Wat is een voedselallergie?
Auteur: Ir. Ralph Moorman

In twee andere blogs leg ik je uit wat een voedselintolerantie en een voedselovergevoeligheid is. Hieronder de uitleg voor voedselallergie.
Wat is een voedselallergie?
Bij een voedingsallergie is er een reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof (eiwitten) in een voedingsmiddel, terwijl dit eigenlijk voor onze afweer en veiligheid niet logisch en zelfs onterecht is.
Deze allergische reacties kunnen op allerlei manieren plaatsvinden bij personen die gevoelig zijn voor het betreffende allergeen. Als het lichaam antilichamen aanmaakt (IgE) tegen deze voedingsallergeen ontstaan er symptomen (1).
Wat zijn de symptomen?
Meestal ontstaan er problemen op het niveau van de:
- Huid (roodheid, jeuk)
- Luchtwegen (benauwdheid, hoesten, slijmvorming)
- Spijsverteringsstelsel (buikpijn)
Bekende voedselallergieën zijn kippenei-allergie, melkallergie (het eiwit caseïne), pinda-allergieën, soja-allergie en tarwe-allergie.
De Europese wetgeving heeft veertien stoffen als allergeen benoemd, die ook op de verpakking van een levensmiddel moeten staan, namelijk eieren, glutenbevattende granen (tarwe, rogge, spelt, haver), lupine, melk (inclusief lactose), mosterd, noten, pinda, schaaldieren, selderij, sesamzaad, sulfiet, soja, vis en weekdieren.
Er bestaan ook kruisallergieën waarbij er geen reactie is op het primaire allergeen, maar op een stof die er op lijkt. Dit kan gaan over voedselcomponenten, maar ook over niet voedsel gerelateerde kruisallergie zoals voor pollen bij hooikoorts (bijvoorbeeld nachtschade en graspollen).
Testen op voedselallergie
Dat gaat via de specialist met een provocatietest. Vraag aan je huisarts voor uitleg en verwijzing.
Veel voorkomende soorten
In deze blogs lees je meer over wat de specialist doet maar ook wat je zelf kunt doen met leefstijl. Veel voorkomende voedingsallergieën waar ik met de hormoonfactor rekening houd betreffen:
Lees hier de twee bijbehorende blogs:
Over de schrijver
Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).