hormoon dieet

Hormoon dieet

Het hormoon dieet, ofwel hormoonbalansdieet is de benaming voor het voedingsdeel van het hormoonfactor leefstijl concept.

Uitleg van het hormoon dieet

Hormonen beïnvloeden je gewicht en jij beïnvloedt jouw hormonen door wat je eet. In dit
overzicht zie je de negen meest invloedrijke hormonen met betrekking tot de energiehuishouding. Elk van de hormonen heeft verschillende functies, maar om het overzichtelijk te houden, noem ik alleen de functies en problemen met betrekking tot jouw gewicht en figuur. Verder geef ik per hormoon kort aan hoe jij jouw eventuele hormoonafwijking via je eetpatroon kunt beïnvloeden/ in balans kunt brengen.

NB. Recepten, schema’s en weekmenu’s zijn terug te vinden in het boek en gratis e-book.

Insuline

Insuline zorgt ervoor dat het bloedsuikergehalte niet te hoog wordt, dat energie als vet in je cellen wordt opgeslagen en dat je spieren groeien.

 • Probleem: Bij veel mensen wordt te veel insuline aangemaakt waardoor zij moeilijker afvallen. Bloedsuikerschommelingen veroorzaakt door insuline zorgen namelijk voor meer honger.
 • Oplossing: Minder koolhydraten en suiker eten, afvallen en de inname van voeding rijk aan chroom, resveratrol, visolie en fosfatidylserine verhogen.

Schildklierhormoon

Schildklierhormoon stimuleert de vetverbranding, versnelt de stofwisseling, helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en verlaagt het cholesterol.

 • Probleem: Er kan sprake zijn van een tekort.
  Oplossing: Vermijd extreme caloriebeperking zoals bij het volgen van een crashdieet. Eet voeding rijk aan jodium, zink, selenium, de vitamines B en C en mijd allergenen.

Testosteron

Testosteron stimuleert de spieropbouw en de vetafbraak (vermindert ook cellulite).

 • Probleem: Een tekort kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen.
 • Oplossing: Extra inname van eiwitten, vet (cholesterol), voeding rijk aan zink, magnesium en resveratrol; het weglaten van alcohol en het vetpercentage van het lichaam verlagen.

Oestrogeen

Oestrogeen gaat osteoporose tegen, veroorzaakt borstvorming (ook bij mannen) is potentieel dikmakend op de heupen, billen en borsten bij een tekort aan testosteron.

 • Probleem: Zowel mannen als vrouwen kunnen kampen met een teveel. Na de overgang kunnen vrouwen juist met een tekort kampen.
  Oplossing: Eet voeding rijk aan resveratrol, indol-3 carbinol, DIM en kelp. Verhoog de inname van de leverreinigende voedingsstoffen zwarte peper, gember en kurkuma. Vermijd xeno-oestrogenen uit kunststoffen en bestrijdingsmiddelen.

Progesteron

Progesteron zorgt ervoor dat het lichaam minder vocht vasthoudt (borsten, buik, benen, enkels) en kan in diverse andere hormonen worden omgezet (waaronder cortisol).

 • Probleem: Een tekort komt voor.
 • Oplossing: Voeding rijk aan vitamine B6, vitamine A en het vermijden van voeding met veel suiker, allergenen, chemische E-nummers en bestrijdingsmiddelen.

Groeihormoon

Groeihormoon geeft spieren stevigheid en zorgt voor herstel.

 • Probleem: Een tekort komt voor.
 • Oplossing: Extra inname van eiwitten en voeding rijk aan arginine, ornithine, vitamine B6, zink, magnesium, kalium, GABA en vitamine C.

Dhea

Dhea stimuleert het immuunsysteem, ondersteunt vetverbranding, kan in verschillende andere hormonen worden omgezet.

 • Probleem: Een tekort komt voor.
 • Oplossing: Eet (met mate) voeding met verzadigde vetten (zoals vlees en roomboter), voeding rijk aan omega 9 vetzuren (zoals olijfolie) en voeding die veel vitamine C bevat.

Cortisol

Cortisol zorgt voor snelle energie bij stress, laat de bloedsuikerspiegel stijgen, is ontstekingsremmend, stimuleert activiteit en daadkracht, stimuleert vetopslag in de buikstreek, verzacht allergieën.

 • Probleem: Zowel een teveel als een tekort kan voorkomen.
  Oplossing: Lagere suikerconsumptie en het vermijden van allergenen, chemische E-nummers en bestrijdingsmiddelen.

Melatonine

Melatonine ondersteunt de nachtrust, is een sterke antioxidant, ondersteunt het immuunsysteem.

 • Probleem: Een tekort komt voor.
 • Oplossing: Een goede serotoninewerking en geen insulineresistentie.

Voorwoord voor het voedingsgedeelte van de hormoonfactor (hormoon dieet)

Als internist gespecialiseerd in hormoontherapie behandel ik vrijwel dagelijks mensen die kampen met hun gewicht. Wat bijna niemand weet, is dat hormonen een doorslaggevende rol spelen bij jouw gezondheid, gewicht en figuur. Het zijn jouw hormonen die bepalen welk deel van jouw maaltijd wordt verbrand en welk deel als (onder meer) vet in jouw lichaam wordt opgeslagen. Die bepalen of je dik wordt rondom je middel, of juist op je billen, dijen en benen. Die bepalen op welke plaatsen het vet als eerste wordt verbrand zodra je in beweging komt. Zelfs jouw hongergevoel en drang om te gaan sporten staan onder hormonale regie.

Helaas kan je door een verkeerde leefstijl jouw hormonen gemakkelijk verstoren. Zijn jouw hormonen eenmaal uit balans, dan krijg je te maken met gezondheidsproblemen. Bij veel mensen lijdt dit tot overgewicht. Jouw hormonen terug in balans brengen is de enige echte oplossing! Welk dieet je ook probeert, hoe fanatiek je ook sport, als je de onderlinge hormonale problemen niet oplost, blijf je op de lange termijn worstelen met jouw gewicht.

In mijn praktijk zie ik veel patiënten bij wie de hormoonproductie zo ernstig is verstoord, dat behandeling met hormonen noodzakelijk is. Gelukkig kunnen veel mensen zelf hun hormonen terug in balans brengen door hun voedingspatroon en lifestyle aan te passen. Daardoor zullen zij op een gezonde wijze hun ideale gewicht bereiken én behouden.

In zijn eerste boek De hormoonfactor biedt ir. Ralph Moorman een allround lifestyleprogramma dat goed voor jouw hormonen is. Het houdt rekening met alle aspecten van jouw hormonale gezondheid: stress, slaap, lichaamsbeweging en goede voeding. Het programma is eenvoudig uit te voeren en in alle opzichten gezond en verantwoord.

Moorman concentreert zich op de beste voeding voor jouw hormonale evenwicht. De voedingsrichtlijnen, dagmenu’s, en ontbijt-, lunch-, en diner recepten van het hormoon dieet zijn ideaal voor jouw hormonen en daarmee voor jouw gewicht en figuur. Eten moet behalve gezond ook lekker zijn. Het moet ons lichaam op de goede wijze voeden en tegelijkertijd ons welbevinden verhogen. De recepten in dit boek voldoen ruimschoots aan deze criteria.

Thérèse Herthoge, internist

(37stemmen, gemiddeld: 3,78 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bertus
8 jaren geleden

Ik hoop dat artsen en internisten in het ziekenhuis de boeken van Ralph ( de hormoonfactor en hormoonbalansdieet ) eens aanraden aan hun patienten. Dat zou een goede zaak zijn toch???

Frank Janssen
8 jaren geleden

Dat zou zeker een goede zaak zijn. Er is totaal geen gezond voedingsbeleid in ziekenhuizen. Daarom heet het ook “zieken”huizen! Dieetisten daar geven mensen met kanker als voedingstip veel snickers te eten om de weerstand te verhogen. Deze suikerbommen werken dus averrechts en is de voedingsbodem juist voor kanker. Schandalig dat dit anno 2013 nog gebeurd. Maar er is hoop omdat er tegenwoordig ook gezondheidshuizen in opkomst zijn. (health-houses)

Gerard
Gerard
8 jaren geleden

Perfect

Sabrina
Sabrina
7 jaren geleden

Ehm, een collega van me heeft Leukemie en eet juist heel eiwitrijk en suikerrijk. Dit zou averechts werken? maar die medicijnen dan…

judith
judith
7 jaren geleden

Goedendag, ik heb een vraag over hop (humulus lupilus). Ik wil dit gaan slikken voor borstgroei, omdat ik niet tevreden ben met mijn AAA cup en in een operatie heb ik geen zin. Bij mij is onderhand oestrogeendominantie geconstateerd, een disbalans tussen oestrogeen en progesterongehalte. Ik ga volgende week starten met de bio-identieke progesteron creme. Mijn vraag is in hoeverre heeft hop, de plant/ kruid met sterk fyto-oestrogene werking, invloed op het hormonen balans? Is er een bepaalde toegestane/ veilige aantal miligram/ dosis? Of is de invloed van hop en zijn fyto-oestrogene werking te verwaarlozen/ niet bewezen? Wie kan me… Lees verder »

Gerda
7 jaren geleden

Antwoord is al gegeven bij de blog over bijnieruitputting.

Sabine
Sabine
6 jaren geleden

Wat moet ik doen om te achterhalen of er sprake is van een disbalans/tekort van een bepaald hormoon?
Bloed prikken?
En waar moet het dan precies op worden onderzocht?

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Sabine
6 jaren geleden

Beste Sabine,

Je kunt bloed laten prikken maar daar worden vaak niet alle waarden nagekeken en soms zegt het niets. Symptomen zeggen vaak meer. Je vindt ze in de Hormoonfactor maar je kunt ook bij een trainer Hormoonfactor op consult (www.hormoonfactortrainer.nl)

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Esme
Esme
6 jaren geleden

Ik slik antidepressiva en kom aan als is meer dan 1400 kcal per dag eet. Afvallen lukt me niet. Zou een endocrinoloog mij een gepast dieet kunnen voorschrijven? Ik ben in een jaar 12 kg aangekomen…

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Esme
6 jaren geleden

Beste Esmé,

Een endocrinoloog is geen voedingsdeskundige, die kan je dus niet helpen. Antidepressiva staat erom bekend voor gewichtstoename te zorgen. 1400 kcal per dag is erg weinig, dit kan ervoor zorgen dat je schildklier trager gaat werken, waardoor je aankomt. Ik zou op zoek gaan naar de oorzaak van je depressie, die kan ook het gevolg zijn van een lichamelijke aandoening.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Roos
Roos
6 jaren geleden

In De Hormoonfactor staat dat je naast een multivitamine ook nog zo’n 7 andere supplementen zou moeten slikken. Is dat echt nodig? Zijn de genoemde eenheden per dag?

In de recepten in Het Hormoonbalansdieet staat vaak “1 kopje” bij de hoeveelheid, maar hoeveel is dit in grammen uitgedrukt?

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Roos
6 jaren geleden

Hallo Roos,

Supplementen zijn een aanvulling op gezonde voeding. Veel mensen komen, om welke reden dan ook, voedingsstoffen te kort. He kan dus zeker zinvol zijn om deze te gebruiken. Gebruik ze eerst een poos iedere dag en doe het dan zo af en toe eens.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Rozemarijn
Rozemarijn
6 jaren geleden

Zijn er specifieke adviezen omtrent dieet, supplementen en levensstijl aanpassingen bij endometriose?

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Rozemarijn
6 jaren geleden

Hallo Roos,

De Hormoonfactor kan hier heel veel betekenen, eventueel aangevuld met bv. supplementen. Om hier een precies antwoord op te krijgen is vaak een uitgebreid consult nodig om naar de oorzaak te zoeken. Dan kun je nog gerichter te werk gaan.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Steffi
Steffi
6 jaren geleden

Wat doet dit voor vrouwen die veel last ervaren van PMS?

