schildklierontsteking

Chronische schildklierontsteking | Symptomen, oorzaak en behandeling

Welke behandeling is aan te raden bij een chronische schildklierontsteking?

Wat is een schildklierontsteking (diagnose)?

Schildklierontsteking of thyroïditis is een verzamelnaam die gebruikt wordt voor een groep schildklierproblemen. Zo is er Hashimoto thyroïditis (de ziekte van Hashimoto), postpartum thyroïditis (na zwangerschap, vaak tijdelijk) en subacute granulomateuze thyroïditis (virale thyroïditis,, veroorzaakt door een virus, zeldzaam).

Wat zijn de symptomen en klachten?

De symptomen die optreden bij schildklierontsteking kunnen ontstaat op het niveau van de schildklier zelf. Bijvoorbeeld een zwelling en keelontsteking (keelpijn) en een verstoorde aanmaak van schildklierhormonen.

Bij Hashimoto thyroïditis treden symptomen op die horen bij een vertraagde schildklier door een verminderde hormoonaanmaak.

Bij granulomateuze thyroïditis en postpartum thyroïditis is er in het begin teveel werking van het schildklierhormoon (hyperthyroïdie), gevolgd door een tekort aan schildklierhormonen (hypothyroïdie). Er zijn niet altijd duidelijke symptomen te herkennen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van de ontsteking is een overactief immuunsysteem. De ziekte van Hashimoto is zelfs een auto-immuun ontsteking waarbij antistoffen in het bloed gemeten kunnen worden (anti-TPO). De oorzaken die onder deze ontstekingen liggen zijn erfelijke aanleg in combinatie met factoren die het immuunsysteem uitdagen, zoals voedselovergevoeligheid, het lekkende darmsyndroom, een ongezond voedingspatroon met veel sterk bewerkte voedingsmiddelen en chronische stress.

Daarnaast is er bij postpartum thyroïditis een immuniteitsverandering door de zwangerschap en de bevalling. Bij  granulomateuze thyroïditis is er belasting door een virus.

Welke behandeling is aan te raden?

De arts zal beslissen of er schildkliermedicatie nodig is zoals thyrax (bij tekort schildklierhormonen) of pijnstillers (bij pijnlijke schildklier) zoals paracetamol. Soms is afwachten het devies omdat thyroïditis ook vanzelf over kan gaan binnen een paar maanden.

Om een schildklierontsteking te verhelpen is wat mij betreft een complementaire leefstijlbegeleiding ook nu een aanrader. Dit omdat verkeerde voeding en stressfactoren het immuunsysteem vaak onnodig belasten en dat zal de schildklier niet helpen.

Een brede leefstijlaanpak:

Ir. Ralph Moorman

(12stemmen, gemiddeld: 3,67 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Evy
Evy
2 jaren geleden

Mijn vraag is verwand aan dit artikel lijkt me. In het artikel over lectines staat dat voeding weken de lectines kan verminderen. Ik vraag me af of je het weekwater moet ‘afgieten’ of dat het weken zelf al voldoende is!!? Als ik nml. haver week in havermelk eet ik die havermelk vervolgens ook op. Mochten de lectines door ‘t weken slechts oplossen eet ik ze dus alsnog.. Is het weken zelf dan wel voldoende!?
Alvast dank!
Met vriendelijke groet, Evy

Gerda van Dijk
Antwoord aan  Evy
2 jaren geleden

Het weekwater kun je het beste afgieten.

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us