hashimoto klachten verminderen

Hashimoto klachten verminderen | Interview met internist-endocrinoloog

Auteur: Danielle Steenvoorden

10 vragen over Hashimoto aan internist-endocrinoloog Danielle Steenvoorden.

Internist-endocrinoloog

Danielle was werkzaam in een ziekenhuis, maar voelde dat ze niet de zorg kon bieden die ze voor ogen had om de patiënten goed te kunnen helpen. Ze wilde namelijk meer bieden dan alleen het medische en verder gaan dan alleen het bestrijden van symptomen, maar ook tegelijkertijd proberen de oorzaken aan te pakken met een meer integrale, leefstijlgerichte aanpak. Daarom heeft ze een opleiding gevolgd tot leefstijlcoach en volgt ze nu een opleiding tot arts integrale geneeskunde, waardoor ze nu mensen nog beter kan helpen vanuit haar eigen praktijk in Haarlem (aangesloten bij de Hormoonpoli van Barbara Havenith). Dit klinkt mij natuurlijk als muziek in de oren, dus ik heb haar benaderd voor een interview over haar mooie missie.

Groeten Ralph Moorman

Lees hier de blog over de symptomen, testen en protocol voor: Hashimoto.

10 vragen over Hashimoto

Wat was je missie toen je ging studeren voor internist met als specialisatie endocrinologie?

Ik heb de studie geneeskunde toen met name gekozen omdat ik graag mensen wilde helpen en dan vooral om gezonder te worden en zich zo beter te gaan voelen. Daarnaast wilde ik graag meer weten over hoe het lichaam en onze gezondheid in elkaar zitten. Dit vind ik ontzettend fascinerend. En de richting tot internist en endocrinoloog heb ik gekozen omdat ik de werking van hormonen in het lichaam het meest interessant vond.

Waarom voelde je je beperkt in de ziekenhuis setting wanneer je Hashimoto patiënten wilde helpen?

Ik merkte dat bij de meeste Hashimoto patiënten er meer speelde dan alleen de instelling van hun bloedwaarde, en ik was in meerdere opzichten (zoals tijd en onderzoeksmogelijkheden) beperkt om hier de aandacht aan te geven die ik nodig vond.

Wanneer en hoe ben je erachter gekomen dat de optimale aanpak van de Ziekte van Hashimoto meer is dan alleen medisch onderzoek doen en medicijnen voorschrijven?

Door me op het gebied van leefstijl en integrale/ functionele geneeskunde te verdiepen in de onderliggende relaties tussen verschillende leefstijlgebieden en Hashimoto danwel auto-immuunziekten in het algemeen. Van veel factoren zijn de relaties wetenschappelijk al aangetoond, echter is er nog weinig onderzoek met behandeling van grote patiëntengroepen gedaan om de mate van effect aan te tonen. Dit is 1 van de redenen waarom het nog niet tot de reguliere geneeskunde is doorgedrongen.

Naast een genetische aanleg voor Hashimoto zijn er allerlei mogelijke triggers die de kans dat deze genen tot uiting komen vergroten. Wat zijn de belangrijkste triggers volgens jou?

Stress en voeding, en daarnaast slaap en beweging.

Een eerste aanpak bij de ziekte van Hashimoto is het goed instellen van de schildklier(waarden) zelf. Daarmee is de auto-immuniteit nog niet verdwenen. Hoe is jou aanpak om ook het immuunsysteem mee te nemen?

