Core training | Waarom is het zo belangrijk en hoe werkt het?
Auteur: Inge van Haselen

De core bestaat uit 29 spieren die als het ware het corset van je lichaam vormen. Daarom is een core training zo belangrijk…
Begin bij het begin
In mijn jarenlange ervaring als Personal Trainer en Voedingscoach heb ik ontdekt dat je het beste kunt beginnen met het versterken van je zogeheten core. Dat is het centrum van je lichaam bestaand uit je rug, buik en bekken.
Ralph Moorman, bedankt voor je uitnodiging om als gastblogger bij te dragen aan je site! Als personal trainer en voedingscoach deel ik jouw passie om de gezonde lifestyle te delen. Jouw boeken dragen daar fantastisch aan bij en ik hoop mijn gastblog ook.
Werk eerst aan je core!
De meest gemaakt fout bij mensen die weer slank en fit willen worden is dat ze als een gek verkeerd gaan trainen. Bijvoorbeeld door in de sportschool direct de apparaten te gebruiken, honderden situps te doen of door eindeloos te gaan hardlopen. Hierdoor raak je snel geblesseerd, bijvoorbeeld aan je rug of knieën.
Hoe dan?
In mijn jarenlange ervaring als Personal Trainer en Voedingscoach heb ik ontdekt dat je het beste kunt beginnen met het versterken van je zogeheten core. Dat is het centrum van je lichaam bestaand uit je rug, buik en bekken.
Core training, waarom is het zo belangrijk?
De core bestaat uit 29 spieren die als het ware het corset van je lichaam vormen. Het zijn deze spieren die je helpen bij je dagelijkse taken zoals het optillen van je kind, het sjouwen van zware spullen, lopen, zitten, draaien en eigenlijk elke beweging die je kunt voorstellen. Het zijn ook deze core-spieren die je helpen bij alle andere trainingen, zoals hardlopen, bodypump, spinning, kickboksen en krachttraining! Bij krachttraining zorgt een sterke core ervoor dat je jouw bovenlichaam als een blok stil houdt. Hierdoor kan je elke oefening met maximale controle en rendement uitvoeren zonder dat je rug klachten krijgt. Een ander groot voordeel van een goed getrainde core is dat je er slank uitziet en je krachtig voelt.
Het trainen van je core vraagt een rustige opbouw, waarbij je zowel aan je balans werkt als aan je kracht. Bij nieuwe mensen, ook mannen met grote biceps, zie ik vaak dat ze een zwakke core hebben. Met name de stabiliteit is bij de meeste mensen die gaan trainen zwak. Dat valt meteen op als ik ze een oefening op 1 been laat doen.
Test jezelf…
Probeer zelf maar eens de volgende horizontale balansoefening:
- Ga rechtop staan met je voeten naast elkaar en je armen recht vooruit gestrekt.
- Strek langzaam 1 been naar achteren en buig tegelijkertijd je bovenlichaam naar voren.
- Hou je armen gestrekt naar voren. Let er op dat je hoofd en nek in 1 lijn met je rug houdt en span je buikspieren aan.
- Hou 5 seconden vast en herhaal dit voor je andere been.
Hoe ging dat? Als je niet stond te wiebelen heb je een sterke core en goede balans! Stond je wel te wiebelen dan is het tijd je core te gaan trainen. Niet alleen je rechte en schuine buikspieren… Het is dan van belang dat je alle core-spieren traint. Dus niet alleen je rechte en schuine buikspieren zoals ik vaak zie, maar ook de diepe buik- en rugspieren. Die diepere spieren komen bij simpele situps nauwelijks aan bod. Om dit te bereiken kan ik je aanraden Pilates te gaan doen of je te laten begeleiden door een personal trainer.
Aan de slag
In deze video geef ik je een paar goede core-oefeningen die je overal kunt doen. Begin hiermee en in de volgende aflevering maken we de oefeningen wat moeilijker. Zorg daarnaast dat je op een gezonde manier gaat eten, dan weet ik zeker dat je binnen de kortste tijd slanker en fitter bent en je over je hele lichaam sterker zult voelen!
Veel succes!
Inge van Haselen, Personal Trainer en Voedingscoach
Over de schrijver
Inge van Haselen is al meer dan 15 jaar Integrative Nutrition Health Coach, Personal Trainer en Sportvasten Coach in Amsterdam.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).