Cellulite behandeling in 5 stappen

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties: | Datum: [yoast_published_time]

cellulite

Cellulite is een pijnlijke klacht om te verminderen maar het behandelen van de vetcellen in het onderhuids bindweefsel kan wel.

Wat is cellulite?

Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd omdat het zo er uitziet en is een veranderende toestand van het onderhuidse bindweefsel waardoor putjes in de huid ontstaan.

Bij wie/ hoe ontstaat cellulite?

Het ontstaat vooral op de bovenbenen en billen, maar het kan ook op andere plekken voorkomen. Cellulite komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat zij een andere opbouw van bindweefsel hebben onder invloed van genen en hormonen. Het komt wel voor bij mannen met een zeer laag testosteron-niveau of na hormoonbehandelingen.

 Wat zijn de symptomen van cellulite?

  • Hobbelige huid op de heupen, dijbenen en billen en soms op de onder­buik of bovenarmen (kuiltjes en deukjes).
  • Zichtbare vetophopingen. Hier zijn meerdere gradaties te onderscheiden van zichtbaar bij inknijpen van de huid tot altijd zichtbaar.
  • Plekken waar cellulite zit voelen koud aan door een verslechterde bloedcirculatie.

Wat is cellulitis?

Cellulitis is een onderhuidse bacteriële infectie. Vaak als het gaat over cellulite wordt het verkeerde woord ‘cellulitis’ gebruikt.

Download online hormoontest

Wat zijn 5 oorzaken van een sinasappelhuid?

Er zijn meerdere oorzaken en invloeden waardoor cellulite kan ontstaan en/of verergeren (1).

1. Genetische aanleg

2. Verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam

Dit ontstaat vaak door overgewicht en een ongezonde leefstijl met veel stress, weinig beweging en training, een te hoge calorie- en suikerinname, verteringsproblemen (lekkende darm) en hoge inname van sterk bewerkte voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde. Daarnaast is roken een sterke versterker. Het Hormoonfactor programma heeft als doel de ontstekingsactiviteit in het lichaam zo laag mogelijk te krijgen. Lees hier de blog over: laaggradige ontstekingen.

3. Inactief leven

Een lage hoeveelheid spiermassa en een slechte doorbloeding maakt de kans op het ontstaan van cellulite groter.

4. Veroudering

Bij het ouder worden wordt het bindweefsel zwakker en de kans op cellulite groter.

5. Hormonale beïnvloeding

Een teveel aan oestrogeen ten opzichte van testosteron kan cellulite verergeren (2), (3). Ook een daling van het groeihormoon bij het ouder worden zal de bindweefselstructuur ongunstig beïnvloeden.

Oorzaken van een teveel aan oestrogeen ten opzichte van testosteron:

  • Te hoog vetpercentage, waarbij testosteron in het vetweefsel met hulp van het enzym aromatase omgezet wordt in oestrogeen. (4)
  • Binnenkrijgen van xeno-oestrogenen (chemische oestrogeenachtige stoffen) uit plastics, pesticiden en chemicaliën uit voeding, cosmetica, parfums en de omgeving. (5)
  • Ook belasting van de lever heeft invloed, want oestrogeen wordt door de lever uit het bloed gehaald en als er nog giftigere stoffen zoals alcohol in omloop zijn zal de lever hier voorrang aan geven. In dat geval blijft er dus meer oestrogeen in het bloed. (6)
  • Stress en overtraining verlagen het testosteron. (7)
  • Inactiviteit verlaagt het testosteron en maakt de spieren en huid slapper.
  • Slecht slapen. Tijdens de slaap is er een piek in het testosteron niveau. (8)
  • Medische oorzaken en medicijngebruik waardoor testosteron daalt en/of oestrogeen stijgt.
  • Ook de anticonceptiepil kan celluli­te verergeren.
  • Zoethout in thee en drop verlagen het testosteron. (9)
  • Anticonceptiepil. Deze verlaagt de hoeveelheid vrij testosteron. (10)
  • Genetische aanleg. De een heeft van nature meer testosteron dan de ander.

Behandeling op o.a. de benen

Een duurzame behandeling is moeilijk in te zetten als er zo weinig be­kend is over de oorzaken. Wat we wel weten is dat hormonen invloed op cellulite hebben. Reguliere artsen beschouwen cellulite ook als een cosmetisch probleem waardoor er geen reguliere geneesmiddelen zijn tegen cellulite.

Wat te doen tegen cellulite?

Deze 5 leefstijltips kunnen je helpen om deels van je cellulite af te komen.

1. Voeding

  • Afvallen: In het begin lijkt het de cellulite te verergeren, maar op de lange termijn zal het juist minder kunnen worden door oestrogeenverlaging.
  • Probeer zo min mogelijk xeno-oestrogenen binnen te krijgen. Door biologisch te eten (biologische bestrijdingsmiddelen zijn geen xeno-oestrogenen), zoveel mogelijk voor (vette) vloeistoffen in glas te kiezen in plaats van plastic en werk met natuurlijke cosmetica en parfums kan de blootstelling verminderd worden.
  • Drink geen alcohol en eet zo gevarieerd en onbewerkt mogelijk om de lever te ontlasten en een goede ontgifting mogelijk te maken.
  • Neem zo min mogelijk drop en zoethout bevattende producten.
  • Eet voeding die rijk is aan polyfenolen. Dit zijn stoffen in planten die als een antioxidant werken. Voedingsmiddelen rijk aan polyfenolen zijn bijvoorbeeld blauwe en rode vruchten, groene thee, pure chocolade, olijfolie, noten.

2. Sporten

  • Train als een bodybuilder! Het lijkt misschien iets voor mannen, maar de meest effectieve training om cellulite te verminderen is het doen van zware krachtoefeningen. Hiermee stimuleer je de aanmaak van testosteron en verstevig je de spieren op de juiste plaatsen. Focus hierbij op de grootste spiergroepen voor een sterk hormonaal effect: benen, rug, borst.

3. Stress beperken

  • Verlaag het stressniveau. Chronische stress kan de aanmaak van testosteron verminderen en laaggradige ontstekingen in het lichaam verergeren.
  • Zorg voor een goede nachtrust. Tijdens de slaap is er een piek in testosteron en ook het slaaphormoon melatonine is een antioxidant die de laaggradige ontsteking in het lichaam kan verlagen. 

4. Cupping massage

Er zijn allerlei anti-cellulite behandelingen op de markt die pretenderen symptomen te kunnen verminderen zoals cellulite cups, rollers, crèmes, cryotherapie en andere methoden. De ervaringen zijn wisselend en ook afhankelijk van de ernst van de cellulite. (11)

5. Suppletie

De volgende supplementen kunnen meehelpen: vitamine C, vitamine E, aromataseremmers (DIM, resveratrol, brandnetelwortel) en leverondersteuners (mariadistel), testosteronboosters (MACA, magnesium, zink). Gebruik dit wel in overleg met een deskundige. Sommige (vaak anti-agings-) artsen schrijven testosteron voor bij aangetoonde tekorten (meestal na de overgang). Er is dan sprake van een breder scala aan klachten die veroorzaakt worden door testosterontekort.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
11 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mijn natuurarts ben ik nog altijd dankbaar. Hij zei: “Je eet te luxe “, “Je eet teveel eiwitten” ,”we eten in het algemeen te veel eiwitten”. Ik at heel gezond dacht ik maar was gek op yoghurt! (53 kg en 1.62m) . Hij adviseerde:”Je moet niet meer dan 100 gram yoghurt en niet meer dan 60 gram kaas eten per dag. Daar heb ik me aan gehouden en de cellulite (ik wist destijds niet beter of het heette cellulitis) op de bovenbenen vloog eraf. Een heel fijne “bijwerking” want ik was enkel gekomen voor een nog beter voedingsadvies. Veel dank… Lees verder »

iemand al gedacht aan l-carnitine te nemen om vet te verliezen? Dit zou moeten helpen. wel even aan je arts vragen of het ok is voor jou.

Hoe zit het met endermologie of cupping?

Ik herken het cellulite verhaal. Ook ik heb dit op benen en billen. Maar het gaat verder bij mij. Ik ben 171 cm, maat 38 en 69 kilo. Echter, ik heb een vet percentage van 39%. Ik eet gezond (veel groente, vis, wat fruit en weinig koolhydraten). Ik drink geen koffie en alcohol en drink alleen water en kruiden thee. Ik sport twee keer in de week en probeer elke dag 30 min te wandelen. Als kind was ik mager, maar had op mijn 18e al een vetpercentage van 29%. Toen viel de sportarts al van zijn stoel. Toch was… Lees verder »

Heb je de Keto voedingsvisie al eens geprobeerd? Alle koolhydraten weg op enkele langzame na. Goede verzadiging, met weinig eten.
Info@house-of-health.nl

Ook zijn de endermologie behandelingen van belang tijdens dit proces. Succes!

Vis is meestal kweekvis wat vol met gifstoffen zit wat de aanmaak van vet bevorderd. Mijn cellulitis ging weg toen ik vegan ging eten. 5 dagen per week vegan en in het weekend wat vlees of vis. Momenteel eet ik nu weer vaker dierlijk en heb weer veel last van cellulitis. Ik ga weer terug in de lente meer vegan eten?

Denk ook aan bepaalde celzouten, zoals natrium phosphoricum. Die helpt om de zuur-/basebalans en de vetbalans te reguleren.

Ik denk vooral zorgen voor een combinatie van langzame koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten en voldoende vezels bij elke maaltijd., zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Matig met snelle koolhydraten en afblijven van de geraffineerde suikers. Bittere groente en andere producten kunnen helpen bij je bloedsuikerspiegel Hulp van vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren kan meehelpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de insulinegevoeligheid te verbeteren. Hiervoor advies vragen; bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut. Onder andere carnitine helpt de vetverbranding. Dat zit wel in vlees maar voor zover ik weet niet in vis. Als je geen vlees eet kan je ook andere aminozuren tekort… Lees verder »

Hoi Mireille! Ik heb het zelfde “probleem”. Ik zie er slank uit, (55kg bij 1.60) maar op iedere meting blijkt dat ik morbide ben qua vet percentage. En ook teveel vet op de organen. Sinds drie maanden doe ik nu daadwerkelijk aan krachttraining dus ik ben erg benieuwd wat dat voor mij oplevert. Ik wil graag van dat “teveel” aan vet af, en zoals je al zegt altijd op je eten moeten letten is heeeel vermoeiend. Dus wanneer ik opnieuw een meting heb, zal ik zit terug koppelen!

En hoe is het ondertussen gesteld met jou na een lange tijd krachttraining?

Krachttraining! Je bouwt spieren en je lichaam brandt je vet op. Lees er maar eens over!