Wat is de beste PCOS behandeling?

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Wat is de beste PCOS behandeling

Hoe kan je het beste de symptomen van PCOS behandelen? Dit kan in samenwerking met de arts maar veel beter, begin eerst met het aanpassen van je leefstijl.

Welke PCOS behandeling schrijft de arts voor?

Wanneer een arts symptomen ziet van PCOS bij een vrouw in de vruchtbare leeftijd zoals cystes op de eierstokken (PCO) met een echo of verhoogde mannelijkheid in het bloed (testosteron en LH) volgt er meestal een snelle symptoombestrijdende oplossing. De dokter zal meestal de anticonceptiepil (of mirenaspiraal) voorschrijven wanneer er nog geen zwangerschapswens is. Wanneer er wel een zwangerschapswens is zijn er andere medische hulpmiddelen en medicatie voor handen. Ook na een zwangerschap kan PCOS nog steeds aanwezig blijven. Bij overgewicht zal er mogelijk een verwijzing naar een diëtist zijn. Voor klachten die soms ontstaan door PCOS zoals overbeharing en acne zijn uiteraard symptoombestrijdende behandelingen mogelijk zoals haren weglaseren en huidtherapie, maar dit doet niets met de onderliggende oorzaken.

Download online hormoontest

Hoe kan je PCOS zelf natuurlijk behandelen?

In de reguliere geneeskunde zal de rol van leefstijl niet altijd gepromoot worden bij vrouwen met PCOS, maar gesproken worden over een genetische aanleg en soms zelfs dat het niet te genezen is. Uiteraard zal er een genetische aanleg onder liggen (erfelijk), maar dat wil niet zeggen dat er dan met leefstijlaanpassing niets mogelijk is. Het eerste antwoord op de vraag ‘ik heb PCOS en ik wil zwanger worden’ zou dan ook wat mij betreft een antwoord met betrekking tot voeding en leefstijl moeten zijn. Medische hulpmiddelen en therapie zoals medicijnen kunnen altijd later nog ingezet worden bij een kinderwens. Veel vrouwen kunnen van PCOS afkomen door de voeding en leefstijl aan te passen. PCOS is dus vaak omkeerbaar (1).

4 leefstijltips:

  1. Eet onbewerkte voeding, minimaal 400 groente per dag, en eet suiker-, zuivel-, en glutenvrij (eerst coeliakie bij de huisarts uitsluiten alvorens te elimineren) om het immuunsysteem meer tot rust te krijgen en onstekingsactiviteit in het lichaam te verlagen. Afvallen kan voor vrouwen met overgewicht veel verbetering geven. (2)
  2. Beweeg veel en train regelmatig. Krachttraining zorgt ervoor dat er meer receptoren voor insuline aangemaakt worden en dit vermindert insulineresistentie. (3)
  3. Beperk stress zo veel mogelijk. Bij slanke vrouwen (zonder metabool syndroom) is stress vaak een belangrijke veroorzaker van PCOS. (4)
  4. Optioneel in overleg met een deskundige, suppletie van vitamine D3, Vitamine B8 ( Inositol), lijnzaad, broccolikiemextract, curcuma longa (geelwortel), groene thee extract EGCG, mariadistel (niet gebruiken bij zwangerschapswens). (5) (6)

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties