Wat is het beste middel tegen overgangsklachten?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Wat is het beste middel tegen overgangsklachten

Wat helpt tegen overgangsklachten zijn een aantal middelen. Maar welke is nu echt aan te raden?

Wat is het beste middel tegen overgangsklachten?

Sommige artsen doen niets, stellen gerust en vinden dat de klachten vanzelf over moeten gaan. Zo staat het nog steeds in de richtlijn van de Nederlandse huisartsen. Daarmee gaan huisartsen eraan voorbij dat 20% van alle vrouwen zeer ernstige overgangsklachten heeft die soms wel tien jaar of langer kunnen duren. Gelukkig zijn er steeds meer artsen die meedenken met hun client.

De reguliere arts kan medicatie voorschrijven om overgangsklachten (symptomen) te bestrijden zoals:

Download online hormoontest

Bloeddrukverlagers en antidepressiva

Vaak kiest de arts voor bestrijding van overgangsklachten zoals hoge bloeddruk en depressie met de vaak gebruikte symptoombestrijders en wordt niet voor hormonale preparaten gekozen. Soms worden dan bloeddrukverlagers en antidepressiva voorgeschreven, omdat deze klachten veel voorkomen en grote impact kunnen hebben.

Reguliere overgangshormonen (chemische oestrogenen)

Deze middelen bevatten natuurlijk oestrogeen (oestradiol) en een progestageen. Een progestageen is een hormoon dat is omgebouwd en lijkt op progesteron, maar het heeft net andere eigenschappen. Een progestageen komt niet voor in de natuur, daarom kan op de combinatie progestageen met oestradiol patent worden aangevraagd. Het is bewezen dat bij langdurig gebruik (hormonale therapie) de kans op borstkanker licht toeneemt. De kans op osteoporose neemt af, de kans op hart- en vaatziekten lijkt ook minder te worden.

Anticonceptie als de vrouw nog een cyclus heeft

De anticonceptiepil bestaat uit twee synthetische hormonen, een ethinylestradiol en een progestageen. Deze middelen zijn bedoeld om niet zwanger te worden, ze zijn veel sterker dan nodig voor het bestrijden van overgangsklachten. Bijwerkingen zijn heviger en komen vaker voor in vergelijking met overgangshormonen (1).

Bio-identieke oestrogenen (oestradiol) via de huid

Oestradiol is een bio-identiek hormoon, zoals de eierstokken zelf kunnen maken. Het wordt makkelijk afgebroken. Toediening in gelvorm via de huid voorkomt de eerste afbraak in de lever. 95% wordt meteen afgebroken bij slikken. 

Bij toediening via de huid is dus een veel lagere hoeveelheid nodig. Er is dan geen hogere kans op trombose zoals bij slikken. In Nederland kan dit door het plakken van hormoonpleisters (lees oestrogeenpleisters), binnenkort komt er ook een spray uit.

Oestrogeen via de huid kan goed worden gecombineerd met progesteroncapsules om te slikken. Bio-identiek progesteron bevordert enorm de slaapkwaliteit. Bovendien is het door wetenschappelijk onderzoek aannemelijk gemaakt dat de combinatie oestradiol via de huid met progesteron slikken de kans op borstkanker niet verhoogd, het is goed voor de botdichtheid en de kans op hart- en vaatziekten wordt minder.

Let op: Oestrogeen zorgt voor celdeling en progesteron voor celafsterving (apoptose). Om de kans op de groei van bepaalde kankersoorten zoals borstkanker bij het smeren van oestrogenen te verminderen, is het verstandig ook de tegenhanger progesteron te smeren. Dat de kans op kanker een klein beetje groter wordt is eigenlijk alleen aangetoond bij chemische oestrogenen.

Laat je alleen behandelen door een specialist/ gynaecoloog. Dit voor goede hulp en advies op dit vlak. Het is zelfs mogelijk naast bio identieke hormonen soms ook chemische varianten te gebruiken bij hevige klachten. Ook DHEA en testosteron worden soms voorgeschreven als er sprake blijkt van een tekort. Maatwerk is hier vereist (2).

Bio-identieke progesterongel / Utrogestan in pilvorm

Ook is de verhouding tussen oestrogeen en progesteron van belang. Na de menopauze is er geen eisprong en dus zal progesteron geen pieken meer vormen en beduidend lager zijn. De rol van de bijnier in de aanmaak van progesteron wordt nu een stuk groter. Het is dus van belang een bijnieruitputting te voorkomen omdat het progesteronlevel dan nog lager wordt. Burn-out en menopauze gaan niet goed samen. Het verhogen van de progesteron kan oestrogeendominantie en klachten verminderen. Hiervoor kunnen de volgende middelen ingezet worden van licht naar sterk:

  1. Bio-identieke progesterongel: Ik raad aan dit te laten voorschrijven door een arts na uitgebreide intake (zoals bij de Hormoonpoli) en niet zelf bestellen op internet.
  2. Utrogestan in pilvorm: Dit is bio-identiek en werkt sterker dan progesterongel.

3 tips:

  1. Blog: “Welke testen met betrekking tot de overgang bestaan er?”
  2. Blog: “Wat zijn de fases van de overgang?
  3. Blog: “Wat is de beste behandeling van overgangsklachten?”

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Is het ook in orde om na de overgang, op bijvoorbeeld 63 jarige leeftijd nog de bio-identieke hormonen te gebruiken in lichte hoeveelheid. Nl ik gebruikte die sinds 10 jaar en moest stoppen. Ik heb nu weer klachten terug en lees nu dat niet uit onderzoek blijkt dat bio identiek oestrogeen de kans op borstkanker vergoot. Dat is wel de reden waarom ik moeat stoppen.

Hallo Marieke,

Ik gaf onderstaand antwoord ook bij iemand anders, onder een andere blog over de overgang:

Heb je ook geprobeerd om te leven volgens de Hormoonfactor? Bij mij verdwenen heel veel klachten, en ook vrij snel, nadat ik mijn leefstijl op deze manier veranderd had. Ik ben nu 62 jaar en leef ruim 13 jaar op deze manier en voel mij een heel stuk beter dan daarvoor. Ik ben ook rond mijn 45ste in de overgang gekomen.

Misschien ook iets voor jou?