Wat is een voedselovergevoeligheid?

Auteur: Ir. Ralph Moorman

voedselovergevoeligheid

In twee andere blogs leg ik je uit wat een voedselallergie en een voedselintolerantie is. Hieronder de uitleg voor voedselovergevoeligheid.

Wat is een voedselovergevoeligheid?

Naast allergie en intoleranties bestaan er ook andere vormen van reacties van het immuunsysteem op voeding. Dit worden ook wel sensitiviteiten genoemd, zoals glutensensitiviteit of immuunreacties waarbij de antistof IgG ontstaat.

IgG reacties ontstaan vaak wanneer de darmwand niet optimaal functioneert door een verhoogde doorlaatbaarheid. Dit wordt ook wel hyperpermeabele darm of ‘lekkende darm syndroom’ genoemd. Door de te grote doorlaatbaarheid komen er te grote deeltjes in het bloed terecht waar het immuunsysteem op reageert. In dat geval kunnen dat stoffen zijn die afkomstig zijn van de meest uiteenlopende voedingsbronnen.

De oorzaak van de verhoogde doorlaatbaarheid van de darm ligt echter vaak ergens anders. Hyperpermeabele darm wordt steeds vaker meegenomen in onderzoek naar auto-immuunziekten en andere immuniteitsproblemen, zoals:

 • Alopecia areata
 • Colitis ulcerosa
 • Endometriose
 • Jicht
 • Lichen planes
 • Lipoedeem
 • Lupus
 • Multiple sclerose
 • Psoriasis
 • Reuma
 • Schildklierproblemen zoals Hashimoto en Graves
 • Spierziekten
 • Vitiligo
 • Ziekte van Crohn
 • En vele anderen

Download online hormoontest

Welke voedingsstoffen komen er vrij?

Daarnaast kunnen bij een ‘lekkende darm’ (leaky gut) ook meer stoffen in het bloed terecht komen die het zenuwstelsel en de hersenen kunnen verstoren. Deze morfineachtige stofjes worden ook wel exorfinen genoemd en kunnen mogelijk mentale problemen zoals ADHD, autisme, dyslexie en depressie verergeren.

Oorzaken toename in huidige maatschappij

De exacte redenen van het steeds vaker voorkomen van voedselovergevoeligheden zijn niet wetenschappelijk uitgezocht, maar het is geen rocketscience te concluderen dat de huidige voeding en leefstijl hier een aandeel in zal hebben. Zo eten en leven we totaal anders dan we van nature gedaan hebben, waardoor ons immuunsysteem het zwaar te verduren heeft. De kans dat een overbelast immuunsysteem fouten maakt zal waarschijnlijk groter zijn.

Meer over het immuunsysteem en de invloed van leefstijlfactoren zoals overgewicht, suiker (diabetes) en chronische stress lees je in mijn blog over ‘weerstand verhogen’.

Veel voorkomende soorten

Hieronder lees je meer over wat men een arts doet qua testen en behandelingen. Maar ook wat je zelf kunt doen met voeding, ontspanning en beweging.Veel voorkomende overgevoeligheden waar ik met de hormoonfactor rekening houd betreffen:

 1. Glutensensitiviteit
 2. FODMAPS, fructanen en exorfinen

Lees hier de twee bijbehorende blogs:

 1. Wat is een voedselallergie?
 2. Wat is een voedselintolerantie?

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
9 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties