Wat is tarwe allergie?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

wat is tarwe allergie

Een korte samenvatting over tarwe-allergie. Wat zijn de symptomen en hoe kan je dit testen?

Wat is tarwe-allergie?

Tarwe-allergie is een allergie voor een eiwit in tarwe die via IgE antistoffen verloopt. Vaak gaat die om het eiwit globuline of albumine waar een allergische reactie op is. Het is dus geen glutenallergie (bestaat niet), want dat is een ander eiwit dat voorkomt in onder andere tarwe, maar ook in andere graansoorten (1).

Dit is heel wat anders dan de auto-immuunziekte coeliakie (of gluten intolerantie). Rogge, gerst, haver mais en spelt kunnen dezelfde eiwitten of sterk gelijkende eiwitten (kruisallergie) bevatten en ook een reactie geven.

Bij wie komt het voor?

Tarwe-allergie kan voorkomen bij kinderen, maar in minder mate ook op latere leeftijd bij volwassenen. Erfelijkheid (genetische of familiaire aanleg) speelt hier ook een rol.

Wat zijn de symptomen?

Na het eten van tarwe bevattende voedingsmiddelen kunnen allerlei symptomen (kenmerken) voorkomen. Dit zijn meestal:

Huidklachten zoals:

  • Huiduitslag
  • Jeuk
  • Eczeem
  • Zwellingen
  • Netelroos

Luchtwegproblemen zoals:

  • Astma
  • Hooikoorts

Darmklachten zoals:

  • Prikkelbaar darm syndroom (pds)
  • Buikpijn
  • Darmkrampen

Soms kunnen er hartkloppingen optreden en klachten bij zware inspanning (sport) en vermoeidheid. In dat geval wordt het voedselafhankelijke inspanningsallergie genoemd. Er kunnen ook zeer hevige klachten zijn met shock: anafylaxie.

Welke testen bestaan er?

Om tarwe allergie te testen bestaat er een bloedtest waarbij de antistoffen (IgE) gemeten worden bij de huisarts, specialist, allergoloog of allergiediëtist.

Wat mag je eten?

De behandeling, oplossing of remedie bij de allergie is een aangepast voedingspatroon waarbij tarwe, spelt en andere graansoorten (kruisallergie) waar de persoon op reageert worden geëlimineerd. Rijst en mais geven meestal geen klachten. Dit eliminatiedieet hoeft niet per se glutenvrij te zijn.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties