tarwe-allergie

Tarwe-allergie

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Wat is tarwe-allergie?

Tarwe-allergie is een allergie voor een eiwit in tarwe. Vaak gaat die om het eiwit globuline of albumine. Het is dus geen glutenallergie, want dat is een ander eiwit dat voorkomt in onder andere tarwe, maar ook in andere graansoorten. Tarwe-allergie is heel wat anders dan de auto-immuunziekte coeliakie (of glutenintolerantie). Rogge, gerst, haver mais en spelt kunnen dezelfde eiwitten of sterk gelijkende eiwitten (kruisallergie) bevatten en ook een reactie geven.

Wat is glutenallergie?

Glutenallergie bestaat niet. Deze term wordt onterecht gebruikt in plaats van tarwe allergie of coeliakie (glutenintolerantie).

Wat zijn de symptomen?

Na het eten van tarwe bevattende voedingsmiddelen kunnen bij tarwe-allergie allerlei symptomen (kenmerken) voorkomen. Dit zijn meestal:

Huidklachten zoals:

  • Huiduitslag
  • Jeuk
  • Eczeem
  • Zwellingen
  • Netelroos

Luchtwegproblemen zoals:

  • Astma
  • Hooikoorts

Darmklachten zoals:

  • Prikkelbaar darm syndroom (pds)
  • Buikpijn
  • Darmkrampen

Soms kunnen er hartkloppingen optreden en klachten bij zware inspanning (sport). In dat geval wordt het voedselafhankelijke inspanningsallergie genoemd. Er kunnen ook zeer hevige klachten zijn met shock: anafylaxie.

Welke testen bestaan er?

Een test hiervoor is een bloedonderzoek waarbij de antistoffen (IgE) gemeten worden bij de huisarts, specialist, allergoloog of allergiediëtist.

Kan het voorkomen bij een baby/ kind of alleen bij volwassenen?

Tarwe-allergie kan voorkomen bij kinderen, maar in minder mate ook op latere leeftijd bij volwassenen. Erfelijkheid (genetische of familiaire aanleg) speelt hier ook een rol.

Is er een tarwe-allergie dieet?

De behandeling, oplossing of remedie bij de allergie is een aangepast voedingspatroon waarbij tarwe, spelt en andere graansoorten (kruisallergie) waar de persoon op reageert worden geëlimineerd. Rijst en mais geven meestal geen klachten. Dit eliminatiedieet hoeft niet per se glutenvrij te zijn.

Ir. Ralph Moorman

Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Glutenallergie

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us