Die aanpak is heel individueel, allereerst wordt middels vragenlijsten en een eerste consult van een uur gekeken naar waar de mogelijke triggers van iemand liggen. Vervolgens gaan we de voeding optimaliseren en voedingsintoleranties uitzoeken. Dit laatste kan met een bloedtest, of met een eliminatiedieet. Er kan een uitgebreid darmmicrobioomonderzoek gedaan worden, en vervolgens gericht met voeding, pre- en probiotica en supplementen de darmgezondheid verbeterd worden. We gaan aan de slag met slaap en circadiaans ritme en ik geef adviezen over de rol van beweging. En verder heb ik altijd aandacht voor stress en ontspanning, dit gaat om huidige stressfactoren, maar ook over een onveilige jeugd en doorgemaakte traumatische gebeurtenissen. En zo nodig krijgen mensen adviezen over ondersteunende supplementen. Ik ben geen orthomoleculair therapeut, maar supplementen zie ik als ondersteuning, waar de overige leefstijlaanpassingen vaak veel krachtiger zijn.

Kan Hashimoto in remissie komen door voeding en leefstijl interventie?

Een autoimmuunziekte zoals Hashimoto heb je in principe levenslang. Genezen is niet het doel, wel in remissie brengen. Ook als de ziekte in remissie is, kan deze later in het leven weer opvlammen. Sommige triggers zijn niet te vermijden, zoals een bevalling, de overgang, stress in de privé- of werksituatie etc., maar iemand kan wel leren om zijn triggers te herkennen en bij een opvlamming maatregelen te nemen om het snel weer tot rust te brengen. Zoals eerder beschreven is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar het effect van leefstijlmaatregelen in grote groepen patiënten, maar de ervaring in de praktijk laat zeker effect zien en ook de mechanismen van de triggers en de leefstijlinterventies zijn bekend.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten in voeding en leefstijl met betrekking tot de ziekte van Hashimoto?

Dat is voor iedereen verschillend en ook iets te uitgebreid om hier te beschrijven, maar in het kort kun je ook stellen dat veel factoren van onze huidige Westerse leefstijl meespelen, en dat teruggaan naar onze natuurlijke basis (natuurlijke voeding, voldoende beweging, goede slaap, weinig stress, vermijden van toxinen, weercontact met onze intuïtie) de rode draad is.

Meet jij de Hashimoto anti-stoffen anti-TPO en anti-TG en gebruik je deze waarden ook om het effect van een voeding- en leefstijlcoaching te monitoren?

Voor de diagnose Hashimoto zijn positieve TPO-antistoffen of thyreoglobuline-antistoffen nodig. Als iemand al een keer positieve anti-TPO had, adviseer ik geen anti-TG meer. Je kunt het vervolgen van de antistoffen wel gebruiken, maar ik adviseer dat niet standaard, uiteindelijk gaat het er vooral om of iemand zich beter voelt en minder klachten ervaart.

Stel dat iemand zich nog steeds niet fit voelt, terwijl de reguliere schildklierwaarden TSH en T4 goed lijken te zijn. Wat is jouw vervolgaanpak?

Als het iemand met Hashimoto is die schildkliermedicatie gebruikt, waarbij de bloedwaarden met medicatie in het normale gebied vallen: stap 1 is meestal optimaal instellen op T4 hormoon (vaak TSH rond de 1), stap 2 kan een proefbehandeling met cytomel (T3) zijn. Gelijktijdig kun je aan de slag gaan met aanpakken van de triggers en je moet altijd rekening houden met een bijkomende andere auto-immuunziekte (coeliakie, B12-tekort)

Hoe kan iemand zich aanmelden voor een consult of traject bij jou?

Consulten met mij zijn mogelijk via de Hormoonpoli. Ik huur een praktijkruimte in Haarlem. Vanwege onze werkwijze vallen wij buiten de basisverzekering. Binnenkort verwacht ik mijn registratie bij de AVIG, dan zal ik uit meerdere aanvullende verzekering vergoed worden. Meer info kan je lezen op www.hashimotospecialist.nl

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Danielle Steenvoorden is internist-endocrinoloog en leefstijlcoach met sinds 2021 een eigen praktijk (Hashimotospecialist). Studeerde aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid (Leefstijlcoach), Leiden University (Medicijnen), Wageningen University & Research (Moleculaire biologie).

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us