lectines

Zijn lectines gevaarlijk? Hoog tijd voor wat nuance!

In dit artikel geef ik uitleg en mijn mening over lectines.

Wat zijn lectines?

Lectines zijn plantenstoffen die vooral zitten in granen, peulvruchten en aardappels. Vooral aan het soort lectine dat je terugvindt in rauwe bonen wordt een giftige werking toegeschreven.

Lectines worden ook wel anti-nutrienten genoemd, net als:

  • fytinezuur (granen, zaden, peulvruchten)
  • saponinen ( sojabonen, erwten, spinazie, tomaten)
  • oxaalzuur (rabarber, chocolade, bieten, bonen, spinazie, bessen, noten)
  • solanine (aardappel)
  • goitrogenen (koolsoorten, sojabonen)
  • exorfinen (gluten, melk, soja, spinazie)
  • tannines (wijn, thee, avocado).

Hoog tijd voor wat nuance

In de natuur is het survival of the fittest. Zo is het voor het voortbestaan van een dier- of plantensoort belangrijk dat zij zich kunnen verdedigen tegen belagers (eters). Zo kunnen dieren vluchten en vechten (met hulpmiddelen zoals nagels, hoorns en tanden). Planten kunnen dit niet, dus zij hebben een andere strategie. Planten kunnen zich beschermen tegen bijvoorbeeld insecten door giftige stoffen aan te maken die er voor zorgen dat de eter sterft of onvruchtbaar wordt. Een voorbeeld van zo’n stof is lectine. Er zijn meerdere van dit soort stoffen die planten aanmaken.

In de evolutie ontwikkelen planteneters en omnivoren ook weer systemen om bestand te zijn tegen een bepaalde hoeveelheid van deze stoffen. Risicospreiding op dit vlak is een van de redenen om gevarieerd te eten en niet eenzijdig één plantensoort op je menu te zetten. Dit zorgt voor balans in de natuur.

Door de Amerikaanse bestseller “the plant paradox” en sinds kort ook als Nederlandse vertaling “de planten paradox” staan lectines sinds kort in de spotlight als oorzaak van allerlei ziektes, aandoeningen, kwalen, mentale problemen en zelfs overgewicht. Na de hype van de documentaire “what the health” waarin dierlijke producten zo ongeveer de bron van alle kwaad zouden zijn krijgen in “de planten paradox” nu bepaalde planten de schuld. Het is hoog tijd voor wat nuance dus.

Wat is de werking van lectine?

Een eigenschap van lectine is dat het zich aan allerlei stoffen kan binden. Dit kan soms positief zijn bij bijvoorbeeld het binden van virussen en gifstoffen in het darmkanaal, en negatief wanneer gezonde stoffen of bloedcellen gebonden worden.

Is lectine giftig?

In principe is alles giftig als je er heel veel van binnen krijgt. Lectines zijn bij lagere dosering al giftig (vooral het soort in rauwe bonen) voor bijvoorbeeld insecten, maar hogere dieren en de mens zijn er beter tegen bestand. Wel kan de blootstelling aan eenzijdig veel lectinerijke voeding problemen geven bij mensen met een suboptimale darmwerking. Vooral over lectines en het “lekkende darm” syndroom wordt veel geschreven. Voor mensen die een goede darmwerking hebben is dit niet zo’n probleem.

In welke voeding zitten lectines?

Lectines zitten vooral in granen, peulvruchten en aardappels. We hebben het dan echter vooral over de rauwe onbewerkte grondstoffen. Door bewerkingen zoals goed doorkoken (verhitten) (1), fermenteren (zoals zuurdesem) (2) en laten ontkiemen (laten weken in water) (3) wordt het lectinegehalte sterk verminderd.

Ook worden sommige lectinesoorten in het spijsverteringstraject voor een groot deel afgebroken. Veel lectinerijke voeding ontgaat een of meerdere van deze bewerkingen. De lectinen in granen zijn redelijk hitteresistent, dus het is van belang dat bijvoorbeeld het broodbakproces veel tijd krijgt.

Het langzame aloude zuurdesemproces geeft dus het meest positieve effect. Het verwijderen van de vezels in granen (raffineren) verlaagt ook de hoeveelheid lectinen (zitten vooral in de vezels), dus zoals altijd zitten er aan nadelen van in dit geval geraffineerde voeding (snelle bloedsuikerstijging) ook voordelen voor sommige mensen die gevoelig zijn voor lectines en anti-nutriënten.

Mijn mening over het lectine dieet

Zoals je hebt kunnen lezen kunnen lectines (en andere anti-nutriënten) voordelen hebben in lage gehaltes en nadelen in te hoge gehaltes. Ik zie echter in de huidige tijd waarbij lectine-rijke grondstoffen vrijwel altijd zo bewerkt worden dat de gehaltes sterk afnemen geen risico’s voor gezonde mensen. Ik ben het dan ook absoluut niet eens met de inhoud van de “planten paradox” en dat lectines de missing link zijn voor iedereen die gezond wil blijven of worden. Het meest rationele basisadvies dat ik kan geven aan gezonde mensen is om gevarieerd te eten om risico’s te spreiden.

Daarentegen denk ik dat lectine in bepaalde gevallen wel interessant kan zijn als aandachtspunt in een breed leefstijladvies. Ik heb het dan over mensen met darmgerelateerde problemen, het “lekkende darm syndroom” en een overbelast immuunsysteem zoals bij bepaalde auto-immuunziektes. Daarbij zal lectine reductie zeker niet voor iedereen werken en altijd slechts een onderdeel zijn om te testen in een groter geheel.

Ir. Ralph Moorman

(6stemmen, gemiddeld: 3,00 van de 5)

Loading...

10
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
HannaMikeRobert AlbersmagAntonia Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Anita
Gast
Anita

Ik gebruik lecithine granulaat 98% met vitamine E dagelijks ivm verlaging cholesterol. Is tot raadzaam ja of nee?!

Gerda van Dijk
Gast
Gerda van Dijk

Het is raadzamer om uit te (laten) zoeken waarom je cholesterol verhoogd is.

Anita
Gast
Anita

Ik heb een erfelijk verhoogd cholesterol gehalte

Gerda van Dijk
Gast
Gerda van Dijk

Dan heb je er aanleg voor maar dan nog kan daar zeker een oorzaak voor zijn. De oorzaken hiervoor lopen nogal uiteen dus misschien is het handiger als je hiervoor naar een deskundige gaat. Dat kan hier niet even uitgezocht worden.

Mike
Gast
Mike

Wees blij. Cholestrol is een antioxidant. Een hoog cholestrol gehalte is goed voor je. Eet genoeg cholestrol producten zo en hoeft je lever niet te hardte werken om het zelf aan te maken. Laat je niet bang maken en zeker geen pillen slikken om te verlagen. Verdiep je je meer in cholesterol. Succes

Rob
Gast
Rob

Het artikel gaat over Lectine , niet over lecithine………

Antonia
Gast
Antonia

Rob, Dank je voor de uitleg, ook ik maakte die fout, nu ga ik uitzoeken wat het verschil is van lectine en lecithin

mag
Gast
mag

Wil je jouw bronnen vermelden? Dan kan ik zelf er dieper op in duiken.

Robert Albers
Beheerder
Robert Albers

Dag Mag, de bronnen zijn klikbaar en staan achter de cijfers 1,2,3 in de tekst.

Hanna
Gast
Hanna

Hoe zit het met pinda s. Is het rauw met rood jasje is gezond door de antioxidanten etc. Of juist weer bakken om de lectinen?

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox