schildklierontsteking

Chronische schildklierontsteking | Symptomen, oorzaak en behandeling

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Over de diagnose, klachten, medicatie en leefstijlaanpak bij een chronische schildklierontsteking.

Wat is een schildklierontsteking?

Een ontstoken schildklier of thyroïditis is een verzamelnaam die gebruikt wordt voor een groep schildklierproblemen (waarbij de schildklier uit balans raakt door te snel of te langzaam te werken). Zo is er Hashimoto thyroïditis (de ziekte van Hashimoto), postpartum thyroïditis (na zwangerschap, vaak tijdelijk) en subacute granulomateuze thyroïditis (virale thyroïditis, veroorzaakt door een virus, zeldzaam).(1)

Wat zijn de symptomen en klachten?

  • De symptomen die optreden bij schildklierontsteking kunnen ontstaat op het niveau van de schildklier zelf. Bijvoorbeeld een zwelling en keelontsteking (langdurige keelpijn), pijn aan hals bijvoorbeeld bij slikken en een verstoorde aanmaak van schildklierhormonen.
  • Bij Hashimoto thyroïditis treden symptomen op die horen bij een vertraagde schildklier door een verminderde hormoonaanmaak.
  • Bij granulomateuze thyroïditis en postpartum thyroïditis is er in het begin teveel werking van het schildklierhormoon (hyperthyroïdie), gevolgd door een tekort aan schildklierhormonen (hypothyroïdie). Er zijn niet altijd duidelijke symptomen te herkennen.

Wat is de oorzaak van een ontstoken schildklier?

De oorzaak van de ontsteking is een overactief immuunsysteem. De ziekte van Hashimoto is zelfs een auto-immuun schildklier aandoening waarbij antistoffen in het bloed gemeten kunnen worden (anti-TPO).

  • De oorzaken die onder deze ontstekingen liggen zijn erfelijke aanleg in combinatie met factoren die het immuunsysteem uitdagen, zoals voedselovergevoeligheid, het lekkende darmsyndroom, een ongezond voedingspatroon met veel sterk bewerkte voedingsmiddelen en chronische stress.
  • Daarnaast is er bij postpartum thyroïditis een immuniteitsverandering door de zwangerschap en de bevalling.
  • Bij  granulomateuze thyroïditis of thyreoïditis van De Quervain is er een vergrote schildklier door een virus (virale infectie die niet besmettelijk is an sich met betrekking tot schildklierontsteking).

Welke behandeling is aan te raden?

De arts zal beslissen of er schildkliermedicatie nodig is zoals thyrax (bij tekort schildklierhormonen) of pijnstillers (bij pijnlijke schildklier) zoals paracetamol. Soms is afwachten het devies omdat thyroïditis ook vanzelf over kan gaan binnen een paar maanden (spontaan herstel).

Om een schildklierontsteking te verhelpen is wat mij betreft een complementaire leefstijlbegeleiding ook nu een aanrader. Dit omdat verkeerde voeding en stressfactoren het immuunsysteem vaak onnodig belasten en dat zal de schildklier niet helpen.

Een brede leefstijlaanpak om je hormonen in balans te brengen:

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us