Herstel je hormonen en zorg met leefstijl aanpassingen dat je hormonaal in balans komt!
Inhoud van dit artikel
Herstel je hormonen…
Als ik tegen een nieuwe klant over hormonen begin, wordt er vaak lacherig gereageerd en volgen er meteen opmerkingen over seksueel gedrag, menstruatie en de overgang. Deze voorbeelden hebben inderdaad met hormonen te maken, maar wat weinig mensen weten, is dat vrijwel álle processen in het lichaam onder hormonale controle staan.
Het lichaam is een verzameling van miljarden cellen die allemaal met elkaar samenwerken. De broodnodige communicatie tussen al deze cellen wordt onder meer door hormonen verzorgd. Vanuit de klieren en hormoonproducerende weefsels worden ze door het bloed naar alle cellen tot in de verste uithoeken van uw lichaam vervoerd.
De klieren
Voorbeelden van klieren zijn de schildklier, de hypofyse, de eierstokken (bij vrouwen), de testes (bij mannen) en de bijnieren. Schildklierhormoon, insuline, adrenaline en de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron zijn enkele bekende voorbeelden van hormonen, maar er zijn er veel meer. In totaal circuleren er honderden hormonen in je bloed.
-> lees hier over de 7 hormoonklieren in het menselijk lichaam.
De functies
Hormonen sturen onder meer de groei, de stofwisseling en het immuunsysteem en zij zorgen voor een harmonisch verloop van de verschillende orgaanfuncties. Bij vrijwel alle gezondheidsklachten, ziektes, gedragsstoornissen en verouderingsverschijnselen spelen ze een rol.
Hormonen bepalen ook hoe hoog je energiegebruik is en regelen zelfs je energie-inname: honger en verzadiging staan namelijk onder hormonale regie. Verder bepalen hormonen of spiermassa opgebouwd of afgebroken wordt en ze beslissen of energie wel of niet als vet in je buik en billen wordt opgeslagen.
Problemen en oplossingen
Bij de meeste mensen raken de hormonen verstoord door slechte eetgewoonten, te veel stress en een verkeerd bewegingspatroon. En jawel, vrijwel alle huidige diëten, trainingsmethoden en leefstijladviezen brengen jouw hormonen juist uit balans…
Je leest het goed: door een afvalmethode te volgen die het belang van hormonen negeert, kan je juist aankomen. Puntendiëten en crashdiëten zijn voorbeelden van diëten die totaal geen rekening houden met jouw hormonen. In het begin vliegen de pondjes eraf, maar later vliegen ze er weer aan met nog een extra schepje vet erbovenop.
Ga je door met denken vanuit een lage inname van energie en een zo hoog mogelijk verbruik ervan, dan ga je de strijd aan met je hormonen. Die strijd win je nooit!
Online begeleiding
Kom je er zelf niet uit? Laat je dan online begeleiden. Je kan zelfstandig 12 weken aan de slag of met begeleiding van een hormoonspecialist.
Reageer op dit artikel