Wat is glutenintolerantie?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties: | Datum: [yoast_published_time]

wat is glutenintolerantie

Wat is een glutenintolerantie? Het is een ander woord voor Coeliakie en de symptomen ervan lees je hieronder.

Wat is glutenintolerantie?

Dit is een intolerantie voor gluten waarbij het immuunsysteem niet reageert zoals het hoort wanneer iemand gluten binnenkrijgt via de voeding. Het immuunsysteem zal vanwege het defect dat een genetische component (erfelijk) heeft lichaamseigen materiaal aanvallen.

Een ander woord hiervoor is Coeliakie (spreek uit als seuliakie). Bij coeliakie is vooral de darmwand (darmslijmvlies) van de dunne darm die sterk aangetast wordt. Deze ontstekingsreactie zorgt ervoor dat de darmvlokken kapot gaan waardoor belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen worden.

In Nederland heeft ongeveer 1 procent van de bevolking coeliakie, maar mogelijk is dit getal hoger omdat niet iedereen dit getest heeft en er weet van heeft. Coeliakie kan als kind ontstaan of pas op latere leeftijd tot uiting komen (1).

Vaak wordt de term coeliakie (of glutenintolerantie) verward met glutensensitiviteit (of tarwe sensitiviteit) of gluten-allergie (juiste naam tarwe-allergie), maar dit is heel wat anders.

Hoe test je deze intolerantie?

Allereerst kan de huisarts of specialist een bloedtest doen om antistoffen (tTGA, IGA-antistoffen) aan te tonen, die gevolgd wordt bij volwassenen door een biopsie van de dunne darm (dunnedarmbiopsie) om te kijken of het darmslijmvlies is aangetast. Ook is er zelftest te koop bij de drogist (zoals het Kruidvat).

Let op: Bij deze test vereist dat je nog gluten eet. Als je een tijd glutenvrij eet, dan is de uitslag soms vals negatief. In dat geval moet er eerst weer een periode van ongeveer 6 weken gluten gegeten worden, om alsnog een eerlijke uitslag te verkrijgen.

Het is wel belangrijk om een juiste diagnose te krijgen, omdat bij coeliakie ook kruisbesmetting met gluten voorkomen moet worden. Dit dieet is dus een stuk lastiger in de praktijk te brengen dan wanneer er sprake is van glutensensitiviteit (non coeliac gluten sensitivity), waarbij kruisbesmetting en kleine hoeveelheden gluten meestal geen probleem zijn.

Download online hormoontest

Wat zijn de symptomen?

Bij coeliakie kunnen allerlei symptomen en klachten optreden die soms ook “vaag” kunnen zijn. Bekende klachten zijn:

  • Diarree
  • Onverklaarbaar afvallen
  • Darmklachten
  • Vermoeidheid
  • Obstipatie (verstopping)
  • Opgezette buik
  • Depressie
  • Botontkalking
  • Bloedarmoede.

Soms gaat coeliakie gepaard met meerdere auto-immuniteitsproblemen zoals:

Vaak is er bij mensen die Coeliakie hebben ook sprake van lactose intolerantie.

Wat is een glutenintolerantie dieet?

De oplossing of remedie bij glutenintolerantie is een glutenvrij dieet. Dit betekent ook dat kruisbesmetting voorkomen moet worden, omdat zeer kleine hoeveelheden gluten (sporen) uit bijvoorbeeld tarwe, spelt, rogge of gerst via lucht of contact bij bereiding al problemen kunnen geven.

Sinds kort is er ook een supplement ter beschikking, namelijk gluterase. Dit verteringsenzym dat gluten deels kan afbreken kan preventief bij de maaltijden worden geslikt om mogelijke schade door “glutenfoutjes” te verminderen. Dit supplement is zeker geen vervanging voor het glutenvrije dieet en de meningen over dit supplement zijn verdeeld.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties