Hormoon dieet

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

hormoon dieet

Het hormoon dieet, ofwel hormoonbalansdieet is de benaming voor het voedingsdeel van het hormoonfactor leefstijl concept.

Uitleg van het hormoon dieet

Hormonen beïnvloeden je gewicht en jij beïnvloedt jouw hormonen door wat je eet. In dit overzicht zie je de negen meest invloedrijke hormonen met betrekking tot de energiehuishouding. Elk van de hormonen heeft verschillende functies, maar om het overzichtelijk te houden, noem ik alleen de functies en problemen met betrekking tot jouw gewicht en figuur. Want afvallen blijft de grootste uitdaging bij vele mensen… Verder geef ik per hormoon kort aan hoe jij jouw eventuele hormoonafwijking via je eetpatroon kunt beïnvloeden/ in balans kunt brengen.

Wat doet voeding met je hormonen?

Insuline

Insuline zorgt ervoor dat het bloedsuikergehalte niet te hoog wordt, dat energie als vet in je cellen wordt opgeslagen en dat je spieren groeien.

 • Probleem: Bij veel mensen wordt te veel insuline aangemaakt waardoor zij moeilijker afvallen. Bloedsuikerschommelingen veroorzaakt door insuline zorgen namelijk voor meer honger.
 • Oplossing: Minder koolhydraten en suiker eten, afvallen en de inname van voeding rijk aan chroom, resveratrol, visolie en fosfatidylserine verhogen.

Schildklierhormoon

Schildklierhormoon stimuleert de vetverbranding, versnelt de stofwisseling, helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en verlaagt het cholesterol.

 • Probleem: Er kan sprake zijn van een tekort.
  Oplossing: Vermijd extreme caloriebeperking zoals bij het volgen van een crashdieet. Eet voeding rijk aan jodium, zink, selenium, de vitamines B en C en mijd allergenen.

Testosteron

Testosteron stimuleert de spieropbouw en de vetafbraak (vermindert ook cellulite).

 • Probleem: Een tekort kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen.
 • Oplossing: Extra inname van eiwitten, vet (cholesterol), voeding rijk aan zink, magnesium en resveratrol; het weglaten van alcohol en het vetpercentage van het lichaam verlagen.

Oestrogeen

Oestrogeen gaat osteoporose tegen, veroorzaakt borstvorming (ook bij mannen) is potentieel dikmakend op de heupen, billen en borsten bij een tekort aan testosteron.

 • Probleem: Zowel mannen als vrouwen kunnen kampen met een teveel. Na de overgang kunnen vrouwen juist met een tekort kampen.
  Oplossing: Eet voeding rijk aan resveratrol, indol-3 carbinol, DIM en kelp. Verhoog de inname van de leverreinigende voedingsstoffen zwarte peper, gember en kurkuma. Vermijd xeno-oestrogenen uit kunststoffen en bestrijdingsmiddelen en fyto-oestrogenen in voeding.

Progesteron

Progesteron zorgt ervoor dat het lichaam minder vocht vasthoudt (borsten, buik, benen, enkels) en kan in diverse andere hormonen worden omgezet (waaronder cortisol).

 • Probleem: Een tekort komt voor.
 • Oplossing: Voeding rijk aan vitamine B6, vitamine A en het vermijden van voeding met veel suiker, allergenen, chemische E-nummers en bestrijdingsmiddelen.

Groeihormoon

Groeihormoon geeft spieren stevigheid en zorgt voor herstel.

 • Probleem: Een tekort komt voor.
 • Oplossing: Extra inname van eiwitten en voeding rijk aan arginine, ornithine, vitamine B6, zink, magnesium, kalium, GABA en vitamine C.

Dhea

Dhea stimuleert het immuunsysteem, ondersteunt vetverbranding, kan in verschillende andere hormonen worden omgezet.

 • Probleem: Een tekort komt voor.
 • Oplossing: Eet (met mate) voeding met verzadigde vetten (zoals vlees en roomboter), voeding rijk aan omega 9 vetzuren (zoals olijfolie) en voeding die veel vitamine C bevat.

Cortisol

Cortisol zorgt voor snelle energie bij stress, laat de bloedsuikerspiegel stijgen, is ontstekingsremmend, stimuleert activiteit en daadkracht, stimuleert vetopslag in de buikstreek, verzacht allergieën.

Melatonine

Melatonine ondersteunt de nachtrust, is een sterke antioxidant, ondersteunt het immuunsysteem.

Download online hormoontest

hormoondieet

PDF hormoonbalansdieet

Sinds 2020 is het theorie boek De hormoonfactor en het praktijk boek Het hormoonbalansdieet samengevoegd, geheel geüpdatet met de laatste inzichten, onderzoeken en nieuwe recepten. Wil jij de 78 recepten + 14 schema’s (2x weekmenu) uit het oude boek alsnog hebben? Dit kan je downloaden voor maar €4,95.

Download hormoonbalansdieet

Voorwoord voedingsgedeelte hormoonfactor (hormoon dieet)

Thérèse Herthoge, internist: “Als internist gespecialiseerd in hormoontherapie behandel ik vrijwel dagelijks mensen die kampen met hun gewicht. Wat bijna niemand weet, is dat hormonen een doorslaggevende rol spelen bij jouw gezondheid, gewicht en figuur. Het zijn jouw hormonen die bepalen welk deel van jouw maaltijd wordt verbrand en welk deel als (onder meer) vet in jouw lichaam wordt opgeslagen. Die bepalen of je dik wordt rondom je middel, of juist op je billen, dijen en benen. Die bepalen op welke plaatsen het vet als eerste wordt verbrand zodra je in beweging komt. Zelfs jouw hongergevoel en drang om te gaan sporten staan onder hormonale regie.

Helaas kan je door een verkeerde leefstijl jouw hormonen gemakkelijk verstoren. Zijn jouw hormonen eenmaal uit balans, dan krijg je te maken met gezondheidsproblemen. Bij veel mensen lijdt dit tot overgewicht. Jouw hormonen terug in balans brengen is de enige echte oplossing! Welk dieet je ook probeert, hoe fanatiek je ook sport, als je de onderlinge hormonale problemen niet oplost, blijf je op de lange termijn worstelen met jouw gewicht.

In mijn praktijk zie ik veel patiënten bij wie de hormoonproductie zo ernstig is verstoord, dat behandeling met hormonen noodzakelijk is. Gelukkig kunnen veel mensen zelf hun hormonen terug in balans brengen door hun voedingspatroon en lifestyle aan te passen. Daardoor zullen zij op een gezonde wijze hun ideale gewicht bereiken én behouden.

In zijn eerste boek De hormoonfactor biedt ir. Ralph Moorman een allround lifestyleprogramma dat goed voor jouw hormonen is. Het houdt rekening met alle aspecten van jouw hormonale gezondheid: stress, slaap, lichaamsbeweging en goede voeding. Het programma is eenvoudig uit te voeren en in alle opzichten gezond en verantwoord.

Moorman concentreert zich op de beste voeding voor jouw hormonen. De voedingsrichtlijnen, dagmenu’s, en ontbijt-, lunch-, en diner recepten van het hormoon dieet zijn ideaal voor jouw hormonen en daarmee voor jouw gewicht en figuur. Eten moet behalve gezond ook lekker zijn. Het moet ons lichaam op de goede wijze voeden en tegelijkertijd ons welbevinden verhogen. De recepten in dit boek voldoen ruimschoots aan deze criteria.”

Verschil met Paleo dieet

Wat is het verschil tussen het voedingsdeel binnen het hormoonfactor concept (in de volksmond het hormoonbalansdieet) en het Paleo dieet? Hier is vrij lastig antwoord op te geven omdat er verschillende paleo vormen zijn.

Uitleg van de hormoonfactor voeding

Veel bestaande diëten en afval­ programma’s zijn alleen gericht op het afvallen, terwijl ze jouw gezondheid op andere gebie­den schaden. De recepten in dit boek zorgen er niet alleen voor dat je jouw ideale gewicht bereikt, maar optimaliseren ook jouw algehele gezondheid. Uit ervaringen blijkt dat er verschillende voordelen zijn zoals meer energie, een betere huid, minder last van vage kwaaltjes, oplossen van hormonale klachten, etc.

Uitleg van het paleo dieet

Dit wil eigenlijk zeggen: “Eten zoals de oermens at”.

Er zijn meerdere soorten oermensen die geëvolueerd zijn in een andere voedingsomgeving en dit heeft tot meerdere stromingen geleid. Over hoe het oerdieet eruit zag zijn veel aanwijzingen uit onderzoeken, maar 100% zekerheid is er nog niet te geven.

Ook zijn er verschillen in de huidige stromingen binnen de paleo community. Zo zijn er varianten die veel werken met plantaardige keuzes, maar ook andere die dierlijke producten als voorkeur hebben. Het carnivoordieet is daar het meest extreem in.

De meest gebruikte paleorichtlijnen in vergelijking tot de hormoonfactor (hf) heb ik hieronder uitgezet.

 • Zoveel mogelijk puur en onbewerkt -> Idem hf
 • Vlees, vis, ei, groenten, fruit, noten, zaden, knollen -> Idem hf
 • Zo min mogelijk zuivel -> Idem hf
 • Geen granen -> Glutenvrije granen
 • Geen peulvruchten -> Peulvruchten met mate

Zoals je ziet zit het grootste verschil erin dat ik in toch peulvruchten en glutenvrije granen gebruik.

Mijn redenen voor het verschil

 1. Het risico is groot dat strikte paleovolgers makkelijk te weinig zullen variëren in voeding bij het schrappen van zoveel complete voedingsgroepen. Naar mijn mening is iedere voeding zowel goed als slecht. Bij veel variatie in voeding is de kans klein op teveel van het slechte en te weinig van het goede.
 2. Ten tweede is er een groot risico dat er extreem weinig koolhydraten gegeten worden als alle granen en peulvruchten geschrapt worden, want het is lastig om voldoende uit alleen knollen, groenten en fruit te halen. Bij een te lage koolhydraatinname ligt schildkliervertraging op de loer.

De logica van eten als een oermens, waar we nog genetisch voor een groot deel aan gelijk zijn, spreekt mij ontzettend aan. Het is zeer belangrijk dat er meer onderzoek gedaan wordt naar hoe deze voeding er precies uitzag en in hoeverre we ons aan de huidige voeding hebben kunnen aanpassen. Interessant is het om de onderzoeken te volgen van professor Frits Muskiet (hoogleraar aan Rijksuniversiteit Groningen) en de boeken van Dr. Loren Cordain.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
45 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo heeft deze aanpak ook invloed op hevig vloeien?

Deze leefstijl kan ervoor zorgen dat dat minder wordt.

Ja, te bestellen op internet . Verschillende sites. Verschillende merken ; Eurovital , Swanson en nog n paar betrouwbare merken. In de V.S, kun je het zo overal kopen. Zoals je hier paracetamol kunt kopen, waar je levercirrose van kunt krijgen. DHEA is een opbouwend levens hormoon, van die hele regelgeving hier snap ik niks !

hoe kan ik laten meten van welk hormoon ik teveel of te weinig heb of welk in balans is en welk in disbalans? Zou dit heel graag willen weten.

Hoi Elene,

Door de vragenlijsten in de boeken van de Hormoonfactor in te vullen, krijg je al een aardig beeld van de disbalansen. D.m.v. speekselteksten kunnen hromoonprofielen gemaakt worden. Diverse laboratoria werken met deze testen.

Héél veel klachten door hormoontekorten , dat zie en hoor en lees ik overal. Na héél veel gepuzzel , en vele consulten bij de verkeerde verwijzingen naar artsen(reumatoloog,psycholoog, enz enz enz ) komen mensen pas jaren later erachter dat al hun ellende en ziektes komen door een finale chaos in het hormoonsysteem . Je kunt er moe van worden, burnout van krijgen, depressie s , pijn, insomnia/slapeloosheid, en nog HEEL veel andere slopende toestanden. Waar ik me altijd weer over verbaas is dat op een formulier voor een bloedonderzoek , standaard- een paar dingen worden aangevinkt door de arts, of… Lees verder »

mijn dochter heeft geen eierstokken meer maar moet ivm IVF wel hormonen slikken, nu is er een knobbeltje aan de schildklier vastgesteld, is dit dieet dan ook goed voor haar om te volgen of geeft het weinig tot geen resultaat? Zij neemt geen hormonen behalve voor een IVF behandeling

Beste Anita,
Deze gezonde leefstijl is goed voor alle hormonen, niet alleen de geslachtshormonen.
M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Hoi, Ik heb PMDD. Hiervoor heb ik een jaar Fluoxetine geslikt wat heel erg goed werkte voor mij. Helaas ben ik er ruim 10kg van bijgekomen en daarom ben ik met de Fluoxetine gestopt. Nu, 8 maanden later, gaat het niet goed met mij. De PMDD is verschrikkelijk en maakt mijn leven, en dat van de mensen om mij heen, kapot. Ook zit de +10kg er nog steeds aan. Ik lees me een ongeluk maar kom geen goede alternatieven tegen voor Fluoxetine. Wel heb ik veel gelezen over hormonen in balans. Denk je dat een hormoon dieet werkt naast het… Lees verder »

Hallo,

Het volgen van de Hormoonfactor zorgt bij veel mensen voor vermindering van klachten. Soms is er daarna nog verdere behandeling nodig. Soms blijkt dat de schildklier niet goed werkt bv.
Je kunt het online programma van de Hormoonfactor volgen, zelf aan de slag gaan met de boeken van de Hormoonfactor of je laten begeleiden door een trainer Hormoonfactor.

Succes!
Gerda van Dijk

Hi Ralph, Mijn man heeft net te horen gekregen dat zijn testosteron waarde 0.2 is en dus super laag. Hij is 60 jaar en werkt nog 4 dagen in het onderwijs . De afgelopen jaren had hij veel vage klachten die we niet meteen konden thuisbrengen . Ik ben zelf altijd bewust met voeding en supplementen bezig dus pikte hij daar graantje van mee maar zijn klachten bleven bestaan. Vaak moe, lichaamsbeharing verdween vooral op benen, opvliegers die zich uitte in plots rood hoofd en transpiratie aanval. gevoeligheid voor koude, slechte doorbloeding in ledematen. Bleke gelaatskleur. Slechter geheugen en watterig… Lees verder »

De bovengenoemde reacties kunnen hier niet met een eenvoudig advies opgelost worden. De Hormoonfactor helpt zeker om gezonder te eten en hierdoor klachten te verminderen.
Zoek eventueel een orthomoleculair arts die kan begeleiden.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Ik slik dagelijks hormonen omdat mijn hypofyse het niet doet. In het verleden heb ik een craniopharyngeeom gehad. Ik ben nu 20 en mijn lichaam ziet er heel anders uit dan voorheen. Ik was erg dun en nu heb ik bijna overgewicht. Wat raad u mij aan?

Beste, Graag had ik meer informatie/duidelijkheid over de hormoonfactor (en het hormoonbalansdieet) i.v.m. mijn medische situatie. Ik ben namelijk 1,5 jaar geleden geopereerd aan een hersentumor. Deze operatie is echter niet vlekkeloos verlopen waardoor ik nu o.a. panhypopituitarisme heb. Dwz dat ik, door blijvende schade aan de hypofyse en hypothalamus, zelf geen hormonen meer kan aanmaken. Vandaar dat ik nu afhankelijk ben van de kunstmatige vorm waaronder de capsules hydrocortisone… Ik vernoem hydrocortisone omdat dit goedje, volgens vele medici, de oorzaak is van mijn enorme gewichtstoename… Enkele weken na mijn operatie woog ik namelijk al het dubbele van het gewicht… Lees verder »

Ik heb ook een hersentumor gehad. Ik heb een craniopharygeoom gehad en nu heb ik ook bijna overgewicht. Het is erg lastig als de endocrinoloog je telkens doorstuurt naar een diëtist. Dat doer mijn endocrinoloog ook.. ik ben soms oom helemaal radeloos. Het enige wat bij mij hielp was een crashdieet.. maar dat is ook niet aan te raden. Ik ben er zelf ook mee gestopt!

Ik zou graag met het hormonendieet wil starten… Maar hoe begin ik eraan? Moet ik langst een arts om dingen te laten controleren of koop ik het boek en kan ik geheel op eigen houtje starten?

