebben hier nogal eens een handje van. Vaak worden flinke hoeveelheden natuurlijke suikers gebruikt in populaire recepten in boeken, en op social media met als slogan “gezond zonder toegevoegde suikers”. Zo wordt alsnog de zoetbehoefte gestild en de verslaving in stand gehouden. In de meeste gevallen hou je jezelf gewoon voor de gek.

Besef: Concentraten en extracten uit de natuur zijn geen complete voedingsbronnen meer. Vaak gaat het erom vooral de suikers zoveel mogelijk te concentreren waardoor vele gezonde stoffen verloren gaan. Van een natuurlijke context is dus geen sprake meer. De gehaltes van de gezonde stoffen is vaak te verwaarlozen.

En uiteraard is de ene suikervorm minder bewerkt dan de andere, en in sommige “natuursuikers” zitten nog een aantal interessante stofjes. Maar besef dat deze leuke stofjes meestal in veel grotere hoeveelheden in andere voedingsbronnen te vinden zijn die de bloedsuiker niet zo verstoren en veel gezonder zijn. Het gaat mij om het effect van de suikers an sich en niet alles er omheen, want vaak wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Vooral wanneer je last hebt van insulineresistentie kunnen snelle suikers een probleem zijn.

Top 10 lijst met natuursuikers

  1. Glucose
  2. Fructose
  3. Tafelsuiker of sucrose
  4. Fruit of gedroogd fruit
  5. Honing
  6. Yaconsiroop
  7. Stevia
  8. Kokosbloesemsuiker & palmsuiker
  9. Lucuma poeder
  10. Natuur identieke + niet natuurlijke zoetmiddelen

Om bovenstaande beter te kunnen begrijpen zal ik de verschillende suikers behandelen. Met daarbij als aantekening: smokkelen doen we allemaal en de 80-20 regel is er niet voor niets. Maar, het is wel belangrijk voor een goede balans om te weten wanneer je smokkelt. Als je insulineresistent bent of diabetes hebt wordt het NOG belangrijker bewust te zijn van de verschillende soorten suikers.

1. Glucose

Pure glucose laat de bloedsuiker het allersnelst stijgen. Suikers die vrijwel uit pure glucose bestaan herken je aan de namen:

  • Dextrose
  • Druivensuiker
  • Dadelstroop
  • Moutstroop
  • Rijstsiroop
  • Maltodextrine.

Deze suikers worden gebruikt om de bloedsuiker zo snel mogelijk aan te vullen na een zware sportinspanning en zware bloedsuikerdips.

Wanneer er geen urgente reden is om de bloedsuiker zo snel mogelijk aan te vullen zijn deze suikers een onverstandige keuze. De bloedsuiker loopt snel hoog op (vooral wanneer je insuline resistent bent), hoge bloedsuikerpieken zijn op de lange termijn schadelijk vanwege het proces van glycatie (1) en de voedingswaarde is laag (lege calorieën).

Maar dat is nog niet alles. Bij veel mensen valt de bloedsuiker na deze piek in een dip en tijdens deze dip kun je je lusteloos tot depressief voelen. Vaak wordt in een bloedsuikerdip meteen weer voor iets zoets gekozen en zo kom je in een soort negatieve spiraal.(2)

2. Fructose

Suikers die rijk zijn aan fructose laten de bloedsuiker veel minder snel stijgen, omdat de fructose in de lever eerst omgezet moet worden in glucose en dit kost tijd. Suikers die rijk zijn aan fructose zijn:

  • Fructosestroop
  • Maisstroop (55g/100g)
  • Agavesiroop (>80g/100g)
  • Lentehoning (55g/100g)
  • Veel fruitconcentraten.

Je zou denken dat fructoserijke suiker een stuk gezonder zijn hierdoor, maar dat valt helaas tegen. Bij een te hoge calorie inname, wat voor veel mensen geldt, kan deze fructose makkelijk in de lever als vet opgeslagen worden (bekend als NAFLD, oftewel non-alcoholic fatty liver disease).

Fructose belast dus de alvleesklier minder dan glucose, maar de lever des te meer. Daarnaast is fructose gevoeliger voor glycatie dan glucose en smaakt fructose zoeter dan glucose. Ook van een voordeel bij diabetes is geen sprake omdat de leverwerking dan ontzettend belangrijk is.

3. Tafelsuiker of sucrose

De normale tafelsuiker bestaat uit sucrose. Sucrose bestaat voor de ene helft uit glucose en de andere helft uit fructose. De bloedsuiker zal dus langzamer verstoord worden dan bij pure glucose en sneller dan pure fructose.

Voorbeelden van suiker die rijk zijn aan sucrose zijn:

  • Tafelsuiker
  • Kokosbloesemsuiker
  • Palmsuiker
  • Ahornsiroop (maple sirup)
  • Basterdsuiker
  • Rietsuiker
  • Bietsuiker
  • Oerzoet
  • Tarwestroop
  • Smeltstroop
  • Vijgenstroop
  • De meeste honingsoorten (m.u.v. lentehoning, zie fructose).

4. Fruit of gedroogd fruit

Fruit of gedroogd fruit heeft mijn voorkeur als zoetmiddel. Uiteraard bevat dit ook gewoon suiker, maar alle andere voedingsstoffen zijn nog aanwezig in tegenstelling tot de meeste andere zoetmiddelen.

Besef daarbij echter wel dat gedroogd fruit veel zoeter is. Als je een hand rozijnen eet of toevoegt staat dat voor een tros druiven ter vergelijking.

Binnen fruitsoorten is de samenstelling verschillend. Zo heeft de ene fruitsoort meer fructose in zich en de ander meer glucose. Een groot voordeel van fruit is dat het vezels bevat wat de bloedsuikerstijging vertraagt.

Hoe snel een bepaalde fruitsoort de bloedsuiker verstoort hangt af van het vezel-, water-, glucose- en fructosegehalte en daarnaast de mate van rijpheid. Als je echter fruitsap gaat gebruiken als zoetmiddel dan mis je deze vezels en gebruik je eigenlijk bijna puur suikerwater.

5. Honing

De meeste discussie is er eigenlijk altijd over honing. Het klopt dat bijenproducten interessante stoffen in zich kunnen hebben. Zo wordt koudgeslingerde honing (Manuka) gebruikt om wonden sneller te laten helen en om helicobacter-infecties te bestrijden van de slokdarm. Hier zitten heilzame enzymen in.

Deze werking van honing is inderdaad bekend, maar besef dat die eigenlijk vooral een uitwendige werking is. Zo gauw de honing in de maag en de rest van het verteringstraject terecht komen worden deze enzymen voor een groot deel afgebroken. Dan blijven alleen de suikers over. Honing is vaak fructoserijk afhankelijk van het proces, de tijd van het jaar en de soort honing.

6. Yaconsiroop

Yaconsiroop staat bekend als een zoetmiddel dat rijk is aan fructo-oligosaccarides (FOS). Dit is een suikersoort die de bloedsuiker nauwelijks verstoort en kan dienen als prebiotica om de goede darmbacteriën te voeden. Dit maakt de siroop populair.

Waar echter zelden over gesproken wordt is dat deze stroop 35% uit gewone fructose bestaat en de zoetkracht een stuk minder is dan de meeste suikersoorten. Zodoende is de kans groot dat je er meer van gaat gebruiken in recepten en dat je uiteindelijk net zoveel suiker binnenkrijgt. Besef dat je ook hier niet van de zoete smaak afkickt.

Dan is er nog een ander nadeel van fructo-oligosaccharides. Als je prikkelbare darm syndroom hebt kan het zijn dat je reageert op fructanen en dus ook op yaconsiroop (3)

7. Stevia

Stevia verstoort de bloedsuiker niet en levert vrijwel geen calorieën. Dit geldt echter alleen voor de onbewerkte groene stevia, terwijl de meeste witte Stevia preparaten het zwaar bewerkte stevioside bevat vermengt met maltodextrine (glucose).

Groene stevia zou op zich een mooie zoetvervanger kunnen zijn, als er niet de bittere nasmaak aan zat. De geïsoleerde stof stevioside (steviolglycoside) in de witte stevia vind ik een onnodig experiment met onze gezondheid, waar we weinig van weten en ervaring mee hebben in tegenstelling tot de gedroogde Stevia plant.

8. Kokosbloesemsuiker & palmsuiker

Over kokosbloesem- en palmsuiker doen de meest wilde verhalen de ronde. Zo staat internet vol met promotie dat deze suikersoorten niet fructoserijk zijn maar toch de bloedsuiker langzaam verstoren. Zo zou de glycemische index 35 zijn, terwijl sucrose (tafelsuiker) een waarde van 60 heeft. Dit is vreemd, omdat deze suikersoorten voor 90 procent uit sucrose bestaan.

Goed onderzoek ontbreekt. De opnamesnelheid van de suikers kan geremd worden door vezels en/of vetten, maar die zitten er vrijwel niet in. Deze geclaimde waarde kunnen we dus naar het rijk der fabelen verwijzen en zal vlak tegen die van sucrose aanliggen.

9. Lucuma poeder

Lucuma poeder is gevriesdroogd lucuma fruit. Lucuma heeft een lichtzoete smaak en bevat naast suiker zeker voedingswaarde. Het effect op de bloedsuiker is vergelijkbaar met dat van gedroogd fruit, maar dan is er meer water onttrokken wat het nóg geconcentreerder maakt.

10. Natuur identieke + niet natuurlijke zoetmiddelen

Natuur identieke zoetmiddelen die de bloedsuiker niet verstoren zijn ook op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Voorbeeld hiervan zijn:

  • Erythritol
  • Xylitol
  • Isomalt
  • Maltitol.

Deze stoffen komen voor in de natuur maar zijn vaak synthetisch gemaakt (m.u.v. erythritol). Dit wil niet zeggen dat je deze stoffen zo van een boom schraapt, dus in de natuur komt je ze geïsoleerd nooit tegen. Dit zie ik zelf als een experiment met de gezondheid en dus ben ik er geen voorstander van. Xylitol wordt daarnaast ook aangeprezen als anti-bacterieel om schadelijke bacteriën in de mond te doden en tandbederf tegen te gaan. Dit kan op mondniveau voordeel bieden, maar wat vindt de darmflora hier van? (4)

Ook zijn er allerlei niet-natuurlijke zoetmiddelen die vrijwel geen calorieën bevatten en de bloedsuiker niet verstoren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Aspartaam
  • Acesulfaam
  • Cyclamaat
  • Tagatose
  • Sucralose.

Zoals je weet ben ik hier al helemaal geen voorstander van omdat we bij dit experiment weinig weten over de lange termijneffecten en de invloed op bijvoorbeeld de darmflora. (5)

3 vrij logische tips

Verminder de inname van zoete smaken

Als je echt minder zoet wil gaan eten dan is het verstandig de zoete smaken zoveel mogelijk te weren. Of de zoete smaak nu komt van witte suiker of van manuka honing, je zoet voorkeur blijft in stand. Als je doorzet wordt het steeds makkelijker. Je smaak kan veranderen. Ervaar de voordelen zelf!

Probeer suikervrij te drinken

Uiteraard tellen ook calorieën en suikers die je via dranken binnen krijgt mee. Eigenlijk zou je deze hoeveelheid kunnen verdubbelen, omdat suikerrijke dranken vrijwel geen verzadiging geven en je dus minstens zoveel erbij blijft eten. Water is mijn nummer 1 als het gaat om suikervrije drankjes (ok, soms met bubbels). Daarnaast drink ik 2 kopjes koffie per dag en af en toe kruidenthee. Ook natuurlijk suikervij.

Vermeerder de inname van vezels

De bloedsuiker wordt niet alleen verstoord door zoetsmakende suikers. Suikers als glucose kunnen ook verpakt zijn in koolhydraatbronnen die niet zoet smaken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Aardappelen
  • Granen
  • Peulvruchten.

In onze spijsvertering worden deze ketens van glucose afgebroken en zullen als glucose de bloedbaan binnenkomen. De vezels zorgen er echter voor dat dit proces langzaam verloopt waardoor de bloedsuiker op een langzame manier stijgt, zoals het lichaam het graag wil. Dit is dus prima!

Helaas worden de vezels soms onttrokken aan deze natuurproducten (raffineren) om witte rijst of pasta te maken. In dat geval zal de bloedsuiker veel sneller stijgen. Helemaal als er in de rest van de maaltijd niet veel vezels zoals groenten of vetten zoals vis aanwezig zijn.

Let op verborgen suikers in je dieet/ recepten

Suikers zijn er in allerlei vormen en maten. Als het op zoetmiddelen aankomt kunnen deze in verschillende gradaties bewerkt zijn. Zo zijn de minder bewerkte varianten populair geworden als “natuursuikers”. Zo zullen er iets meer voedingsstoffen bewaard zijn gebleven, maar het effect van de suikers zelf is bijna hetzelfde. Suikerloos eten is nergens voor nodig, maar kan wel een belangrijk aandachtspunt zijn in voedsel.

Zowel glucose-, fructose- en sucroserijke suikersoorten hebben nadelen en dienen dus met mate gegeten te worden. Daarbij maakt het in de meeste gevallen niet uit of deze suikers van “natuursuiker” afkomstig zijn of van witte kristalsuiker als het op het effect op de bloedsuiker en verwerking ervan in het lichaam aankomt.

Onbewerkt fruit is mijn favoriete zoetmiddel. Daarnaast is er gedroogd fruit waar de suiker geconcentreerd is door de verwijdering van water, maar verder zit alle voedingswaarde er nog in. Gedroogd fruit zou ik met mate eten, maar het is bij veel recepten die bedoeld zijn om te genieten een prima zoetmiddel als het op de gezondheid en de smaak aankomt.

Tip: In mijn boek de hormoonfactor staan suikervrije recepten.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
36 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Beste Ir. Ralph Moorman,
Ik ontbijt elke ochtend met een smoothie, deze zoet ik met gedroogde dadels. Ik vermoed dat ik een insulineresistentie heb, kan ik hier beter mee stoppen of kan ik er gewoon 2 toevoegen als ik van mijn insulineresistentie af wil? met vriendelijke groet Rineke

Eigenlijk moet je eten kauwen, dat als eerste. Door van groente en fruit een smoothie te maken zorg je ervoor dat de bloedsuikerspiegel sneller piekt en er insuline aangemaakt gaat worden. Je kunt beter de dadels eruit laten en er vetten aan toevoegen. Of je eten kauwen….

Tijdens het lezen, at ik een product voorzien met alleen natuurlijke suikers, gesmeerd op een boterham. Al een tijdje neem ik zo min mogelijk suikers. Ik ben goed misselijk geworden van dit product, wat verkocht wordt voor de echte kleintjes onder ons. Mooi artikel, hopelijk komen er meer, zoals het vlees, vis en kip en andere dieren, die we moeten consumeren.

Wat ook een heel gezond alternatief is voor geraffineerde suikers: honing. Maar dan wel echte honing, van de imker. Het schijnt dat er in buitenlandse honing nogal eens suikers toegevoegd worden. En dat is nu juist niet de bedoeling.

Echte rauwe honing moet je dus bij de imker kopen. Bij jou op de hoek van de straat als het even kan. Of anders elders in het dorp.

Weet je echt geen imker te wonen om echte honing te kunnen kopen? Dan kan je honing ook online bestellen bij HONINGonline.nl

Succes!

Ik lees dat vezels en vetten ervoor zorgen dat bij inname van suiker je bloedsuiker minder stijgt. Geldt dit ook voor eiwitten?

Ook. Daarom is het zo goed om koolhydraten te combineren met vetten en eiwitten. Daardoor stijft de bloedsuikerspiegel minder nel.

Hallo Ralp, ken je de zoetstof Kahee en heb je daar informatie over?

Het is een zoetstof dus wordt er insuline aangemaakt en blijf je trek houden in zoet. Je kunt op zoek naar allerlei alternatieven maar je kun beter afkicken van zoet, dan hoef je ook niet meer op zoek 😉

Ik lees al de verhalen en vragen en antwoorden. Simpel foefje , “Zodra een product bewerkt is, is het niet meer natuurlijk en kan je lichaam dat niet meer goed verwerken”. Houd je aan de wetten van de natuur zoals deze het heeft bedoeld. Ralph geeft helder antwoord op dat van palmsuiker, o.a. het mist het een en ander omdat het bewerkt is, dus dan kan je lichaam weinig mee., simpel toch. Waar ik mij nog het meest over verbaast en al helemaal niet begrijp, dat er in veel biologische producte suiker zit, vaak meer dan in de niet biologische.… Lees verder »

Helaas heeft het biologische keurmerk geen regels voor de hoeveelheid suiker in bioproducten. Daarom is mijn advies. Kies ook bij bio vooral voor vers en minimaal bewerkte voeding…

Helder stuk. Alleen die *honing . Sinds mei 2017 heb ik mij weer behoorlijk op de natuurlijke eetleefwijzer gezet, met behulp van metabolic en prima balan ( hormoonfactor). Geen suiker meer toegevoegd. Nu had ik mij deze week op de proef gezet en 1/4 deel maria koekjes opgegeten,, Das dus een suikerbom ineens. Dat heb ik geweten kreeg, gelijk een zware dip en mijn darmen van de wap, het was in de avond dus lag om 21.45 op mijn bed. Dat doet het suikergif met je lichaam, die grotendeels in balans is,. Zeker als het gerafineerde suiker is. Gelukkg heb… Lees verder »

Diabetes type 1 is niet zozeer een welvaartsziekte in tegenstelling tot type 2. Om type 2 te krijgen speelt er overigens veel meer dan alleen de suikerinname, maar ook stress, overgewicht, laaggradige ontstekingen ea.

Ow wacht, idd in 250 vchr zou men kunnen spreken over die diabetes type 1 Type 2 lijkt men toen nog niet in die tijd. Volgens mij kwam dat pas in de tijd van de suikerplantage.

beste,
ik kom van 89 kg en ben afgevallen tot 75kg maar wel1tot 5 stukken fruit perdag verspreid over de dag te eten,dit is dit dus niet gezond begrijp ik?want deze zijn ook suiker?heel misleidend. hoor het graag van jullie

Filip, Koolhydraten en zoetmakers hebben verschillende effecten. 1- De smaak doet iets met je hersens 2- Het levert wel of geen energie (kcal / kJ) 3- Het kan in verschillende mate insulineproductie stimuleren Misschien nog wel een aantal. Eten van fruit is zinvol vanwege de vitamines die erin zitten, maar kan ook zinvol zijn als je wilt afvallen. Het levert namelijk vrij weinig energie. Als je dit fruit IN PLAATS VAN iets anders eet fat meer energie levert, val je af. Echter, de energie die het je lijf levert, levert het ook de bacteriën in je mond. Die maken vervolgens… Lees verder »

Suiker omgeven door vezels en voedingswaarde hebben een totaal ander effect dan de lege kristalsuikers ea. Fruit is dus prima. Als je er sap van maakt dan zijn de vezels verdwijnen en is het zeker iets om zeer met mate te nemen..

hoe ga ik om met een hormoongevoelige tumor???????????????

Wel eens van NTTT gehoord? Niet-toxische tumortherapie (NTTT) is de verzamelnaam voor behandelingen van kanker die bestaan uit voedingsvoorschriften en de toediening van niet-toxische (niet giftige) medicamenten. Het is ontstaan als aanvulling op de gebruikelijke behandelingen. Het gebruik van de term orthomoleculaire therapie tegen kanker en niet-toxische tumor therapie loopt door elkaar en er wordt dus bijna hetzelfde mee bedoeld. Kijk even op de site van nationaal fonds tegen kanker toxische-tumortherapie.

Dit is een medisch verhaal waarbij de dokter een belangrijke rol. Wat je complementair kunt doen heb ik beschreven in het boek Hormoonbalans voor Vrouwen. Meer informatie hierover kun je ook vinden op de site van Vrouwenpoli Boxmeer.

Wat zegt je dokter?!

Fijne blog Ralph! Helder. Thanks:-)

Interessante blog, fijn om het zo duidelijk en concreet samengevat te zien! Wat ik me al een tijdje afvraag en waar ik zelf niet 100% zeker van ben is hoe je de ‘waarvan suikers’ op etiketten bij kh moet zien. Soms staat het er wel op en vaak ook niet. Wat betekent het en is het een verplichte weergave of vrijblijvend voor de fabrikant?

Dit is erg lastig om te lezen, omdat hier geen witmelen bij staan, terwijl deze de bloedsuiker minstens net zo snel verhogen als kristalsuiker. Waarvan suiker zegt wat over de hoeveelheid enkelvoudige suiker, maar daarnaast staat er ook de totale hoeveelheid koolhydraten op het etiket. Dan is het altijd de vraag waar deze koolhydraten uitkomen. Dit vind je bij de ingredientedeclaratie waar de ingredient die er het meest inzit op de eerste plaats staat. Dus stel je ziet in de ingredienten bloem (witmeel) op plaats 1 staan, dan verstoort dit product de bloedsuiker zeer snel, ook al is soms de… Lees verder »

Aan welke gedroogde vruchten kan ik aan denken? Er zijn diverse gedroogde vruchten.

Dadels, rozijnen, vijgen etc, suikerrijk, maar toch nog wat voedingswaarde…

ik heb een stevia plant, kun je dit wel gebruiken.

Als je deze droogt en verpoedert zeker, maar de smaak is best bitter…

Ik lees nergens waarom die suikers nou zo slecht zouden zijn. Wetenschappelijke onderbouwing?!

Daar gaat deze blog niet over, enkel over de verschillen tussen de suikersoorten. Hier lijkt verwarring over te bestaan bij vele consumenten, maar ook bij adviseurs, bloggers, boekenschrijvers en productverkopers..

Vreemd, ik heb juist begrepen dat kokosbloesemsiroop geen invloed heeft op de glycaemische waarde.

Dat is dus een fabel helaas…

Palmsuiker heeft een glycemische index van 35. Dat is toch niet erg slecht? Verder heeft palmsuiker een hoog antioxidantvermogen. Op de Frap schaal is dat tussen de 4,6 en 4,9 mmol./100 gram. En op de ORAC-schaal is dat 2200/100 gram. Dat zijn erg hoge getallen die indiceren dat kokosbloesemsuiker wel eens oergezond kan zijn. Daarnaast bevat palmsuiker volgens onderzoeken 80-85% sucrose. Er zitten veel mineralen en vitaminen in. Wist je dat palmsuiker zelfs vitamine B12 bevat, een vitamine waarvan (steeds minder) wetenschappers zeggen dat het niet in plantaardige bronnen zit? (Bron voor deze gegevens: Geert Verhelst, Suiker en Zoetstoffen. Geert… Lees verder »

Als palmsuiker 80-85% sucrose bevat (plus nog losse glucose en fructose by the way), hoe kan dan de glycemische index 35 zijn terwijl die van sucrose boven 60 ligt? Er zijn namelijk vrijwel geen vezels of vetten aanwezig om de opname van suiker te remmen. Die waarde 35 klopt absoluut niet (en wordt zowieso door vele instanties als onbetrouwbaar gezien). Antioxidanten kunnen wellicht interessant zijn, als zegt de orac waarde weinig over de werking in het lichaam, maar om nou suiker te gaan eten vanwege anti-oxidanten vind ik uberhaupt een slechte overweging omdat er veel gezondere bronnen van antioxidanten bestaan…… Lees verder »

Heel interessant.

Ik vraag me nog wel af hoe het de dan zit met vloeibare pure stevia (Bv Avanz) Is dit dan “groene” stevia?

Altijd het etiket lezen, daar staat het 😉

Heel interessant artikel. Heeft me een stuk duidelijkheid gegeven.