Welke overgangsklachten test kan ik doen?
Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:
Welke test kan je doen met betrekking tot je overgangsklachten? Hierna een uitleg over de 3 verschillende categorieën (bloed-, speeksel-, urine- en symptomencheck).
Bloedtest, speekseltest en urinetest
Om te achterhalen of je in de overgang bent kan best lastig zijn. De arts of menopauzekliniek (menopauzepoli) meet de hoeveelheid van hypofysehormoon FSH (follikel stimulerend hormoon) normaal gesproken die langzaam gaat stijgen in het begin van de overgang, maar pas echt een duidelijke verhoging laat zien na de menopauze (bloedwaarde blijvend hoger dan 30mle/ml). Zo zijn symptomen en duidelijke overgangsklachten dus zeer van belang bij een vroege diagnose, omdat de FSH-meting niet altijd uitsluitsel geeft (positief of negatief, 1).
Zelftest
Er zijn ook zelftesten op de markt om de FSH waarde in de urine te meten en er zijn ook online testkits te koop om speeksel naar het laboratorium te kunnen sturen. Zowel urine- als speekseltesten zorgen er niet voor dat je met zekerheid kunt vaststellen waar je zit in de overgang, net als de bloedtesten bij de arts. Echt betrouwbaar zijn ze dus als overgangs- en menopauzetest niet te noemen, als je symptomen van overgangsklachten niet meeneemt in de diagnose.
Vragenlijst, app’s en symptoomherkenning
Naast speeksel-, urine en bloedtesten kun je op internet ook allerlei vragenlijsten met symptomen invullen en er zijn apps om meer duidelijkheid te geven. Vaak weet een vrouw kijkende naar de symptomen dan al dat ze in de overgang is.
Let op: Het meten van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron is tijdens de overgangsjaren vaak misleidend, omdat de overgangstest een momentopname is terwijl de hormonen nog alle kanten op kunnen gaan.
3 tips:
Deel de blog op:
Over de schrijver
Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).