Hypothyreoïdie behandeling (verdieping)

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Hypothyreoïdie behandeling

De blog over de trage schildklier wordt erg goed gelezen. Ter verdieping even wat extra informatie over dit onderwerp.

Behandeling trage schildklier

Op deze website heb ik het uitgebreid over hypothyreoïdie. Dat gaat vooral over de werking van de schildklier zelf en/of de omzetting naar het actieve hormoon T3 waar het mis kan gaan. Wanneer de schildklier niet goed functioneert zijn er allerlei symptomen te herkennen. Welke oorzaken er onder kunnen liggen én wat de remedie is kan je onder andere teruglezen in deze blog: basistips trage schildklier. Met deze basis kan je al veel resultaten behalen.

Download online hormoontest

Verdiepende tips hypothyreoïdie

Met deze tips wil ik je wat extra kennis meegeven die jij mogelijk kunt gebruiken bij het verminderen van jouw klachten.

Reverse T3

Misschien heb je wel eens ergens iets gehoord of gelezen over de reverse T3. Dit is een versie van T3 die wel affiniteit heeft voor de receptoren van T3, maar onwerkzaam is. Zo kunnen cellen in de lever , spieren en andere weefsels in het lichaam T4 omzetten in T3 maar ook in reverse T3. Dit gebeurt normaalgesproken in een bepaalde verhouding.

Er zijn echter leefstijlgerelateerde situaties waarin er relatief teveel reverse T3 geproduceerd wordt ten opzichte van T3, wat tot symptomen van een trage schildklier kan leiden. Voorbeelden hiervan zijn crash diëten, leververvetting, chronische stress en een overactief immuunsysteem (laaggradige ontsteking). Als dit heel lang aanhoudt kan het zijn dat het lichaam lange tijd teveel reverse T3 blijft aanmaken ook al is de oorzaak al weggenomen.

Er zijn complementaire artsen die in die situatie een klein beetje T3 tijdelijk voorschrijven om de reverse T3 van de receptoren te verwijderen om het proces te versnellen. Dit is echter niet echt een mainstream methode en vooral bekend in USA (Wilson protocol)(1).

Vrije T3

Om schildklierhormonen goed te laten werken is het van belang dat er voldoende T3 in de ‘vrije vorm’ door het bloed stroomt, wat wil zeggen dat het niet gebonden zit aan transporteiwit (thyroid binding globulin of TBG). Als er door een bepaalde reden teveel transporteiwitten voor T3 zijn, dan zal de vrije T3 lager door worden en dus de schildklierwerking verminderen. Het bekendste voorbeeld hiervan is de invloed van oestrogeen. Oestrogeen kan de productie van TBG verhogen, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van de anticonceptiepil met oestrogenen. Dit kan dus de schildklierwerking verminderen, omdat er minder schildklierhormonen in de vrije vorm zijn.

Resistentie schildklierhormonen

Ook resistentie voor schildklierhormonen komt voor. Dit is gelukkig zeldzaam en meestal genetisch van aard. Er bestaan genetische testen voor. De T4 is vaak een beetje aan de hoge kant terwijl er geen symptomen zijn van hyperthyroïdie. Soms is de T4 normaal en zijn er symptomen van een trage schildklier. In dat geval worden er wel schildklierhormonen voorgeschreven. Schildklierhormoon resistentie komt voor bij 1 op 40.000 mensen.

Goïtrogenen

Goïtrogenen zijn stoffen die in onze voeding zitten die de aanmaak van schildklierhormonen kunnen bemoeilijken. Zo remmen deze stoffen de werking van het enzym TPO (anti-TPO dus). TPO is het enzym dat helpt om jodium aan tyrosine te ‘plakken’ om T4 te maken. Goïtrogenen zijn voor mensen met een goed werkende schildklier niet zo’n probleem, maar voor mensen met de ziekte van Hashimoto die al een verhoogde anti-TPO hebben kan het een aandachtspunt zijn. Goïtrogenen kunnen afgebroken worden door verhitting dus het is dan zaak voeding die veel van deze stoffen bevat goed door te koken. Ook langdurige fermentatie breekt deze stoffen af. Voedingsbronnen die veel goïtrogenen bevatten zijn: soja-producten, raapzaadolie, koolsoorten en cassave.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties