Alfaman in 12 stappen
Auteur: Ir. Ralph Moorman

VROUW Glossy: Met De Testofactor, het ultieme handboek voor mannen bereikt hij, volgens schrijvers Ralph Moorman en Pim Christiaans, ‘de beste versie’ van zichzelf. Journalist Jan Heemskerk kijkt of deze Testosteron-lifestyle misschien ook iets voor hem én voor jouw vent is.
VROUW Glossy | September 2020 | Tekst Jan Heemskerk | Fotografie Getty Images
Mannenverhaal
De eerste bladzijde die ik voorzichtig opsla, is pagina 233. Ik citeer:
Is het je tijdens het lezen van ‘De Testofactor’ gaan duizelen door de hoeveelheid informatie die we voor je hebben verzameld? Geen nood: optimaliseer je nieuwe lifestyle om te beginnen met onze 12 basistips. Daarna kun je op je gemak gaan finetunen met onze andere adviezen. Ik kan wel huilen van opluchting. Zeker als blijkt dat ik bijna al die 12 basistips al min of meer ‘doe’: ik eet gevarieerd, niet te veel en bijna geen bewerkt voedsel. Ik train twee keer in de week mijn spieren en doe elke dag heel langzame cardio. Ik rook en drink niet, ga elke dag even laat naar bed, en slaap – als het me wordt gegund – volgaarne tussen de zeven en acht uur lang. Ik investeer volop in relaties en vriendschappen, ben dolgraag in het gezelschap van vrouwen, sta kaarsrecht, mijd stress als de vliegende tering en ben bijzonder ambitieus. Net zoals het hoort, volgens die 12 basistips. In de grond is er blijkbaar niks mis met mij.
Impotente deegsliert
Ik was me namelijk wel een beetje zorgen gaan maken toen de redactie van VROUW Glossy me weliswaar aansprak als ‘het toonbeeld van fitheid’, maar in één en dezelfde adem vroeg of ik niet een tijdje de leefregels van De Testofator wilde volgen. De nieuwe hormonale leefstijl voor echte mannen,” volgens de redacteur. Schrik! Waarom vroegen ze dat aan mij? Was ik soms niet mans genoeg? Had ik weer te vaak mijn vrouwelijke kant in het openbaar laten zien? Was het omdat ik had verteld dat ik tegenwoordig weleens moet huilen bij films met zielige huisdieren en weleens gekscherend roep dat ik bang ben dat ik te veel oestrogenen in mijn bloed heb zwerven?
Mijn onzekerheid nam exponentieel toe toen ik het boek in handen kreeg. Het vuistdikke epos van Moorman en Christiaans geeft me in eerste instantie namelijk het gevoel dat ik een volstrekt inadequate man ben, een impotente deegsliert die nodig moet worden voorzien van een ‘strakke buik’, een ‘grote seksdrive’,‘sterke spieren’, een ‘scherp geheugen’, een ‘gezond hart’ en ‘meer succes’. Aldus tenminste het omslag, dat er achterop het boek nog eens subtiel aan toevoegt: ‘Bereik de beste versie van jezelf.’
Ja, het lijkt op het eerste oog een boek dat me eens lelijk mores zal leren, de waarheid gaat vertellen en hormoonspuiten in me zal rammen totdat ik biceps als een buffel heb, ballen als pruimen in de pruimentijd, het killer instinct van een jachtluipaard en het libido van een bonobo op testosteron.
Niets blijkt echter minder waar. Het boek is in werkelijkheid een reusachtig vriendelijk en zachtaardig geschreven, doorwrocht en onmenselijk uitgebreid boek over de gezonde leefstijl, met een sterke nadruk op de rol die hormonen daarin spelen, en dan natuurlijk vooral testosteron, het hormoon der hormonen, het ultieme mannensap, de koning op de apenrots, de schuimbekkende verleider en ruige vechtersbaas, veroorzaker van kaalhoofdigheid en zoveel méér!
