Pilates by Debbie Jenner

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Pilates by Debbie Jenner: Gelukkig Nieuwjaar iedereen, en wat een eer aan het begin van een nieuwe ‘annum’! Ik ben gevraagd mijn leefstijlverandering te beschrijven. Dat doe ik met plezier omdat ik volledig achter Ralph’s Hormoonfactor sta.

Al dertig jaar heb ik met regelmaat een hormonale disbalans meegemaakt. Ik heb in mijn verleden jarenlang teveel bewogen, vaak te weinig gegeten onder het mom ‘ieder pondje gaat door het mondje’ en rust?…. dat woord kende ik niet eens.

Debbie Jenner als Doris D

Het begon in de oertijd van aerobics in Nederland, Wie oud genoeg is weet misschien nog dat ik in 1981 dit fenomeen introduceerde en een aerobicstudio opende in Amsterdam. Dit in de tijd dat ik bijna dagelijks op TV was als middelpunt van een huppelende meidengroep. We traden tig-keer per dag op door heel Nederland en in de buurlanden, en ik maakte dagen van 20 uur reizen, opnames, interviews, fotosessies en heftige huppelmomenten! Hadden we een dag vrij dan stond ik rustig vier aerobiclessen achter elkaar te geven… ik moet er nu niet meer aan denken!

Ik dacht gezond te zijn. Ik bewoog en lette altijd wel op wat ik tot me nam, tenslotte had ik brandstof nodig, maar ik kwam aan. Hoe kon dat? Verwarring alom. Maar bij elkaar opgeteld was dit het recept voor een fysiek rampgeval:

  • Te veel inspanning
  • Te weinig eten voor zulke lange dagen
  • Een chronisch tekort aan nachtrust
  • Teveel spanning of terwijl; negatieve stress!

Want stress had ik in die tijd. We hadden géén manager (dat werd ik zelf dan op m’n twintigste terwijl ik amper Nederlands sprak) en we werden uitgeleefd door platenmaatschappijen en boekingskantoren. En dan een binnenvetter zijn pfff……….. had ik toen maar geweten wat nu allemaal bekend is. Ik had een ernstig verstoord hormonenstelsel. Ik had uiteraard al een vermoeden, maar nog niet het bewijs……

pilates

Pilates

Inmiddels heb ik mijn aerobicschoenen ingeruild voor sokken en ben ik aan het einde van het vorige millennium de body-mind weg ingeslagen en zit nu lekker in mijn vel.

Velen zullen van Pilates gehoord hebben maar het waarschijnlijk alleen kennen als groepsles op de mat. Pilates kan een pittige workout zijn, zeker wanneer het met controle beoefend wordt. Veel interessanter zijn de als middeleeuwse marteltuig uitziende apparaten waar ik dol op ben! Je kunt honderden oefeningen uitvoeren op slechts één apparaat en je werkt met weerstand. Niet de weerstand van gewichten maar van veren. Je kunt weerstand toevoegen door meer veren er aan te koppelen maar afhankelijk van de doelstelling en van de oefening zijn bepaalde oefeningen juist moeilijker wanneer je weerstand eraf haalt. Vooral bij de stabilisatieoefeningen waarbij de core, rug en bekkengebied enorm hard werken. Met de apparaten kan je naast het ontwikkelen van spierkracht ook prima aan de mobiliteit van de wervelkolom en andere gewrichten werken, belangrijk voor de flexibiliteit van de spieren. Heel frappant is het concept want ‘less is more’.

Ik heb ongeveer 12 jaar geleden mijn eerste Pilates-studio geopend in Amsterdam (Elandsgracht). Daar bieden we groepslessen aan op de apparaten met maximaal 5 personen in één les. Daardoor krijgt iedereen voldoende aandacht en begeleiding. De stof is gevarieerd en aan te passen aan het individu. Het is dus bijna Personal Training. De lessen blijken verslavend te zijn want veel klanten zijn vanaf het eerste uur lid en niet weg te krijgen.

Tegenwoordig geef ik ook Relaxercise opleidingen. Relaxercise is een echte ontspanningles, een ‘must’ in een tijdperk wanneer we aan infobesitas lijden en overvolle agenda’s hebben. Uiteraard helpt Relaxercise in de strijd tegen stress. Door middel van Tai Chi geïnspireerde warm-up bewegingen met daarna rekoefeningen, progressieve ontspanningsoefeningen, meditatie en visualisatietechnieken leert men eerst te ontladen om vervolgens op te laden met nieuwe frisse energie.

Heerlijk, een uurtje verplicht ontspannen. Dat doet een mens goed!

Gezonde groet,

Debbie Jenner
info@pilatescompany.nl
www.pilatescompany.nl

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us