Aandacht voor amalgaamvullingen

Auteur: Peter van Alphen | Reacties:

Amalgaamvullingen

Heb jij ook amalgaamvullingen maar ben je niet op de hoogte van de gevaren? Tandarts Peter van Alphen legt het uit.

Het giftige kwik

Kwik is een giftige verbinding en selenium is een zeer belangrijk mineraal wat het lichaam inzet om te ontgiften van kwik. Selenium is daarnaast ook nodig in het lichaam om inactief schildklierhormoon T4 om te zetten in werkzaam schildklierhormoon T3. Hierdoor zou kwik uit amalgaam (lekkende vullingen) dus de schildklierwerking kunnen verstoren.

 

Download online hormoontest

Zijn amalgaamvullingen gevaarlijk?

Gaatjes in tanden en kiezen worden al meer dan honderdvijftig jaar gevuld met amalgaam, een legering van onder andere zilver en kwik. Er is al vele jaren een discussie over de schadelijkheid van dit soort vullingen. Er zijn aanwijzingen dat amalgaamvullingen kwik kunnen lekken en op die manier voor gezondheidsklachten kunnen zorgen.

  • In sommige landen, bijvoorbeeld Zweden, Denemarken en Oostenrijk, is het gebruik van amalgaam al verboden.
  • In Duitsland mag het niet worden toegepast bij zwangere vrouwen en kinderen.
  • In Nederland is het gebruik van amalgaam nog wel toegestaan.

Amalgaamvullingen bestaan voor ongeveer 50% uit kwik. Kwik is een giftig metaal en metingen hebben aangetoond dat er kleine concentraties kwik uit de vullingen kunnen vrijkomen. Meestal zijn er geen aantoonbare acute gezondheidsklachten na een behandeling met amalgaam. Echter, op de lange termijn zouden er wel lichamelijke klachten kunnen optreden. Vaak zijn dit klachten waar een arts geen directe oorzaak voor kan vinden.

In combinatie met andere metalen die zijn toegepast, bijvoorbeeld goud of metaal van beugels of prothesen, kunnen er ook potentiaal verschillen ontstaan in de mond. Dit is een soort batterijwerking. Daardoor kan de hoeveelheid kwik die vrijkomt nog groter worden.

Er wordt op internet melding gemaakt van kwikvergiftiging, migraine, vermoeidheid, verhoogd risico op kanker, diabetes, etcetera. Hier heb ik geen ervaring meer en er is geen wetenschappelijk bewijs voor. Ook is er  geen bewijs gevonden voor serieuze perinatale consequenties van blootstelling aan amalgaam gedurende de zwangerschap.

Wat is de levensduur van amalgaamvullingen?

Lang, maar de levensduur van een vulling is vooral afhankelijk van de omvang van de vulling, en niet van het materiaal. Composietvullingen zijn als ze goed zijn aangebracht van min of meer gelijke sterkte. 1-vlaksvullingen die weinig worden belast kunnen heel lang mee, meer dan 10-15 jaar. 2-, 3- of meervlaks vullingen veel minder. Hoe groter en des te meer kauwbewegingen er over de vulling lopen, des te korter de levensduur.

Onderkenning door tandartsen

Veel tandartsen onderkennen dat het gebruik van amalgaam risico’s met zich mee kan brengen. Omdat er tegenwoordig steeds meer goede alternatieven te kiezen zijn, zoals de betere composieten en porseleinsoorten, wordt amalgaam steeds minder toegepast. Wel noodzakelijk dat de tandarts zich dan de vaak lastigere technieken eigen maakt.

De amalgaamvullingen die reeds in het gebit zijn aangebracht, kunnen prima worden vervangen door composiet of keramische materialen.

Composiet is een tandheelkundig vulmateriaal wat leverbaar is in tandkleuren en het bestaat uit atrix van kunsthars, een bindmiddel en een anorganische vulstof als kwartsglas, en dergelijke.

Vullingen uit keramisch materiaal zijn ook tandkleurig en worden buiten de mond vervaardigd, bijvoorbeeld door een tandtechnisch laboratorium of een freesmachine.

Belangrijk is wel dat als amalgaamvullingen vervangen worden, ze op de juiste manier worden verwijderd. Tijdens het uitboren van de vullingen komen namelijk amalgaamdeeltjes en kwikdamp vrij.

De Cofferdam techniek

Een veilige methode om dit uit te voeren is door het aanbrengen van een cofferdam. Hierbij wordt een rubber lapje over de mond gespannen, waarbij alleen de te behandelen tanden of kiezen door de lap steken en de rest van de mondholte en de slijmvliezen lekvrij is afgedekt.

Als de tandarts deze cofferdamtechniek goed toepast dan komen er nauwelijks amalgaamdeeltjes en damp vrij en kunnen er op een veilige manier fraaie esthetische restauraties worden vervaardigd.

Worden de kosten voor het vervangen vergoed?

Tandheelkunde zit niet in de basisverzekering, dus de kosten worden zoveel vergoed als de patiënt zelf heeft gekozen door middel van een aanvullende verzekering. Deze verschilt per pakket en per maatschappij.

Peter van Alphen
www.dentalcareclinic.nl

Deel de blog op:

Over de schrijver

Peter van Alphen studeerde tandheelkunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, is tandarts en docent voor de opleiding implantologie.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het is vreemd dat tandartsen in Nederland amalgaam mochten en mogen aanbrengen zonder enige voorlichting, maar een verwijderde amalgaam vulling niet bij het afval mag maar verplicht als gevaarlijk zwaar verontreinigd afval afgevoerd moet worden. Zonder je ooit goed voor te lichten heeft de tandarts dan chemisch gevaarlijk spul in je mond aangebracht. Een terechte waarschuwing tegen amalgaam dus. Voor een veilige verwijdering van amalgaam is meer nodig dan een “cofferdam techniek”. Bij het verwijderen van amalgaam komt meer gif vrij dan jaren in de mond gebeurt dus dat moet zorgvuldig gebeuren wat de reden is dat veel mensen geen… Lees verder »