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Steffi
6 jaren geleden

Hallo Steffi,

De vrouwen die ik begeleid heb, die last hadden van PMS, zagen hun klachten verminderen en verdwijnen.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

cindy
cindy
6 jaren geleden

Hallo

Ik zou graag met een hormoondieet programma beginnen maar zit met hetgeen dat als ik nu mijn hormoonhuishouding op orde breng en over 4 jaar kinderen wil of ik dan niet weer op nul moet starten.
Of kun je dan gewoon weer terugpakken naar het dieet?
Alvast bedankt voor u reactie

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  cindy
6 jaren geleden

Hallo Cindy,

Met de Hormoonfactor doe je eigenlijk geen dieet maar verander je je leefstijl. Dus als die eenmaal veranderd is, hoef je niet meer opnieuw te beginnen.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

L
L
5 jaren geleden

Beste meneer, mevrouw,

Via deze mail wil ik graag een vraag stellen over het gebruik van DIM supplementen in combinatie met de anticonceptiepil; wordt werking van de pil niet beïnvloed door de werking van DIM op oestrogeen (effect op P450 en CYP3A4)?

Alvast hartelijk dank,

Vriendelijke groet,
L. de Jong

Gerda Tol-van Dijk
5 jaren geleden

De vraag is waarom u de DIM wilt gebruiken. De pil kan oestrogeendominantie veroorzaken, maar er zijn nog meer zaken die daar verantwoordelijk voor kunnen zijn.

Met vriendelijke groet,
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Nel
Nel
5 jaren geleden

Door een goedaardige minitumor op mn hypofyse is het hormoon prolactine verhoogd, waardoor mn hormoonhuishouding uit balans is. Ik heb begrepen dat de tegenhanger van prolactine o.a. dopamine is. Zou ik daar dmv voeding ook invloed op uit kunnen oefenen? Kan ik in mijn situatie wat hebben aan het boek de hormoonfactor?

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Nel
5 jaren geleden

Beste Nel,

De Hormoonfactor heeft een goede invloed op diverse balansen. Door gluten, zuivel,, soja en suiker uit je voedig weg te laten beïnvloed jet het systeem dat dopamine aanmaakt op een positieve manier.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

kimberley pex
kimberley pex
5 jaren geleden

DHEA wordt niet meer vergoed in 2016 ook niet met een machtiging …………………..hoe kom ik nu aan dhea ?? Internet is zo onbetrouwbaar. Mijn dhea waardes en t cortisol waren dramatisch verlaagd na 32 operaties. De uitputting houdt aan.

Anita
Anita
5 jaren geleden

Hoi Kimberley ik had al een keer een berichtje geplaatst via reply misschien is iets verkeerd gegaan
Daarom opnieuw..Heb jij ondertussen al iets gevonden hoe wij aan DHEA kunnen komen.

Groetjes van Anita

Anita
Anita
Antwoord aan  Anita
5 jaren geleden

Hoi Kimberley,ik had al een keer een berichtje geplaatst via reply ik weet niet of dit is aangekomen.Misschien is er iets mis gegaan.Ik weet niet of je deze website dehormoonfactor nog bezoekt
Daarom doe ik het even opnieuw.Mijn vraag aan jou is ,.heb jij ondertussen al een oplossing voor jezelf gevonden hoe aan DHEA te komen

Groetjes Anita

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Anita
4 jaren geleden

Hoi Anita ! Ja, het is gelukt. Eerst de machtiging door de immunoloog,die is nu helaas gepensioneerd, daarna de vervolgrecepten door de endocrinoloog. De immunoloog stuurde de machtiging, het moet dan ook goed gegrond zijn,bijv. C.V.S. ,bijnieruitputting, Sjögren, Lupus en natuurlijk een te laag DHEA gehalte door uitputting of burnout, zware depressie waar ssri’s niet bij helpen, en nog vele andere ziektes. Als je dan een lopende machtiging hebt, -dit is echt bespreekbaar bij een aantoonbare aandoening, dan kun je daarna het recept om de paar maanden laten uitschrijven door de behandelende arts. ————p.s. Je kunt echt radeloos worden van… Lees verder »

Anita
Anita
Antwoord aan  kimberley pex
4 jaren geleden

Hoi Kimberley bedank voor je reactie en sterkte,Gr Anita

Kimberley Pex
Kimberley Pex
Antwoord aan  Anita
3 jaren geleden

Hoi Anita, ik lees dit nu een jaar later. Ik hoop dat het je gelukt is. De aanhouder wint is mijn levens motto . Liefs en een goede gezondheid toegewenst,gr. kim.

Cindy
5 jaren geleden

Ik zou graag met het hormonendieet wil starten… Maar hoe begin ik eraan? Moet ik langst een arts om dingen te laten controleren of koop ik het boek en kan ik geheel op eigen houtje starten?

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Cindy
5 jaren geleden

Beste Cindy,

Er zijn diverse manieren:
1) je koopt de boeken en gaat zelf aan de slag
2) je gaat op consult bij een trainer Hormoonfactor die jou begeleidt http://www.hormoonfactortrainer.nl

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Mevrouw De Radeloze
Mevrouw De Radeloze
5 jaren geleden

Beste, Graag had ik meer informatie/duidelijkheid over de hormoonfactor (en het hormoonbalansdieet) i.v.m. mijn medische situatie. Ik ben namelijk 1,5 jaar geleden geopereerd aan een hersentumor. Deze operatie is echter niet vlekkeloos verlopen waardoor ik nu o.a. panhypopituitarisme heb. Dwz dat ik, door blijvende schade aan de hypofyse en hypothalamus, zelf geen hormonen meer kan aanmaken. Vandaar dat ik nu afhankelijk ben van de kunstmatige vorm waaronder de capsules hydrocortisone… Ik vernoem hydrocortisone omdat dit goedje, volgens vele medici, de oorzaak is van mijn enorme gewichtstoename… Enkele weken na mijn operatie woog ik namelijk al het dubbele van het gewicht… Lees verder »

Nata
Nata
Antwoord aan  Mevrouw De Radeloze
4 jaren geleden

Ik heb ook een hersentumor gehad. Ik heb een craniopharygeoom gehad en nu heb ik ook bijna overgewicht. Het is erg lastig als de endocrinoloog je telkens doorstuurt naar een diëtist. Dat doer mijn endocrinoloog ook.. ik ben soms oom helemaal radeloos. Het enige wat bij mij hielp was een crashdieet.. maar dat is ook niet aan te raden. Ik ben er zelf ook mee gestopt!

Nata
Nata
4 jaren geleden

Ik slik dagelijks hormonen omdat mijn hypofyse het niet doet. In het verleden heb ik een craniopharyngeeom gehad. Ik ben nu 20 en mijn lichaam ziet er heel anders uit dan voorheen. Ik was erg dun en nu heb ik bijna overgewicht. Wat raad u mij aan?

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
4 jaren geleden

De bovengenoemde reacties kunnen hier niet met een eenvoudig advies opgelost worden. De Hormoonfactor helpt zeker om gezonder te eten en hierdoor klachten te verminderen.
Zoek eventueel een orthomoleculair arts die kan begeleiden.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl

San
San
4 jaren geleden

Hi Ralph, Mijn man heeft net te horen gekregen dat zijn testosteron waarde 0.2 is en dus super laag. Hij is 60 jaar en werkt nog 4 dagen in het onderwijs . De afgelopen jaren had hij veel vage klachten die we niet meteen konden thuisbrengen . Ik ben zelf altijd bewust met voeding en supplementen bezig dus pikte hij daar graantje van mee maar zijn klachten bleven bestaan. Vaak moe, lichaamsbeharing verdween vooral op benen, opvliegers die zich uitte in plots rood hoofd en transpiratie aanval. gevoeligheid voor koude, slechte doorbloeding in ledematen. Bleke gelaatskleur. Slechter geheugen en watterig… Lees verder »

