Hormoon dieet

Auteur: Ir. Ralph Moorman

hormoon dieet

Het hormoon dieet, ofwel hormoonbalansdieet is de benaming voor het voedingsdeel van het hormoonfactor leefstijl concept.

Uitleg van het hormoon dieet

Hormonen beïnvloeden je gewicht en jij beïnvloedt jouw hormonen door wat je eet. In dit overzicht zie je de negen meest invloedrijke hormonen met betrekking tot de energiehuishouding. Elk van de hormonen heeft verschillende functies, maar om het overzichtelijk te houden, noem ik alleen de functies en problemen met betrekking tot jouw gewicht en figuur. Want afvallen blijft de grootste uitdaging bij vele mensen… Verder geef ik per hormoon kort aan hoe jij jouw eventuele hormoonafwijking via je eetpatroon kunt beïnvloeden/ in balans kunt brengen.

Wat doet voeding met je hormonen?

Insuline

Insuline zorgt ervoor dat het bloedsuikergehalte niet te hoog wordt, dat energie als vet in je cellen wordt opgeslagen en dat je spieren groeien.

 • Probleem: Bij veel mensen wordt te veel insuline aangemaakt waardoor zij moeilijker afvallen. Bloedsuikerschommelingen veroorzaakt door insuline zorgen namelijk voor meer honger.
 • Oplossing: Minder koolhydraten en suiker eten, afvallen en de inname van voeding rijk aan chroom, resveratrol, visolie en fosfatidylserine verhogen.

Schildklierhormoon

Schildklierhormoon stimuleert de vetverbranding, versnelt de stofwisseling, helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en verlaagt het cholesterol.

 • Probleem: Er kan sprake zijn van een tekort.
  Oplossing: Vermijd extreme caloriebeperking zoals bij het volgen van een crashdieet. Eet voeding rijk aan jodium, zink, selenium, de vitamines B en C en mijd allergenen.

Testosteron

Testosteron stimuleert de spieropbouw en de vetafbraak (vermindert ook cellulite).

 • Probleem: Een tekort kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen.
 • Oplossing: Extra inname van eiwitten, vet (cholesterol), voeding rijk aan zink, magnesium en resveratrol; het weglaten van alcohol en het vetpercentage van het lichaam verlagen.

Oestrogeen

Oestrogeen gaat osteoporose tegen, veroorzaakt borstvorming (ook bij mannen) is potentieel dikmakend op de heupen, billen en borsten bij een tekort aan testosteron.

 • Probleem: Zowel mannen als vrouwen kunnen kampen met een teveel. Na de overgang kunnen vrouwen juist met een tekort kampen.
  Oplossing: Eet voeding rijk aan resveratrol, indol-3 carbinol, DIM en kelp. Verhoog de inname van de leverreinigende voedingsstoffen zwarte peper, gember en kurkuma. Vermijd xeno-oestrogenen uit kunststoffen en bestrijdingsmiddelen en fyto-oestrogenen in voeding.

Progesteron

Progesteron zorgt ervoor dat het lichaam minder vocht vasthoudt (borsten, buik, benen, enkels) en kan in diverse andere hormonen worden omgezet (waaronder cortisol).

 • Probleem: Een tekort komt voor.
 • Oplossing: Voeding rijk aan vitamine B6, vitamine A en het vermijden van voeding met veel suiker, allergenen, chemische E-nummers en bestrijdingsmiddelen.

Groeihormoon

Groeihormoon geeft spieren stevigheid en zorgt voor herstel.

 • Probleem: Een tekort komt voor.
 • Oplossing: Extra inname van eiwitten en voeding rijk aan arginine, ornithine, vitamine B6, zink, magnesium, kalium, GABA en vitamine C.

Dhea

Dhea stimuleert het immuunsysteem, ondersteunt vetverbranding, kan in verschillende andere hormonen worden omgezet.

 • Probleem: Een tekort komt voor.
 • Oplossing: Eet (met mate) voeding met verzadigde vetten (zoals vlees en roomboter), voeding rijk aan omega 9 vetzuren (zoals olijfolie) en voeding die veel vitamine C bevat.

Cortisol

Cortisol zorgt voor snelle energie bij stress, laat de bloedsuikerspiegel stijgen, is ontstekingsremmend, stimuleert activiteit en daadkracht, stimuleert vetopslag in de buikstreek, verzacht allergieën.

Melatonine

Melatonine ondersteunt de nachtrust, is een sterke antioxidant, ondersteunt het immuunsysteem.

Download online hormoontest

hormoondieet

PDF hormoonbalansdieet

Sinds 2020 is het theorie boek De hormoonfactor en het praktijk boek Het hormoonbalansdieet samengevoegd, geheel geüpdatet met de laatste inzichten, onderzoeken en nieuwe recepten. Wil jij de 78 recepten + 14 schema’s (2x weekmenu) uit het oude boek alsnog hebben? Dit kan je downloaden voor maar €4,95.

Download hormoonbalansdieet

Voorwoord voedingsgedeelte hormoonfactor (hormoon dieet)

Thérèse Herthoge, internist: “Als internist gespecialiseerd in hormoontherapie behandel ik vrijwel dagelijks mensen die kampen met hun gewicht. Wat bijna niemand weet, is dat hormonen een doorslaggevende rol spelen bij jouw gezondheid, gewicht en figuur. Het zijn jouw hormonen die bepalen welk deel van jouw maaltijd wordt verbrand en welk deel als (onder meer) vet in jouw lichaam wordt opgeslagen. Die bepalen of je dik wordt rondom je middel, of juist op je billen, dijen en benen. Die bepalen op welke plaatsen het vet als eerste wordt verbrand zodra je in beweging komt. Zelfs jouw hongergevoel en drang om te gaan sporten staan onder hormonale regie.

Helaas kan je door een verkeerde leefstijl jouw hormonen gemakkelijk verstoren. Zijn jouw hormonen eenmaal uit balans, dan krijg je te maken met gezondheidsproblemen. Bij veel mensen lijdt dit tot overgewicht. Jouw hormonen terug in balans brengen is de enige echte oplossing! Welk dieet je ook probeert, hoe fanatiek je ook sport, als je de onderlinge hormonale problemen niet oplost, blijf je op de lange termijn worstelen met jouw gewicht.

In mijn praktijk zie ik veel patiënten bij wie de hormoonproductie zo ernstig is verstoord, dat behandeling met hormonen noodzakelijk is. Gelukkig kunnen veel mensen zelf hun hormonen terug in balans brengen door hun voedingspatroon en lifestyle aan te passen. Daardoor zullen zij op een gezonde wijze hun ideale gewicht bereiken én behouden.

In zijn eerste boek De hormoonfactor biedt ir. Ralph Moorman een allround lifestyleprogramma dat goed voor jouw hormonen is. Het houdt rekening met alle aspecten van jouw hormonale gezondheid: stress, slaap, lichaamsbeweging en goede voeding. Het programma is eenvoudig uit te voeren en in alle opzichten gezond en verantwoord.

Moorman concentreert zich op de beste voeding voor jouw hormonen. De voedingsrichtlijnen, dagmenu’s, en ontbijt-, lunch-, en diner recepten van het hormoon dieet zijn ideaal voor jouw hormonen en daarmee voor jouw gewicht en figuur. Eten moet behalve gezond ook lekker zijn. Het moet ons lichaam op de goede wijze voeden en tegelijkertijd ons welbevinden verhogen. De recepten in dit boek voldoen ruimschoots aan deze criteria.”

Verschil met Paleo dieet

Wat is het verschil tussen het voedingsdeel binnen het hormoonfactor concept (in de volksmond het hormoonbalansdieet) en het Paleo dieet? Hier is vrij lastig antwoord op te geven omdat er verschillende paleo vormen zijn.

Uitleg van de hormoonfactor voeding

Veel bestaande diëten en afval­ programma’s zijn alleen gericht op het afvallen, terwijl ze jouw gezondheid op andere gebie­den schaden. De recepten in dit boek zorgen er niet alleen voor dat je jouw ideale gewicht bereikt, maar optimaliseren ook jouw algehele gezondheid. Uit ervaringen blijkt dat er verschillende voordelen zijn zoals meer energie, een betere huid, minder last van vage kwaaltjes, oplossen van hormonale klachten, etc.

Uitleg van het paleo dieet

Dit wil eigenlijk zeggen: “Eten zoals de oermens at”.

Er zijn meerdere soorten oermensen die geëvolueerd zijn in een andere voedingsomgeving en dit heeft tot meerdere stromingen geleid. Over hoe het oerdieet eruit zag zijn veel aanwijzingen uit onderzoeken, maar 100% zekerheid is er nog niet te geven.

Ook zijn er verschillen in de huidige stromingen binnen de paleo community. Zo zijn er varianten die veel werken met plantaardige keuzes, maar ook andere die dierlijke producten als voorkeur hebben. Het carnivoordieet is daar het meest extreem in.

De meest gebruikte paleorichtlijnen in vergelijking tot de hormoonfactor (hf) heb ik hieronder uitgezet.

 • Zoveel mogelijk puur en onbewerkt -> Idem hf
 • Vlees, vis, ei, groenten, fruit, noten, zaden, knollen -> Idem hf
 • Zo min mogelijk zuivel -> Idem hf
 • Geen granen -> Glutenvrije granen
 • Geen peulvruchten -> Peulvruchten met mate

Zoals je ziet zit het grootste verschil erin dat ik in toch peulvruchten en glutenvrije granen gebruik.

Mijn redenen voor het verschil

 1. Het risico is groot dat strikte paleovolgers makkelijk te weinig zullen variëren in voeding bij het schrappen van zoveel complete voedingsgroepen. Naar mijn mening is iedere voeding zowel goed als slecht. Bij veel variatie in voeding is de kans klein op teveel van het slechte en te weinig van het goede.
 2. Ten tweede is er een groot risico dat er extreem weinig koolhydraten gegeten worden als alle granen en peulvruchten geschrapt worden, want het is lastig om voldoende uit alleen knollen, groenten en fruit te halen. Bij een te lage koolhydraatinname ligt schildkliervertraging op de loer.

De logica van eten als een oermens, waar we nog genetisch voor een groot deel aan gelijk zijn, spreekt mij ontzettend aan. Het is zeer belangrijk dat er meer onderzoek gedaan wordt naar hoe deze voeding er precies uitzag en in hoeverre we ons aan de huidige voeding hebben kunnen aanpassen. Interessant is het om de onderzoeken te volgen van professor Frits Muskiet (hoogleraar aan Rijksuniversiteit Groningen) en de boeken van Dr. Loren Cordain.

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
45 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties