Chronische schildklierontsteking

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Wat zijn de symptomen van een chronische schildklierontsteking?

Er zijn drie verschillende soorten van een chronische schildklierontsteking. Ik leg het je hieronder uit.

Wat is een schildklierontsteking?

Een ontstoken schildklier of thyroïditis is een verzamelnaam die gebruikt wordt voor een groep schildklierproblemen (waarbij de schildklier uit balans raakt door te snel of te langzaam te werken). Zo is er (1):

  1. Hashimoto thyroïditis (de ziekte van Hashimoto)
  2. Postpartum thyroïditis (na zwangerschap, vaak tijdelijk)
  3. Subacute granulomateuze thyroïditis (virale thyroïditis, veroorzaakt door een virus, zeldzaam).(2)

Download online hormoontest

Wat zijn de symptomen van een schildklierontsteking?

De symptomen die optreden bij een schildklierontsteking kunnen ontstaat op het niveau van de schildklier zelf. Bijvoorbeeld een zwelling en keelontsteking (langdurige keelpijn), pijn aan hals (bijvoorbeeld bij slikken) en een verstoorde aanmaak van schildklierhormonen.

  1. Bij Hashimoto thyroïditis treden symptomen op die horen bij een vertraagde schildklier door een verminderde hormoonaanmaak.
  2. Bij granulomateuze thyroïditis en postpartum thyroïditis is er in het begin teveel werking van het schildklierhormoon (hyperthyroïdie), gevolgd door een tekort aan schildklierhormonen (hypothyroïdie). Er zijn niet altijd duidelijke symptomen te herkennen.

Wat is de oorzaak van een ontstoken schildklier?

De oorzaak van de ontsteking is een overactief immuunsysteem. De ziekte van Hashimoto is zelfs een auto-immuun schildklier aandoening waarbij antistoffen in het bloed gemeten kunnen worden (anti-TPO).

  • De oorzaken die onder deze ontstekingen liggen zijn erfelijke aanleg in combinatie met factoren die het immuunsysteem uitdagen, zoals voedselovergevoeligheid, het lekkende darmsyndroom, een ongezond voedingspatroon met veel sterk bewerkte voedingsmiddelen en chronische stress.
  • Daarnaast is er bij postpartum thyroïditis een immuniteitsverandering door de zwangerschap en de bevalling.
  • Bij  granulomateuze thyroïditis of thyreoïditis van De Quervain is er een vergrote schildklier door een virus (virale infectie die niet besmettelijk is an sich met betrekking tot schildklierontsteking).

Welke behandeling is aan te raden?

De arts zal beslissen of er schildkliermedicatie nodig is zoals thyrax (bij tekort schildklierhormonen) of pijnstillers (bij pijnlijke schildklier) zoals paracetamol. Soms is afwachten het devies omdat thyroïditis ook vanzelf over kan gaan binnen een paar maanden (spontaan herstel).

Om een schildklierontsteking te verhelpen is wat mij betreft een complementaire leefstijlbegeleiding ook nu een aanrader. Dit omdat verkeerde voeding en stressfactoren het immuunsysteem vaak onnodig belasten en dat zal de schildklier niet helpen.

Een brede leefstijlaanpak om je hormonen in balans te brengen:

  • Streef een gevarieerd voedingspatroon na waarbij de bloedsuiker (bloedwaarden) goed in balans blijft.
  • Kies voedingsmiddelen uit die je goed kan verteren en verdragen (dit is maatwerk). Er wordt namelijk regelmatig een verband tussen gluten en Hashimoto wordt gezien.
  • Voorkom of verhelp overgewicht.(2)

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mijn vraag is verwand aan dit artikel lijkt me. In het artikel over lectines staat dat voeding weken de lectines kan verminderen. Ik vraag me af of je het weekwater moet ‘afgieten’ of dat het weken zelf al voldoende is!!? Als ik nml. haver week in havermelk eet ik die havermelk vervolgens ook op. Mochten de lectines door ‘t weken slechts oplossen eet ik ze dus alsnog.. Is het weken zelf dan wel voldoende!?
Alvast dank!
Met vriendelijke groet, Evy

Het weekwater kun je het beste afgieten.