S.P.
S.P.
4 jaren geleden

Hoi, Ik heb PMDD. Hiervoor heb ik een jaar Fluoxetine geslikt wat heel erg goed werkte voor mij. Helaas ben ik er ruim 10kg van bijgekomen en daarom ben ik met de Fluoxetine gestopt. Nu, 8 maanden later, gaat het niet goed met mij. De PMDD is verschrikkelijk en maakt mijn leven, en dat van de mensen om mij heen, kapot. Ook zit de +10kg er nog steeds aan. Ik lees me een ongeluk maar kom geen goede alternatieven tegen voor Fluoxetine. Wel heb ik veel gelezen over hormonen in balans. Denk je dat een hormoon dieet werkt naast het… Lees verder »

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  S.P.
4 jaren geleden

Hallo,

Het volgen van de Hormoonfactor zorgt bij veel mensen voor vermindering van klachten. Soms is er daarna nog verdere behandeling nodig. Soms blijkt dat de schildklier niet goed werkt bv.
Je kunt het online programma van de Hormoonfactor volgen, zelf aan de slag gaan met de boeken van de Hormoonfactor of je laten begeleiden door een trainer Hormoonfactor.

Succes!
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl

Anita
Anita
4 jaren geleden

mijn dochter heeft geen eierstokken meer maar moet ivm IVF wel hormonen slikken, nu is er een knobbeltje aan de schildklier vastgesteld, is dit dieet dan ook goed voor haar om te volgen of geeft het weinig tot geen resultaat? Zij neemt geen hormonen behalve voor een IVF behandeling

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Anita
4 jaren geleden

Beste Anita,
Deze gezonde leefstijl is goed voor alle hormonen, niet alleen de geslachtshormonen.
M.vr.gr.
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl

Kimberley Pex
Kimberley Pex
3 jaren geleden

Héél veel klachten door hormoontekorten , dat zie en hoor en lees ik overal. Na héél veel gepuzzel , en vele consulten bij de verkeerde verwijzingen naar artsen(reumatoloog,psycholoog, enz enz enz ) komen mensen pas jaren later erachter dat al hun ellende en ziektes komen door een finale chaos in het hormoonsysteem . Je kunt er moe van worden, burnout van krijgen, depressie s , pijn, insomnia/slapeloosheid, en nog HEEL veel andere slopende toestanden. Waar ik me altijd weer over verbaas is dat op een formulier voor een bloedonderzoek , standaard- een paar dingen worden aangevinkt door de arts, of… Lees verder »

Elene Simone
Elene Simone
3 jaren geleden

hoe kan ik laten meten van welk hormoon ik teveel of te weinig heb of welk in balans is en welk in disbalans? Zou dit heel graag willen weten.

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Elene Simone
3 jaren geleden

Hoi Elene,

Door de vragenlijsten in de boeken van de Hormoonfactor in te vullen, krijg je al een aardig beeld van de disbalansen. D.m.v. speekselteksten kunnen hromoonprofielen gemaakt worden. Diverse laboratoria werken met deze testen.

kimberley pex
kimberley pex
7 maanden geleden

Ja, te bestellen op internet . Verschillende sites. Verschillende merken ; Eurovital , Swanson en nog n paar betrouwbare merken. In de V.S, kun je het zo overal kopen. Zoals je hier paracetamol kunt kopen, waar je levercirrose van kunt krijgen. DHEA is een opbouwend levens hormoon, van die hele regelgeving hier snap ik niks !

Judith Kruijssen
Judith Kruijssen
4 maanden geleden

Hallo heeft deze aanpak ook invloed op hevig vloeien?

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Judith Kruijssen
4 maanden geleden

Deze leefstijl kan ervoor zorgen dat dat minder wordt.

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us