gezond eten

Gezond eten

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Wil je gezond eten? Hier lees je welke vetten, koolhydraten en eiwitten gezond zijn en welke je beter kan laten staan.

Gezond eten doe je zo:

1.Eet genoeg vet

Bij gezond eten hoort ook vet. Vet is nodig voor de aanmaak van een reeks belangrijke hormonen, zoals testosteron, DHEA, progesteron, oestrogeen, cortisol en adrenaline. Zorg daarom dat u er voldoende van binnenkrijgt. Tot voor kort dachten wetenschappers dat vet dik maakt en slecht voor het hart en de bloedvaten is. Helaas denken sommigen dat nog steeds. Vet is echter in veel gevallen een veilige, gezonde en zelfs onmisbare voedingsstof. Pas wel op welk type vet je eet.

  • Voldoende: verzadigd vet.
  • Met mate: omega-6-vetzuren.
  • Volop: omega-3-vetzuren.
  • Volop: omega-9-vetzuren.
  • Vermijden: transvetten.
  • Vermijden: geoxideerde vetten.

-> Meer informatie: Gezonde en slechte vetten

2.Eet koolhydraten met mate

De meeste mensen eten te veel koolhydraten en worden daardoor dik. Een overdaad aan koolhydraten zorgt ervoor dat je te veel insuline aanmaakt. Een gevolg is een onregelmatige bloedsuikerspiegel met sterke hongergevoelens tijdens de bloedsuikerdips. Het is daarom belangrijk minder koolhydraten te eten dan je (waarschijnlijk) gewend bent. Maar schrap zeker niet alle koolhydraten van het menu, want ze zijn ook onmisbaar. Een dieet dat extreem weinig koolhydraten bevat, verhoogt weliswaar de insulinegevoeligheid, maar dit gunstige effect kan teniet worden gedaan door een vertraging van de schildklier.

Eigenlijk zijn maaltijden zonder koolhydraten tussendoortjes, dus voeg een kleine portie koolhydraten toe aan ontbijt, lunch, avondeten.

-> Meer informatie: Gezonde en slechte koolhydraten

3.Eet voldoende eiwitten

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Ze zijn onmisbaar bij de productie van hormonen. Sommige aminozuren kunnen in je lichaam worden aangemaakt, voor andere (essentiële aminozuren) is je lichaam aangewezen op je voeding. Eet daarom voldoende eiwitrijke voeding; die bevat alle aminozuren die je nodig hebt.

Een heel groot voordeel van eiwitrijke voeding is dat je hongergevoel er langdurig door wordt gedempt.

-> Meer informatie: Belang van eiwitten

Bijslikken van suppletie?

Welke voedingssupplementen heb je nou echt dagelijks nodig? Welke ter aanvulling voor je voeding, rond het sporten en om stress te verminderen? Welke vitamines bij hormoongerelateerde klachten rond de menstruatie, zwangerschap en overgang? Én welke op het gebied van beauty (haar, huid, ogen)?

-> Meer informatie: Supplementen

Abonneer
Laat het weten als er
13 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us