Hashimoto diagnose

Auteur: Hormoonfactor

ellen tiben hormoonfactor trainer coachEllen Tiben: “Eet voornamelijk gluten-, soja-, en zuivelvrij. Er zou een sterke relatie zijn tussen glutensensitiviteit en Hashimoto.

Als kind had ik al allergieën en was ik astmatisch. Als ik griep kreeg, kreeg ik daar bronchitis en astma bij. Daarvoor heb ik vele prednisonkuren gehad. Ik gebruikte pufjes en moest vaak naar het Academisch Ziekenhuis voor onderzoeken. In mijn pubertijd deed ik veel aan sport, voornamelijk schaatsen. Ook rolde ik de modellenwereld in en kreeg automatisch te maken met voeding. Ik moest op bepaalde plaatsen afvallen van het modellenbureau (ook al was ik lang en slank) en ik deed dat. Nog niet wetende dat je door minder calorieën tot je te nemen, je schildklier enorm vertraagd! Ergens moet het rond die tijd zijn geweest dat mijn lichaam het enorm moeilijk heeft gehad. Nu denk ik ook dat het toen wel de aanleiding tot de ziekte van Hashimoto kan zijn geweest. Maar zeker weten doe ik het niet..

4 à 5 jaar geleden kreeg ik steeds meer vage klachten. Vooral de moeheid speelde parten. Zeker  voor mijn jonge leeftijd was dat niet normaal. Soms voelde ik me net een oud dametje. Mijn energie was niet meer te vergelijken van mijn energie toen ik 21 jaar was. Toen schaatste ik nog wedstrijden deed veel aan deze sport. Ik dacht dat het met mijn Pfeiffer, die ik ooit had, te maken zou hebben omdat men zei dat dat altijd in je lichaam zou blijven zitten. Dat was dus niet zo.

Ik ging zelf op speurtocht omdat ik bij mijn huisarts niet verder kwam. Ik voelde me niet serieus genomen en de huisarts deed mij overkomen alsof ik een aansteller was, een zeurkous. Met mij zou niets aan de hand zijn ik was nog jong dus dat kon niet. Hij kon ook niets ernstigs vinden. Mijn huisarts leek het daarom niet nodig om verder te kijken.

Eigenlijk hadden ze toen al een volledig schildklieronderzoek moeten doen: TSH, vrije T3 en vrij T4 en ook antilichamen tegen de schildklier. Helaas kijkt men in het reguliere circuit alleen maar naar TSH en de vrije T4-waarden. Een goed bloedonderzoek is daarom nodig. De testen voor Hashimoto zijn anti-thyroglobuline en anti-TPO. Deze testen had ik in het verleden in 2009 al gedaan. Ik ben daarna naar het gezondheidscentrum in Bunnik gegaan. Daar werd helaas niets met de uitslagen gedaan. Een reeks aan supplementen werd mij voorgeschreven die ik uiteindelijk zelf heb stopgezet omdat het financieel de spuigaten uit liep. En het deed niets voor hetgeen er aan de hand was.

Daarna was ik op advies van een vriendin naar een arts geweest, die tevens dezelfde lijst met uitslagen onder zijn neus kreeg. Ook daar was eigenlijk al duidelijk dat ik Hashimoto had, maar ook hij vertelde me er niets over. Ik kreeg alleen een dosis cortisol voorgeschreven die ook nog eens een vervelende bijwerking had.

Toen ik zelf de opleiding tot Trainer Hormoonfactor had afgerond,  wist ik dat er wel degelijk iets niet helemaal in orde was.

Op een gegeven moment woonde ik toevallig een lezing bij van mevrouw M. Zahavi. Zij heeft o.a. het boek ‘Bijnieruitputting’ van J. Wilson vertaald. Nadat ik bij deze lezing van mevrouw Zahavi was geweest, mocht ik eens op de koffie komen. Ik heb toen de lijsten met uitslagen meegebracht en ook zij concludeerde dat ik te veel anti-stoffen had en waarschijnlijk de ziekte van Hashimoto.

Na uitgebreid bloedonderzoek bleek ook mijn TSH-waarde enorm hoog. Dit betekende dat mijn schildklier veel te traag werkte. Bij Hashimoto ziet je immuunsysteem de schildklier als het ware als indringer en wil hem afstoten. Ook was mijn schildklier licht vergroot (ontstoken). Dit is nagekeken met een scan in het ziekenhuis. Doordat het immuunsysteem zich tegen de schildklier keert (de schildkliercellen), gaan deze cellen stuk, waardoor de schildklier steeds trager gaat werken. Dit proces verloopt zeer langzaam, zodat er steeds meer klachten ontstaan nadat de schildklier steeds minder hormonen afgeeft.

Ik weet nu als geen ander wat je te wachten staat bij de ziekte en wat er belangrijk is voor de behandeling van de ziekte van Hashimoto. Dat het vanaf nu alleen maar beter met me zal gaan. Hoe belangrijk een hormonale balans is. Dat ik het nu ook, in dit geval, goed op mezelf kan toepassen. Ik ben daarom blij dat ik 3 jaar geleden mijn leefstijl helemaal heb aangepast.

Eet voornamelijk gluten-, soja-, en zuivelvrij. Er zou een sterke relatie zijn tussen glutensensitiviteit en Hashimoto. De structuur van gluten zou erg lijken op het schildklierhormoon. Als men gluten consumeert, valt het immuunsysteem de gluten aan maar ook de schildklier. Een behandeling met bio-identieke hormonen kan ook nodig zijn om de schildklier goed in te stellen. Soms wordt ook LDN (Low Dose Naltrexone) toegepast.”

Ralph Moorman: “Het frappante is dat de ziekte van Hashimoto vooral voorkomt bij mensen met een bepaalde erfelijke aanleg en met andere auto-immuunziekten in de familie. De ziekte van Hashimoto komt veel voor, maar treft vooral volwassen vrouwen.

De schildklier maakt de volgende hormonen: T4 (thyroxine) en in mindere mate T3 (tri-jodothyronine), deze worden aan ons bloed afgegeven. Op deze wijze worden T4+T3 vervoerd naar de andere weefsels. Hoeveel schildklierhormoon er geproduceerd moet worden, wordt zelf door de schildklier geregeld samen met de hypofyse (klein orgaantje in de hersenen). De hypofyse geeft zo nodig TSH (thyreoid stimulerend hormoon) af. Schildklierhormoon heeft invloed op alle lichaamscellen en met name op de stofwisseling en het hartritme. Bij een zwangerschap is schildklierhormoon onder andere van belang voor de hersenontwikkeling van het kind.

Zorg bij het vermoeden van de ziekte van Hashimoto dat je terecht komt bij een goed behandelend arts. Die goede bloedtesten kan laten uitoefenen en alle schildklierwaarden laat meten.”

Overzicht hormoonfactor ervaringen

Lees hier de blog over de symptomen, testen en protocol voor: Hashimoto.

Lees hier het interview met internist-endocrinoloog Danielle Steenvoorden over Hashimoto klachten verminderen.

Abonneer
Laat het weten als er
115 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us