Wat zijn de fases van de overgang?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Wat zijn de fases van de overgang

Regelmatig krijg ik de vraag: Hoever ben ik in de overgang? In de overgang zijn er vier fases gedefinieerd. Sommige vrouwen kunnen het verschil goed merken in welke levensfase ze zitten, anderen niet.

Hoe weet je in welke fase van de overgang je zit?

De 4 verschillende fases van de overgang (1):

  1. Allereerst is er de fase voor de menopauze die pre-menopauze (nog geen klachten) genoemd wordt.
  2. Daarna de peri-menopauze (beginnende klachten).
  3. Dan de menopauze zelf.
  4. Als laatste de post-menopauze.

Hieronder een korte uitleg met de meest voorkomende signalen opgesomd. Het is zeer moeilijk om met testen te bepalen in welke fase van de overgang je zit om vervolgens een fase gerichte behandeling te kunnen geven.

Download online hormoontest

Pre-menopauze

In de premenopauze treden voor veel vrouwen nog geen duidelijke overgangsklachten op terwijl de eerste hormonale veranderingen als sluimerend ontstaan. De cyclus wordt vaak wat korter en de kans op zwanger worden neemt af. Gemiddeld komen vrouwen rond hun 40e levensjaar in deze fase. Soms zijn er mentale en psychische klachten zoals snel geïrriteerd zijn en moodswings die je niet meteen aan de overgang linkt.

Peri-menopauze

In de peri-menopauze wordt de menstruatie en cyclus duidelijk onregelmatig en veel klachten van hormonale schommelingen ontstaan zoals opvliegers. De klachten zijn meestal nieuw voor de vrouw en dat maakt menstruatieklachten en overgangsklachten extra vervelend. De peri-menopauze begint rond het 47e levensjaar gemiddeld en vind ook in het jaar (tot zelf 4 jaar) na de menopauze plaats.

Menopauze

De menopauze is gedefinieerd als de laatste menstruatie. De laatste cyclusronde is dan geweest (laatste follikelrijping, onvruchtbare fase). Er kunnen nog wel bloedingen zijn na de menopauze, maar dat zijn geen menstruatiebloedingen. Je weet eigenlijk pas een jaar na de menopauze met terugwerkende kracht dat je in de menopauze bent en dat het geen ‘vals alarm’ was. De eierstokken maken beduidend minder vrouwelijke geslachtshormonen aan (geen groeiende folikkels, geen eisprong en geen geel lichaam ontstaat).

Post-menopauze

De postmenopauzale fase is de fase na de menopauze. In deze fase treden bij veel vrouwen nog overgangsklachten op vanwege de veranderde hormoonhuishouding en dat kan nog vele jaren duren.

3 tips

  1. Blog “Welke overgangsklachten test kan ik doen?”
  2. Blog “Wat is de beste behandeling van overgangsklachten?”
  3. Blog “Wat is het beste middel tegen overgangsklachten?”

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties