schildklierontsteking

Chronische schildklierontsteking | Symptomen, oorzaak en behandeling

In dit artikel meer over een chronische schildklierontsteking; over de diagnose en de oplossingen.

Wat is een schildklierontsteking (diagnose)?

Schildklierontsteking of thyroïditis is een verzamelnaam die gebruikt wordt voor een groep schildklierproblemen. Zo is er Hashimoto thyroïditis (de ziekte van Hashimoto), postpartum thyroïditis (na zwangerschap, vaak tijdelijk) en subacute granulomateuze thyroïditis (virale thyroïditis,, veroorzaakt door een virus, zeldzaam).

Wat zijn de symptomen en klachten?

De symptomen die optreden bij schildklierontsteking kunnen ontstaat op het niveau van de schildklier zelf. Bijvoorbeeld een zwelling en keelontsteking (keelpijn) en een verstoorde aanmaak van schildklierhormonen.

Bij Hashimoto thyroïditis treden symptomen op die horen bij een vertraagde schildklier door een verminderde hormoonaanmaak.

Bij granulomateuze thyroïditis en postpartum thyroïditis is er in het begin teveel werking van het schildklierhormoon (hyperthyroïdie), gevolgd door een tekort aan schildklierhormonen (hypothyroïdie). Er zijn niet altijd duidelijke symptomen te herkennen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van de ontsteking is een overactief immuunsysteem. De ziekte van Hashimoto is zelfs een auto-immuun ontsteking waarbij antistoffen in het bloed gemeten kunnen worden (anti-TPO). De oorzaken die onder deze ontstekingen liggen zijn erfelijke aanleg in combinatie met factoren die het immuunsysteem uitdagen, zoals voedselovergevoeligheid, het lekkende darmsyndroom, een ongezond voedingspatroon met veel sterk bewerkte voedingsmiddelen en chronische stress.

Daarnaast is er bij postpartum thyroïditis een immuniteitsverandering door de zwangerschap en de bevalling. Bij  granulomateuze thyroïditis is er belasting door een virus.

Welke behandeling is aan te raden?

De arts zal beslissen of er schildkliermedicatie nodig is zoals thyrax (bij tekort schildklierhormonen) of pijnstillers (bij pijnlijke schildklier) zoals paracetamol. Soms is afwachten het devies omdat thyroïditis ook vanzelf over kan gaan binnen een paar maanden.

Om een schildklierontsteking te verhelpen is wat mij betreft een complementaire leefstijlbegeleiding ook nu een aanrader. Dit omdat verkeerde voeding en stressfactoren het immuunsysteem vaak onnodig belasten en dat zal de schildklier niet helpen.

Een brede leefstijlaanpak:

  • Streef een gevarieerd voedingspatroon na waarbij de bloedsuiker goed in balans blijft.
  • Kies voedingsmiddelen uit die je goed kan verteren en verdragen (dit is maatwerk). Er wordt namelijk regelmatig een verband tussen gluten en Hashimoto wordt gezien.
  • Voorkom of verhelp overgewicht.(1)

Ir. Ralph Moorman

(5stemmen, gemiddeld: 3,60 van de 5)

Loading...

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gerda van DijkEvy Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Evy
Gast
Evy

Mijn vraag is verwand aan dit artikel lijkt me. In het artikel over lectines staat dat voeding weken de lectines kan verminderen. Ik vraag me af of je het weekwater moet ‘afgieten’ of dat het weken zelf al voldoende is!!? Als ik nml. haver week in havermelk eet ik die havermelk vervolgens ook op. Mochten de lectines door ‘t weken slechts oplossen eet ik ze dus alsnog.. Is het weken zelf dan wel voldoende!?
Alvast dank!
Met vriendelijke groet, Evy

Gerda van Dijk
Gast
Gerda van Dijk

Het weekwater kun je het beste afgieten.

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox