Wat is een voedselintolerantie?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Wat is een voedselintolerantie

In twee andere blogs leg ik je uit wat een voedselallergie en een voedselovergevoeligheid is. Hieronder de uitleg voor voedselintolerantie.

Wat is een voedselintolerantie?

Een voedselintolerantie staat voor een verteringsprobleem waardoor een stof onvoldoende opgenomen wordt in het bloed. Bacteriën in de dikke darm gaan hier vervolgens mee aan de haal waardoor je klachten krijgt (1).

Download online hormoontest

Wat zijn de symptomen?

 • Buikpijn (prikkelbaar darmsyndroom, buikkrampen)
 • Diarree
 • Hoofdpijn (migraine)
 • Huidproblemen (eczeem, acne, rosacea, netelroos)
 • Luchtwegproblemen (benauwd, hoesten, kortademig, niesen)
 • Misselijkheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Vermoeidheid
 • Winderigheid (richting flatulentie: overmatige gasvorming)

Een voedselintolerantie kan komen door een tekort aan verteringsenzymen om de stof af te breken of door een tekort aan transporteiwitten in de darmen die voor een goede overdracht naar het bloed moeten zorgen. Zo ben je bijvoorbeeld lactose intolerant als je onvoldoende van het enzym lactase aan kunt maken. fructose intolerant als je onvoldoende fructose kunt opnemen vanuit de dunne darm door een tekort of afwijkingen aan het glut-5 transporteiwit. Ook kan er histamine intolerantie of intolerantie voor bepaalde e-nummers (additieven) voorkomen.

Vaak is er sprake van een drempelwaarde of tolerantiegrens waarboven de inname van de betreffende stof moet komen om merkbare klachten te geven. Deze limiet is bij iedereen anders. Een uitzondering hierop is Coeliakie (gluten-intolerantie). Dit is een auto-immuunziekte waarbij er een zeer lage drempelwaarde is van de inname van gluten waardoor sporen en kruisbesmetting soms al hevige klachten kunnen geven.

Welke test kan je doen?

Bij voedselintolerantie wordt vaak gebruik gemaakt van een eliminatiedieet. Ook het FODMAP-dieet dat bij prikkelbaar darmsyndroom gebruikt wordt is een eliminatiedieet.

Veel voorkomende soorten

In onderstaande blogs lees je meer over wat de huisarts doet maar ook wat je zelf kunt doen. Veel voorkomende voedselintoleranties waar ik met de hormoonfactor rekening houd betreffen:

 1. Gluten intolerantie
 2. Lactose intolerantie
 3. Histamine intolerantie

Lees hier de twee bijbehorende blogs:

 1. Wat is een voedselallergie?
 2. Wat is een voedselovergevoeligheid?

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties