YAM desem

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

yam desem brood

YAM desembrood is een gezond, vers, glutenvrij brood van YAM Glutenvrij.

Wat is het recept van YAM desem?

YAM desem bestaat vooral uit glutenvrije havervlokken. Daarnaast zit er ook vlozaad (psylliumvezel) in, kokosvet en desem. Als voer voor de desem wordt rijst- en kikkererwtenmeel gebruikt. Daarnaast is gekozen voor bakkerszout (met jodium). Alle ingrediënten zijn biologisch.

Volkoren haver is een zeer voedzaam product, rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en geeft langdurig energie. Voor dit brood zijn speciale havervlokken gebruikt die gegarandeerd glutenvrij zijn.

Wat is desem?

Desem is een spontane gisting van meel en water. De inwerktijd is hierbij veel langer dan bij het toevoegen van gist. Bij YAM desem is geen gist toegevoegd en de desem krijgt zeer lang de tijd om haar werk te doen. Desem die lang de tijd krijgt in te werken op het brood verteert het als het ware een beetje voor. Zo kunnen wij het brood makkelijker verteren. Bij “normaal” desembrood wordt een deel van de gluten verteerd door desem. Ook fructanen die bij sommige mensen prikkelbare darm syndroom (pds) geven worden deels afgebroken. Dit maakt regulier desembrood echter nog steeds ongeschikt voor mensen met coeliakie en glutensensitiviteit. Yam desem is wel geschikt, want het is én glutenvrij én desembrood. Dit is een unieke combinatie.

Waarom desem?

Het gebruik van desem heeft een aantal voordelen. Door de inwerktijd komt het brood lekker op smaak, en bovendien wordt het brood als het ware een beetje “voorverteerd”. Hierdoor wordt het brood makkelijker te verteren voor ons. Daarnaast zijn er mensen die niet goed tegen gist kunnen. Desem is dan een goed alternatief, maar let wel op dat het 100% desembrood is (zonder toegevoegde bakkersgist). Yam desem is én glutenvrij én desembrood. Dit is een unieke combinatie.

Wat zijn de ingrediënten?

Er zit weliswaar nog een kleine fractie witmeel (rijstmeel) in om de desemcultuur op te starten, maar voedingsrijke biologische volkoren havervlokken vormen het hoofdingrediënt.

Glutenvrij brood dat zo vezelrijk is wordt normaalgesproken al snel een droge baksteen, maar dit desembrood is juist lekker smeuïg en goed van smaak. En daar zijn geen kunstgrepen en ongewenste toevoegingen voor aan te pas gekomen.

Het brood is natuurlijk wel in de oven gebakken en door verhitting vormen zich onvermijdelijk wat ongezonde stofjes in de korst. Dit is zo gelaten, omdat verhitting onontbeerlijk is voor het karakteristieke aroma en mondgevoel. Ongebakken brood eet niemand.

In 1 brood van 700 gram zit minimaal 0,27 miligram en maximaal 0,35 miligram jodium. Omdat de consumenten het zelf snijden kunnen we het niet precies per sneetje aangeven.

Voedingswaarde per 100 gramVoedingswaarde per portie (ca. 50 g)
Energie 911 kj/218 kcalEnergie 455 kj/109 kcal
Vetten 5,9 g
waarvan verzadigde vetzuren 3,2 g
Vetten 2,9 g
waarvan verzadigde vetzuren 1,6 g
Koolhydraten 31,1 g
waarvan suikers 0,6 g
Koolhydraten 15,5 g
waarvan suikers 0,3 g
Vezels 7,5 gVezels 3,7 g
Eiwitten 7,0 gEiwitten 3,5 g
Zout 0,8 gZout 0,4 g

Note: De hormoonfactor volgers en volkoren liefhebbers vinden de smaak prima. Voor witbrood liefhebbers vind ik het echter geen aanrader, omdat het 7,5g vezel (haver en psyllium) per 100g bevat.

Wat is de houdbaarheid?

De houdbaarheid heeft aan de ene kant met veiligheid te maken maar ook met de smaak en structuur. Op de verpakking staat de tht datum in de broodtrommel, maar ik zou vooral ook kijken naar de structuur en manier van bewaren. Ik vind het brood vers lekker als het nog twee dagen houdbaar is. Na deze datum doe ik het kort in de broodrooster om de smaak te verbeteren. Wat de meeste kopers doen is een flinke voorraad inkopen, snijden, invriezen en de sneetjes die je nodig hebt ontdooien in de broodrooster/ tosti-ijzer. Dit werkt echt super!

Bewaren en invriezen

Na aankoop is YAM desem ongekoeld een paar dagen houdbaar (zie de houdbaarheidsdatum op de verpakking). Als je YAM desem langer wil bewaren kun je het snijden in plakken en vervolgens invriezen. Let op: Doe maximaal twee broden tegelijk in de vriezer en wacht dan een half uur alvorens er nog twee bij te doen. De meeste vriezers zijn niet sterk genoeg om meer dan twee broden tegelijk goed in te kunnen vriezen en dan ontstaan er ijskristallen.

Bakkerszout gebruikt

In YAM desem is bakkerszout gebruikt vanwege de toegevoegde jodium. Dit brood wordt gegeten door een brede doelgroep. Een deel van de kopers is zeer gezondheidsbewust en zal bewust andere jodiumbronnen kiezen wanneer in YAM desem keltisch zeezout zou zitten. Daarnaast denkt een groot deel van de kopers er niet over na en loopt risico op jodiumtekort, wanneer ze overstappen op YAM desem. Dit is de reden van het compromis en toch de keuze voor bakkerszout.

Minder lectine en fytinezuur

Om deze stoffen te verminderen zijn er twee opties, namelijk:

 1. Het laten ontkiemen van de haver.
 2. Gebruik maken van een langdurig eerlijk desemproces.

Wij hebben voor het laatste gekozen en dus zal het brood nog maar lage gehaltes van de stoffen lectine en fytine bevatten.(1), (2), (3), (4), (5)

Waarom is YAM desem ongesneden?

YAM desem is helaas een zeer moeilijk snijdbaar brood wanneer dit in het proces van de glutenvrije bakkerij moet gebeuren. Bovendien zou het ook een dag van de houdbaarheid kosten, en dat is ook zonde (afkoelen en snijden kost veel extra tijd). Een voordeel is wel dat je nu zelf de plakdikte kunt bepalen en je hebt de keuze of je het brood in de lengte of in de breedte snijdt.
Tip: YAM desem snijden met een groot vleesmes gaat erg goed en zorgt ervoor dat er minder kruimels ontstaan dan wanneer je dit met een normaal broodmes doet.

Laten snijden in de supermarkt?

YAM desem laten snijden in de supermarkt zorgt voor kruisbesmetting, omdat daar ook broden in gesneden worden die WEL gluten bevatten. Wanneer je coeliakie (glutenintolerantie) hebt kun je hier ziek van worden. De meeste supermarkten doen dit dan ook niet vanwege de veiligheid.

Waarom verpakt in twee zakken?

De twee plastic broodzakken zijn nodig om de kwaliteit te kunnen garanderen. De binnenste zodat de omgeving steriel is en er geen bacteriën kunnen broeden om het brood te bederven. Het broodje dient namelijk kort verwarmd te worden in deze binnenste zak. Deze zak kan helaas niet bedrukt worden en dat is noodzakelijk voor in de supermarkt (barcode en merkherkenning). De 2 zakken zijn zo stevig dat je ze daarna kunt gebruiken voor andere doeleinden. Niet weggooien dus 🙂

Quote tevreden klant Elise van Mierlo: “Bedankt voor het maken van uw overheerlijke brood. Wat een uitkomst. Geen buikpijn meer. Echt goed glutenvrij desembrood. Ik word hier zo blij van. Geweldig!!! Veel meer rendement uit mijn dag.”

yam desembrood ingredienten

Waar is YAM desem te koop?

Yam werkt er hard aan om de verkrijgbaarheid verder te verbeteren. Jullie hulp is natuurlijk welkom!

 1. Supermarktketens: Jumbo, Plus en COOP.
 2. Online: YAM.nl, Glutenvrijemarkt, JUMBO, PICNIC, Crisp en in Belgie bij Wheatless and more.

Let op: YAM is er ook in de soorten Bruin, Licht meerzaden, Donker meerzaden, Rozijn en Bolletjes. Deze varianten zijn echter niet volgens mijn richtlijnen, dus let op het oranje wikkel met het Inspired by Ralph Moorman logo!

Waarom in de supermarkt?

Aanvankelijk kon het biologisch glutenvrij desembrood tegen een hoge kostprijs op kleine schaal geproduceerd worden voor een select groepje gezondheidsbewuste voorlopers. Maar ik wil iedereen laten profiteren van dit brood. Dit betekent dat:

 1. Het op veel verkooppunten verkrijgbaar moet zijn.
 2. Er een flinke schaalgrootte nodig is om de productiekosten omlaag te brengen.

Als jij niet meer mis wil grijpen in de JUMBO of PLUS en YAM desem zo vers mogelijk in huis wil hebben, plaats dan een bestelling bij de broodafdeling. Jouw YAM desem bestelling wordt dan voor je apart gehouden.

Hoe komt de prijs van YAM desem tot stand? 

Ik krijg af en toe de vraag waarom de prijs niet lager kan. Dit komt doordat:

 1. De ingrediënten een factor 6 duurder zijn dan normaal (gecertificeerde glutenvrije haver, alles biologisch en geen goedkope vulmiddelen).
 2. Het proces veel arbeidsintensiever is dan normaal en langer duurt (48 uur).
 3. Alles 100% glutenvrij moet zijn en dat vereist een speciale bakkerij.
 4. Er kosten voor keurmerken en certificeringen worden gemaakt (skal, biologisch, glutenvrij).
 5. De productie relatief kleinschalig is.

Helaas is de prijs in 2023 gestegen door prijsverhogingen van de ingrediënten en toenemende energiekosten. Op yam.nl is het broodje het goedkoopst. Supermarkten mogen de verkoopprijs zelf bepalen en zetten daar vaak extra marge tussen.

yam desembrood ralph moorman

Wat maakt YAM desem bijzonder?

De voordelen:

 • Dagvers.
 • Biologisch.
 • Vezelrijk.
 • Hypo-allergeen.
 • Fijne structuur.
 • Hoge voedingswaarde.
 • Goed verzadigend.
 • Geen toegevoegde suiker.
 • Langzame bloedsuiker verstoring.
 • Passend binnen een bewust eetpatroon.
 • Goede smaak en aroma door de lange (48 uur) bereidingstijd.
 • Invriezen is nog steeds een optie (wel eerst in plakken snijden).
 • Een gewicht van 700 gram (dus aan een paar sneetjes heb je genoeg).
 • Vrij van gist, ei, soja, lactose, koemelk, gluten en andere ongewenste toevoegingen.

Let op: Een gezond voedingspatroon heeft veel variatie. YAM desem mag iedere dag gegeten worden, maar zorg in ieder geval voor een gevarieerde inname van andere voedingsbronnen. Eigenlijk bestaan er geen gezonde voedingsmiddelen, maar wel gezonde voedingspatronen.

Fodmap dieet

Een laag FODMAP dieet kan ingezet worden bij het prikkelbare darm syndroom (PDS). FODMAPs is een verzamelnaam voor koolhydraten die in de dunne darm slecht opgenomen worden, en vervolgens door bacteriën in de dikke darm afgebroken worden. Dit kan voor gasvorming, aantrekking van water in de darm en prikkelbaar darm syndroom zorgen. Er zijn verschillende groepen koolhydraten waar de klachten door kunnen ontstaan. Eén van de koolhydraten die dit effect kunnen geven zijn fructanen. Fructanen zitten in tarwe, rogge en gerst (en een beetje in spelt), maar ook in andere producten dan granen. YAM desem is vooral gemaakt van glutenvrije haver en vlozaad (psyllium) en bevat hierdoor weinig fructanen (low FODMAP). Voor mensen die fructanen niet goed verdragen is YAM desem dus een prima alternatief.

Low carb

Als koolhydraatrijke maaltijden en producten de bloedsuiker snel verstoren dan kan dit gevolgd worden door een dip in de bloedsuiker waarin je je lusteloos kunt voelen. Tijdens zo’n bloedsuikerdip is het risico groot dat je grijpt naar ongezonde snacks en dus eet zonder honger. Als je last hebt van de vaak voorkomende hormonale disbalans insulineresistentie is dit bloedsuiker verstorende effect nog groter.  Vandaar dat veel mensen een voedingspatroon aanhouden met weinig koolhydraten, oftewel ‘low carb’. Niet alle koolhydraatrijke producten verstoren de bloedsuiker snel. Als er ook veel vezels in zitten wordt de stijging van de bloedsuiker vertraagd en zal er ook na de piek geen bloedsuikerdip volgen. YAM desem is gemaakt van ‘volkoren’ havervlokken en psylliumvezel en bevat maar liefst 7.5 gram vezels per 100 gram product. De bloedsuiker wordt dus maar langzaam verstoord door YAM desem. Yam desem bevat dus wel koolhydraten, maar ‘trage koolhydraten’.

Vrij van toegevoegd suiker

In dit brood is geen suiker toegevoegd. In de voedingswaarde declaratie staat 0,6 gram suiker, maar dit is suiker die tijdens het proces ontstaat. Dit moet dus wel als suiker gedeclareerd worden.

Gistvrij

YAM desem is vrij van gist en maakt alleen maar gebruik van desem.

Gebruik van kokosvet

Kokosvet is een vetsoort die stabiel is bij verhitting waardoor er geen schadelijke stoffen ontstaan. Het past bovendien in een veganistisch eetpatroon.

Vegan

In YAM desem is gebruik gemaakt van alleen maar plantaardige grondstoffen. Zo is kokosvet als vetbron gebruikt. YAM desem past dus in een veganistisch dieet of eetpatroon.

Afvallen

Dit broodje is geschikt in een voedingspatroon dat bedoeld is om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. De reden is dat het zeer vezelrijk is, de bloedsuiker langzaam verstoort en lang verzadigt. Dit maakt het makkelijker calorieën te beperken. Uiteraard is het ook van belang dat je gezonde belegsoorten kiest en er geen caloriebom van maakt.

Waarom glutenvrij?

Gluten, een eiwit dat in tarwe voorkomt, veroorzaakt bij mensen met de auto-immuunziekte coeliakie zware lichamelijke klachten.

In mijn werk als gezondheidscoach heb ik ervaren dat ook veel mensen zonder coeliakie niet goed gluten verdragen. Door de gluteninname sterk te minderen voelen zij zich fitter en gezonder. Vooral klachten aan de luchtwegen, de huid, de darmen en gewrichten verminderen. Zelfs ernstige auto-immuunziektes kunnen goed reageren op een glutenvrij voedingspatroon.

Als je geen brood kunt of wilt eten, ben je aangewezen op glutenvrije koolhydraatbronnen zoals rijst, boekweit, teff, amaranth, quinoa, (zoete) aardappel en peulvruchten. Ik adviseer ‘glutenmijders’ boekweitpannenkoeken en quinoapapjes te maken en zelf teffbrood te bakken. Maar voor veel mensen is dit te omslachtig. Zij kopen liever een kant-en-klaar glutenvrij brood.

Over bestaande glutenvrije broden

Het glutenvrij brood in de supermarkt, zoals dat van Genius en Schar, voldoen nog niet aan mijn maatstaven. Om een brood zonder gluten aantrekkelijk te maken, worden allerlei kunstgrepen toegepast die ten koste gaan van de kwaliteit en gezondheidswaarde. De meeste glutenvrije broden staan stijf van de suikers en andere ongezonde toevoegingen terwijl ze een lage voedingswaarde hebben.

Quote tevreden klant Charlotte Franken: “Geen ‘wheat belly’ meer, geen onrustige darmen, geen opgeblazen gevoel en een sterk verbeterde stoelgang. Nooit gerealiseerd dat tarwe zo’n slechte uitwerking kon hebben. Ik had altijd zoiets van ‘dat zal toch wel meevallen?”

YAM desembrood

Inspired by Ralph

YAM desem heeft het logo “inspired by Ralph Moorman”, omdat het helemaal voldoet aan mijn criteria.

 • Het heeft een hoge voedingswaarde
 • Het laat de bloedsuiker maar langzaam stijgen
 • Het geeft een langdurig verzadigd gevoel
 • Het is vrij van gluten, lactose en caseïne
 • Het bevat geen toegevoegde suikers
 • Het heeft geen bewerkingen ondergaan die de voedingswaarde negatief beïnvloeden en/of waarbij veel schadelijke stoffen ontstaan
 • Het bevat geen ongewenste toevoegingen
 • Het is biologisch.

Hoe is het broodje tot stand gekomen?

3 jaar heb ik met allerlei ingrediënten geëxperimenteerd, omdat brood maken op grote schaal bijna onmogelijk is zonder gluten. Gluten bezorgt brood namelijk de typerende smeuïge structuur. Zodra je het plakkerige eiwit weglaat, wordt het droog en krijgt het een onaangename zanderige structuur.

Een ontmoeting met mijn voormalige studiegenote Bahareh Bahadori bracht alles in een stroomversnelling. Bahareh werkt bij het gerenommeerde bedrijf Böcker in Duitsland, dat gespecialiseerd is in desemtechnieken. Zij is ook al jaren op zoek naar het beste recept voor glutenvrij brood. Samen met Bahareh en het team van Böcker besloten we onze krachten te bundelen en deden experimenten met een reeks ingrediënten.

Het toeval wilde dat ik ook Sheila Blomsma ontmoette, senior category manager Bakkerij Jumbo. Zij stond achter mijn brood en hielp mij aan de juiste contacten. Op haar advies benaderde ik YAM, de enige producent die dagverse glutenvrije broden levert aan supermarkten (en winnaar Jaarprijs Goede Voeding 2014!). Ook zij waren direct enthousiast…

Het opschalen naar fabrieksproductie was echter een flink karwei. Een brood bakken in een kleine proefkeuken is namelijk wat anders dan in een fabriek. Experts van YAM en Böcker slaagden er echter na een aantal testrondes een heerlijke glutenvrije desembrood uit de fabrieksoven te laten rollen.

Dankbaar ben ik dan ook voor het feit dat YAM de uitdaging aandurfde om dit product met de strenge “inspired by Ralph Moorman” eisen op de markt te brengen.

Ook als bakmix?

Helaas is het proces om YAM desem te maken zo complex dat dit in je eigen keuken niet lukt. Daarom is het onmogelijk om een YAM desem broodmix op de markt te brengen.

Lekker broodbeleg / praktische recepten

Op de website van YAM Glutenvrij staan een aantal lekkere recepten met het YAM desembrood.

Overzicht van belegde broodjes:

Overzicht van overige maaltijden:

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
164 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoeveel sneetjes eten om genoeg jodium binnen te krijgen?

In 1 brood van 700 gram zit minimaal 0,27 miligram en maximaal 0,35 miligram jodium. Omdat de consumenten het zelf snijden kunnen we het niet precies per sneetje aangeven.

Waarom kokosvet? Veel verzadigde vetzuren. Heel mooi initiatief voor gezond en gecertificeerd glutenvrij brood

Omdat kokosvet juist een zeer stabiel vet is met mooie eigenschappen. Er is geen verband tussen kokosvetinname en hart- en vaatziekten. https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246

Vanaf dag 1 dat het in de winkel lag, elke week een aantal broden gehaald. Ik snijd ze meteen in hele dunne plakken en doe dat in de vriezer. Wij eten hooguit bij 1 maaltijd per dag brood, zoals jij aanbeveelt. De kinderen doen het er heel goed op, op dit brood. Het voedt enorm, je zit zo vol, en je blijft lang verzadigd. Ik vind de prijs wel meevallen. Wij doen ruim 2 dagen met 1 brood. Allemaal pure bio ingredienten, daar houd ik van. Als we dan toch af en toe brood eten, dan wel een góed brood.… Lees verder »

Beste Ralf ,
Dit heerlijke brood ontdekt door mijn dochter die op de biologische toer is, ben erg trots dat ze dit allemaal uitzoekt, en geniet er ook van.
Wat mis ik nog, tja een broodje/afbakbroodje/croissantje voor in het weekend ☺️ Bedankt en succes
Marie-Louise

Hoi Marie-Louise,

Wat ontzettend leuk dit! Ja, als je zoekt naar het gezondste biologische glutenvrije brood dan kom je uiteindelijk bij YAM desem uit. Ook ik zou zeer graag andere versies op de markt krijgen. Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen het ontwerpen van het brood helaas, maar ik zal mijn best blijven doen hoor 😀

groetjes (ook aan je dochter) Ralph

En kan ik dit ook in België kopen?

Een jaar lang had ik last van bijna 20 uur durende ontlasting. Het bleef maar gaan, met als gevolg dat ik altijd extra ondergoed en inlegkruisjes overal mee naar toe moest nemen. En dan nog kwam het voor dat ik tot boven aan mijn rug onder de poep zat. Het maakte me sociaal beperkt. Geen enkele arts of therapeut wist me hiermee te helpen. September dit jaar nam mijn man “per ongeluk “het biologisch desem brood van Ralph Moorman mee op vakantie. Na twee dagen een sneetje per dag te hebben gegeten, was ik van mijn klachten af!! Ik hoefde… Lees verder »

O, ik vergat te vermelden dat ik gluten- en lactosesensitief ben.

Kun je me vertellen waarom er twee zakken plastic om dit brood heen zitten?
Ik probeer zo weinig mogelijk plastic te gebruiken, dus een is al lastig, maar dat kan ik nog snappen.

Hoi Maria, dat is om te voorkomen dat het brood met gluten in aanraking komt. Zo kunnen we garanderen dat het voor mensen met Coeliakie ook veilig is.

Dank. Maar kan dat niet op een andere manier? Andere soorten glutenvrij brood garanderen dat ook, maar hebben maar een zak.
Voor mij betekent het datik dan toch verder moetzoeken, want ditgaat me echt aan het hart,

Erg blij met dit voedzame en smakelijke brood (en initiatief)! Ik werd inderdaad niet blij van andere glutenvrije broden, gezien de ingredienten. En steeds zelf bakken was ook best lastig. Ik ben nu 5 weken glutenvrij en het is een wereld van verschil in hoe ik me voel. En blij dat ik dit heb gevonden, hartelijk dank!

Onderdaad een gevaarlijk E nummer!

Vandaag het YAM desembrood gehaald bij de Jumbo, om een keer te proberen. Het was daar vandaag ook binnen gekomen maar het was helaas gortdroog. De smaak was wel redelijk maar het was niet weg te krijgen. En dan is 45 cent per plakje toch best prijzig… Ik heb besloten om een broodbakmachine te kopen zodat ik zelf mijn haver- en speltbrood kan bakken.

Boan, ik doe het in de toaster. Het smaakt dan prima!

Wordt het rijstmeel ook gecontroleerd op arsenicum en hoeveel rijstmeel bevat het brood ongeveer per 100 gram?

Hoi Sandra, de hoeveelheid rijstmeel is zeer laag. Het mengsel rijstmeel-erwtenmeel is bedoel om de desem op te starten. We hebben het dus slechts over een paar gram per 100g omdat de basis van het brood havervlokken en vlozaad (psylliumvezel) is. Vanwege deze lage hoeveelheid leek risico met betrekking tot arseen die in de grond zou kunnen zitten van de betreffende rijstplantage en de toxische grens daarvan nihil.

Ontzettend lekker voedzaam stevig brood! Vandaag voor het eerst geprobeerd en de smaak en structuur zijn verrukkelijk! Dank.

Beste,

Kan het ook verkocht worden bij de Albert Hein? Ik vind het yam brood erg lekker en echt een uitvinding! Het enige nadeel vind ik dus dat ik er steeds voor naar de jumbo moet.

Vriendelijke groet, Rose

Helaas, alleen JUMBO en PLUS verkopen het op dit moment…Bij andere supermarkten proberen we binnen te komen.

past dit glutenvrije brood in een fodmap dieet zie fructanen? dan hebben we het dus over het oranje yam brood.

Hoi Frans, jazeker. Haver bevat al weinig fructanen van zichzelf en de desembacterieen breken het ook nog af in het proces, dus het is FODMAP-arm.

waarom staat op de verpakking bij de ingredienten niet bij hoeveel procent van elk ingredient erin zit. Neem nou het kikkerwerwtenmeel. Erwten zitten vol met fodmaps. Hoeveel kikkererwetenmeel zit er in? En hoe kan het dat ik bij dit brood veel meer (enorm explosief zelfs) last heb van gasvorming? En hoe is dan de redenatie. Gassen zijn juist een teken van fermentatie en dus wordt het brood GOED verteert, óf moet je juist redeneren dat bij veel gassen het brood slecht verteerd wordt? (ik heb geen buikpijn verder, alleen explosieve gassen en ik vraag me af of die gassen medisch… Lees verder »

en nog een vraag: heeft u ook brood of een broodprodukt die helemaal vrij zijn van fructanen? en van gluten ook nog eens? en zo nee, heeft u dan tips van anderen broodproducenten die het misschien wel hebben, of bestaat dit uberhaupt nog nergens?

Ik verwacht dat je ze vrijwel niet terugvindt bij haver als basis en een desemproces, maar er is geen meting gedaan. Het wordt in ieder geval vaak gebruikt in het FODMAP-dieet.

Ik vind het erg lekker brood maar….telkens als ik het brood in mijn woonplaats bestel, is het nog maar 1 dag houdbaar. Ik heb contact gehad met JAM en de dame aan de telefoon zou gaan bellen met het betreffende filiaal en een terugkoppeling geven. Ik heb nooit meer wat gehoord. Afgelopen zaterdag kregen we weer een brood dat tot die dag houdbaar was en je proefde aan de smaak dat het oud was. Waarom krijg ik geen terugkoppeling van JAM? Ik laat mijn winkel een brood bestellen in de hoop dat het vers is en een langere houdbaarheidsdatum heeft… Lees verder »

Hoe zit het met de kikkererwten meel. Hoor dat deze stof bevat die de vitamine opname van ijzer zink en koper belemmeren ?

Hoi Jenneke, kikkererwtenmeel zit er alleen in om de desembacterieen te voeden (groeien ze beter) en dit gaat slechts om een paar gram. De bacterieen hebben de remmende stoffen dus al voorverteerd en het is zo weinig dat het de opname van mineralen niet vermindert.

Wat een geweldig brood. Is het aan te raden om dit brood te roosteren? of raad je dit af door gezondheidsredenen.

Wanneer het brood na 3 dagen droger begint te worden is roosteren een prima alternatief. Gewoon lichtjes, zonder zwarte randen. Eet smakelijk!

Graag zou ik willen weten of het desembrood ook binnen een candida dieet past? Ik heb een flinke overgroei van candida in mijn darmen.

Geweldig, dankjewel voor dit heerlijke en eerlijke brood!
Ik was na het lezen van dit artikel direct naar de Jumbo gehold om het brood te gaan kopen, en ze smaakt echt heerlijk!!
Ik ben heel dankbaar dat ik voor nu altijd niet meer hoeft te zoeken naar het brood wat goed voor mij is, dankjewel!! Liefs Liesbeth

Weet iemand welke soort melkzuurbacterien er in de starter zitten?

De verhoudingen zijn een geheim van de leverancier. Het zijn in ieder geval precies dezelfde bacteriën die bij een spontaan desemproces ontstaan, maar met een starter is er minder risico dat er iets mis gaat (contaminatie of scheve verhouding bacteriën). Constante productkwaliteit is een vereiste als je dit op grote schaal bij een supermarkt wil doen.

Beste Robert,

Bedankt voor je antwoord. Ik was eigenlijk alleen benieuwd naar welke bacteriestammen er dan uiteindelijk in zo’n brood zitten (lacto/bifido bacterien?) en niet per se de verhoudingen. Ik heb namelijk last van een histamine intolerantie en sommige bacteriestammen zijn histamine verhogend.

Ik hoor graag of je hier antwoord op hebt!

Olaf

Waarom staat er een gele stip op het brood?

Is het mogelijk om een dozijn brood naar Spanje te verzenden?

Het handigst is het dat bijvoorbeeld een familielid de broden besteld bij de Jumbo en dan meeneemt in het vliegtuig in een vrieszak…

Hallo :-))

Ik krijg van Allison brood heel erg het zuur….:-(
Nu is mijn vraag….krijg je van YAM brood ook het zuur omdat er zuurdesem in zit??
Hoor het graag….
Marianne

Hoi Marianne,

Maagzuur is een teken dat er iets niet goed gaat. Dat zou je eerst uit moeten (laten) zoeken.Het is dus van tevoren niet te zeggen of je er maagzuur van zult krijgen.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Goeie morgen, om met de deur in huis te vallen,ik kan nergens jouw glutenvrij zuurdesem brood kopen .Ook niet bij de Jumbo in Velp gld. En Arnhem.vr Gr. Mona van Uden.

Hallo Mona,

Je zou het bij Jumbo moeten kunnen bestellen. De Plus heeft het ook in het assortiment.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Beste Gerda,

Het waren de eerste broden die ik kocht. Gisteren at ik het bij mijn schoondochter en…..geen zand dus ik ga het echt wel weer halen.
Ik mocht het wel terugbrengen van de Jumbo maar ik heb mijn kippetjes er maar mee verwend.
Het is echt gezond brood voor mens en kip denk ik.

Groetjes, Janneke.

Hoi Ralph, ik schrijf je vanuit Barcelona waar ik woon. Ik heb toevallig vanmorgen een artikel voorbij zien komen over het feit dat haver de opneembaarheid van voedingsstoffen in de darmen blokkeert, wat vindt jij daarvan ?

Beste Brenda,

Over ieder gezond voedingsmiddel is wel iets positiefs en iets negatiefs te vertellen. daar is variatie erg belangrijk. Dan krijg je nooit te veel van het “slechte” binnen en haal je uit diverse bronnen verschillende goede voedingsstoffen

M.vr.gr.
Gerda

Vandaag weer een brood gehaald. Zit dat nu te eten en weer knarst het mij onder de tanden. Niet zo erg als die van gisteren maar toch!
Ben ik nou de enige die daar over KLAAGT?
Ik wil heel graag dit brood eten want ik heb overgevoelige darmen.
Groet Janneke.

Ps Ik hoop iets te horen.

Beste Janneke,

Ik eet het brood ook regelmatig maar ervaar dat niet. Is het echt bij ieder brood?

M.vr.gr. Gerda

Heb brood gekocht bij de Jumbo in Wolvega.
Volgens mij zit er zand in. Het knarst onder mijn tanden.
Hoop dat dit in het volgende brood nirt zit.
Zand schuurt wel de maag.

Groet Janneke

Ik vind dit gewoon heeeeerlijk! Ik heb geen glutenintolerantie, wel ernstige PDS, en daar helpt het ook bij. Maar ik eet dit ook omdat ik het een geweldig alternatief vind voor al die broodrotzooi die wordt aangeboden in supermarkten. Hiervan weet je zeker dat het echt goed is. Daar betaal ik graag iets meer voor.

Hallo mensen van de Hormoonfactor,
ik eet al jaren geen brood meer.Heb sibdsduen te kampen met enorme haaruitval: Jodiumtekort. Zit et in het YAM brood wel jodium?

Beste Petra,

Je hebt geen brood nodig om jodium binnen te krijgen, er zijn meer bronnen van jodium. In het Yam-brood zit wel jodium.

M.vr.gr
Gerda van Dijk

Ria kan dan wel vinden dat de mensen niet zo moeten mopperen over gaten en afvallende korsten…maar ik betaal er voor en wil een goed brood!
8 september weer brood gekocht bij Jumbo,zat een THT datum op van 8 AUGUSTUS,ook weer zoiets…ze mochten het eigenlijk niet verkopen,maar ik heb het toch gekocht want had het nodig.
2de keer al dat de datum op de verpakking niet klopt.
Ik koop het, ik eet het,vind de smaak wel goed,maar nog steeds te droog,valt snel uit elkaar en gaten zitten er ook nog regelmatig in,zou meer kokosolie niet helpen?
Greet.

Wat een heerlijk brood! Dankjewel Ralph!

Hallo Ralph, ik zou graag weten of Yam desem geschikt is voor kleine kindjes. Binnenkort ga ik in gesprek met een jonge moeder met een kindje dat geopereerd is aan een niertumor, een vrij agressieve vorm. Met goede voeding wil de moeder haar kindje haar kindje helpen aansterken. Past Yam desem daar in? Kindje is 1 jaar, maar heeft door chemo een lichte ontwikkelingsachterstand. Graag je reactie!

Hallo Hilda,

Yam wordt ook door kleine kindjes gegeten, zonder problemen. Bij twijfel begin je met een klein stukje en geef dan iedere dag een iets groter stuk.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Beste Gerda en Ralph,

Ik merk dat er nog steeds geen reactie is op mijn vraag. Ik zou nl heel graag psyllium willen gebruiken – eventueel in de vorm van jullie brood – maar weet nog steeds niet of het veilig is.

Jammer dat jullie niet reageren. Hopelijk komt dit doordat jullie het nog aan het uitzoeken zijn. Is dat zo?

Alvast bedankt.

Hallo Belleke,

Zoals je zelf al hebt gezien, bestaan er verschillende meningen in gezondheidsland. Ik hoop dat je begrijpt dat wij niet alle artikelen die aangedragen worden gaan lezen en van commentaar voorzien. Ralph heeft, samen met Yam, dit brood zeer zorgvuldig samengesteld.

M.vr.gr. Gerda

Zij zegt dat uit onderzoek gebleken is dat het zo is: thepaleomom(.)com -> /mucilaginous-fiber-the-good-the-bad-and-the-gooey

Het gaat dus voornamelijk om het negatieve effect op auto-immuunziekten via de immuunrespons in de darmen.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Dag Ralph,

Ik weet niet of jij bekend bent met (de website van) dr Sarah Ballantyne, thepaleomom. Zij zegt zwart op wit dat psyllium en chiazaad gevaarlijk kunnen zijn voor de darmen.

Heb jij je hier al in verdiept, en kun je het weerleggen/nuanceren? Of zou je daar eens naar kunnen kijken?

Ik ben benieuwd en ook in de war over wat nu goed is voor mijn darmen of niet. Ik ben herstellende van lekkende darm.

Alvast hartelijk dank!

Beste Belleke,

Weet je ook waarom zij die mening heeft?

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Ik vind het lekker, geweldig initiatief!

Een tijdje de blogs niet gelezen dus ik wist niet dat het brood er inmiddels al was! Gelukkig bij mijn Jumbofiliaal ruim op voorraad. Man, wat ben ik hier blij mee! Ralph, dank, dank, dank voor je initiatief en doorzettingsvermogen! Wat een prachtbrood! Ik hoop dat steeds meer mensen dit brood zullen ontdekken!

Edison had men ook geadviseerd om te stoppen om het nieuwe licht te ontwikkelen, de gloeilamp waarin hij geloofde.
Zijn antwoord naar een ieder was. Ik heb wellicht nog 999 pogingen nodig en de 1000 keer zal het lukken. En zie hier, we zitten allemaal in het licht!
Laat je nooit ontnemen van je droom.
Dus Ralph goed bezig en ik zou zeggen vooral doorgaan 🙂

Beste Ralph,

Heb je al enig idee wanneer het brood weer te verkrijgen is?

Met vriendelijke groet
Tonny

Helaas is het brood nog niet te verkrijgen bij onze Jumbo, maar zij hebben ook geen idee waarom het niet geleverd wordt. Misschien handig om dat door te geven aan de Jumbo’s? Kunt u het niet invriezen na het bakken (doe ik altijd) en het gewoon alleen maar bevroren verkopen? Dat is met gewoon glutenvrij brood ook en bent u van de ellende af met warm weer. Ik bak zelf al jaren mijn eigen “brood”, zonder gluten, gist, lactose, eiwitten en suiker van Rijst en Boekweitmeel van Joannusmolen met kokosolie er door. Ik heb er 2 jaar mee geklungeld voordat… Lees verder »

Hoi Ria, ik zou heel graag het recept van jou krijgen als het mag ? Zodat ook ik zo nu en dan eens zelf een brood kan bakken. Ik heb alleen geen idee hoe ik mijn mail adres kan geven.

Hoi Ria! Bedankt voor je bericht. Het brood is deze week nog niet leverbaar, omdat we bij warm weer problemen hadden met de houdbaarheid. De oplossing is er intussen, maar dat betekent dat het brood anders verpakt moet worden en deze verpakking heeft een levertijd. Als het goed is krijgen we volgende week de nieuwe verpakking binnen en dan gaan we weer uitleveren. En inderdaad, dit brood is topsport. In de eigen keuken is het al moeilijk, en laat staan op fabrieksschaal waarbij het de vereiste houdbaarheid voor de retail moet hebben. Maar ook dit lukt, dus hopelijk weer genieten… Lees verder »

Hallo Ralph,
Ik ben echt enorm blij met het Yam desembrood dat je hebt ontwikkeld. Ik vind de smaak heel goed, en vind het een verademing dat ik met mijn glutenallergie geen semi-cake meer hoef te kopen als boterham. Dus gewoon een dikke pluim voor jou! Mocht ik het ergens online kunnen krijgen zou ik dat heel graag horen, want onze Jumbo’s hier in de buurt hebben er een handje van het verkeerde brood voor me te bestellen (het gewone Yam brood).

Wanneer is het weer te koop.?

Waarom is het brood tijdelijk niet meer te verkrijgen?

Na een tijdje NIET,nu maar weer 2 broden gekocht,zat raar bitter smaakje aan het witte poeder/meeL aan de onderkant van de sneden,brood is ook droger dan vroeger en valt beetje uit elkaar.
Zat in de trein met 2 boterhammen en overal lag brood…..
Inmiddels is er een terugroepactie geweest voor dit brood van een bepaalde datum,en ik had er weer 2 van! Of de duvel er mee speelt!
Lang geleden dat ik zonder problemen ALLEBEI mijn broden probleemloos op kon eten,dan zit ik dus weer week zonder brood!
Nu de verpakkingen retour gezonden en weer wachten op mijn geld.

Hoi Ralph, inmiddels ben ik ook fan van jouw desem Yambrood, heerlijk! Omdat het niet altijd in de schap van de supermarkt ligt, nam ik yam licht meerzaden mee. Dit brood is niet biologisch, bevat o.a. soja eiwit, sojabloem, suiker, verdikkingsmiddel E 466! En gekarameliseerde suiker! Allemaal ingrediënten waar ik niet blij mee ben! Waarom E466? Ik schrok hiervan….en de prijs is hetzelfde!

Hoi Ralph, ik heb vandaag weer eens het yam desembrood (U.H.T. 27-5) gekocht bij de Jumbo in Laren en was erg benieuwd naar het resultaat van het nieuwe productie proces. Het lijkt nu minder compact, sterker nog, het viel beetje bij beetje uit elkaar. Vooral tijdens het smeren en eten. Ik had de plakjes 1 cm dun gesneden en ipv dat voorheen soms de korst losliet ontstond nu een gat meer aan de onderkant van het brood. Is dit een bekend probleem bij jou? Ik hoor graag een reactie.

Heb met het better event kennis gemaakt met dit heerlijke brood. Dit is wel een blijvertje!

ik vind mijn reactie niet terug die ik geplaatst had na de opmerking van Fleur over de ontgeurde kokosolie,ik bedoelde natuurlijk ook de NIET ontgeurde!!! Want die gebruik ik natuurlijk ook niet!! inmiddels is het 23 april en heb ik ALWEER 2 niet goed gebakken broden,allebei vandezelfde datum,bovenkorst laat gewoon los,grote gaten,niet te snijden of te beleggen en het is ook niet GAAR!! Zit ik weer een weekend zonder brood want kan niet terug naar Jumbo,begint knap vervelend te worden en dat vinden ze bij Jumbo ook ( aan de gezichten te zien) Zij kunnen er ook niets aan doen,krijgen… Lees verder »

Ralph, Ik ben heel blij met jouw glutenvrij brood! Ook vind ik het prettig het brood zelf te snijden zodat ik de dikte van een plak boterham zelf kan bepalen. Het brood vult enorm dus zijn dunne plakjes brood voor mij het beste. Ik hoop dat er ook een kaneel-notenbrood komt van jouw hand. Lekker met roomboter erop, yam,yam by Ralph Moorman! Deze week zal ik vragen of mijn biologische winkel je brood ook verkoopt. Zo niet dan zal ik hen ten sterkste benadrukken dit brood ook te verkopen! Het glutenvrij brood is nu nog wat prijzig vanwege zijn onbekendheid… Lees verder »

En dan pleit ik ook nog op termijn voor ontgeurde kokosolie graag! Dat gebruiik ik zelf ook voor mijn zelfgebakken brood.
Dus wil je het goed en gezond doen met je brood: geen “geknutselde”toevoegingen gebruiken!
Wordt het ooit een echt WAPF brood!

