Wat is de beste behandeling van overgangsklachten?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Wat is de beste behandeling van overgangsklachten

Wat is er te doen tegen overgangsklachten?Je kan zelf aan de slag met je leefstijl te verbeteren en ter aanvulling supplementen nemen.

Zelf behandelen? 8 belangrijk tips!

Het is opvallend dat bij veel natuurvolkeren en mensen die in de natuur leven de menopauze en de bijbehorende klachten nauwelijks bekend zijn. Het is sowieso dus aan te bevelen dicht bij de natuur te blijven, qua voeding en verdere levensstijl.

  1. De basis hormoonfactor voeding kan al veel effect hebben. Eet voeding die rijk is aan groenten (liefst 500 gram), vis, ei, noten, zaden en olijfolie. Het is belangrijk dat oestrogeen via een gunstige route afgebroken wordt in de lever (een goede balans tussen 2-oh dan 4-oh en 16-oh vermindert vrouwenklachten). Hierbij kan een grote portie groenten helpen en regelmatig koolsoorten op het menu zoals broccoli. In broccoli zitten de stofjes DIM en indol-3-carbinol (ook als supplement inzetbaar) (9)
  2. Zorg voor een stabiele bloedsuiker om stemmingswisselingen te voorkomen of verminderen
  3. Zorg dat de insulinegevoeligheid van de insulinereceptor goed is (geen insulineresistentie(6)
  4. Zorg voor een goede darmwerking door uit te zoeken welke voeding je goed kun verteren en verdragen (7)
  5. Verlagen van het vetpercentage en de verminderingen van laaggradige ontstekingen hebben een stabiliserend effect op de vrouwelijke cyclus (8)
  6. Verminderen oestrogeendominantie
  7. Naast de voeding is ook de reductie van stress ontzettend belangrijk (cortisol kan de werking van progesteron verslechteren). Stress kan overgangsklachten verergeren, de overgangsklachten kunnen de slaap bemoeilijken en zo kun je in een negatieve spiraal terecht komen (10). Sommige overgangsconsulenten hebben hier hun expertise van gemaakt als natuurlijk middel tegen opvliegers.
  8. Naast deze basisaanpak die eigenlijk voor iedere leeftijd optimaal is, zijn er ook een aantal symptoombestrijders om in te zetten (op oestrogeen- en progesteronniveau), vooral wanneer de klachten zeer heftig zijn. Het verminderen van schommelingen in oestrogeen zijn op meerdere manieren te beïnvloeden met medicijnen en supplementen van licht naar zwaar. Doe dit altijd in overleg met een deskundige op het gebied van overgang en suppletie.

Natuurlijke middelen

Ter aanvulling kan je deze supplementen nemen:

  1. MACA: maca is een superfood die als adaptogeen kan werken, wat wil zeggen dat het de pieken en dalen in het oestrogeen wat kan afvlakken. Bij sommige vrouwen vermindert dit de klachten, maar zeker niet alle (11).
  2. Fyto-oestrogenen: fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die op oestrogeen lijken, maar die een beduidend zwakkere werking hebben. Fyto-oestrogenen komen van nature voor in onder andere soja, hop en rode klaver. Bij overgangsklachten gaat het vooral om hoog geconcentreerde fyto-oestrogenensupplementen die een effect kunnen genereren (12) (13). Bij een hoog oestrogeen kunnen ze de receptoren voor oestrogeen blokkeren en bij een laag level van oestrogeen kunnen fyto-oestrogenen de oestrogene werking juist versterken. Ook door deze stoffen wordt dus het oestrogeenlevel stabieler en na de overgang vaak net iets hoger. Een klein deel van de vrouwen heeft darmflora in haar darm die fyto-oestrogenen om kan zetten in sterkere oestrogenen. Het werkt dus lang niet bij iedereen.
  3. Andere vaak gebruikte supplementen zoals teunisbloemolie, zilverkaars, salie, agnus castus, sint janskruid, magnesium, vitamine D en E of homeopathische middelen (niet mijn expertise)

Download online hormoontest

Hormoonsuppletie

Sommige artsen werken ook met hormonale vervanging tijdens en na de overgang. Dit kunnen zowel chemische hormonen zijn als bio-identieke hormonen. Bio-identieke hormonen zijn geen natuurlijke hormonen. Ze zijn gemaakt in een laboratorium, maar ze zijn chemisch wel hetzelfde als de hormonen die vrouwen zelf aan maken. Dit valt wel vaak onder symptoombestrijding om overgangsklachten te verhelpen. Met voeding, leefstijl en supplementen kun je vaak veel klachten verminderen, al kun je de menopauze onmogelijk terugdraaien natuurlijk.

Tips:

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties