Wat zijn symptomen van PCOS?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Wat zijn symptomen van PCOS

Hoe weet je dat je PCOS hebt? Dit kan je herkennen aan symptomen. Deze klachten van PCOS staan hieronder beschreven.

Wat zijn de symptomen van PCOS?

Om de diagnose te maken en vast te stellen dat iemand PCOS heeft zijn drie voorwaarden leidend. Als een vrouw in vruchtbare leeftijd aan twee van de drie voorwaarden voldoet dan heeft ze PCOS. Deze drie voorwaarden zijn cystes zichtbaar op de eierstokken (testen met echo), een onregelmatige menstruatie (minder dan 9 keer per jaar) en verhoogd testosteron (en LH). Dit kan allerlei symptomen geven. Veel vrouwen met PCOS hebben overgewicht en metabool syndroom, maar dit hoeft niet zo te zijn. Er zijn ook slanke vrouwen met PCOS.(1)

Dit uitblijven van eisprongen (en soms het hoger worden van de androgene hormonen) brengt een heel scala aan vervelende gevolgen met zich mee zoals (1):

 • Acne en onrustige huid
 • Problemen met overbeharing en soms haaruitval of kaalheid in een mannelijk patroon (alopecia androgenetica)
 • Uitblijvende menstruaties
 • Overvloedige menstruaties (als een menstruatie komt is deze meestal hevig)
 • Problemen met vruchtbaarheid tot onvruchtbaarheid (omdat er soms, zelden of nooit een spontane eisprong optreedt)
 • Grotere kans op een miskraam

Download online hormoontest

Ook als je geen zwangerschapswens hebt maar wel de verschijnselen van insulineresistentie en PCOS, is het bestrijden ervan met voedingsaanpassing (en supplementen) zeer wenselijk. Vrouwen met PCOS en metabool syndroom hebben op lange termijn een veel hogere kans op:

 • Hart- en vaatziekten
 • Hoge bloeddruk
 • Hormoongevoelige kanker, zoals baarmoederkanker
 • Suikerziekte
 • Zwangerschapssuikerziekte (zwangerschapsdiabetes)
 • En andere zwangerschapscomplicaties

 

Wat is de oorzaak?

Er zijn meerdere oorzaken. De veronderstelde oorzaken van PCOS zijn aanleg en erfelijke factoren, maar de allerbelangrijkste associaties die we zien bij deze aandoening zijn:

 1. Insulineresistentie
 2. Overgewicht
 3. Teveel stress
 4. Oestrogeendominantie
 5. Hormoonverstorende stoffen.

Ter info:

 1. Positieve ervaringen van dames die zwanger zijn geworden na/met PCOS: Spontaan zwanger na PCOS  / Zwanger worden met dit syndroom
 2. Blog “Wat is de beste POCS behandeling?”

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik werk als bekkenfysio en zie steeds meer vrouwen met endometriose. Is hierbij ook sprake van een disbalans tussen hormonen en kunnen vrouwen met leefstijl hier iets aan doen?

Beste Sabrina,

Hier is inderdaad vaak sprake van een disbalans in hormonen. Belangrijk is om te weten wat bij die vrouwen de oorzaak is, als je gericht e.e.a. wilt aanpakken. Sowieso is een echt gezonde leefstijl een goed begin. De Hormoonfactorleefstijl is hierbij een goede leidraad en een leefstijl waarmee veel mensen, niet alleen vrouwen, hun klachten hebben kunnen verminderen of laten verdwijnen. Stoppen met suikers is tegenwoordig een hele mooie eerste stap.