Supertestosteron
Het boek bestaat uit drie delen: De Basics, Word een Megaman en Pech Onderweg. De Basics is simpel gezegd een algemene inleiding hormoonkunde waar een man – ik zeg het maar even zoals het is – zin in moet hebben. Alle bewondering voor het harde werk van Pim en Ralph, maar dit deel is nogal medisch-technisch gedetailleerd en overstijgt in elk geval mijn behoefte aan algemene kennis, hoewel het wel grappig is even te browsen tussen ‘de belangrijkste hormonen in vogelvlucht’, en wat leuke weetjes te onthouden voor bij feesten en partijen.
Zo stimuleert testosteron (aangemaakt in de ballen) niet alleen de spiergroei en het libido, maar maakt het ook optimistisch (wist ik niet) en beschermt het hart en bloedvaten. Ik zou een tekort kunnen hebben als ik spiermassa verlies of meer vet op de buik opsla, dan wel een laag libido, depressieve gevoelens, en weinig daadkracht ervaar. In dat geval moet ik zorgen voor een gezond vetpercentage, niet te veel op kracht trainen, ontstressen, hoog op de apenrots komen, veel wilde seks hebben en in overleg met een deskundige zink en magnesium slikken. Leuk, hè?
En wist je dat er ook een soort supertestosteron bestaat? Nee? Dan weet je het nu wel: het heet dihydrotestosteron en is onder meer verantwoordelijk voor haaruitval en goedaardige prostaatvergroting. Je man weet dat hij een tekort heeft als hij een vrouwelijke haargrens zonder inhammen heeft en hij kan het op precies dezelfde manier boosten als testosteron.
Nog eentje doen? Oestrogeen! Het vrouwenhormoon! Wordt gemaakt van testosteron in vetcellen.We hebben er als man een klein beetje van nodig voor – onder meer – een goede zaadaanmaak en de ontwikkeling van de prostaat, maar niet te veel. Dan krijg je namelijk borsten en cellulitis en gaat je libido omlaag. In geval van nood: testosteron boosten en vetpercentage omlaag brengen.
Laatste om het af te leren? Cortisol. Wordt gemaakt in de bijnieren, maakt stressbestendig en alert, verhoogt de bloedsuikerspiegel in crisissituaties en remt ontstekingen. Een vechthormoon. Een chronisch teveel zorgt voor hoge bloeddruk en laag libido, maakt slap, vet en slapeloos. Stress reduceren helpt als je man daar last van heeft. En zo zijn er in dit deel nóg negen hormonen die we leren kennen, plus een tweetal pagina’s met de meest voorkomende hormonale problemen en (nog) een (uitgebreider) verhaal over testosteron, dat kort samengevat neerkomt op wat je hierboven al hebt gelezen.Voor de mensen die er echt alles over willen weten, zullen we dan maar zeggen. Ik houd het op het kader ‘De penopauze’, vanwege mijn licht gevorderde leeftijd, en kom te weten dat ik misschien in de penopauze ben als ik slapper, vetter, slomer, depressiever, vergeetachtiger, minder energiek en minder geil ben geworden. Dan heb ik mogelijk een tekort aan ‘vrij’ testosteron, en moet ik me stante pede bij de anti-aging dokter vervoegen. Ik beloof mezelf dat ik het in de gaten zal houden en doe direct de test* op pagina 32, die moet uitwijzen hoe het met mijn testosteronspiegel staat.
Diepgaan
De Basics eindigt met een persoonlijk relaas van Pim, die onder begeleiding van de Brusselse hormoondokter Thierry Hertoghe minstens tien jaar van zijn metabolisme en uiterlijk probeert af te snoepen, ofwel zichzelf van ‘ingekakte ouwe lul’ weer op te kweken tot jonge god. Iedereen moet zelf zijn mening maar vormen over het succesverhaal van Pim en het lichaam dat ik hem natuurlijk van harte gun, maar mij krijgen ze na lezing van zijn verhaal met geen zeven paarden meer aan de preparaten, en ook Pim wordt het bij de insuline-injecties voor zijn hoge bloedsuikerspiegel uiteindelijk te gortig. Hij houdt zich voortaan aan de natuurlijke methoden die in dit boek worden gebruikt. Een hele geruststelling.
En daarmee landen we aan bij het tweede deel van het boek: Word een Megaman – de kortste weg naar de beste versie van jezelf. Ik zou zeggen: een meer dan complete gids om het mannenlijf zodanig te voeden en trainen, dat lichaam, geest en ambitie optimaal functioneren. En daar zou ik het eigenlijk liefst ook meteen bij laten, omdat het welhaast onmogelijk is de 85 pagina’s samen te vatten die Ralph en Pim hebben volgepropt met kennis over het optimale eetpatroon, de beste manier om het lijf sterk en gezond te maken, de hersenen in vorm te houden, en die plaats op de apenrots te verzekeren.
Het is simpelweg niet te doen. Maar één ding weet ik als collega- lifestylegoeroe wel: wil jouw man er veel tijd in steken en alles, maar dan ook álles weten van zijn nieuwe leven als oergezonde, dubbel en dwars gespierde en hormonaal volmaakt in balans zijnde alfaman, dan is hij aan het juiste adres. Want Ralph en Pim gaan diep, heel diep, en laten geen steen op de andere. Heeft hij het hoofdstuk doorgeploegd, dan weet hij precies wat hij wel en niet moet eten, en waarom; krijgt-ie alle oefeningen die voor zijn lichaamsbouw en ambitie relevant zijn keurig uitgelegd – met plaatjes en tabellen – en bouwt hij met zijn eigenste hormonenblokkendoos een oersterk megabrein.
Penis-check
Ikzelf, echter, zou dit boek eerder kopen voor het derde deel: Pech Onderweg – mannenproblemen opgelost. Smullen van liefst 21 mannelijke narigheden van zweten en stinken tot te snel klaarkomen, van scheten laten tot prostaatvergroting tot een kleine penis, van haaruitval tot erectiestoornis. En dan nog een paar dingen waar ik zelf ook weleens last van heb. Zoals ‘energiegebrek en vermoeidheid’, te herkennen aan moe wakker worden, verminderde sportprestaties, slecht geheugen en moeite met concentreren, een lusteloos gevoel en slaapproblemen. Heeft jouw vent dat ook? Blader direct naar pagina 157 voor oorzaken (schildklier? Stress? Overactief immuunsysteem?) en oplossingen (afvallen, stoppen met drinken, goed slaapritme, naar de psychiater).
Slapeloosheid? Vlug naar pagina 216. Met onder meer en onder andere: deze hormonen beïnvloeden een ongestoorde nachtrust; wat zijn de oorzaken (stress, depressie en hormonale aandoeningen); wat doet de arts (melatonine of zwaardere slaappillen) en wat doe je zelf (minder koffie, thee en alcohol, voldoende vitamines, bewegen, stress managen, spelen met licht en donker, testosteron op peil houden).
Oké, vooruit. De kleine penis. Op pagina 188 staat een artist impression van een penis in erectie afgebeeld, waar hij de zijne naast kan leggen om te zien of hij klein, gemiddeld of groot geschapen is. Gemiddeld is 13,12 centimeter lang bij een omtrek van 11,66 centimeter, trouwens. En het gaat erom wat je ermee kunt. En een mooi karakter is ook wat waard. Nog niet tevreden? Wie weet is een penisverlenging wat voor hem! Of een verdikking! Bang voor de dokter? Verminder dan het vetpercentage (lijkt-ie groter) of streef naar een optimaal libido, want dan kan hij er in elk geval uithalen wat erin zit (het staat er echt).
En zo sluiten we het boek en maken de hormoonbalans op, als het ware. Maakt het boek de belofte waar en wil ik dan ook een Testo- lifestyle? Om met het eerste te beginnen: ik neig naar een bevestigend antwoord. Is hij bereid een enorm deel van zijn tijd en energie te stoppen in het ontsluiten van deze bodemloze bron van wijsheid? Dan zal hij zeker een alfaman worden (en een hormoon-weetjes- encyclopedie). Is het die inspanning waard? Dat moet hij natuurlijk helemaal zelf weten, maar ik heb er de kracht niet voor. Misschien wordt het tijd voor een drupje testosteron. Of ik ben gewoon tevreden met de één na beste versie van mezelf. Dat kan natuurlijk ook.
Over de schrijver
Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).