gezond eten

Gezond eten

Wil je gezond eten? Hier lees je welke vetten, koolhydraten en eiwitten gezond zijn en welke je beter kan laten staan.

Gezond eten doe je zo:

1.Eet genoeg vet

Bij gezond eten hoort ook vet. Vet is nodig voor de aanmaak van een reeks belangrijke hormonen, zoals testosteron, DHEA, progesteron, oestrogeen, cortisol en adrenaline. Zorg daarom dat u er voldoende van binnenkrijgt. Tot voor kort dachten wetenschappers dat vet dik maakt en slecht voor het hart en de bloedvaten is. Helaas denken sommigen dat nog steeds. Vet is echter in veel gevallen een veilige, gezonde en zelfs onmisbare voedingsstof. Pas wel op welk type vet je eet.

  • Voldoende: verzadigd vet.
  • Met mate: omega-6-vetzuren.
  • Volop: omega-3-vetzuren.
  • Volop: omega-9-vetzuren.
  • Vermijden: transvetten.
  • Vermijden: geoxideerde vetten.

-> Hier lees je alles over gezonde en slechte vetten (incusief voorbeelden)

2.Eet koolhydraten met mate

De meeste mensen eten te veel koolhydraten en worden daardoor dik. Een overdaad aan koolhydraten zorgt ervoor dat je te veel insuline aanmaakt. Een gevolg is een onregelmatige bloedsuikerspiegel met sterke hongergevoelens tijdens de bloedsuikerdips. Het is daarom belangrijk minder koolhydraten te eten dan je (waarschijnlijk) gewend bent. Maar schrap zeker niet alle koolhydraten van het menu, want ze zijn ook onmisbaar. Een dieet dat extreem weinig koolhydraten bevat, verhoogt weliswaar de insulinegevoeligheid, maar dit gunstige effect kan teniet worden gedaan door een vertraging van de schildklier.

Eigenlijk zijn maaltijden zonder koolhydraten tussendoortjes, dus voeg een kleine portie koolhydraten toe aan ontbijt, lunch, avondeten.

-> Hier lees je alles over gezonde en slechte koolhydraten (incusief voorbeelden)

3.Eet voldoende eiwitten

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Ze zijn onmisbaar bij de productie van hormonen. Sommige aminozuren kunnen in je lichaam worden aangemaakt, voor andere (essentiële aminozuren) is je lichaam aangewezen op je voeding. Eet daarom voldoende eiwitrijke voeding; die bevat alle aminozuren die je nodig hebt.

Een heel groot voordeel van eiwitrijke voeding is dat je hongergevoel er langdurig door wordt gedempt.

-> Hier lees je alles over het belang van eiwitten (incusief voorbeelden)

Bijslikken van suppletie?

Welke voedingssupplementen heb je nou echt dagelijks nodig? Welke ter aanvulling voor je voeding, rond het sporten en om stress te verminderen? Welke vitamines bij hormoongerelateerde klachten rond de menstruatie, zwangerschap en overgang? Én welke op het gebied van beauty (haar, huid, ogen)?

-> Hier lees je alle antwoorden!

5 extra tips!

Ir. Ralph Moorman

(10stemmen, gemiddeld: 4,40 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mariska
Mariska
4 jaren geleden

Duidelijk verhaal! ???????? Alleen dacht ik dacht gebroken lijnzaad goed was, waarom zouden we dit moeten vermijden?

Leila
Leila
4 jaren geleden

Ik dacht ook dat gebroken lijnzaad juist goed voor je is…hoor graag waarom dat niet zo is.

Marieke
Marieke
4 jaren geleden

Ik dacht ook dat gebroken lijnzaad goed was???? En heb je ook tips voor veganisten. Waar kunnen zij het beste de eiwitten vandaan halen? Ik eet zelf geen vis, vlees en eieren. En zuivel ben ik ook vanaf gestapt omdat dat niet goed schijnt te zijn in ons lichaam maar ook voor de dieren ???? de vegaburgers zitten vaak vol met troep. Hoop dat je nog tips hebt????
Groetjes van Marieke

Gerda Tol-van Dijk
4 jaren geleden

Lijnzaad bevat omega-3, dit oxideert al bij kamertemperatuur. Je kunt beter lijnzaad zelf malen,vlak voor consumptie, dan is er minder kans op oxidatie (ranzig worden).

Voor tips voor vegetariërs en veganisten: zie het artikel hierover van Ralph, elders op deze site.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Astrid
Astrid
4 jaren geleden

Gebroken Lijnzaad oxideert dus al bij kamertemperatuur.

Nu heb ik 1 doosje gebroken lijnzaad van een notenkraam.
En 1 volle zak gebroken, gemalen lijnzaad van Zonnatura.

Wat te doen? ……

Mede omdat ook ik dacht, dat het juist goed was omdat heel lijnzaad er ook weer heel uitkomt en niks toevoegt aan het ervan nuttigen.

Mijn havermout, brinta ontbijt heeft al de gebroken lijnzaad er in wanneer er kokend water overheen gaat.
Wil het tevens zeggen dat lijnzaad uberhaupt niet warm -in pap ontbijtjes etc- te gebruiken is als het al bij een kamertemperatuur oxideert?

Gerda Tol-van Dijk
4 jaren geleden

Het wil zeggen dat je wel lijnzaad kunt gebruiken maar beter geen lijnzaad dat al gebroken is.

M.vr gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://Www.primabalans.nl

Linda
Linda
4 jaren geleden

Mooi artikel, maar onvolledig… je kan ook volwaardige en goede eiwitten halen uit bonen!
Enkele voorbeelden, bruine bonen, kikkererwten, zwarte bonen, azouki bonen, linzen, tempeh, .. en zo zijn er nog een hele hoop 🙂
Voor iedereen geschikt, maar zelfs noodzakelijk voor vegetariers….

Ezcos
Ezcos
3 jaren geleden

Is de pindakaas van de EKO winkel ook slecht? Ik neem aan dat daar minder transvetten in zitten. Dank!

Gerda van Dijk
Antwoord aan  Ezcos
3 jaren geleden

Hallo Ezcos,

Dit moet op het etiket staan. Geharde plantaardige vetten bijvoorbeeld.

M.vr.gr.
Gerda

Nicole
Nicole
2 jaren geleden

Het verhaal over gebroken en niet gebroken lijnzaad is mijn duidelijk. Maar hoe zit het met lijnzaadolie? Is dit wel gezond of kent dit ook de nadelen van oxidatie? (Bewaar de donkere, glazen fles in de koeling)

Gerda van Dijk
Antwoord aan  Nicole
2 jaren geleden

Lijnzaadolie is prima maar niet verwarmd. Gekoeld is dus prima .