Glutenvrij eten voor beginners

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

glutenvrij eten voor beginners

Gezond en lekker glutenvrij eten is voor beginners makkelijk te implementeren. Ik deel hier recepten en geef tips!

Waarom glutenvrij eten?

Al sinds begin 2004 zag ik (en vele andere therapeuten) hoe groot de effecten kunnen zijn van het schrappen van glutenbevattend voedsel op onze gezondheid.

De voordelen

Zonder gluten eten heeft vaak positieve effecten bij:

 • Huidklachten
 • Darmklachten
 • Luchtwegklachten
 • Vermoeidheidklachten
 • Concentratieklachten
 • Ontstekingsklachten
 • En zelfs sommige auto-immuunziekten zoals Hashimoto, reuma, MS, psoriasis, Crohn en Colitis Ulcerosa.

Ook voelen veel mensen zich beduidend fitter. Dit waren vreemd genoeg mensen die niet de auto-immuunziekte coeliakie hadden, waarbij je vanuit medische redenen zelfs al met sporen van gluten rekening moet houden. Toen was dat nog experimenteel, maar inmiddels bestaan er zelfs wetenschappelijke termen die dit fenomeen beschrijven: Glutensensitiviteit (of tarwe-sensitiviteit) en overgevoeligheid voor FODMAPs (fructanen).

Hoe lang het duurt voordat je resultaat merkt is bij ieder persoon anders.

Meer info:

Gezond glutenvrij eten voor beginners

Is het nog allemaal nieuw voor je en heb je geen flauw idee wat je wel en niet mag eten? At je in de ochtend altijd een boterham? Bestond je avondmaaltijd vaak uit pasta? Geen nood! Met een paar aanpassingen kan je gewoon lekker eten.

Wat mag je wel en niet eten?

Op de website glutenvrij.nl zie je een schema met een voorbeeld voedingslijst.

Over deze producten krijg ik regelmatig de vraag of ze wel/ niet glutenvrij zijn.

 • Deze producten zijn NIET glutenvrij: brood, cornflakes, couscous, gistextract, maltodextrine, speltbrood (alles met spelt), tarwezetmeel.
 • Deze producten zijn WEL glutenvrij maar raad ik alsnog af (rijk aan suiker, zuivel of verkeerde vetten): chocolade, friet (patat), ijs, kaas, koffiemelk, room.

Download online hormoontest

5 tips voor op reis

 1. Geef bij het boeken van je vlucht aan dat je een glutenvrij dieet wenst. Dat voorkomt een opgeblazen gevoel en andere klachten in die iets te krappe stoel.
 2. Geef bij het boeken van je hotel aan dat je geen gluten mag eten en je krijgt een ander ontbijt en diner. Dat scheelt weer een dagje verkeerde ontlasting en andere ellende.
 3. Bezoek je een restaurant? Vaak staat er op het menu wat wel of niet glutenvrij is, en anders: gewoon vragen naar de mogelijkheden en vraag door. Zeker wanneer je coeliakie hebt moet iedereen op scherp staan om kruisbesmetting en “glutenfoutjes” te voorkomen.
 4. Zorg dat je tijdens het reizen glutenvrije tussendoortjes bij je hebt zodat de verleiding minder wordt om ergens te gaan snacken.
 5. Zit je op het terras in de zon, heb je dorst én zin om alcohol te drinken? Kies dan voor wijn (of nog beter: wodka spa rood)  in plaats van bier.

11 tips tijdens het uiteten

 1. Ga niet met honger de deur uit. Honger jezelf niet de hele dag uit omdat je ’s avonds op restaurant gaat. Als je met een lege maag aan je avond begint, zal je niet de meest gezonde keuzes maken. Je krijgt dan net meer zin in een zware maaltijd om dat hongergevoel de mond te snoeren.
 2. Eet ’s ochtends en ’s middags zoals op andere dagen, ook als je ’s avonds uit eten gaat. Eet kort voor je restaurantbezoek nog een kleine gezonde snack zoals een handvol noten of rauwkost met humus.
 3. Vermijd fastfoodrestaurants. In dit soort restaurants is het moeilijk een goed alternatief te vinden. Pasta’s, pizza’s en hamburgers zitten vol geraffineerde koolhydraten en lege calorieën.
 4. Bij visrestaurants, Griekse-, Franse-, Japanse- en Midden-Oosterse restaurants zijn er genoeg mogelijkheden. Bekijk indien mogelijk vooraf al even de menukaart voor je een restaurant uitkiest.
 5. Als je buiten de deur ontbijt of luncht neem dan liever geen muffins, pannenkoeken, brood, croissants, toast, muesli en zoet beleg.
 6. Probeer vooral de snelle koolhydraten te vermijden en beperk de verleiding. Vraag aan de ober om geen mandje met brood op de tafel te plaatsen. Een goed aperitiefhapje zijn bijvoorbeeld olijven.
 7. Saladedressings bevatten vaak suiker, transvetten en omega 6-rijke oliën. Vraag om een eenvoudige dressing van olijfolie en azijn en vraag om deze dressing apart te serveren. Dan kies je zelf hoeveel dressing je toevoegt.
 8. Ook sauzen bevatten naast suiker vaak gluten, zuivel of andere toevoegingen. Vraag naar de ingrediënten van een saus of vraag bij twijfel het gerecht zonder saus.
 9. Soep lijkt een goede keuze, maar vaak wordt deze gemaakt op basis van bouillon die smaakversterkers bevat. Dat zorgt ervoor dat je honger- en verzadigingsgevoel ontregeld geraakt waardoor je makkelijk gaat overeten.
 10. Kies pure gerechten zoals onbewerkte (en ongepaneerde) vis, kip of rundsvlees. Vraag als bijgerecht om (zilvervlies)rijst of gekookte aardappelen in plaats van frieten, pasta of aardappelgratin. Bij veel restaurants kan je ook een extra portie groenten bestellen.
 11. De porties in een restaurant zijn ook vaak groter dan wat je thuis zou eten, waardoor je haast ongemerkt toch te veel eet. Je kan in plaats van een voor- en een hoofdgerecht 2 voorgerechten bestellen. Zo ga je ook niet met een opgeblazen gevoel van tafel.

Kies het juiste glutenvrije brood

Een van de meest besproken producten is brood. Er zijn zoveel verschillende soorten ‘gezonder’ brood dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik heb Ik heb me verdiept in zuurdesembrood dat veel voordelen heeft ten opzichte van andere broodsoorten.

Meer info:

Veel glutenvrije recepten

Inspiratie nodig? We bieden zowel gratis als betaald recepten aan, allen lactosevrij, suikervrij en glutenvrij (ontbijt, lunch en diner).

 • E-book hormonen in balans €0
 • PDF hormoonbalansdieet €4,95
 • Boek de hormoonfactor €24,95

Meer info: Glutenvrije recepten

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ff voorstellen, naam is Janet. Ik heb pancreasinsufficieëntie en SLE met als wagonnetje sjögren. Mijn dieet is daardoor erg zwaar. Ook heeeeel erg duur. Ik lees veel op ‘t internet over glutenvrij eten maar bijna nergens over zetmeelvrij eten.
Dat mis ik ook op deze site. Het zou een hulp voor me zijn als jullie dat hier nog toe kunnen voegen. Al weet ik niet of dat technisch mogelijk is. Vriendelijke groet.

Hoi Jannette,
Dank voor je interesse!
Je kan even op de website van ahealthylife en puurmieke kijken. Denk dat daar meer over dit onderwerp te vinden is.
Groetjes