Juist GEEN ontgeurde kokos. Alle heilzame elementen van kokosolie zijn niet meer aanwezig bij ontgeurde kokosolie!

Inmiddels dagelijks gebruikster van dit brood! Gelukkig zijn die losse havervlokken verleden tijd,die hadden echt geen functie en alles zat onder die vlokken. Wat ik erger vind: het brood is niet altijd goed gebakken! Dan zit er een heel groot gat bovenin het hele brood,dus de korst laat los,je kunt het dan ook niet meer in fatsoenlijke sneden snijden. Foto van gemaakt en de fabrikant klachtenmail gestuurd,ik kreeg de 4,25 teruggestort op mijn giro na NOG een mail. Maar van de week had ik WEER zo’n slecht gebakken brood! Als ik ermee terug ga naar de Jumbo krijg ik wel… Lees verder »

Ben heel benieuwd! Heb een aantal broden besteld via een webshop – ook de Yam gistbroden, blijkt. Ik had de relatie met de hormoonfactor zelf niet goed begrepen en niet zorgvuldig gelezen en had de indruk dat Yam broden allemaal volgens de Hormoonfactor principes geproduceerd werd. Ik begreep de ingredientenlijst (gist,suikers) daarom niet. Ik ga de haver desem uitproberen en zag op het etiket dat het geen troep bevat. Jippie! Nu al blij.

Ze verkopen koolhydraatarm brood bij jumbo bedoel ik met 5 koolhydraten per sneetje.

Zitten wel veel koolhydraten in, of zie ik dat verkeerd?!? Bij jumbo verkopen ze nl ook koolhydraatvrij brood.

5 koolhydraten per sneetje

Hallo Ralph,

Er staat dat dit brood de bloedsuiker niet te snel verstoort. Is er een glycemische index of glycemische lading van dot brood bekend?
Hartelijke groet, Cora de Fluiter

Mag je het brood toasten?

Dag Ralph, Inmiddels op advies heb ik een aantal broden afgenomen waarbij een aantal dingen opvallen en deze toch wil mededelen. Ik ben blij dat je de moeite heb genomen om dit brood te ontwikkelen en te produceren. Wat opvalt is dat zodra je het brood uit de verpakking haalt de havervlokken over aanrechtblad en op de vloer vallen. Iedere keer weer opnieuw geeft dit behoorlijk wat rommel waarvan ik de functie van de vlokken niet begrijp. Het enige wat ik me zou kunnen voorstellen is dat het er leuk uitziet. Daarnaast valt het me op dat het brood erg… Lees verder »

Hallo , Ralf.

Super lekker brood je krijgt van mij een dikke 10.
Mijn vraag is , zou ik het brood laten snijden bij jumbo ,is het dan niet meer glutenvrij ???

Bedankt , Carine.

Beste Carine,

De snijmachine bij Jumbo snijdt ook glutenhoudend brood. Als je daar je brood laat snijden zouden er dus (heel weinig) gluten bij je brood kunnen komen.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Brood ligt inmiddels in het schap. Het zag er nogal niet aantrekkelijk uit. Toen ik het uit de zak haalde, viel het muntje: bleke buitenkant en goor ogende havermout op en om het brood. Daar kleeft een belangrijker probleem aan. Van het brood kan je nog hopen dat de gluten-look-alikes afgezwakt zijn in het lange desemproces. Van de alsnog toegevoegde havervlokken kan je dat niet en daarmee is het hele brood een no no. Als gluten hopeloos kleeft, dan zal dat met de gluten-look-alikes niet veel anders zijn. Het is immers een taai plakmiddel om zich tegen weer en wind… Lees verder »

Ik vind het echt waanzinnig lekker gewoon!! Wat fijn nou kan ik nog net als alle andere Hollanders een puur broodje eten. Geen eczeem op mijn huid of andere gepoespas met mijn darmen. Van mij krijg je een extra grote pluim Ralph.

wat een goed initiatief, eindelijk een brood dat, zoals de ingredientenlijst eruitziet, voor mij te verteren zou zijn. Ik las hierboven dat het aandeel kikkererwten (ook voor mij een voorzichtig zijn ingredient) 3,5 gram per 100 gram is, dat valt mee.

dus ik heb een broodje besteld bij Jumbo.

vraagje: Hoeveel vlozaad zit erin verwerkt?

P.S.
Ik snijd het brood meteen na aankoop en vries het in. Zo gedaan, geen probleem!

Hai Ralph,

Lekker brood, een uitkomst omdat mijn eigen baksel niet bepaald smakelijk uitviel! Mijn jongste zoon vond het meteen lekker. Zoals je zegt, het is zeer verzadigend en voor ons gewoon handig voor naar school of als wij geen rijpe bananen hebben o.i.d. om zelf een alternatief te bakken.
Geweldig initiatief! (Ook ik griezel als ik de ingrediënten-lijsten van glutenvrije producten lees) Overigens heeft onze dieetist mij op jouw brood attent gemaakt. Dank je wel!

Hartelijke groet,
Elly Andriessen

Hallo Ralph, Ook wij (gezin, 2 kinderen) zijn erg blij met het brood! We aten natuurlijk altijd al volkoren, maar hadden al langer de wens voor glutenvrij. Echter voldeden de bestaande broden niet aan onze wensen (te hoog suikergehalte, gistbrood, E-nummers, etc.). Dit brood doet dit wel! Bovendien ook nog eens biologisch, wat we sowieso zoveel mogelijk kopen. Alle kenmerken die we graag in een brood terug zien, zitten erin! We proberen uiteraard zoveel mogelijk te variëren met andere gezonde voedingsmiddelen, maar brood blijft soms toch gewoon lekker en handig! Dit vullen we uiteraard aan met veel groente en fruit.… Lees verder »

Eergisteren voor het eerst dit glutenvrije desembrood gekocht bij Jumbo.Het smaakt verrassend lekker en nog gezond ook, en ja, het is niet goedkoop, maar het is het zeker waard. Het andere yambrood vond ik erg droog smaken, het glutenvrije brood bij Albert Heijn weer erg plakkerig, dit is een verademing!

Ik heb geen Jumbo in de buurt ???? dat wordt omrijden ????

@Norrin, kan je het niet zelf snijden om in te vriezen?

Dat kan, maar vind ik erg bewerkelijk. Of misschien ben ik een beetje lui :). Ik snijd het brood nu door de helft en vries het in. Zo’n halve brood krijg ik wel op tijd op voordat het gaat rotten.

Je hebt gelijk, we lieten ons een oor aannaaien. Ik heb niets uitgeprint en ben naar de winkel gegaan waar 2 soorten Yam desembrood lagen: donkerbruin en lichtbruin. Er zat wel erg veel in, maar ik kocht het vooral om te proberen hoe het is. Op zich was het een geweldige verademing om simpelweg een paar (voorgesneden) boterhammen te smeren en daarna een verzadigd gevoel te hebben. Gezien wat er allemaal ingepropt is, was het geen optie voor dagelijks of wekelijks, maar heel handig voor als je keer weg moet en onderweg eten moet. Er was dus alleen lichtbruin en… Lees verder »

Ik kom net thuis met drie soorten en ik heb Ralph Moorman hoog zitten maar nu ik op de ingredientenlijst kijk voel ik me toch bedonderd. Ik had namelijk niet verwacht dat er in brood ontwikkeld door Ralph Moorman zoveel troep als drie soorten suiker zou zitten!
Zonde van mij geld want ik ga dit niet eten????

Ralph, mijn complimenten over dit brood! Ook namens mijn gezin! Dit zijn echte broodliefhebbers en ik moest jou persoonlijk (nou ja, op deze manier dan) de complimenten doorgeven.

Ik heb het laten snyden by de jumbo

Gewoon even zelf het brood even snijden en dan in de vriezer. Ik zou het niet door Jumbo laten snijden, als je tenminste het brood glutenvrij wil houden

JAAAAAA, Ralph wat goed! Eindelijk! Ik ga snel een Jumbo in de buurt zoeken en het proeven!

Super lekker brood…..erg blij mee…..
Heb voedselintoleranties, waardoor ik zelf alles maak.
Fijn dat ik nu af en toe een snee brood kan pakken……met ingrediënten die ik mag eten….geeft wat rust daar ik altijd bezig ben met boodschappen doen en eten bereiden……

Goed bezig!

Vraagje: is het bereid met rauwe kokosolie of ontgeurde?

Ik heb er twee gekocht. Wel duur, maar voedt goed. Vind het jammer dat het niet gesneden is, dan kan ik alles invriezen. Ga volgende keer vragen of de Jumbo het wilt snijden.

Het is lekker brood en vult goed

Het is idd lekker brood!!! ik heb wel nog vraagje, zitten daar geen maltodextrine of dextrose in? dank u
groeten uit Belgie..ik koop via glutenvrije webshop

Vanmorgen 2 broodjes gekocht! En tussen de middag meteen geproefd natuurlijk.. heerlijk brood, ik experimenteer al heel lang om een glutenvrij desembrood te maken en tot nu toe nooit gelukt! Proficiat:-D Ik vind het brood wel vrij prijzig, het is een klein broodje, maar ik begrijp dat het erg arbeidsintensief is + bio e.d. dus dat begrijp ik wel. En ik kan beamen wat je zegt, je zit zo vol!!
Ik bak zelf altijd glutenvrij/gistvrij platbrood op basis van naakthaver, maar het idee dat ik voor erbij een broodje kan kopen bij de JUMBO is echt heeel fijn!! Thankss!

hoelang is dit brood houdbaar? hoeveel dagen als het in de winkel ligt

en ingevroren , hoelang is het dan houdbaar?

Hoelang is dit brood houdbaar, ik weet dat er een houdsbaarheiddatum erop zit maar kwil graag verse kopen

Klopt, dit was mij ook opgevallen. Je moet de oranje verpakking hebben. Lag helemaal achteraan.

Wat jammer dat het brood niet gesneden is. Komt er misschien ook een gesneden variant?

Daarnaast staat op de zak een andere hoeveelheid voedingsvezels vermeld dan in de tabel hierboven.
Welke waarden zijn juist?

Bedankt! Ik hoop ook dat er in de (niet al te verre) toekomst ook een gesneden variant op de markt zal komen. 🙂

Ik hoop juist dat ie niet voorgesneden wordt in de toekomst. Ik vind het brood alleen lekker als ik het in hele dunne plakjes snijd, van ongeveer een halve centimeter. Ik ben erg blij met het (ongesneden) yam desembrood. 🙂

Volledig eens met Esma, jammer dat daar geen reactie op komt.
Er zit zelfs bakkersgist in. Nou gaat dit wel over de lichte en donkere meerzaden, helaas was er geen yam desem te vinden bij de jumbo alleen deze twee.

HALLELUJA!

Ik ben er gelijk achteraan gegaan of een jumbo bij mij in de buurt het verkoopt.. Nee dus! Gebeld met de klantenservice van Jumbo: die weten nergens van! Ze gaan het iig voor me uitzoeken.

jaaaa! wat super dat jumbo dit brood gaat verkopen. Ach die korstjes…….kan ik eindelijk zeggen dat mijn dochtertje die mag laten liggen 😉 . Kan niet wachten om het brood te proeven!

Dit brood klinkt fantastisch. Ik vind het alleen Jammer dat her zo duur is. Voor mensen met een gezin kunnen dit echt niet betalen:-(

dag, ik zou graag weten of het binnenkort bij de jumbo supermarkten te koop is of dat het speciaal besteld moet worden. vriendelijke groet, annie.

Waarom moet dit brood zo duur zijn?

Ik ben bij een van de mensen van de Hormoonfactor die Ralph op heeft geleid.
Je mag geen brood maar nu wel?
Hg Enneke de Roo

Is het nu al te koop bij Jumbo? Of elders?

in welke winkels is dit te vinden in belgie ?Hier gaat over winkel van nederland;

En waarom dan bakkerszout (met synthetische joudium) en niet ongeraffineerde zout?
Verder leuk initiatief natuurlijk!

Wow, dit brood klinkt geweldig! Alleen even een vraagje, gewoon voor de zekerheid. Aangezien dit een desembrood is, neem ik aan dat het ook heel lang de tijd heeft gehad om te fermenteren, zodat de fytinezuur en leticinen uit haver dan grotendeels zijn afgebroken (zoals je misschien wel al bekend is volgens westonprice richtlijnen)? Zo ja, dan heb ik idd de ideale glutenvrije brood gevonden voor mijn kinderen. 🙂 Ik kijk uit naar je reactie. 🙂
Groetjes,
Diana

Graag zou ik het percentage kikkererwtenmeel weten, dat verdraag ik namelijk niet goed…

Erg fijn dat er na jaren lang pogingen gedaan te hebben, eindelijk een goed brood ontstaan is.

Wel heb ik een vraag wat het fytinezuur betreft. De toegevoegde kikkererwtenmeel is rauw? Vooraf gekookt of geweekt (hoe lang, water ververst) en de haver?