Beste Cindy,

Er zijn diverse manieren:
1) je koopt de boeken en gaat zelf aan de slag
2) je gaat op consult bij een trainer Hormoonfactor die jou begeleidt https://www.dehormoonfactor.nl/hormoonfactor-trainer-2

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Hoi Kimberley ik had al een keer een berichtje geplaatst via reply misschien is iets verkeerd gegaan
Daarom opnieuw..Heb jij ondertussen al iets gevonden hoe wij aan DHEA kunnen komen.

Groetjes van Anita

Hoi Anita ! Ja, het is gelukt. Eerst de machtiging door de immunoloog,die is nu helaas gepensioneerd, daarna de vervolgrecepten door de endocrinoloog. De immunoloog stuurde de machtiging, het moet dan ook goed gegrond zijn,bijv. C.V.S. ,bijnieruitputting, Sjögren, Lupus en natuurlijk een te laag DHEA gehalte door uitputting of burnout, zware depressie waar ssri’s niet bij helpen, en nog vele andere ziektes. Als je dan een lopende machtiging hebt, -dit is echt bespreekbaar bij een aantoonbare aandoening, dan kun je daarna het recept om de paar maanden laten uitschrijven door de behandelende arts. ————p.s. Je kunt echt radeloos worden van… Lees verder »

Hoi Kimberley bedank voor je reactie en sterkte,Gr Anita

Hoi Anita, ik lees dit nu een jaar later. Ik hoop dat het je gelukt is. De aanhouder wint is mijn levens motto . Liefs en een goede gezondheid toegewenst,gr. kim.

Hoi Kimberley,ik had al een keer een berichtje geplaatst via reply ik weet niet of dit is aangekomen.Misschien is er iets mis gegaan.Ik weet niet of je deze website dehormoonfactor nog bezoekt
Daarom doe ik het even opnieuw.Mijn vraag aan jou is ,.heb jij ondertussen al een oplossing voor jezelf gevonden hoe aan DHEA te komen

Groetjes Anita

DHEA wordt niet meer vergoed in 2016 ook niet met een machtiging …………………..hoe kom ik nu aan dhea ?? Internet is zo onbetrouwbaar. Mijn dhea waardes en t cortisol waren dramatisch verlaagd na 32 operaties. De uitputting houdt aan.

Door een goedaardige minitumor op mn hypofyse is het hormoon prolactine verhoogd, waardoor mn hormoonhuishouding uit balans is. Ik heb begrepen dat de tegenhanger van prolactine o.a. dopamine is. Zou ik daar dmv voeding ook invloed op uit kunnen oefenen? Kan ik in mijn situatie wat hebben aan het boek de hormoonfactor?

Beste Nel,

De Hormoonfactor heeft een goede invloed op diverse balansen. Door gluten, zuivel,, soja en suiker uit je voedig weg te laten beïnvloed jet het systeem dat dopamine aanmaakt op een positieve manier.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

De vraag is waarom u de DIM wilt gebruiken. De pil kan oestrogeendominantie veroorzaken, maar er zijn nog meer zaken die daar verantwoordelijk voor kunnen zijn.

Met vriendelijke groet,
Gerda Tol-van Dijk

Beste meneer, mevrouw,

Via deze mail wil ik graag een vraag stellen over het gebruik van DIM supplementen in combinatie met de anticonceptiepil; wordt werking van de pil niet beïnvloed door de werking van DIM op oestrogeen (effect op P450 en CYP3A4)?

Alvast hartelijk dank,

Vriendelijke groet,
L. de Jong

Hallo

Ik zou graag met een hormoondieet programma beginnen maar zit met hetgeen dat als ik nu mijn hormoonhuishouding op orde breng en over 4 jaar kinderen wil of ik dan niet weer op nul moet starten.
Of kun je dan gewoon weer terugpakken naar het dieet?
Alvast bedankt voor u reactie

Hallo Cindy,

Met de Hormoonfactor doe je eigenlijk geen dieet maar verander je je leefstijl. Dus als die eenmaal veranderd is, hoef je niet meer opnieuw te beginnen.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Wat doet dit voor vrouwen die veel last ervaren van PMS?

Hallo Steffi,

De vrouwen die ik begeleid heb, die last hadden van PMS, zagen hun klachten verminderen en verdwijnen.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk

Zijn er specifieke adviezen omtrent dieet, supplementen en levensstijl aanpassingen bij endometriose?

Hallo Roos,

De Hormoonfactor kan hier heel veel betekenen, eventueel aangevuld met bv. supplementen. Om hier een precies antwoord op te krijgen is vaak een uitgebreid consult nodig om naar de oorzaak te zoeken. Dan kun je nog gerichter te werk gaan.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

In De Hormoonfactor staat dat je naast een multivitamine ook nog zo’n 7 andere supplementen zou moeten slikken. Is dat echt nodig? Zijn de genoemde eenheden per dag?

In de recepten in Het Hormoonbalansdieet staat vaak “1 kopje” bij de hoeveelheid, maar hoeveel is dit in grammen uitgedrukt?

Hallo Roos,

Supplementen zijn een aanvulling op gezonde voeding. Veel mensen komen, om welke reden dan ook, voedingsstoffen te kort. He kan dus zeker zinvol zijn om deze te gebruiken. Gebruik ze eerst een poos iedere dag en doe het dan zo af en toe eens.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Ik slik antidepressiva en kom aan als is meer dan 1400 kcal per dag eet. Afvallen lukt me niet. Zou een endocrinoloog mij een gepast dieet kunnen voorschrijven? Ik ben in een jaar 12 kg aangekomen…

Beste Esmé,

Een endocrinoloog is geen voedingsdeskundige, die kan je dus niet helpen. Antidepressiva staat erom bekend voor gewichtstoename te zorgen. 1400 kcal per dag is erg weinig, dit kan ervoor zorgen dat je schildklier trager gaat werken, waardoor je aankomt. Ik zou op zoek gaan naar de oorzaak van je depressie, die kan ook het gevolg zijn van een lichamelijke aandoening.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Wat moet ik doen om te achterhalen of er sprake is van een disbalans/tekort van een bepaald hormoon?
Bloed prikken?
En waar moet het dan precies op worden onderzocht?

Beste Sabine,

Je kunt bloed laten prikken maar daar worden vaak niet alle waarden nagekeken en soms zegt het niets. Symptomen zeggen vaak meer. Je vindt ze in de Hormoonfactor maar je kunt ook bij een trainer Hormoonfactor op consult (www.hormoonfactortrainer.nl)

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Antwoord is al gegeven bij de blog over bijnieruitputting.

Goedendag, ik heb een vraag over hop (humulus lupilus). Ik wil dit gaan slikken voor borstgroei, omdat ik niet tevreden ben met mijn AAA cup en in een operatie heb ik geen zin. Bij mij is onderhand oestrogeendominantie geconstateerd, een disbalans tussen oestrogeen en progesterongehalte. Ik ga volgende week starten met de bio-identieke progesteron creme. Mijn vraag is in hoeverre heeft hop, de plant/ kruid met sterk fyto-oestrogene werking, invloed op het hormonen balans? Is er een bepaalde toegestane/ veilige aantal miligram/ dosis? Of is de invloed van hop en zijn fyto-oestrogene werking te verwaarlozen/ niet bewezen? Wie kan me… Lees verder »

Ehm, een collega van me heeft Leukemie en eet juist heel eiwitrijk en suikerrijk. Dit zou averechts werken? maar die medicijnen dan…

Perfect

Dat zou zeker een goede zaak zijn. Er is totaal geen gezond voedingsbeleid in ziekenhuizen. Daarom heet het ook “zieken”huizen! Dieetisten daar geven mensen met kanker als voedingstip veel snickers te eten om de weerstand te verhogen. Deze suikerbommen werken dus averrechts en is de voedingsbodem juist voor kanker. Schandalig dat dit anno 2013 nog gebeurd. Maar er is hoop omdat er tegenwoordig ook gezondheidshuizen in opkomst zijn. (health-houses)

Ik hoop dat artsen en internisten in het ziekenhuis de boeken van Ralph ( de hormoonfactor en hormoonbalansdieet ) eens aanraden aan hun patienten. Dat zou een goede zaak zijn toch???